Σελίδες

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ο Γκιόλιας σας νίκησε κορόϊδα....

Ο Μάνος Κακλαμάνος γράφει…

Ο Γκιόλιας ήταν μάγκας. Αποδείχθηκε πόσο μάγκας… Τόσο που δεν μπορούσατε να τον αντέξετε ως αντίπαλο. Έπρεπε να τον σταματήσετε με κάποιο τρόπο.
Από συμβουλές και παραινέσεις,  το ξέρετε καλά ότι δεν καταλάβαινε…

Από εκβιασμούς και απειλές… πρέπει να είχε δεχθεί τόσες -κάνοντας ρεπορτάζ- που δεν έδινε καν σημασία.
Άρα…
πως θα μπορούσατε να σταματήσετε τον Γκιόλια;  Με σφαίρες…
Κορόιδα, νομίζετε ότι τον νικήσατε;
Μπορείτε να φανταστείτε πόσοι νέοι εκκολαπτόμενοι συνάδελφοι μπαίνουν και θα μπαίνουν και στο μέλλον στο ρεπορτάζ έχοντας τον Γκιόλια ως το συνειδησιακό τους στόχο; Πόσοι Έλληνες έκαναν το όνομά του… έννοια; Ο Γκιόλιας –δυστυχώς για εσάς- ήταν το φτωχόπαιδο που με τη δουλειά του και μόνο κατάφερε να σας κάνει να τον φοβάστε. Το ομολογήσατε με τον πιο αιματηρό τρόπο. Η δολοφονία του είναι η πιο τρανταχτή ομολογία της ήττας σας.
Όποιοι και αν είστε… την πατήσατε κορόιδα. Ο Γκιόλιας σας νίκησε

Ας τελειώνει το παραμύθι!!

Ο ιστός
Ο ιστός
 
 
 

Του Δημήτρη Κωνσταντίνου

Η πρόσφατη αναθεώρηση του ελλείματος στο 16%, δυόμισι περίπου ποσοστιαίες μονάδες πάνω απ΄την προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.
Είναι σίγουρο,  με βάση αυτή την εξέλιξη, ότι τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών κι οι περι του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, που πληθαίνουν λόγω και προεκλογικής περίοδου,δεν πείθουν κανένα. Τα νέα μέτρα λοιπόν πρέπει να θεωρούνται σίγουρα, και το μόνο που δεν γνωρίζουμε (αλλά μπορούμε φανταστούμε) είναι η ένταση της σκληρότητας τους.
Ας μην έχουμε αυτάπάτες αγαπητοί φίλοι και φίλες. Αυτό το θέμα με..
τα συνεχή μέτρα είναι το spirale d' infernale που λένε οι Γάλλοι ή πηγάδι χωρίς πάτο όπως λέμε μεις.
Η τρόϊκα έχει βρει στο "πρόσωπο" της Ελλάδας την κότα που κάνει το χρυσό αυγό. Έχει κάθε λόγο να εμφανίζει κάθε φορά κάποιο οικονομικό μέγεθος που θα δικαιολογεί νέα μέτρα, και...
τα νέα μέτρα καινούριο δανεισμό ή παράταση του υπάρχοντος. Οι άνθρωποι έχουν στα χέρια τους τα μέσα και μπορούν να εμφανίσουν ανα πάσα στιγμή όποιο οικονομικό μέγεθος θέλουν, όπως θέλουν.
Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει δηλαδή. Δεν είναι άλλωστε και λίγο να δανείζεις τεράστια ποσά με επιτόκιο που φτάνει ακόμα και το 5%. Σίγουρο, χοντρό χρήμα σε λίγο διάστημα.
Για ποιο λόγο οι αγαπητοί μας "φίλοι" να σταματήσουν να δανείζουν την "φίλη" και "σύμμαχο" Ελλάδα; Έτσι κι αλλιώς, κατά τη δήλωση του κ. Γιούνκερ, αυτό συνέβαινε και στο πρόσφατο παρελθόν. Παρότι δηλαδή στην Ε.Ε. γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δεν έλεγαν τίποτα, γιατί οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες θα έχαναν ένα κορόϊδο, εις βάρος του οποίου κερδοσκοπούσαν ασύστολα.
Το ίδιο συμβάινει και τώρα. Συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ασύστολα, μόνο που αυτή τη φορά το κάνουν υπό το νόμιμο μανδύα του Μνημονίου που τόσο εγκληματικά απερίσκεπτα, για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο, υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση.
Και θα συνεχίσουν να το κάνουν με τον τρόπο που είπαμε παραπάνω, Κύριος οίδε μέχρι πότε.
Όλα τα δεδομένα συνηγορούν σ' αυτήν την εξέλιξη. Το θύμα υπάρχει (Ελλάδα), οι λύκοι επίσης (τρόϊκα) κι ο τσοπάνης (ελληνική κυβέρνηση) όταν δεν κοιμάται, θα 'λεγε κανείς, ότι τους αφήνει την πόρτα ανοιχτή, μ' ένα τρόπο που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Αγαπητοί φίλοι, σε λίγες μέρες έρχονται εκλογές. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ψήφος, είναι απ' τα λίγα μέσα που έχει (ακόμα) ο πολίτης στα χέρια του για να εκφράσει την αγανάκτηση και την αντίθεσή του σ΄ ότι ζοφερό, ετοιμάζεται εις βάρος του. Όσο δεν υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους μας, τόσο τους ανοίγουμε την όρεξη για νέα μέτρα. Όλο και περισσότερο θα πληρώνουμε απ' το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά μας τα σπασμένα μιας κρίσης που μόνο  εμείς δεν δημιουργήσαμε.
Δεν είναι ανάγκη να μας φτάσουν στην εξαθλίωση για να αντιδράσουμε.
Ας τους δείξουμε με τη ψήφο μας, ότι δεν κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου κι ότι τα δημοκρατικά και κοινωνικά μας ανακλαστικά βρίσκονται σε καλό επίπεδο.
Ότι θέλουμε να τελειώνει εδώ και τώρα αυτό το παραμύθι με τα συνεχή ελλείματα, λανθασμένα στατιστικά, οικονομικά μεγέθη κλπ, που ανακαλύπτονται κάθε λίγο και λιγάκι γεννώντας νέα μέτρα.
Ας τους δείξουμε ότι έχουμε ακόμα αξιοπρέπεια κι ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον μας και με το μέλλον των παιδιών μας.
Ας τους δείξουμε τα "δόντια" μας, στέλνοντάς τους το μήνυμα ή μάλλον το τελεσίγραφο, πως δεν γίνεται μόνο ο λύκος αρνάκι, όπως στα παραμύθια, αλλά και το αντίστροφο.

Αστακός: Ναυάγησε η συμφωνία

ΑΣΤΑΚΟΣ: No Deal

Συμφώνα με αποκλειστικές πληροφορίες του axiaplus.gr το Κατάρ ενημέρωσε τον Υφ. Εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλη πως η επένδυση για την μονάδα παραγωγής ενέργειας στον Αστακό δεν θα προχωρήσει. Ειδικότερα και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές εκπρόσωποι του Εμιράτου φέρονται να έχουν ενημερώσει τηλεφωνικά πως το deal δεν θα προχωρήσει, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ως στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με το Κατάρ για την υλοποίηση επένδυσης 10 δισ. ευρώ από το Εμιράτο στο λιμάνι του Αστακού, ωστόσο έκτοτε έχουν προκληθεί πολλοί προβληματισμοί ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε η δημιουργία μιας τέτοιας επένδυσης στην περιοχή.

Ειδικότερα η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, με την παράλληλη εφαρμογή πρωτοποριακής τεχνολογίας για τη συλλογή και αξιοποίηση των αερίων καύσης για την παραγωγή βιομάζας.

Η συνεργασία είχε χαρακτηριστεί ως αμοιβαία επωφελής, καθώς για την Ελλάδα θα προέκυπτε σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος, ενώ το Κατάρ, ως εξαιρετικά σημαντικός παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, θα εξασφάλιζε ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
http://www.axiaplus.gr/

Έλληνες πολιτικοί πιόνια του Τουρκικού Προξενείου Θράκης

Η Θράκη παίζεται αυτήν την εποχή στα ζάρια από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, Έλληνες πολιτικούς και πολιτευτές που έχουν μετατραπεί σε πιόνια του (προξενείου). Αυτή η φοβερή καταγγελία έρχεται από έναν πρώην αντιπρόεδρο της βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εκλεγόταν για πολλά χρόνια βουλευτής Ξάνθης, παρά τον πόλεμο που δεχόταν από τους «σκληροπυρηνικούς» μουσουλμάνους κάνει λόγο για συνδιοίκηση του Τουρκικού Προξενείου με τοπικούς πολιτικούς και πολιτευτές της Θράκης και για κέντρα, που μας παίζουν στα ζάρια, για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακούς ψήφους.
Το όνομα του κ.Σγουρίδη είχε ακουστεί έντονα ως υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για την 1η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τελικά δεν επιλέχθηκε με τη δικαιολογία ότι «δεν τα πάει καλά με το μουσουλμανικό στοιχείο». Για να μην προκληθούν υποτίθεται αντιδράσεις στη μειονότητα ο κ. Σγουρίδης δεν επελέγη. Αποτέλεσμα να κατέβουν στις εκλογές σε Ξάνθη και Κομοτηνή δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί , οι οποίοι εκπροσωπούν το «σκληρό» κομμάτι της μειονότητας. Στη δήλωσή του – που θα προκαλέσει πολιτικό σάλο – ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής κ.Π. Σγουρίδης τονίζει τα εξής: «Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μου με το μουσουλμανικό στοιχείο είναι καλές έως πολύ καλές. Είναι κακές με τους ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και τους εξαρτώμενους από αυτούς πολιτικούς και πολιτευτές. Διότι δεν δέχομαι στην ακριτική και ευαίσθητη 1η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. τη συνδιοίκηση με το Τουρκικό Προξενείο. Δεν δέχομαι για μια χούφτα μουσουλμανικούς ψήφους να οδηγείται η περιοχή σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν δέχομαι να υψώνεται η σημαία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε κάθε εκδήλωση παρουσία του Προξένου και σε κάθε επίσκεψη των επικεφαλής των γκρίζων λύκων», και βέβαια δεν δέχομαι με τίποτα Έλληνες πολιτικούς να φωτογραφίζονται δίπλα αυτήν».
Εθνικά Θέματα

Συγχαρητήρια στο Ευρωπαϊκό Κόμμα! Αναμένουμε το επόμενο.....

 Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010


Η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο, αντιμάχεται από την αρχή της δημιουργία της, την ρατσιστική λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μόρφωμα, το μόνο στο οποίο μπορεί να οδηγήσει, είναι στη νομιμοποίηση της κατοχής και στην επιβολή ενός νέου απαρτχάιντ στο νησί μας.

Πιστεύουμε μάλιστα ότι η αντίθεση στη ΔΔΟ, είναι η πλειοψηφική άποψη ανάμεσα στους πολίτες.

Συνεπώς θέλουμε να συγχαρούμε το Ευρωπαϊκό Κόμμα, το οποίο αποφασίζει να κάνει την αρχή και να ταχθεί πρώτο από όλα τα σημερινά κόμματα, ενάντια στο διζωνικό απαρτχάιντ.

Ελπίζουμε αυτή την επιλογή να την ακολουθήσουν σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμη και το ίδιο το ΑΚΕΛ, γιατί δε νομίζουμε ότι το απαρτχάιντ μπορεί να αποτελέσει αριστερή επιλογή (βεβαίως, όπως λέει και ένας φίλος της Επιτροπής, η σχέση του ΑΚΕΛ με την Αριστερά, είναι όση και αυτή του δικτάτορα Παπαδόπουλου με τη δημοκρατία).

Αναμένουμε τον επόμενο. Αναμένουμε ότι τουλάχιστον η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι θα είναι οι αμέσως επόμενοι.

Γιατί: ΔΔΟ=ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ.

Κι εμείς λέμε ξεκάθαρα: ΟΧΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ-ΟΧΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ!
Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο

Η Β. Ήπειρος στο σταυροδρόμι της Ιστορίας-Διπλό μήνυμα του Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα

Η Βόρειος Ήπειρος στο σταυροδρόμι της Ιστορίας - Διπλό μήνυμα του Μητροπολίτη Κονίτσης από το Θέατρο Πολίχνης


Μεγάλη ήταν η επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης στο Δημοτικό Θέατρο όπου κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ  κ.κ. Ανδρέας. Ο αγωνιστής ιεράρχης εν συντομία ανέλυσε το βορειοηπειρωτικό από την αρχή του (δηλ. από το 1913 οπότε και για πρώτη φορά στην ιστορία η ενιαίος ήπειρος διαιρέθηκε βιαίως) μέχρι σήμερα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτεργάτη του σύγχρονου βορειοηπειρωτικού αγώνα, αείμνηστο Μητροπολίτη κυρό Σεβαστιανό. Το κλείσιμο της ομιλίας περιείχε ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον, ότι η λύση του αδικημένου εθνικού αυτού θέματος θα δοθεί μόνο μέσω της Αυτονομίας, δηλαδή του δικαιώματος των Βορειοηπειρωτών να ρυθμίζουν οι ίδιοι τα της εκπαίδευσής και διοίκησής τους. Δεύτερον, έστειλε προς τους Βορειοηπειρώτες, που φυλάττοντας Θερμοπύλες παραμένουν στις πατρογονικές τους εστίες, το μήνυμα: «Κουράγιο αδέρφια!».
Αναλυτικό ρεπορτάζ:
Μὲ μεγάλη ἐπιτυχία πραγματοποιήθηκε στὸ Δημοτικὸ Θέατρο Πολίχνης τὴν Κυριακὴ 17 Ὀκτωβρίου  ἐπετειακὴ ἐκδήλωση γιὰ τὸ ἔπος τοῦ 1940 καὶ τὴ Βόρειο Ἤπειρο, μὲ ὀργανωτὴ τὴν Ἐνοριακὴ Νεανικὴ Ἑστία Ἁγίου Παντελεήμονος Πολίχνης καὶ τὴ ΣΦΕΒΑ.
            Στὸ κατάμεστο Δημοτικὸ Θέατρο, παρουσία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως κ. ΒΑΡΝΑΒΑ καὶ τοῦ δημάρχου Πολίχνης κ. Θεοδωρίδη, ὁ ὁποῖος καὶ εὐγενικά  παραχώρησε τὸ Δημοτικὸ θέατρο γιὰ τὴν ἐκδήλωση, ὁ κεντρικὸς ὁμιλητής Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ἀνέπτυξε τὸ θέμα Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Μὲ  γλαφυρὸ καὶ μεστὸ λόγο, ὁ ὁμιλητής ἀναφέρθηκε στὶς ἱστορικὲς διαστάσεις τοῦ ζητήματος, μὲ κύριους σταθμοὺς τοὺς βαλκανικοὺς πολέμους καὶ τὴν 1η ἀπελευθέρωση, τὸν αὐτονομιακὸ ἀγώνα τοῦ 1914, τὴν προσφυγὴ στὴν ΚΤΕ τὸ 1935 γιὰ τὸ ζήτημα τῆς Παιδείας καὶ τὴν 3η ἀπελευθέρωση τὸ 1940. Σκιαγράφησε τὰ δεινὰ τῶν Βορειοηπειρωτῶν ἐπὶ καθεστῶτος Χότζα ἀλλὰ καὶ τὶς συνεχιζόμενες παραβιάσεις τῶν δικαιωμάτων τους ἀπὸ τὸ 1991 ὡς σήμερα μὲ χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τὴν δολοφονία τοῦ Χειμαριώτη Ἀριστοτέλη Γκούμα τὸν περασμένο Αὔγουστο ἐπειδὴ μιλοῦσε ἑλληνικά.
         Ὁ Σεβασμιώτατος ἔκανε ἰδιαίτερη ἀναφορὰ στὸν πρωτεργάτη τοῦ σύγχρονου βορειοηπειρωτικοῦ ἀγώνα, καὶ προκάτοχό του  Μητροπολίτη κυρὸ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ καὶ στὴν συνεισφορά του στὸ Βορειοηπειρωτικὸ Ζήτημα. Τὸ κλείσιμο τῆς ὁμιλίας περιεῖχε ἕνα διπλὸ μήνυμα. Πρῶτον, ὅτι ἡ λύση τοῦ ξεχασμένου αὐτοῦ ἐθνικοῦ θέματος μπορεῖ νὰ δοθεῖ μόνο μέσω τῆς ἐφαρμογῆς τῶν διατάξεων τοῦ Πρωτοκόλλου τῆς Κερκύρας, δηλαδὴ τῆς δυνατότητας τῶν Βορειοηπειρωτῶν νὰ ρυθμίζουν οἱ ἴδιοι τὰ τῆς ἐκπαίδευσης καὶ διοίκησής τους. Δεύτερον,   ἔστειλε πρὸς τοὺς Βορειοηπειρῶτες, ποὺ παραμένουν στὶς πατρογονικές τους ἑστίες, φυλάττοντας Θερμοπύλες, μήνυμα θάρρους καὶ ἐλπίδας πὼς παρὰ τὶς δυσκολίες ὁ Θεὸς θὰ δώσει στὸ τέλος  νὰ ἔλθει ἡ Ἀνάσταση  γιὰ τὴν ἰδιαίτερη πατρίδα τους. Γιὰ τὸ σκοπὸ αὐτὸ ὅλοι οἱ Ἕλληνες ποὺ ἀγαποῦν τὴν πατρίδα θὰ εἶναι στὸ πλευρό τους.
         Ἡ χορωδία καὶ τὸ χορευτικὸ τμῆμα τῆς Νεανικῆς Ἑστίας Ἄγ. Παντελεήμονος, πλαισίωσαν μὲ ἕνα ἐξαιρετικὰ ἐπιμελημένο καλλιτεχνικὸ πρόγραμμα  τὴν ἐκδήλωση καὶ μᾶς μετέφεραν μὲ τραγούδια καὶ ἀπαγγελίες,  στὸ ἡρωικὸ πνεῦμα τῶν ἀγωνιστῶν τοῦ ἔπους τοῦ 40.
        Τὴν ἐκδήλωση χαιρέτισε ὁ δήμαρχος Πολίχνης ποὺ εὐχαρίστησε τὸν Σέβ. Κονίτσης γιὰ τὴν παρουσία του στὴν πόλη, ἐνῶ ἐμπνευσμένο χαιρετισμὸ ἀπηύθυνε ὁ ποιμενάρχης τῆς τοπικῆς ἐκκλησίας  κ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ, ποὺ θυμήθηκε τὶς ἐκδηλώσεις ποὺ διοργανώθηκαν  στὴ Δυτικὴ Θεσσαλονίκη τὴν δεκαετία τοῦ 1980 ὑπὲρ τῶν διωκομένων ἀδελφῶν μας τῆς Βορείου Ἠπείρου ἀπὸ τοὺς  προκατόχους τῶν δύο Μητροπολιτῶν,  τὸν μακαριστὸ Νεαπόλεως κυρὸ Διονύσιο καὶ τὸν μακαριστὸ Κονίτσης κυρὸ Σεβαστιανό.
         Στὴν ἐκδήλωση παραβρέθηκαν οἱ π. Ὑπουργοὶ κ. Γκιουλέκας καὶ Παπαθεμελής, μέλη τοῦ δημοτικοῦ Συμβουλίου Πολίχνης, οἱ κυρίες Κολοβοῦ καὶ Νικολάου καὶ οἱ κ. Ἀσπασίδης καὶ Κουριανίδης ἀπὸ τὸ Δημοτικὸ  Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, καθὼς καὶ ἀντιπροσωπεία τῆς παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ἐπίσης παραβρέθηκαν ἐκπρόσωποι τῶν φίλων  συλλόγων τῆς Ἠπειρωτικῆς Ἑστίας, τοῦ συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μακεδονικοῦ Ἀγώνα, τοῦ Πανελληνίου Συλλόγου Μακεδονομάχων, καθὼς καὶ μέλη τῶν χριστιανικῶν ἀδελφοτήτων τῆς πόλης, Μέγας Βασίλειος, Χριστιανική Ἐλπίδα, Φῶς Χριστοῦ, καὶ Ὁσία Ξένη, ποὺ τόσο ἔχουν στηρίξει τὸ ἔργο τῆς ΣΦΕΒΑ. Ἰδιαιτέρως ἀναφέρουμε τὴν παρουσία πολλῶν  ἐκπροσώπων τῶν ὀργανώσεων τῶν Βορειοηπειρωτῶν στὴν πόλη μας. Τὴν ἐκδήλωση κάλυψε ὁ τηλεοπτικὸς σταθμὸς 4Ε τὸν ὁποῖο καὶ εὐχαριστοῦμε θερμὰ γιὰ τὴν ἐν γένει συμπαράστασή του στὴ προσπάθειά μας. 
      Θὰ ἦταν ἰδιαίτερη παράλειψη ἂν δὲν ἀναγνωρίζαμε τὸ ρόλο τῆς δ. Μαρίας Χαραλαμπίδου ὑπευθύνου τῆς Νεανικῆς Ἑστίας Ἄγ. Παντελεήμονος στὴν ἐπιτυχία αὐτῆς τῆς ἐκδήλωσης ποὺ ἔφερε τοὺς κατοίκους τῆς Πολίχνης σὲ ἐπαφὴ μὲ τὸ παρελθὸν καὶ τὸ παρὸν τοῦ Βορειοηπειρωτικοῦ Ζητήματος, ἀλλὰ καὶ μᾶς μετέφερε μυσταγωγικὰ στὸ πατριωτικὸ κλίμα  ἐκείνων τῶν ἡμερῶν. Τὴν εὐχαριστοῦμε θερμὰ γιὰ τὴν ἄψογη συνεργασία.
ΣΦΕΒΑ, 18.10.2010

Προβοκατόρικες........ "ειδήσεις"

Όσο θα ανεβαίνουν Σαμαράς-ΝΔ... τόσο θα πληθαίνουν οι προβοκάτσιες περί γευμάτων με τη διαπλοκή

Όσον αφορά την "είδηση" ότι το Σάββατο ο Σαμαράς έκανε το τραπέζι στο σπίτι του στον Μπόμπολα και τον Βαρδινογιάννη που έβγαλε το παχύδερμο στη στήλη του στο Πρώτο Θέμα την Κυριακή και αναπαραγάγει ο άλλος ο ηλίθιος στα parapolitika:

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ αλλά θα μας ζάλιζαν τον έρωτα οι πικραμένοι: "πες που το ξέρεις! πες την πηγή σου!" λες και ο Θέμος τους είπε την πηγή του... αλλά ξέχασα ο χοντρόπετσος είναι φερέγγυος όπως όταν έλεγε ότι δεν το έδωσα εγώ το DVD... ενώ εμείς είμαστε αφερέγγυοι...

Για να μην μπλέξουμε λοιπόν σε όλα αυτά... θα σας κάνουμε μια ερώτηση:

Είναι ποτέ δυνατόν να ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ;

Απαντήστε μόνοι σας στο ΜΑΖΙ και στο ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
και θα έχετε την απάντηση αν έγινε το συγκεκριμένο
από το dexiextrem
                                                Οι…διαρρήκτες
          Tου Θανάση Ι. Νικολαΐδη
          thanikolaidi@gmail.com



ΞΑΝΑ ο Άκης στο προσκήνιο. Τον έκλεψαν…αυτήν τη φορά. Η ματιά μας στο ρυτιδιασμένο του πρόσωπο και η σκέψη μας στο πονηρό. Η καχυποψία, βλέπεις…Κι έκανε ό,τι μπορούσε να ροκανίσει την εμπιστοσύνη μας. Πέρα από κόμματα, ιδεολογίες και «ιδεολογίες». Βρέθηκε(;) άνθρωπος να του αδειάσει το γραφείο από «έγγραφα» (το χρήμα το’ χε αλλού…) κι έσπευσε ο ίδιος να καταγγείλει το συμβάν. Χωρίς να εκφράζει υπόνοιες για πιθανούς δράστες. Αφού, λοιπόν, αφήνει τη φαντασία μας να…οργιάσει, ας μη λογαριάσουμε αστρονομική την απόσταση του θύματος απ’ τους δράστες.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος του ΠΑΚ κι ύστερα του ΠΑΣΟΚ. Ο «ωραίος» που άφησε να εννοηθεί πως ήρθε με χρήμα απ’ «έξω» και η ηθική του δεν του επέτρεψε να το αυγατίσει στην Ελλάδα. Την είδε (την Ελλάδα) ως πολιτική κονίστρα των φιλοδοξιών του, το ΠΑΣΟΚ ως πεδίο δράσης και τον Ανδρέα ως μοχλό για “citius, altius, fortius (μακρύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα)” και όλα του’ ρθαν βολικά. Σε Κίνημα που ξέχασε νωρίς τον σοσιαλισμό του, απέναντι σε μια δεξιά με το παρελθόν και τις αμαρτίες της.
ΚΙ ήταν ο Άκης ευτυχισμένος και παραλίγο…αρχηγός και εν δυνάμει πρωθυπουργός. Τότε που οι  εκσυγχρονιστές (ταχύτατα εξαλλαγέντες σοσιαλιστές) είχαν το πάνω χέρι. Με τα μυστικά δείπνα των μυημένων και με τον αντιΑνδρεϊσμό του αρχηγού τους. Ο Άκης κράτησε τις…ιδέες του και το (τα) Υπουργείο του. Μόνο τον λόγο και τον όρκο του (στον σοσιαλισμό) δεν κράτησε κι απέκτησε νωρίς…μικροαστικές συνήθειες.
ΗΤΑΝ ένα τέχνασμα(;!). Γιατί ν’ αφήσουμε τη δεξιά να μας κατακτήσει; Την προλαβαίνουμε. Πάμε εμείς κοντά της πριν έρθει αυτή, σβήνουμε το παρελθόν (μας), δεν της θυμίζουμε το παρελθόν της και συνεχίζουμε. Σαν τα παλικάρια της κατά «ιδεολογία» και πρακτική, ωστόσο, με ξεχωριστές ταμπέλες στα «μαγαζιά» και με διαφορετική «κονκάρδα» στο στήθος. Όσο να μη μας μπερδέψουν οι…τυχεροί που τους κυβερνάμε, το χρώμα του ο καθένας μη δεν μας ξεχωρίζουν στις κάλπες.
ΚΑΠΩΣ έτσι κύλισε το πράγμα και τα χρόνια. Κάπως αλλιώς τα περιμέναμε και ο κ. Τσοχατζόπουλος μηνύει το (μεγαλο)κατάστημα που έβγαλε τα ψώνια του στη φόρα. Απαιτεί δύο εκατομμύρια και προσδοκά. Το ίδιο κι εμείς, κουνώντας το κεφάλι. Να βρεθούν οι…διαρρήκτες του γραφείου του (και όχι μόνο).

ΟΙ κουτόφραγκοι Γάλλοι δεν τρώνε open.gov......


ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΝΕΑΡΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΤΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Επιτέλους, ύστερα από πολύμηνες, παρασκηνιακές, βυζαντινού τύπου μανούβρες, ορκίζεται Ελληνας δικαστής στο πρωτοβάθμιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Πρωτοδικείο) στις 25 Οκτωβρίου, ο σύμβουλος της Επικρατείας Δημήτρης Γρατσίας.


Για να φτάσουμε όμως σ' αυτό το ευχάριστο γεγονός της ορκωμοσίας του κ. Γρατσία χρειάστηκε να περάσουν μήνες και μήνες μετά την αποχώρηση του προηγούμενου Ελληνα ευρωδικαστή που είχε τελειώσει ο χρόνος της θητείας του, μέσα σ' ένα κλίμα πρωτοφανούς βυζαντινισμού από μια κυβέρνηση που ευαγγελίζεται τη διαφάνεια και το «open government».

Πριν από πολλούς μήνες, στις αρχές της περασμένης άνοιξης, το ΥΠΕΞ συνέταξε, κατόπιν διαγωνισμού, ειδική λίστα με τρεις νομικούς (σ.σ. ο ένας καλύτερος από τον άλλον), για να επιλεγεί αυτός που θ' αντικαταστήσει τον απερχόμενο, λόγω λήξης της θητείας του, Ελληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, το πρώην Πρωτοδικείο της Ενωσης.

Το Μαξίμου όμως είχε διαφορετική άποψη και επέλεξε έναν τέταρτο υποψήφιο. Για πολλούς την άποψη αυτή δεν την είχε γενικά το Μαξίμου αλλά ο από τότε παντοδύναμος υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, διότι αυτός είχε την πολιτική ευθύνη για να ανάψει το πράσινο φως του διορισμού του «εκλεκτού» του Μαξίμου.

Ηταν δε «ο εκλεκτός» ένας «νεαρός δικηγόρος, συνεργαζόμενος με το δικηγορικό γραφείο του Σπ. Φλογαΐτη», έγραφαν τότε οι εφημερίδες, με καμία δικαστική πείρα να τον συνοδεύει.

Ο εκλεκτός

Τυπικά, η αλήθεια είναι αυτή, η πραγματικότητα όμως έχει και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές: Ο νεαρός κ.λπ. δικηγόρος κ. Βασιλόπουλος είχε διατελέσει στο παρελθόν βοηθός του Ελληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από τον οποίο λέγεται ότι αποπέμφθηκε (λόγω ανεπαρκείας;). Επίμονος ο νεαρός δικηγόρος πετυχαίνει να τον προσλάβει ο Κύπριος ευρωδικαστής, ο οποίος κι αυτός, με τη σειρά του, λέγεται ότι τον απέπεμψε (λόγω ανεπαρκείας;).

Ο νεαρός δικηγόρος δεν το βάζει κάτω, αφήνει γυναίκα και παιδιά στο Λουξεμβούργο, επιστρέφει στην Αθήνα και γίνεται διευθυντής του γραφείου του γνωστού δικηγόρου και τότε υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Σπ. Φλογαΐτη.

Ο κ. Φλογαΐτης, στη συνέχεια, συστήνει για τη θέση του ευρωδικαστή τον νεαρό δικηγόρο στη συνέταιρό του στο δικηγορικό γραφείο Γλυκερία Σιούτη, η οποία ήταν τότε παντοδύναμη νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Αλλωστε, τι νομικός σύμβουλος θα ήταν αν δεν μπορούσε με την πλάτη του Μαξίμου να διορίσει ένα «δικαστή» στο Λουξεμβούργο; Το λέει στον Χ. Παμπούκη κι αυτός, αγνοώντας ότι υπάρχουν νόμοι, κανονισμοί, διαδικασίες, τα γράφει όλα στα παλαιότερα των υποδημάτων του και αποδέχεται την εισήγησή της.

Ετσι, ο κ. Βασιλόπουλος περνάει επάνω από τα κεφάλια των τριών επίσημων υποψηφίων του ΥΠΕΞ, το οποίο αναγκάζεται να τον ανακοινώσει ως επίσημο υποψήφιο της Ελλάδας για τη θέση.

Οι υποψηφιότητες όμως αξιολογούνται από μια ευρωπαϊκή επιτροπή, τη λεγόμενη επιτροπή του άρθρου 255, που προβλέπεται από τη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, προφανώς για να συμμαζεύει λίγο τις ορέξεις των Παμπούκηδων των διαφόρων κοινοτικών κυβερνήσεων.

Δεν μάσησε ο Γάλλος

Μέλη αυτής της επιτροπής είναι υψηλόβαθμοι δικαστές από τις κοινοτικές χώρες και πρόεδρός της, ο πρόεδρος -άκουσον άκουσον- του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας. Προφανώς είχε ατυχήσει ο εκλεκτός του κ. Παμπούκη, της κ. Σιούτη και του κ. Φλογαΐτη υποψήφιος. Η επιτροπή αυτή μελετάει τα (ισχνά προφανώς) προσόντα του νεαρού υποψηφίου και δεν πείθεται από αυτά. Αρχίζει, λοιπόν, μια αλληλογραφία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να πληροφορηθεί αν υπάρχει λίστα επιτυχόντων υποψηφίων και ποιοι είναι αυτοί και αν ο κ. Βασιλόπουλος έχει κριθεί ότι διαθέτει τα περισσότερα προσόντα από τους υπολοίπους.

Επιστολή Δρούτσα

Μη έχοντας λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις στην πρώτη της επιστολή στέλνει και δεύτερη και ως απάντηση λαμβάνει διθυραμβική, υπέρ του κ. Βασιλόπουλου, επιστολή του ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσα. Αυτή την εντολή είχε ο άνθρωπος, τι να κάνει;

Παρά ταύτα, η επιτροπή αξιολόγησης του άρθρου 255 διατύπωσε τελικά αρνητική γνωμοδότηση για την υποψηφιότητα του νεαρού και επίμονου δικηγόρου. Ο κ. Βασιλόπουλος δεν διαθέτει τα αναγκαία και απαραίτητα προσόντα να καταλάβει τη θέση του ευρωδικαστή κι ας έχει αφήσει ενέχυρο στο Λουξεμβούργο τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Ανάλογη αρνητική αξιολόγηση-εισήγηση διατύπωσε η ίδια επιτροπή και στην υποψηφιότητα του Ρουμάνου δικαστή, που έχει κι αυτός ισχυρό πολιτικό μέσο στην πατρίδα του.

Το ερώτημα που ετέθη ήταν τι θα έκανε η Ελλάδα.

Τελικά, μέσα σε αποθέωση δημοκρατικών διαδικασιών το ΥΠΕΞ, τρέχοντας λαχανιασμένο από τα πίσω από τα γεγονότα και τους εξουσιομανείς του Μαξίμου, αναγκάζεται να ξαναπροκηρύξει τη θέση, για να επιλεγεί τελικά ο κ. Γρατσίας με τις ευλογίες αυτή τη φορά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Θλιβερή πρωτιά για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα

 

Αυτή τη στιγμή το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου έχει επιτοκίο 8,73%. Τα δεκαετή της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα δίνουν αποδόσεις 4,02%, 3,71% και 6,73% αντιστοίχως. Η Ελλάδα δεν υστερεί μονάχα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης…

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η Νότιος Αφρική, το Πακιστάν και η Ινδία δίνουν αποδόσεις 7,81%, 8,73% και 8,24%. Χειρότερα κι από το Πακιστάν κατάφεραν να μας πάνε με τους χειρισμούς τους οι κυβερνώντες μας.ΑΞΙΟΙ!!
Πηγή η λίστα του περιοδικού Economist volume 397 number 8704, δεξίεξτρέμ

Ο αδελφός ΝΙΚΟΣ και οι ύποπτες παρέες του

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΥΣΙΑΣ
 
Οι ύποπτες (επιχειρηματικές) φιλίες του Νίκου Παπανδρέου, με τον Λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα, ζημιώνουν την χώρα μας, οικονομικά, αποδυναμώνουν όμως, την κυβέρνηση και ηθικά.
Γι αυτό επιτέλους, ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει αυτός να πάρει την πρωτοβουλία και να απομακρύνει τον αδελφό του, από αυτές τις σκοτεινές δραστηριότητές του, που ζημιώνουν τη χώρα και προσβάλουν την νοημοσύνη μας.
Ποιός είναι αυτός, που θα αναπτύσσει τέτοιες ‘’συνεργασίες’’ με διαφόρους, που επιβουλεύονται τα συμφέροντα του τόπου μας;
Ποιός είναι αυτός, που θα παριστάνει τον παράγοντα, στα διεθνή φόρουμ, δηλώνοντας εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης ;
Ποιός είναι αυτός, που γι αυτές του τις ύποπτες συναντήσεις, θα χρησιμοποιεί, το υπερεσιακό αεροπλάνο του κράτους ;
Ποιός είναι αυτός, που θα παζαρεύει, μαζί με τον φίλο του Σαφα, προέδρου της εταιρείας ‘’Αμπου Ντάμπι Μαρ’’ τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, κατά πως βολεύει τον ξένο επενδυτή και όχι το Ελληνικό δημόσιο …..
Ποιός είναι αυτός, που με σκοτεινές διασυνδέσεις, εκπροσωπεί το κράτος, πότε στην Αλβανία, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Βγενοπουλου, στην Αμερική, για αγορά … οπλικών συστημάτων, στο Κατάρ, για την επένδυση του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, παντού …....... Που μένει σε πανάκριβες σουίτες, και διάγει βιον  ….. ανθόσπαρτον στην πλάτη του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού ….
Εάν κ. Παπανδρέου, θέλεις τον Νικολάκη, τον αδελφό σου, στα μέσα και στα έξω, στειλτον σπίτι σου, στο πλευρό της Αντας , να μανατζάρει το … καλάθι της νοικοκυροσύνης  της και όχι τις τύχες του Ελληνικού λαού, για τα προσωπικά του και μόνο συμφέροντα.
Απάλλαξε μας, από την …. Σύγχρονη  αυτή Φρειδερίκη της καμαρίλας σας.
Γαλαζοαίματους δεν είχαμε, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και  ….. Φρειδερίκη ξαφνικά, μας προέκυψε …. Στειλτον να μάθει να γράφει λιγάκι .
Ούτε και αυτή την βιογραφία του πατέρα του, μπόρεσε σωστά να αποδώσει, με ένα υποτυπώδες έστω συντακτικό. Άντε από εδώ επί τέλους....
Ελληνικό Καφενείο

Ερντογάν: Δεν θέλω υπερπτήσεις στο Αιγαίο! Τελικά ελέγχει τον Στρατό του;

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, λίγο πριν έρθει στην Αθήνα, μιλάει για το casus belli και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Στην «ευαισθησία» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποδίδει τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και την εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ. Αφήνει, δε, να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του έχει προβεί σε «συστάσεις» προς το στρατιωτικό κατεστημένο για το θέμα αυτό, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές που ακολουθούνται. Παράλληλα, προτείνει όλες οι πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή να τεθούν υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, προκειμένου, όπως λέει, να μειωθεί η ένταση, αλλά και οι εξοπλιστικές δαπάνες. Καλεί, μάλιστα, σε «αποστρατιωτικοποίηση» της κοινής γνώμης. Οσον αφορά την παρουσία τουρκικών ωκεανογραφικών πλοίων στο Αιγαίο, μιλάει για υποθαλάσσιες έρευνες από πανεπιστημιακό κέντρο, οι οποίες για τον ίδιο δεν συνιστούν πρόκληση.

Για το θέμα του casus belli, επισημαίνει ότι η οριστική διατύπωση στο κείμενο εθνικής ασφάλειας δεν έχει γίνει, αφήνοντας ανοιχτή την τελική έκβαση και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το τελικό κείμενο. Προσθέτει, βεβαίως, ότι τα βήματα στην κατεύθυνση της ειρήνης θα πρέπει να είναι αμοιβαία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μονομερής χειρονομία από την Αγκυρα και, όπως λέει, μακριά από τις παγίδες «διαφόρων που θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις».

Για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται σε αμοιβαία επωφελή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ δεν βλέπει κανένα λόγο να μην υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι διαφορετικά και οι δύο χώρες θα είναι χαμένες. Γενικότερα, αναφέρεται σε ευρείες δυνατότητες και προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με επίκεντρο το Αιγαίο. Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ωστόσο, και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να ανακόψει τη ροή λαθρομεταναστών, εμφανίζεται γενικόλογος και φειδωλός.

Με την απάντησή του σε ερώτημα για ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν δείχνει ότι το χάσμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ παραμένει μεγάλο. Οπως λέει, ενδεχόμενη παρουσία του κ. Νετανιάχου στη διάσκεψη θα είναι αιτία να μην παραστεί ο ίδιος και αναφέρεται στην υπόθεση της ένοπλης επιδρομής εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Τονίζει, επιπλέον, ότι το Ισραήλ είναι στο σημείο να απολέσει έναν πολύ σημαντικό φίλο στον χώρο της Μέσης Ανατολής, την Τουρκία.

Θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί» η κοινή γνώμη

– Μιλήσατε πρόσφατα για την ανάγκη μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών. Αν και μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, πολλοί Ελληνες ανησυχούν πολύ όταν βλέπουν τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από μικρά ελληνικά νησιά ή όταν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο έρχεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Γιατί δεν συγκρατείτε τις ένοπλες δυνάμεις σας από τέτοιες προκλητικές «εκφράσεις», κάτι που θα βοηθούσε πολύ το κλίμα που οικοδομείται μεταξύ των δύο χωρών;

– Οι υπερπτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά πιστεύω ότι δεν είναι τόσο συχνές όπως παλαιότερα. Εχουν γίνει οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις και ειδικά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα που είχαμε στην Τουρκία, νομίζω ότι υπήρξε μια διακοπή των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών. Εμείς θέλουμε στην πραγματικότητα να μη γίνονται καθόλου πτήσεις πάνω από τα νησιά. Το ΓΕΣ και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας έχουν μια ευαισθησία σε αυτό το θέμα κι εγώ στενοχωριέμαι πολύ για το εξής: Η Ελλάδα κάνει πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της σε μία πολύ μεγάλη έκταση. Δηλαδή, φτάνουν μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλες αποστάσεις να διανύουμε. Και εδώ νομίζω ότι χρειάζεται μία αλληλοκατανόηση.

Είμαστε μέλη μιας κοινής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, και νομίζω ότι το κόστος είναι μεγάλο. Θα έλεγα ότι είναι ελαφρύτερο από τη δική μας πλευρά, αλλά και πάλι μας επιβαρύνει – όταν απογειώνεται ένα μαχητικό αεροσκάφος από τη μία πλευρά, οφείλει να απογειωθεί και ένα αεροπλάνο από την άλλη πλευρά.

Πιστεύω ότι τα αεροσκάφη πρέπει πια να έχουν σαν κέντρο το ΝΑΤΟ και να ελέγχονται από εκεί. Μπορούν να γίνονται τέτοιες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών αλλά να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αλλάξουμε την ψυχολογία της κοινής μας γνώμης. Θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί η κοινή γνώμη. Να μη βλέπει τα πράγματα από στρατιωτικής πλευράς. Και νομίζω ότι ο φίλος μου ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.

Θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε και πάλι, δεν ξέρω αν θα έχουμε την ευκαιρία αυτή τη φορά, ίσως να μην είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη. Και πρέπει να σας πω ότι έχουμε κουραστεί, υπάρχει μια κόπωση απ’ όλο αυτό.

Αλληλοενημέρωση

Επιπλέον, σκάφη που διενεργούν υποθαλάσσιες έρευνες, τα οποία ανήκουν σε ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, πιστεύω ότι δεν είναι προκλητικές ενέργειες, είναι επιστημονικές έρευνες. Εάν υπάρχουν πολεμικά σκάφη που παρενοχλούν, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω. Το πλοίο που έπλεε στο Αιγαίο είχε σκοπούς επιστημονικής έρευνας. Πρέπει να αλληλοενημερωνόμαστε για τις διαδρομές που ακολουθούν τα πολεμικά σκάφη.

Εχουμε επίσης θέματα με όλα τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας.

Μακάρι να μην υπήρχαν αυτά τα θέματα και πιστεύω ότι η αμοιβαία κατανόηση θα μας βοηθήσει να ελαφρύνουμε και το θέμα των στρατιωτικών δαπανών. Θα διανύσουμε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις για να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον.

Η συμμετοχή Νετανιάχου στη σύνοδο είναι αιτία να μην παραστώ εγώ

– Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η παράνομη μετανάστευση. Μεγάλος αριθμός μεταναστών περνάει τα σύνορα της Τουρκίας και έρχεται στην Ελλάδα και αυτό έχει γίνει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Εχουμε την αίσθηση ότι η Τουρκία, που είναι μια καλά οργανωμένη και πειθαρχημένη χώρα, μπορεί να κλείσει τα σύνορά της, αν το θέλει. Και το ερώτημα που θέτουν πολλοί Ελληνες είναι γιατί δεν σταματάτε αυτή την εισροή...

– Η ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα δεν είναι κάτι ηθελημένο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν φεύγουν από την Τουρκία, η Τουρκία είναι έδαφος απ’ όπου διέρχονται και, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν λαθρέμποροι που διεξάγουν αυτό το εμπόριο. Το θέμα μας απασχολεί κι εμάς. Ανθρωποι της τουρκικής ασφάλειας έχουν ασχοληθεί επί μακρόν και συνεχίζουν να ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και ξέρετε ότι υπάρχει το λιμάνι του Ντικιλί όπου προσπαθούμε να διαχειριστούμε το θέμα της επανεισδοχής...

– Υπάρχει η πιθανότητα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου να βρίσκεται στην Αθήνα για τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Πώς σχολιάζετε τις πληροφορίες για ενδεχόμενη συνάντησή σας;

– Εγώ είμαι άνθρωπος που μιλάει ανοιχτά και δεν έχω μυστική ατζέντα. Ποτέ δεν είχα. Θα έρθω στην Αθήνα, προσκεκλημένος στη σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές. Και εκεί, βεβαίως, θα μας φιλοξενήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου, και ο πρωθυπουργός της Μάλτας. Αν συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τότε εγώ δεν θα παρίσταμαι. Δεν μπορώ να δεχτώ κάτι τέτοιο. Γιατί πριν από λίγο καιρό, στα διεθνή ύδατα, τα πλοία μας δέχτηκαν επιθέσεις από ξηράς και από αέρος, σκάφη που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, υπήρξε ένοπλη επίθεση και είχαμε θύματα, 9 νεκρούς. Ενας πρωθυπουργός που είναι περήφανος για μια τέτοια ένοπλη παρέμβαση, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο εγώ δεν δέχομαι να συνομιλήσω.

Οπως ξέρετε, η έκθεση του συμβουλίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταδικάσει αυτή την αντίδραση του Ισραήλ. Εξάλλου, τα Ηνωμένα Εθνη, το Πακιστάν και άλλες χώρες έχουν θέσει ερωτήματα γι’ αυτό το θέμα, την ισραηλινή αντίδραση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σχετικά με αυτό το θέμα, νομίζω ότι το Ισραήλ είναι σχεδόν σε σημείο του να απολέσει έναν πολύ σημαντικό φίλο στον χώρο της Μέσης Ανατολής που είναι η Τουρκία. Γι’ αυτό εγώ δεν μπορώ να συνομιλήσω με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και με τους συνεργάτες του. Νομίζω ότι πρέπει να πληρώσουν τη θρασύτητα η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Καλώ όλους τους ηγέτες να μη μείνουν άφωνοι ενώπιον αυτής της συμπεριφοράς. Εχω συζητήσει το θέμα με τον κ. Παπανδρέου και τον έχω ευχαριστήσει για τη δική του αντίδραση. Βεβαίως, οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι θέματα που δεν με αφορούν και δεν έχω λόγο να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα.

Αμοιβαία βήματα ειρήνης και όχι casus belli

– Η κυβέρνησή σας επανεξετάζει το δόγμα της εθνικής ασφάλειας. Υπήρχαν μερικές πληροφορίες σχετικά με το casus belli και το ενδεχόμενο άρσης του. Είναι κάτι το οποίο θα μπορούσατε να προωθήσετε στο Κοινοβούλιό σας. Θα περιμένατε κάτι σε αντάλλαγμα από την Ελλάδα;

– Το ανακοινωθέν που ετοιμάζεται θα δούμε πώς θα διατυπωθεί. Δηλαδή, οι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli. Πιστεύω ότι καμία χώρα δεν το θέλει αυτό. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια διαφορετική περίοδο. Είναι μια περίοδος, κατά την οποία γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Αμοιβαία, βέβαια. Και όταν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει και η Ελλάδα και εμείς να κάνουμε αυτό που είναι ευθύνη μας.

Και νομίζω ότι αν όλες οι προσπάθειες είναι προσπάθειες που ερμηνεύονται στην κατεύθυνση της ειρήνης, δεν θα υπάρχει θέμα αιτίας πολέμου. Και γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να εξαλείψουμε διάφορες συντηρητικές απόψεις, απόψεις που έχουν μείνει προσκολλημένες στο παρελθόν και νομίζω ότι μαζί και με τον κ. Παπανδρέου –και αυτό κάνει ο ίδιος από την πλευρά του– προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.

Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες των διαφόρων που θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις και δεν θα πρέπει και ο Τύπος να ακολουθεί τέτοια σχέδια.

– Πιστεύετε ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να πετύχουν μια συμφωνία για το Αιγαίο έως το τέλος του χρόνου; Εκτιμάτε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούν ώστε να εκμεταλλευθούν, για παράδειγμα, κοιτάσματα υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου κ.ά.;

– Σ’ αυτό το θέμα δεν βλέπω κανένα λόγο να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Και εξάλλου υπάρχουν συνομιλίες για την επίλυση αυτών των θεμάτων. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να συνεργαστούμε σ’ αυτόν τον τομέα. Βέβαια, θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από το κοινό συμφέρον. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα. Διαφορετικά, θα είμαστε χαμένοι και η Ελλάδα και η Τουρκία. Αν υπάρξει η συνεργασία και η σύμπραξη, θα μπορέσουν να επωφεληθούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία. Εξάλλου, εμείς αυτή τη στιγμή εξάγουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγωγός είναι ένας αγωγός φιλίας. Στη συνέχεια, θα προεκταθεί προς την Ιταλία, την Αλβανία και νομίζω ότι δεν έχουμε καμία προκατάληψη επ’ αυτού του θέματος.

Πιστεύουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι ένα πέλαγος φιλίας και ειρήνης και να παρέχει οφέλη και στις δύο πλευρές. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να κάνουμε από κοινού επενδύσεις και νομίζω ότι θα έχουμε οφέλη σε εθνικό επίπεδο, η κάθε μια χώρα από την πλευρά της, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε σε διάφορους τομείς: Για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σε θέματα δασικών πυρκαγιών, σεισμών κ.λπ. Εχουν υπογραφεί συνθήκες για κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων. Γιατί να μη συνεχίσουμε και σε αυτόν τον τομέα.

Την Πέμπτη στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, για να συμμετέχει την Παρασκευή στις εργασίες της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα έχουν διμερή συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας πρόκειται να αξιολογηθεί η πορεία των διμερών σχέσεων και η πορεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, η σύσταση του οποίου συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

Οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα είναι ομιλητές στις εργασίες της Διάσκεψης, στην οποία, μέχρι τώρα, έχουν δηλώσει συμμετοχή, είτε σε επίπεδο πρωθυπουργού είτε σε επίπεδο υπουργού Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι δεκατεσσάρων μεσογειακών χωρών, ενώ συμμετέχουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανισμών.

Οι εργασίες της Διάσκεψης αποτελούν την αφετηρία μιας αυτόνομης πολιτικής πρωτοβουλίας, με στόχο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σ' ένα μοντέλο ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στη διάρκειά τους, θα εξετασθούν οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο, η πρόοδος που έως τώρα έχει σημειωθεί στην επίτευξη μιας Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και οι προκλήσεις που η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή διαμορφώνει και πώς αυτές μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για την Πράσινη Ανάπτυξη.

Πρόκειται, επίσης, να υπογραφεί διακήρυξη για την προστασία της Μεσογείου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
η Καθημερινή

Η λεηλασία μιας ιδέας

Του Εμμανουήλ Ζερβού *
Χθες είχαμε τα γενέθλια της Αλλαγής, δηλαδή τον ανεπανάληπτο πολιτικό θρίαμβο του Ανδρέα Παπανδρέου, στις εκλογές του 1981, που έμελλε να αλλάξει οριστικά την Ελλάδα. Κάτι που σημαίνει ότι σαν σήμερα, το 1981, ο Ανδρέας έκανε τις τελευταίες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της Κυβέρνησής του. Της 1ης Κυβέρνησης της Αλλαγής, όπως έμεινε στην Ιστορία.
Οι επιλογές του ιδρυτή και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν πολλές. Οι πραγματικά άξιοι συνεργάτες από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ή περιπτώσεις σαν τον Σημίτη, ήταν ενοχλητικά λίγες. Γι’ αυτό και ο Ανδρέας αποφάσισε ότι η "Αλλαγή" ήταν ο ίδιος. Δεν έδωσε μεγάλη σημασία στο εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα, και εισήγαγε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας το… happening των συχνών, μα πολύ συχνών ανασχηματισμών, τους οποίους ονόμαζε "αναδομήσεις".
Με τις λέξεις άλλωστε, και την… νοηματική κακοποίησή τους, ο Ανδρέας δεν είχε ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα. Τα πήγε περίφημα, και εκεί μεταξύ άλλων εδράζεται και το θεμέλιο της αέναης παραπλάνησης ενός ολόκληρου λαού, ανεξαρτήτως ηλικίας, γενιάς, μορφωτικού και βιωτικού επιπέδου, και καταγωγής. Ο Ανδρέας είχε στα χέρια του τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει την Ελλάδα. Και την έχασε. Έφτασε στο άλλο σημείο, λεηλατώντας αυτήν ακριβώς την ιδέα της Αλλαγής.
Κι όμως, η συγκυρία ήταν ιδανική για ένα τέτοιο άλμα προς το μέλλον: Η κοινωνία έμοιαζε έτοιμη για τη ρήξη, κατά ένα μεγάλο ποσοστό την ανέμενε, για να μην πούμε την απαιτούσε. Η Νέα Δημοκρατία, ο ιστορικός εκφραστής της Κεντροδεξιάς, επούλωνε τα τραύματα από τις πολιτικές πληγές της ήττας και του εσωκομματικού διχασμού. Στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που αποτελούσε την ασφαλιστική δικλείδα με τη σοβαρότητα και την τήρηση του Συντάγματος, λειτουργώντας περίπου ως παιδονόμος του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Ανδρέα. Στην Ελλάδα, είχαν αρχίσει να εισρέουν τα κονδύλια από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, δηλαδή, τα χρήματα από την ΕΟΚ, την οποία το ΠΑΣΟΚ είχε πολεμήσει λυσσωδώς. Στα λόγια…
Ο Ανδρέας είχε μια χαρισματική ικανότητα να καταλαβαίνει τους Έλληνες. Και να προβλέπει τι ήθελαν από τη ζωή τους, πριν ακόμη και οι ίδιοι κατασταλάξουν μέσα τους. Εξ ου και οι ευθύνες του είναι μεγάλες και ιστορικές. Συνειδητά έπαιξε με έναν ολόκληρο λαό. Και άνοιξε το δρόμο για την εθνική υποτίμηση, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, επί ημερών του πρωτότοκου γιου του. Ποιος είπε ότι η Ιστορία δεν θυμάται τα δανεικά της;
*Ο κ. Ζερβός είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής
gianniotis

Αποστάσεις Παπανδρέου

 Η διαφαινόμενη πιθανότητα να χάσει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον τον Δήμο της Aθήνας αλλά και την Περιφέρεια της Αττικής μονοπωλεί πλέον τις συζητήσεις στο Μαξίμου και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν ότι ήδη αναζητούν τρόπους αιτιολόγησης της πιθανής ήττας του κυβερνώντος κόμματος στη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφασίστηκε (το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) να μην παραστεί εντέλει στην κορυφαία εκδήλωση κομματικής στήριξης των κ. Γ. Σγουρού και Γ. Καμίνη που έγινε χθες στη Λυρική Σκηνή και να «υποβαθμισθεί» η στήριξή τους με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και του γ.γ. του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκη.
Μάλλον δεν είναι τυχαίο επίσης ότι, λόγω του ενδεχομένου να χάσει το ΠΑΣΟΚ την Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Παπανδρέου υποβάθμισε χθες τους νέους περιφερειάρχες σε «τοπικούς κυβερνήτες» από «μικρούς πρωθυπουργούς» που τους χαρακτήριζε μέχρι πρότινος.
Προσδίδοντας ωστόσο αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο στην επικείμενη εκλογική μάχη, ο κ. Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα «αν θα συνεχίσουμε το έργο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης της χώρας ή αν θα πάμε πίσω στην παρακμή της φαυλότητας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της πελατειακής σπατάλης».
Με ανάλογο τρόπο περιέγραψε το διακύβευμα των εκλογών και ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος, στηρίζοντας αναφανδόν χθες βράδυ τους κ. Σγουρό και Καμίνη, ισχυρίστηκε ότι «στις 7 Νοεμβρίου συγκρούονται δύο Ελλάδες. Αυτή των κατεστημένων συμφερόντων, του παρασιτισμού και των “ημετέρων” και εκείνη των αξιών και της δημιουργίας.
η Καθημερινή

Ένα θαύμα στην Πόλη

Tου Σταυρου Λυγερου
Ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, η δημιουργικότητα μπορεί να κάνει θαύματα. Ενα τέτοιο θαύμα έχει συντελεσθεί στην Κωνσταντινούπολη από τον γενικό πρόξενο Βασίλη Μπορνόβα. Το εντυπωσιακό Σισμανόγλειο Μέγαρο, που βρίσκεται στην καρδιά της Πόλης, από μία πληθωρική προξενική κατοικία έχει μετατραπεί σ' ένα ελληνικό πολιτιστικό κέντρο, οι δραστηριότητες του οποίου βρήκαν μεγάλη απήχηση. Το κορυφαίο περιοδικό Time Out Istanbul έχει κατατάξει το Σισμανόγλειο ανάμεσα στους πέντε πιο δημοφιλείς χώρους πολιτισμού στην Πόλη. Από το φθινόπωρο του 2009 έχει αναπτύξει στοχευμένες πολιτιστικές δράσεις. Διοργανώθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής (Ελληνες ζωγράφοι για την Πόλη, Τσόκλη κ.ά.), καθώς και θεματικές εκθέσεις, όπως «Η Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», «Οι Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες πριν από τις Μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ» και «Νοσταλγία για την Πόλη» (στηρίζεται σε ντοκιμαντέρ Τούρκου κινηματογραφιστή και σε υλικό και μαρτυρίες Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών, οι οποίοι σε διαφορετικές εποχές εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρογονική εστία τους). Τις εκθέσεις έχουν επισκεφθεί περίπου 30.000 άτομα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης ομιλίες, προβολές ταινιών, μουσικές βραδιές και ετοιμάζονται εκδόσεις για τους Ελληνες ζωγράφους της Πόλης, για τους Ελληνες στην οθωμανική εποχή, Οδηγός της Βυζαντινής Πόλης κ.ά.
Επιπλέον, λειτουργεί σπουδαστήριο δωρεάν διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Τον Φεβρουάριο 2010 οι σπουδαστές ήταν 40. Σήμερα είναι δεκαπλάσιοι. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι επιστήμονες και φοιτητές. Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη και επιβεβαιώνει ότι το Σισμανόγλειο έρχεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη μιας νέας γενιάς Τούρκων να ανακαλύψει την ιστορία του τόπου, τις χαμένες ταυτότητες και να γνωρίσει την Ελλάδα.
Υπογραμμίζουμε ότι το πρωτοφανές αυτό έργο δεν είναι αποτέλεσμα μιας σχεδιασμένης κρατικής πολιτικής, αλλά προϊόν του οράματος, της εργασίας και του πάθους ενός διπλωμάτη. Ο Μπορνόβας χρειάσθηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και να αποφύγει πολλές τρικλοποδιές και όχι μόνο από τις τουρκικές αρχές. Ελπίζω να μη χρειασθεί να γράψω αναλυτικά γι' αυτήν την πτυχή.
Το Σισμανόγλειο πολιτιστικό κέντρο λειτουργεί χωρίς κρατικό χρήμα. Οι βασικές δαπάνες υποδομών καλύπτονται από το Ιδρυμα Μποδοσάκη και οι δάσκαλοι πληρώνονται από τα ιδρύματα Νιάρχου και Κανελλοπούλου. Τα εν λόγω ιδρύματα ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του γενικού προξένου όταν διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι οι χορηγίες τους έπιαναν τόπο.
Το Σισμανόγλειο είναι πια ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τουρκία, η επαφή των νέων Τούρκων με τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα. Εχει γίνει αποδεκτό από την τουρκική κοινωνία, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιβιώσει όταν ο Μπορνόβας ολοκληρώσει τη θητεία του στην Πόλη. Γι' αυτό και είναι επιβεβλημένο να θεσμοθετηθεί και να στηριχθεί από την ελληνική Πολιτεία. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανειλημμένως μιλάει για τη σημασία που έχει ο διάλογος σε επίπεδο κοινωνιών. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
η Καθημερινή

ΟΧΙ από τον "Τσάρο" στις παροχές, ΝΑΙ από τον Γιώργο στα διλήμματα

Αν και η κυβέρνηση αμφιταλαντεύτηκε, τελικά, Γ. Παπανδρέου, Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακων-σταντίνου συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής. Ο «τσάρος» της οικονομίας είπε «όχι τώρα» στην πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν πως «ότι γίνει θα γίνει ταυτόχρονα για επιχειρήσεις και μισθωτούς».
Πέραν των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που αφορούν σε κονδύλια που ήδη υπήρχαν και είχαν υπολογιστεί, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι επιφυλακτικοί και σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Θυμίζουν ότι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που κόστιζε 1 δισ. ευρώ, πάρθηκε πίσω καθότι ο προϋπολογισμός του 2010 δεν μπορούσε να αντέξει το κόστος.
Επιπλέον, εκτιμούν πως «ότι δοθεί σε προεκλογική περίοδο θα χαθεί» και προκρίνουν «η όποια κίνηση να ενταχθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011». «Μακριά από εμάς η λογική του πακέτου», προσθέτουν, λαμβάνοντας αποστάσεις από δημοσιεύματα που δημιουργούν προσδοκίες. Οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν, λοιπόν, θα αφορούν σε προγράμματα για προστασία θέσεων απασχόλησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταφορά πόρων από προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας, τα οποία είχαν μείνει χωρίς αιτήσεις εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει την οικονομία.
ΔΕΚΟΤο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο παράλληλα με τις μεγάλες αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Οι όποιες θετικές ειδήσεις, όμως, θα βασίζονται σε ένα παλιό και δοκιμασμένο σχήμα: «Κόβουμε από τα ρετιρέ και δίνουμε στα ισόγεια»! Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία πως «οι αλλαγές θα προχωρήσουν».
Μετά τον ΟΣΕ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, με τον οργανισμό των λεωφορείων στην Αθήνα να χρήζει άμεσης παρέμβασης. Επιπλέον, στην Πλατεία Συντάγματος αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τα «όχι» της Τ. Μπιρμπίλη στα αυθαίρετα και την πετρελαιοκίνηση. Στον προϋπολογισμό του 2011 έχουν εγγραφεί 500 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία νομιμοποίησης των πρώτων, την ώρα που «καρκινοβατεί» η υπόθεση των ημιυπαιθρίων.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 προς τα επάνω, όμως, τρώει το «μαξιλάρι» που είχε προβλέψει η κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Γ. Παπακωνσταντίνου απέναντι σε όσους επιμένουν στη λογική των παροχών. «Αν δώσουμε 5 σε λίγους και πάρουμε 50 από τους πολλούς ποιο λέτε να είναι το πολιτικό αποτέλεσμα;» ρωτούν οι συνεργάτες του.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της εικόνας που θα της μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικών από το EcoFin που θα γίνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπανδρέου περιμένει και το τι θα αποδώσουν οι περίφημες πλέον ξένες επενδύσεις και αναμένει το ξεμπλοκάρισμα των δημοσίων έργων από τον Δ. Ρέππα.
Το ξεκαθάρισμα της οικονομικής πολιτικής και των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού έγινε την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου με τους κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Ραγκούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν υπάρχει η δυνατότητα να επισπευσθεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων κατά προτεραιότητα όταν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση και επίσης το κατά πόσον είναι δυνατόν να επισπευσθεί η μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε αναλυτικά τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, τα προβλήματα που θα παρουσιασθούν από τη νέα αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους για το 2009.
ΜνημόνιοΜετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίσθηκε ότι πάνω απ’ όλα είναι η πιστή τήρηση του Μνημονίου, καθώς κάθε παραβίασή του θα έστελνε αρνητικά μηνύματα στις αγορές και την τρόικα. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τώρα που η επίπονη προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση αποδίδει καρπούς δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση ή πισωγυρίσματα.
Δει δε χρημάτων, αυτό που μένει στο Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις κάλπες είναι τα διλήμματα: «Αναμόρφωση της Ελλάδας ή χρεοκοπία;». Ο «βασικός σχολιασμός» δίνει τη «γραμμή»:
  • Από τη μία υπάρχει μία κυβέρνηση και ένα Κίνημα που παλεύουν για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας και των πολιτών της.
  • Από την άλλη υπάρχει η Ν.Δ. που πρεσβεύει την επιστροφή στο καταστροφικό παρελθόν. Επιστροφή σε όλα εκείνα που μας κατέστρεψαν ως χώρα, που μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας.
  • Ειδικότερα, ο «Καλλικράτης» έχει ανάγκη από δημάρχους, περιφερειάρχες και στελέχη που πιστεύουν σε αυτόν και είναι ικανά για να υπηρετήσουν αυτή τη μεγάλη θεσμική επανάσταση για τον πολίτη και την ανάπτυξη.
    «Στις εκλογές του Νοεμβρίου, πάμε μπροστά, όχι πίσω», είναι η επωδός των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου.
     
«Μαξιλάρι»Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 προς τα επάνω, όμως, τρώει το «μαξιλάρι» που είχε προβλέψει η κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων.
ΜέτραΠέραν των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που αφορούν σε κονδύλια που ήδη υπήρχαν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι επιφυλακτικοί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων
ΗΜΕΡΙΣΙΑΟΝLINE

Στήριξη Σκοπίων από Τουρκία, με αντάλλαγμα τι.....;

Είναι γνωστή η φιλία μεταξύ Τουρκίας-Σκοπίων όπως και  η διπλωματική- οικονομική υποστήριξη που προσφέρει  η Τουρκία στα Σκόπια, μια που ο μουσουλμανικός  πληθυσμός στη χώρα είναι πολύ   μεγάλος  αριθμητικά. 
Αυτό φροντίζουν να υπογραμμίσουν αμφότερες οι χώρες   σε κάθε συνάντηση τους. Έτσι, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο τούρκος βουλευτής Μεχμέτ Αλί Σαχίν με τον πρόεδρο της Βουλής της πΓΔΜ Τράικο Βελιανόσκι στην Άγκυρα, υπενθύμισε τους βαθειά ριζωμένους ιστορικούς δεσμούς που δένουν Τουρκία και πΓΔΜ. Ο τούρκος βουλευτής είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, προσθέτοντας ότι η ένταξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Η Τουρκία ωστόσο δεν προσφέρει την υποστήριξη της χωρίς ιδίον όφελος. Ο Σαχίν τόνισε ότι το 4% του πληθυσμού της πΓΔΜ είναι τουρκικής καταγωγής, όμως μόνο το 1,6% από αυτούς εργάζονται σε δημόσια ιδρύματα της χώρας, προσθέτοντας ότι ελπίζει αυτό να αλλάξει θετικά στο μέλλον.
Ο Σαχίν εξέφρασε επίσης τις καταγγελίες των τούρκων επιχειρηματιών σχετικά με τους κανόνες εμπορίου στην πΓΔΜ και ζήτησε από τον Βελιανόσκι να επιληφθεί μέτρων σχετικά με το θέμα αυτό.
Ο Βελιανόσκι από την πλευρά του, είπε ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ λόγω της Ελληνικής κωλυσιεργίας και ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της πΓΔΜ για την είσοδο της στο ΝΑΤΟ.
Και φιλώντας το χέρι που ταϊζει τα Σκόπια, εξέφρασε την ικανοποίηση της Σκοπιανής κυβέρνησης για τις τουρκικές επενδύσεις στην πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία κατάφερε μια μεγάλη οικονομική επιτυχία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης.
Υπενθυμίζουμε ότι σε όλες τις επίσημες ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ, αναγράφεται η φράση "Η Τουρκία αναγνωρίζει την πΓΔΜ ως Μακεδονία"
Makedonia Hellenic Land

Ο Πατριδέμπορος Γεωργιάδης μαινόμενος

ΒΙΝΤΕΟ-ΑΠΟΛΑΥΣΗ:Ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΖΑΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ,ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ..."ΑΘΛΙΑ BLOGS"!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ:

ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ΕΙΠΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΖΑΜΙΩΝ!
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ:ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ Ν'ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ,ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ "ΤΑ ΑΘΛΙΑ BLOGS ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ",ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΨΑΡΡΙΑΝΟΥ!!!
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΡΕ ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ;;;
ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ "ΑΘΛΙΑ",ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;
ΑΠΛΑ Σ'ΕΤΣΟΥΞΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ Σ'ΕΝΑ ΘΕΜΑ,ΠΟΥ ΗΛΠΙΖΕΣ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΤΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ,ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΩΣ Η ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ:ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕ "ΜΙΚΡΑ ΤΕΜΕΝΗ" ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ!
Ε ΛΟΙΠΟΝ,ΟΧΙ:ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ!ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Ν'ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΟΥΕΖΙΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΚΕΤΟ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ:ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΒΓΑΣ ΜΙΧΑ-ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΒΑΡΥΤΑΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ!

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ:




ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ,ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ!ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΟΣ Ο ΜΙΧΑΣ,ΔΕΝ ΔΕΧΟΤΑΝ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ!

ΚΑΛΟΣ Ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ,ΟΣΟ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ.

ΜΕ ΘΡΑΣΥ ΣΤΥΛΑΚΙ Ο ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ,ΕΙΠΕ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΠΩΣ "ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ":ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ!

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.

ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΣ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ.

ΓΕΛΟΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ "ΛΑΤΖΙΕΡΑΣ" ΟΝΟΜΑΤΙ ΑΥΤΙΑ!

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ,ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ,ΜΕ ΤΗΝ...ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ!
Ελλάς-Ορθοδοξία

Παύση πληρωμών...έξοδος από το Ευρώ.

 
 Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Με εγκαλείτε συνεχώς υπό την κατηγορία ότι αποφεύγω να πάρω ξεκάθαρη θέση.. Ότι ασκώ φιλολογική κριτική με την αλαζονεία του εκ του ασφαλούς καταθέτοντος μάρτυρα. «Δεν έχω την ευθύνη άρα δεν θα υποστώ και τις συνέπειες μιας επιπόλαιης πρότασής μου» είναι συχνά η επωδός σας. Δεν είναι όμως έτσι. Οι προσεκτικοί αναγνώστες μου έχουν ήδη εισπράξει την άποψή μου ως πλάγιο ήχο από τα κείμενά μου. Τώρα γιατί πλάγιες και όχι ευθείες βολές προς τον στόχο που αφορά στην έγερση όλων όσων ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί την έκταση της καταστροφής, είναι απλώς θέμα χαρακτήρα και παιδείας. Θεωρώ ότι πρώτον μειώνει το δημοκρατικό μου ήθος και δεύτερον υποτιμά την αντιληπτική σας ικανότητα, η εκ μέρους μου περιφορά της άποψής μου υπό την μορφή μιας παπικά αλάθητης πολιτικής θέσης. Προβληματισμό καταθέτω όμως δίχως να κρύβομαι πίσω από τις λέξεις. Επιχειρώ να αναδείξω το πολιτικό νόημα των λέξεων και όχι της ύπαρξής μου ως πολιτικού όντος. Αλλά αφού το απαιτείτε γενηθήτω το θέλημά σας: Ευθέως λοιπόν.

Μια και μόνη λύση υπάρχει για την δυνατότητα αναστροφής της προς το πουθενά σισσυφικής κωπηλασίας που μας επεβλήθη τη κυβερνητική γονυκλισία από το σφαγείο του ΔΝΤ. Μια και είναι αυτή που .........
προτείνεται από την πρωτοβουλία αριστερών και εν γένει προοδευτικών (ανεξαρτήτως της προσωπικής πολιτικής διαδρομής ενός εκάστου εξ αυτών) πανεπιστημιακών και επιστημόνων. (κατά βάση οικονομολόγων).

Θα έχετε όλοι αντιληφθεί ότι με αφορμή την εσκεμμένη-ως αποτέλεσμα μιας οικονομικής ραδιουργίας-πιστωτική δυστοκία των τραπεζών προς τον φθηνό δανεισμό του Ελληνικού δημοσίου, δέχθηκαν οι εργαζόμενοι ένα πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά δεδομένα πλήγμα στις κατακτήσεις τους. Η κυβέρνηση των εξωνημένων Νεοπασόκων (της μητσοτακικής γαλέρας και του πολιτικού κλόουν των συντηρητικών υπογείων συμπεριλαμβανομένων) αντιστάσεως μη ούσης επέβαλε την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση των μισθών και εισοδημάτων, τον δραματικό περιορισμό των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την κατάργηση του ορίου απολύσεων με την ταυτόχρονη διαίρεση δια δύο των αποζημιώσεων ως εξ αυτού, και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Όλα και στον μεταξύ τους συνδυασμό αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό μίγμα που οδήγησαν στην απαξίωση του εργατικού δυναμικού της χώρας στην ανεργία που στην ουρά της σέρνει τον ευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης..

Κι όμως. Ο διεθνής Οικονομικός Έλεγχος δεν ήταν μονόδρομος. Τα καλά πολιτικά παλικάρια (λέμε τώρα) πολύ πριν οδηγήσουν την χώρα στο τελευταίο (γιατί στο προτελευταίο υπάρχει συνωστισμός) σκαλοπάτι του διεθνούς διασυρμού, όφειλαν να γνωρίζουν ότι υπήρχαν κι άλλα μονοπάτια. Εν πρώτοις μπορούσαν να καταφύγουν στον εσωτερικό δανεισμό. Αν τα πολιτικά αποστήματα της μεταπολιτευτικής μας ζωής δεν το έκαναν οφείλεται στο ότι απέφυγαν δια της δουλικής τους συμπεριφοράς να δυσαρεστήσουν τους τραπεζίτες οι οποίοι θα έχαναν μέρος των καταθέσεων. Ταυτοχρόνως επιβαλλόταν να απαιτήσουν  (όχι απλώς να ζητήσουν) από την ΕΚΤ ευνοϊκό δανεισμό (επιτόκιο 1% που δανείζει τις τράπεζες) ενώ δεν θα έπρεπε να παραλείψουν εγκληματικά για την χώρα, την αποστολή αιτήματος διμερούς δανεισμού προς τις πρόθυμες να ανταποκριθούν αναδυόμενες οικονομικά υπερδυνάμεις (Κίνα Ρωσία)..  Βεβαίως και το έπραξε το πολιτικό αληταριό, αλλά: Το έπραξε μεθοδευμένα για την επίκληση ενός προσχηματικού άλλοθι του οποίου θα κάνει μετέπειτα χρήση ως υπερασπιστικού ισχυρισμού κατά την ώρα της λαϊκής κρίσης.. Γιατί το αίτημα απεστάλη δια μέσου της … Goldman Sacs (!!!!!!!!!) και δεν ετέθη κατ’ ιδίαν… (ουσιαστικά δεν επιδίωκαν απάντηση θετική.) Και το κερασάκι στην τούρτα της εθνικής μειοδοσίας είναι πως ο Πετέν της Ελλάδας, εκλιπαρούσε(!) την χαριστική κατά του λαού βολή δια του  Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, την ίδια στιγμή που πρωτοστατούντων της Γαλλίας και κυρίως της Γερμανίας, έχει από το 1981 υποστεί η Ελλάς τεράστια ζημιά στο εμπορικό της ισοζύγιο. Δεν θα επεκταθώ στο ότι θα δύναντο μέσα από έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό να συλλάβουν την φοροδιαφυγή ή να εκμηδενίσουν τις δραστηριότητες τον off shoreς και να επιβάλουν την φορολόγηση των τραπεζών και των εφοπλιστών. Απλώς επειδή είναι παράλογο να απαιτείς από ένα κατοικίδιο ν’ απαρνηθεί τα αφεντικά του.
Τι προτείνει εν ολίγοις η πρωτοβουλία των επιστημόνων και των πανεπιστημιακών καθηγητών.

 ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!

«• θεωρούμε (γράφουν) πλέον κοινωνική αναγκαιότητα την έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ κι επίσης την παύση πληρωμών του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση του με στόχο την μείωση ή και τη διαγραφή του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να επωμίζονται κάθε χρόνο το τεράστιο βάρος εξυπηρέτησης ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι και παραλύει κάθε προσπάθεια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής. Αρκεί ν΄ αναφερθεί πως με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχει ανατραπεί επί τα χείρω, οι πληρωμές τόκων (14,3 δισ. ευρώ) είναι υπερδιπλάσιες από τις πληρωμές συντάξεων (6,4 δισ.), ενώ τα χρεολύσια (29,1 δισ.) ξεπερνούν τις δαπάνες προσωπικού (26,5 δισ.)! Με βάση υπολογισμούς του σημερινού υπουργού Οικονομικών, από την μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ (από 35% στο 25%) που ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ το 2004, το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 5 δισ. Επομένως, τα διαφυγόντα έσοδα την τελευταία 6ετία είναι το μισό από το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Γι’ αυτό ζητάμε άμεση αύξηση της φορολόγησης κεφαλαίου για να στηριχθεί η δημόσια υγεία και παιδεία. Επίσης ζητάμε μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους. Αυτά τα μέτρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας κι αποτελούν αφετηρία μιας γενναίας αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.

απαιτούμε από την κυβέρνηση να θέσει επιτέλους ένα φραγμό στη ασυδοσία των τραπεζών επιβάλλοντας απαγόρευση φυγής κεφαλαίων, να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, την επαναφορά στο δημόσιο των στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, Ολυμπιακή κ.α.) την εφαρμογή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μιας μακρόπνοης βιομηχανικής πολιτικής.

καλούμε τον ελληνικό λαό να ανατρέψει τη νέα κατοχή. Να ακυρώσει τα εξευτελιστικά, αντιλαϊκά σχέδια υποταγής στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό εξόντωσης της ΕΕ.»

Μήπως τώρα είμαι σαφής; Περισσότερο λιανά δεν γίνεται.. Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία μπορείτε συνυπογράφοντας να δηλώσετε την πολιτική σας συμμετοχή κατά της οικονομικής δικτατορίας είναι η εξής:  
http://www.gopetition.com/petition/36271.html

Ευγένιος ΑνδρικόπουλοςEandrik@otenet.gr

Ρόμπα η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Γιαννακά

Ρόμπα η Γιαννακά! Δεν ήξερε να πει αν και πόση είναι η ζημιά των ταμείων από το ομόλογο... και είναι μέλος της εξεταστικής!!!

Τελείωσε σήμερα η φαρσοκωμωδία «Προανακριτική για το Βατοπαίδι» (καθότι η Βουλή θα αποφασίσει ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα και δεν θα παραπέμψει κανέναν) με τη ρετσινιά 5 πρώην Υπουργών. Ωστόσο οι πολιτικές διώξεις, της χούντας του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει εννοείται κανένα στοιχείο ζημιάς... στην εξεταστική για τα ομόλογα πχ όπου συμβαίνει ότι ακριβώς και με το Βατοπαίδι:

ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
(και πως να καταγραφεί αφού δεν υπάρχει μιας και η JP Morgan επέστρεψε όλο το ποσό του ομολόγου στα Ταμεία και το Κράτος τους πλήρωσε με ειδική νομοθετική ρύθμιση και τους τόκους για του μήνες που είχαν δώσει τα χρήματα)...

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από τις ειδήσεις του Χατζηπαπαγάλου όπου η Γιαννακά του ΠΑΣΟΚ, παρότι μέλος της εξεταστικής για τα ομόλογα, δεν ήξερε να πει αν και πόσα λεφτά έχασαν τα ταμεία από το συγκεκριμένο ομόλογο των 280 εκ ευρώ!!!

Απολαύστε την: