Σελίδες

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Θα ζήσετε στα γόνατα, με το κούτελο κολλημένο στα πλακάκια;

 
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Ναι, αδέρφια, είμαι αδιάλλακτος. Υπάρχουν ζητήματα που δεν τα συζητάω, δεν παίρνουν αν, ίσως, δεν υπάρχει λίγο ή πολύ. Υπάρχουν ζητήματα που απλά έτσι είναι. Είμαι αδιάλλακτος, σκληροπυρηνικός. Καλύτερα από μαλακοπυρηνικός.
Εσείς δηλαδή πόσο διαλλακτικοί είσαστε.....
με την ασφάλεια των παιδιών σας; Παζαρεύετε την υγεία και την σωματική ακεραιότητα της μάνας σας; Τον πατέρα σας για πόσα τον πουλάτε; Έχει τιμή η τιμή σας; Υπάρχει κάτι που θα σας έκανε να χαρίσετε το πατρικό σας σε ξένους, να το κάνουν τζαμί ή δημόσιο αφοδευτήριο;
Λοιπόν έχω κι εγώ, όπως φαντάζομαι κι η πλειοψηφία από σας, τα ίδια προβλήματα. Off shore δεν έχω, από μετοχές κάτι απομεινάρια της γενοκτονίας του ’99, της τάξης των τριακοσίων ευρώ, οι καταθέσεις μου είναι κοντά στα διακόσια ολοστρόγγυλα ευρώπουλα, οπότε εδώ θα ζήσω, ότι κι αν γίνει και σαν καλός Έλληνας το πιθανότερο είναι κι αυτά τα τελευταία φράγκα να τα φάω κανά βράδυ με τους φίλους μου. Γιατί τα πιο ωραία γλέντια τα κάνεις με αυτά που δεν σου περισσεύουν, με αυτούς με αγαπάς.
Εδώ θα ζήσω, όχι γιατί βέβαια δεν έχω επιλογή. Απλώς εδώ είναι το χνάρι μου στον κόσμο, το χνάρι του πατέρα μου και του παππού μου. Έχω ελιές να μαζέψω, να κλαδέψω. Έχω προσκέφαλο ν’ αγρυπνήσω σ’ αυτούς που μ’ ανάθρεψαν. Εδώ είναι οι φίλοι μου, όλοι. Έχω πάντα στην τσέπη μου τα ναύλα για το Βαρκάρη, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Να τα ‘χετε κι εσείς.
Ως τότε πάντως εδώ είναι το σπίτι μας, ο τόπος μας.
Τώρα λοιπόν που πλησιάζει ο Χειμώνας είμαι σίγουρος πως κάνετε τα κουμάντα σας. Πλένετε και μπαλώνετε τα ελιόπανα σας, τσεκάρετε τα χτένια και τις σκάλες σας, για να μαζέψετε το λάδι της χρονιάς. Στα πιο μικρά πράγματα λοιπόν παίρνετε τα μέτρα σας, φροντίζετε τις πιο απίθανες λεπτομέρειες. Θ’ αφήσετε στα μεγάλα να σας πάει η τύχη, όπου θέλει, να σας πάρει το ποτάμι;

Οι Ταγματασφαλίτες του Μνημονίου περιφέρονται θρασείς και ψευδόμενοι. Η μύτη τους πια βρίσκει στις γωνίες και στα σύρματα των τρόλεϋ. Όσο εσείς υπομονετικά προετοιμάζεστε για την συγκομιδή, αυτοί προετοιμάζουν νέο γύρο αφανισμού. Αυτή τη φορά ο Γιώργος δεν θα πάρει βραβείο μόνο με τέθριππο από τους «Σάϋλοκ, Χίμλερ και Σια Δωρεοδόχοι Σώματος Α.Ε.», θα πάρει κι ένα γάϊδαρο τσίγκινο, φυσικού μεγέθους κι ένα βραβείο ΠΙνόικιο από τα χέρια του ίδιου του Τζεπέτο.
Διαψεύδουν το Μνημόνιο 2 αλλά ο μαρτυριάρης Όλι Ρεν το σφύριξε. Ήδη ακονίζουν και λαδώνουν τα παλούκια. Μετά θα βγει ο Πάγκαλος ο Οινοποιός, η εμβληματική φιγούρα της λιτότητας και θα πει πάλι αυτά τα ανδροπρεπή, που εμπνέεται όταν λείπει η συμβία του για περιοδεία στα Καλύβια. Μια συμβουλή μόνο, αδέρφια: όταν μιλάει ο Πάγκαλος στην τηλεόραση, να μετακινείται την πολυθρόνα σας στο πλάϊ, να βλέπετε λοξώς την οθόνη, γιατί θα του πεταχτεί κανά κουμπί απ’ το πουκάμισο και θα σας βγάλει το μάτι.
Παράλληλα, η καμαρίλα στο κόμμα της καθεστωτικής «Κομανέτσι», του ζογκλέρ και πρωταθλητή της κωλοτούμπας, πάει σύννεφο. Έχω πλήρες ρεπορτάζ, γκαραντί, για το πώς Δευτέρα πήρανε ως κοινοβουλευτική ομάδα απόφαση 11-4 ΚΑΤΑ του Μνημονίου και μετά από κάτι τετ α τετ και κανά δυο τηλεφωνήματα από δημοσιογραφικές «πουτάνες», που εξελίχθηκαν σε «ψιλονταβαντζήδες», τους ξαναμάζεψε ο Εξαπτέρυγος ο Ευλύγιστος και κάνανε γαργάρα την απόφαση και ξαναμαναψηφίσανε, βγάλανε την περικεφαλαία και φορέσανε ένα ωραίο φέσι, που τους στενεύει λίγο στον αστράγαλο κι είπαν ναι, oui, si, ja, evet, YES SIR, JAWOHL HERR COMMADANT! Κάποιος ψέλλισε να πουν τουλάχιστον «παρών» την Τετάρτη στη Βουλή, μπας και διασωθεί το κόμμα αλλά του είπαν να κάνει μόκο κι ετέθη και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας! Κι έτσι ο Μάκης κέρδισε το μοναχικό χειροκρότημα της θυγατρός, δύσοσμο εύσημο, που όσο κι αν το πλένει, πάντα θα μυρίζει περίεργα. Τώρα βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να φεύγουν όπως οι Αλβανοί το 1990 από την Αλβανία αλλά παίζεται κι ένα άλλο περίεργο παιχνίδι, για το οποίο επιφυλάσσομαι αλλά αν είναι όπως μαθαίνω, κάτι παληκάρια του βαρέος «πατριωτισμού» θα γίνουν νούμερο επιθεώρησης.
Αυτό πάντως που αποδεικνύεται είναι ότι η ίδρυση του ΛΑΟΣ είχε σαν στόχο τον εγκλωβισμό του Πατριωτισμού στο πολιτικό περιθώριο. Ήταν ένας καθεστωτικός μπαλαντέρ για επείγουσα χρήση. Μια χρήση. Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μνημονιακός Μητσοτακισμός του πρόεδρα με τον Λαό και την Πατρίδα; Όση κι ο Γιώργος με τον Σοσιαλισμό.

To «Μνημόνιο 2», κάτι σαν «Αττίλας 2», έρχεται, αδέρφια. Κάντε λοιπόν τα κουμάντα σας. Υπερασπιστείτε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια και νοημοσύνη σας. Ξεσκίστε τους. Πηγαίνετε στις κάλπες. Όλοι. Από το πρωί, σπάστε την πάχνη με το παπούτσι σας. Ακόμη κι απ’ την εντατική, με τον ορό και το σακκουλάκι. Ρίξτε τους μαύρο, κουρέψτε τους με την ψιλή κι ανεβάστε τους ανάποδα στον γάϊδαρο. Τσακίστε τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγα. Κάντε τον Τατούλη να παραμιλάει τραγουδώντας τον αράπη του Ζαμπέτα από το φούμο που θα φάει. Από τις στράτες του Μωριά ξεκινάνε πάντα ωραία πράγματα.
Αυτό που θα τους λειώσει, δεν είναι απλά το να αποκτήσουν τροπικό μαύρισμα οι αχθοφόροι του Μνημονίου. Αυτό που θα τους συντρίψει θα είναι να ενισχυθούν μαζικά οι υποψήφιοι του Αντώνη Σαμαρά. Κάντε τις εκλογές δημοψήφισμα κατά του Μνημονίου. Αν σκορπίσετε από δω κι από κει, θα βγουν Γιώργος κι εξαπτέρυγα ως τεθλιμμένοι συγγενείς και θα λένε, «δεν χάσαμε εμείς, χάσανε όλοι, το πολιτικό σύστημα περνάει κρίση». Αν σκορπίσετε την αντιμνημονιακή σας ψήφο εδώ κι εκεί, τότε, αδέρφια, θα ξεφυσήσουν ανακουφισμένοι και θα σπρώξουν πιο δυνατά το παλούκι.
Πρέπει ο Γιώργος και τα παρδαλά κολλητάρια του να δουν την πλάτη του Αντώνη. Να νοιώσουν ότι ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ, ότι φεύγουν. Αν διασπείρετε την ψήφο σας, χαζοψηφίσετε, ή απέχετε, μετά όταν έρθει το «Μνημόνιο 2» να σας κάνει κλύσμα με γαρμπίλι οδοποιΐας, μην μυξοκλαίτε.

Μια ζωή λέτε όλοι στις παρέες για την ανάγκη για νέους κι άφθαρτους. Λοιπόν ο Σαμαράς στην Αττική, σας δίνει την ευκαιρία. Νέο κι άφθαρτο δεν θέλετε, μορφωμένο και με έξωθεν καλή μαρτυρία; Πάρτε τον. Βασίλης Κικίλιας. Καλός αθλητής, ξέρει από πειθαρχία κι ευ αγωνίζεσθαι, επιστήμονας κι όξω καρδιά. Έλληνας. Δεν είναι γιος του τάδε, δεν είναι μικρομεγαλολαμόγιος, δεν πέρασε από ΔΕΚΟ, ΜΚΟ κλπ. Έχει δική του οντότητα, όπως κι εσείς.
Μην μαντρωθείτε στα παραμάγαζα του ΠΑΣΟΚ, που σκοπό έχουν να μαζέψουν τα πρόβατα των δυσαρεστημένων. Ψηφίστε Βασίλη Κικίλια, στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας για να στείλετε το μήνυμα ότι θέλετε να φύγει η κυβέρνηση του Μνημονίου και κάντε έτσι το νεύμα στον Αντώνη Σαμαρά ότι έρχεται η μεγάλη ώρα του. Διώξτε τους.
Για την Αθήνα, δεν λέω τίποτα. Άκουσα στις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού ότι αναζητείται ο Καμίνης, τον ψάχνει το ΠΑΣΟΚ, τον ψάχνει κι ο Νικήτας, που θα κάνει περίπατο.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης οι τοποτηρητές του Μνημονίου και τα εξαπτέρυγα τους ποντάρουν στον Κεμάλ Μπουτάρη, όπως θα μετονομασθεί πάροδος εκεί στο Βαρδάρη, όπου ξεχαρμανιάζει η φανταρία. Άλλοι πλούσιοι έχουν για χόμπυ το μπριτζ, το γκολφ και την ιαπωνική ανθοτεχνία. Ο φραγκάτος αυτός τύπος με το σκουλαρικάκι έχει για χόμπυ το κουρέλι της αποτυχημένης πολυπολιτισμικότητας και να τάζει ζώνες πορνό και βιτρίνες με πουτάνες αλλά Άμστερνταμ. Φαίνεται πως τα καρντάσια μας, τους σαλονικιούς, τους περνάει για πολύ λιγούρηδες. Φιλαράκι, δεν θα πάρουνε, γιατί είσαι ντεμέκ. Πάνε ρε στη Στάτιστα, εκεί στο ταπεινό χαγιάτι που σκοτώθηκε ο Παύλος. Σκούπισε τα στρογγυλά γυαλάκια σου και κοίτα γύρω. Κοίτα καλά και ίσως καταλάβεις γιατί Δήμαρχος θα βγει ο Κώστας Γκιουλέκας.

Δεν λέω κάτι περίεργο. Απλώς επειδή ξέρω ότι κι εσείς, αδέρφια, είσαστε αδιάλλακτοι όπως κι εγώ σε μερικά πράγματα, λέω να κάνετε τα κουμάντα σας για τα μεγάλα, για την Πατρίδα, την φαμίλια σας, τα παιδιά σας, την μάνα σας, όπως κάνετε και για τα μικρά. Ξεσκίστε τους με την ψήφο σας. Τζάμπα κι αναίμακτα. Πιείτε μια ωραία καφεδιά και μετά καρφώστε τους το ΟΧΙ σας στο δόξα πατρί. Παντού. Στην Θράκη, στην Κρήτη, στην Ήπειρο, την Ρούμελη και το Μωριά. Κυρίως όμως εδώ στην Αττική, εδώ στην Περιφέρεια των λαθρομεταναστών, της βρωμιάς και της παρακμής. Μπορεί να είσαστε άφραγκοι, με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, αλλά θα ζήσετε στα γόνατα, με το κούτελο κολλημένο στα πλακάκια; Δεν νομίζω. Πείτε τους το με την ψήφο σας. Ψηφίστε σαν να πυροβολείτε κι ανοίξτε δρόμο για Ηγεσία ασυμβίβαστη. Σαν εσάς…
kostasxan.blogspot

Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ..."ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ" ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΟΡΙΔΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΡΕΜΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.!

Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ "ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥ" ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΛΑΟΣ, "ΚΟΝΤΥΝΕ" ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ... Ο Καρατζαφέρης προετοιμάζεται γιά την επόμενη μέρα των Αυτοδιοικητικών εκλογών.Ξέρει ότι τό εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η αρχή του τέλους του.!Ήδη από τώρα "κατασκευάζει" δικαιολογίες, πιστεύοντας ότι θα "παραμυθιάσει" 'η καλύτερα θα συγκρατήσει τις τάσεις φυγής που από τώρα έχουν εκδηλώσει Βουλευτές και στελέχη του "Ημιυπαίθριου" κομματός του.Κυρίως τρέμει τον Βορίδη, που έχει δείξει μέχρι τώρα Ιώβειο υπομονή μετά τις αλλεπάληλες υποβαθμίσεις πού του έχει κάνει, διότι το γεγονός ότι δεν του έδωσε το χρίσμα του Υπ. Περιφερειάρχη ήταν απλά ένα επακόλουθο μιάς εσκεμμένης σειράς "κοντύματος" μέσα στα όργανα του κομματός του, που δεν ξεκινάει μόνο από πολιτικούς λόγους.!Κυρίως τα κίνητρα ανάγονται στο συμπλεγματικό του χαρακτήρα, που δεν ανέχεται στα πόδια του, άνθρωπο ανώτερης μόρφωσης και κοινωνικής καταγωγής...Οί λόγοι είναι προφανείς και τους έχουμε πλειστάκις εξηγήσει.Χθές πάλι "κόντυνε" τον Βορίδη, βγάζοντάς τον από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αντικαθιστώντας τον με τον Κοραντή.Ωστόσο άφησε να διαρρέεται από κύκλους του--έχει και ο Καρατζαφέρης...κύκλους-- , ότι:"Είναι μεγάλη η σημασία των εργασιών της Επιτροπής, και πρέπει να συμμετάσχει ο... ίδιος"Προφανώς ο Καρατζαφέρης ως απόφοιτος του LONDON SHCOOL OF...TRIXES, έχει περισσότερες γνώσεις από τον Βορίδη που είναι δικηγόρος και έχει μεταπτυχιακό του University College of London..Εδώ είναι η αποθέωση του... Καρατζαφερισμού.!Πάντως ο Καρατζαφέρης προετοιμάζει έδαφος, ώστε οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις ή κινήσεις Βορίδη την Δευτέρα των εκλογών να τον βρούν--κατά την άποψη του-- κοντυμένο..."Είπαμε", κατά την άποψη...Καρατζαφέρη...!
politiko safari
 

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ-ΒΟΡΙΔΗ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑΣ Ο ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ!

Όσο και να υποβαθμίζουν το γεγονός τα παπαγαλάκια της Καλλιρόης,ο κύβος ερρίφθη:Ο ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΛΑ.Ο.Σ, τουλαχι- στον όσο σ'αυτό παραμένει Πρόεδρος ο Καρατζαφέρης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αποπομπή του Βουλευτή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,όπου ο Βορίδης συμμετείχε:Μάλιστα,τη θέση του ήθελε να πάρει ο ίδιος ο Καρατζαφέρης,αλλά τελικά το- ποθέτησε τον Κοραντή, μιας και δεν του επετράπη ως Αρ- χηγός κόμματος να είναι εκεί!
Έτσι,μετά την...προστασία του Βορίδη στην Περιφέρεια Αττικής,ο παμπόνηρος εθνοπροδότης Κωλοτούμπας ΚΟΝΤΥΝΕ ΚΙ ΑΛΛΟ τον εν δυνάμει διάδοχό του,δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις τους!
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως,εκτός από τον Καρατζαφέρη,σε νευρική κρίση βρίσκεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης,ο οποίος σε κάθε συγκέντρωσή του βλέπει τα ειρωνικά χαμόγελα να περισσεύουν και τον κόσμο να ψιθυρίζει "ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ"!!!
Επομένως,δεν αποκλείεται το νέο "ψαλίδισμα" Βορίδη να έγινε κατόπιν πιέσεων συναδέλφων του Βουλευτών,αφού ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ,Ο ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΩΣ Ο ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
Εμείς,έχουμε γράψει πολλές φορές πως έτσι όπως είναι η κατάσταση,ο Βορίδης βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Λαος και με το άλλο να...ακροβατεί ανάμεσα σε ΝΔ και Ντόρα!
Όσοι προεξοφλούσαν την είσοδό του στο πλευρό της Μητσοτάκη,ίσως τελικά διαψευστούν,αφού ο Μάκης γνωρίζει πως μια τέτοια κίνηση ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ,αφού οι ψηφοφόροι του,στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΣΦΟΔΡΑ ΑΝΤΙΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΙ,θα τον...μαυρίσουν!
Απομένει λοιπόν η λύση Σαμαρά,με τον οποίον θα είχε ήδη συστρατευτεί ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΑ ΛΟΓΥΔΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ!
Αναζητείται μια...φόρμουλα με την οποία,ο Βορίδης ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ στο συγκεκριμένο θέμα:Διαφορετικά,δεν πρόκειται να γίνει δεκτός ούτε από τον Πρόεδρο της ΝΔ ούτε από τους ψηφοφόρους της!
Όπως και νά'χει,η ουσία είναι πως για μια ακόμα φορά ο τυχάρπαστος Καρατζαφέρης προτιμά ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ,ενώ με την πρωτοφανή κρίση του δικομματισμού εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει 10% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!
Ο ρόλος του όμως,είναι να λειτουργεί ως ΒΑΛΒΙΔΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ:Αυτό το έχουν καταλάβει οι περισσότεροι (πρώην) ψηφοφόροι του,ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΑ.
Για τους υπόλοιπους, τι να πούμε;Πρέπει νά'ναι κάποιος ή αφελής ή κατευ- θυνόμενος, για να μην αντιλαμβάνεται ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΠΤΟ ΡΟΛΟ κάποιου που οι νταβατζήδες των Μμε περιφέρουν ως...εξαπτέρυγο από κανάλι σε κανάλι έτσι ώστε ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΟΙ ΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ Πασοκ!
hellas-orthodoxy

Δεν πείθει κανέναν ο "εκλεκτός" του ΠΑΣΟΚ Φίλιος

Φίλιππας Φίλιος
"...Είναι γνωστή η τάση του μόνιμου υποψηφίου δημάρ- χου προς τα ψέματα. «Έπιασαν τόπο» τη δεκαετία του ’80, έκτοτε όμως κανένας δεν πιστεύει όσα λέει...". Αυτά ανα -φέρει, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Γρα -φείο Τύπου της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, σε μια επιθε -τική ανακοίνωση ενάντια στον επικεφαλής της "Ενότητας Πολιτών"  Φιλ. Φίλιο.
Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Είναι γνωστή η τάση του μόνιμου υποψηφίου δημάρχου προς τα ψέματα. Άλλωστε, όλη του η πολιτική διαδρομή σ΄ αυτά στηρίχθηκε και ήταν ένας από τους λόγους που εκδιώχθηκε από όλα τα κόμματα, για να βρει προσωρινή στέγη στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέχρι πρότινος έβριζε. Τα ψέματά του «έπιασαν τόπο» τη δεκαετία του ’80, έκτοτε όμως κανένας δεν πιστεύει όσα λέει. Πώς να τον εμπιστευτούν όταν τον ακούν να λέει (το διέπραξε και στην Ανατολή Ιωαννίνων) με έμφαση κιόλας, ότι… «στόχος είναι ο ...ηλεκτρονικός Δήμος";
Αυτός είναι πια πραγματικότητα. Ευρυζωνικά, ασύρματα δίκτυα και οπτικές ίνες προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ, είναι σε λειτουργία. Ένα πρωτοποριακό έργο που υλοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή και το Νικ. Γκόντα, συνεχίζεται με την προμήθεια και εγκατάσταση νέων κόμβων ασύρματης πρόσβασης προϋπολογισμού 213.500 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται τη δυσχερή θέση του μονίμου υποψηφίου δημάρχου και τη δυσκολία παρουσίασης προγράμματος, αλλά δεν είναι ανάγκη να συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως πολιτικός καιροσκόπος. Οι πολίτες το έχουν εμπεδώσει αυτό. Ας επιλέξει άλλον τρόπο, με τη βεβαιότητα, πως ό, τι και αν πει θα είναι πάλι ψέμα, εκτός και αν δεν γνωρίζει ποια έργα έγιναν στα Γιάννινα, που δεν αποκλείεται κιόλας!".

Το Antinews αποκαλύπτει το μυστικό δείπνο Σαμαρά

Παρά τις διαψεύσεις της Ρηγίλλης αποκαλύπτουμε τελικά την μεγάλη αλήθεια: Υπό άκρα μυστικότητα παρέθεσε δείπνο ο αρχηγός τη ΝΔ στους βασικούς μετόχους του Mega κ.κ. Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη, καθώς και σε λοιπούς προσκεκλημένους της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ.


Οι υψηλοί ξένοι προσκεκλημένοι έφθασαν...
 με τα ιδιωτικά τους τζετ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρθηκαν στον τόπο της συνάντησης, ο οποίος παραμένει ακόμη κρυφός και δεσμευθήκαμε να μην αποκαλύψουμε ποτέ, επειδή δεν πρόκειται να ξαναπάρουμε “αποκλειστικό”.

Ο Μπιλ Γκέιτς κατέφθασε πρώτος, γιατί ήθελε feedback από την πορεία των Windows 7 στην χειμαζόμενη ελληνική αγορά. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ήλθε όχι τόσο για τη συνάντηση, αλλά για να έχει την ευκαιρία να ξαναδεί τον κ. Δρούτσα, καθώς είχε κάποιες απορίες για την οριστική επίλυση του Μεσανατολικού που του ανέπτυξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο τσάρος της Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου είχε προσκληθεί, αλλά δε μιλάει με τον Μπιλ, που υπέγραφε μνημόνια με τον Αλογοσκούφη. Από τη ζοχάδα του θα φθάσει το έλλειμμα 23%, έτσι ώστε να μη το μπερδεύει με το ΦΠΑ.

Η παρουσία Ναϊτών Ιπποτών δεν επιβεβαιώνεται, ούτε αυτή των απογόνων των συντακτών των πρωτοκόλλων της Σιόν, παρά τη σχετική φημολογία που αναπτύχθηκε από διάφορα μπλογκς.

Τους καλεσμένους υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, επειδή ως άνθρωπος του καλού κόσμου ήξερε πως να περιποιηθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους. Αντιθέτως η αναπληρώτριά του κ. Βασιλική Τζότζολα που προέρχεται από μπας κλας λαϊκά στρώματα, αποκλείσθηκε στην κουζίνα.

Μετά τα ορεκτικά, οι υψηλοί καλεσμένοι την έπεσαν στη σφυρίδα, η οποία συνοδεύτηκε από πολλά κιλά παγωμένης ρετσίνας. Στη συνέχεια έσκασε το αγριογούρουνο με ένα μήλο στάρκιν στο στόμα. Ελέχθησαν πολλά και τρομερά, τα οποία θα απασχολήσουν το έθνος τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά οι σερβιτόροι είχαν ωτασπίδες και οι φρουροί της συνάντησης ήταν επιλεγμένοι από την ΜΚΟ «πίνω μπύρες, πίνω μπύρες, πίνω μπύρες». Εκτός από πιστοί έχουν και το σπάνιο πλεονέκτημα το επόμενο πρωί να μην θυμούνται τίποτα.

Τα περίφημα επτά σημεία

Παρά την μυστικότητα, ο Ελληνοαμερικάνος δαιμόνιος ρεπόρτερ του Antinews John Retsinas μπήκε στα άδυτα της συνάντησης και κατέγραψε σε αδρές γραμμές τα επτά σημεία που αναφέρονται ως τα οριστικά συμπεράσματα της συνάντησης:

1. Ο Σαμαράς είναι του συστήματος. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι του επιθετικού συστήματος 4-3-3 με το δεξί και αριστερό χαφ να συγκλίνουν σε μια κίνηση τανάλια.

2. Το Ελληνικό θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο Πληροφορικής με την ευγενική χορηγία της Microsoft.

3.Η επένδυση στον Αστακό δεν θα γίνει γιατί επελέγη τελικώς το Καβούρι.

4.Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συγχωνευτεί σε μία τράπεζα την ΒΒ (Batiris Bank).

5. Το σίριαλ που τρέλανε τα μηχανάκια τηλεθέασης «Το Νησί» θα μεταδίδεται διακαναλικά, επειδή αν δεν είσαι λεπρός δεν πειράζει που είσαι φτωχός.

6. Ο ΓΑΠ, γνωστός και ως Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου θα μετακομίσει στην Μινεζότα των ΗΠΑ, όπου θα εγκαινιάζει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ της πιο Μεγάλης Κολοκύθας, διαγωνισμούς χοτ ντογκ και καλλιστεία για γελάδες λόνγκχορ. Κατόπιν επιμόνου αιτήματός του θα του επιτραπεί να μην πάρει μαζί του την μητέρα του για να χαλαρώσει ο άνθρωπος.

7. Ο Γεώργιος Καρατζαφέρης θα αναλάβει επιτέλους θυρωρός στην κεντροδεξιά πολυκατοικία της Ρηγίλλης, τώρα που η ΝΔ θα μετακομίσει στην Αμφιθέας και τα πρώην κεντρικά γραφεία της θα γίνουν μουσείο κεντροδεξιών απολιθωμάτων.

Η μυστική δήλωση

Όπως, τέλος, μας πληροφορεί ο δαιμόνιος ρεπόρτερ μας, ο κ. Σαμαράς υπέγραψε επίσης μια δήλωση του Ν.1599, με την οποία αποκηρύττει το κομουνισμό και τις παραφυάδες του, καθώς και οτιδήποτε κόκκινο, από κρασιά μέχρι την ομάδα του Πειραιά και τον εκπρόσωπο της ΝΔ.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, επειδή ορισμένοι από τους συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι ακολουθεί παρελκυστική πολιτική , με αποτέλεσμα να τους πιάνει η καρδιά τους και να βάζουν έναν τηλεοπτικό κονφερανσιέ ονόματι Νίκο Τρέμει να τους κερνάει κάθε βράδυ λεξοτανίλ για να συνέρχονται, επειδή τρέμουν τα σοβιέτ που λέγεται ότι ετοιμάζει ο Λαζαρίδης στα υπόγεια της Ρηγίλλης.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η αναφορά και του εκπροσώπου της ΝΔ στην δήλωση Σαμαρά, θεωρήθηκε επιβεβλημένη, επειδή ο Αμπντάλα είχε ενοχληθεί που ο κ. Μπόμπολας τον αποκαλούσε “Κόκκινο Πάνο”. “Κομμουνιστής είναι;» ακούστηκε να ρωτάει τον κ. Βαρδή που είχε πλησιάσει τον Μπιλ μπας και καταφέρει να κάνει καμιά δουλειά στα ηλεκτρονικά τώρα που η Βουλή έκλεισε στην φυλακή τον αιώνιο αντίπαλό του, τον Σωκράτη, ύστερα από τις δραματικές αποκαλύψεις του βουλευτή Π. Καμένου.

Ήταν η κίνηση ματ του Σαμαρά. Το σύστημα ανακάθισε ανακουφισμένο στις αναπαυτικές πολυθρόνες και στη συνέχεια η συζήτηση χωρίς εξάρσεις πήγε στα τετριμμένα θέματα του χρέους, της ανεργίας και του πληθωρισμού.
Ρεπορτάζ: John Retsinas

http://www.antinews.gr/

Αγγλικά και διαδίκτυο, εργαλεία στρατολόγησης της αλ Κάιντα

 
Η αλ Κάιντα διευρύνει την εκστρατεία προπαγάνδας απευθυνόμενη στους πιστούς της απευθείας στα αγγλικά σε μια προσπάθεια να στρατολογήσει μέλη από όλο τον κόσμο και όχι μόνο από τις αραβικές χώρες.
Μετά την διαδικτυακή έκδοση πριν τέσσερις μήνες του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Inspire» στα αγγλικά, το σκέλος της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (Aqpa) επανέρχεται με ένα δεύτερο τεύχος.
Το πρώτο τεύχος έδινε οδηγίες για την κατασκευή βόμβας, ενώ το δεύτερο- συνολικά 47 σελίδες -προτείνει επιθέσεις εναντίον πληθυσμών σε δυτικές χώρες με μεγάλα οχήματα 4Χ4 εξοπλισμένα με κοφτερές λάμες.
«Είναι κάτι καινούργιο, γιατί για πρώτη φορά η αλ Κάιντα αποκτά μια έκδοση στην αγγλική γλώσσα», επισημαίνει ο Ντομινίκ Τομά, ειδικός στις ισλαμιστικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής. «Τα μηνύματα αυτά έχουν στόχο τις μουσουλμανικές κοινότητες» που ζουν εκτός των αραβικών χωρών, προσθέτει.
Για τον Φίλιπ Σέιμπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και συγγραφέα του βιβλίου «Global Terrorism and New Media», η αλ Κάιντα έχει γίνει μια «επιχείρηση επικοινωνίας» .
«Ήρθε η ώρα που πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε την αλ Κάιντα ως μια τρομοκρατική οργάνωση που χρησιμοποιεί την επικοινωνία, και να την δούμε ως μια επιχείρηση επικοινωνίας που καταφεύγει στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει ο Σέιμπ.
Τα βίντεο, τα ηχητικά μηνύματα και οι ανακοινώσεις της αλ Κάιντα πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προτείνει το δικό της διαδικτυακό έντυπο και μάλιστα στα αγγλικά.
«Αποτελεί αλλαγή της στρατηγικής της αλ Κάιντα που μέχρι τώρα δεν ενδιαφερόταν για μη Άραβες 'αναγνώστες'», εκτιμά ο Μουσταφά Αλάνι.
«Είναι μια άλλη διάσταση του πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο και δείχνει την επιθυμία (της οργάνωσης) να στρατολογήσει μέλη από όλον τον κόσμο», προσθέτει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το Gulf Research Centre στο Ντουμπάι.
Για τον Τομά «αποτελεί περισσότερο σημάδι ριζοσπαστικοποίησης και λιγότερο εκστρατεία στρατολόγησης» .
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η νέα στροφή της αλ Κάιντα είναι έργο του Ανουάρ αλ-Αουλάκι, Υεμενίτη ιμάμη με αμερικανική υπηκοότητα και του Σαμίρ Χαν, σουδανικής καταγωγής που ζουν στην Υεμένη.
Ο 39χρονος Αουλάκι, δεν είναι μέλος της αλ Κάιντα, αλλά πρόσκειται στον τοπικό ηγέτη της Νάσερ αλ-Ουαχίσι, υπογραμμίζει ο Τομά.
Ο ιμάμης κατηγορείται ότι είχε σχέσεις με τον στρατιωτικό ψυχίατρο Νιντάλ Χασάν που σκότωσε 13 στρατιώτες το 2009 στο Φορτ Χουντ του Τέξας. Θεωρείται επίσης ο μέντορας του νιγηριανού φοιτητή Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ που προσπάθησε να ανατινάξει τον Δεκέμβριο του 2009 αμερικανικό αεροσκάφος.
Ο Αουλάκι κάλεσε σε βίντεο που μεταδόθηκε τον Μάιο τους μουσουλμάνους Αμερικανούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χασάν.
Ο Χαν που έζησε στη Νέα Υόρκη και τη Βόρειο Καρολίνα πριν ενταχθεί στην Aqpa στην Υεμένη δήλωσε στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού «περήφανος που ήταν ένας προδότης στην Αμερική» .
Το περιοδικό δίνει διευθύνσεις με τις οποίες μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί με προγράμματα κρυπτογράφησης για να μην τους εντοπίζουν οι μυστικές υπηρεσίες.
http://www.kathimerini.gr/, geopolitics.gr

Ο ...... νόμος


                   
Tου Θανάση Ι. Νικολαΐδη                      
thanikolaidi@gmail.com
ΨΗΦΙΣΕ νόμους πολλούς και σκληρούς, αν δεν θέλεις να
εφαρμοστούν. Στην Ελλάδα της παρανομίας βέβαια, όπου
 τα σύνδρομα των τουρκοκρατούμενων ελλήνων πέρασαν
στους επίγονους, ως κληρονομούμενα γνωρίσματα. Δεν μιλάμε για Ευρώπη και ευρωπαίους για να πάρουμε τα καλά τους και μη ξεχνάμε πως και η πιο τέλεια (απο)μίμηση γεννάει στρεβλά μοντέλα. Δεν γίνεται ο έλληνας γερμανός και ο ελληνικός λαός δεν μετατρέπεται σε γερμανικό, τρομαγμένο (μεταπο- λεμικά…), νομοταγή και πειθαρχημένο.
ΕΔΩ, τα απλούστερα πράγματα προαναγγέλλονται, «διαφημίζονται» και γιγαντώνεται η σημασία τους. Για να καμαρώνουν οι εμπνευστές, αλλά και για να είναι…βαρύγδουπη η αποτυχία τους. Κι αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να μας συμμορφώσουν με νόμους,, το κάνουν μετά…περισσής δειλίας. Γιατί; Γιατί είναι υπερβολικοί, ξεκάρφωτοι και ανεφάρμοστοι.
ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ «τροχαία» μέτρα με νόμους αυστηρούς και πρόστιμα υπερβολικά. Αν π.χ. ξέχασες ν’ ανάψεις τα φώτα περνώντας ένα…μικροσκοπικό τούνελ (όχι στις Ελβετικές Άλπεις…), πληρώνεις(;) 700 ευρώ! Γι αυτό σχεδόν κανένας (έλληνας) οδηγός δεν το «θυμάται», κανένας τροχονόμος δεν «γράφει». Φόρτωσε ένας φουκαράς τα μπαγκάζια του (παράνομα) στο φορτηγάκι του, τον «έγραψαν» και καλείται να πληρώσει 3.000 ευρώ!
ΠΑΜΕ στο διαδίκτυο, στη διαφάνεια και την υπηρεσία του στον πολίτη. Θέλουν λεφτά και θα τα πάρουν «εδώ και τώρα». Με ΟΛΑ τα στοιχεία του φορολογουμένου στη φόρα. Με πρόσβαση του καθένα στο «έχειν» του καθένα (έχει δεν έχει νόμιμο συμφέρον) και με τον εμπνευστή του νόμου περί προσωπικών δεδομένων να…κοιμάται. Απ’ την πλήρη ασυδοσία, μυστικότητα και κλεψιά, στην υπερβολή της υπερέκθεσης στο…φως.
ΓΙΑ να μη γίνει τίποτα. Για να αντιδράσει και η πιο ήρεμη συνείδηση στην υπερβολή και το Κράτος να (ξανα)μείνει χωρίς έσοδα και πόρους που δικαιούται. Με τον φοροκλέφτη να μην αλλάζει «συνήθειες», παραμένοντας στο απυρόβλητο. Ποιους άλλους; Τους πολιτικούς με κάποιους «πλουτήσαντες» ανάμεσά τους, τ. υπουργούς άνετους και χαμογελώντες, με τον νόμο περί ΜΗ ευθύνης τους υπό μάλης.
 

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ

Είναι προφανές πως η κυβερνητική πολιτική σε ορισμένα κρίσιμα θέματα διαμο- ρφώνεται από κάποιο κέντρο που εκπροσωπεί το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί αλ- λιώς να ερμηνευθεί η εμμονή, για παράδειγμα, στην παραπομπή πρώην υπουργών για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ασχέτως αν ήταν σκάνδαλο ή όχι, οι περισσό- τεροι έγκριτοι νομικοί συμφωνούν πως δεν προέκυψαν αξιόποινα στοιχεία από τις έως τώρα έρευνες και ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Δυστυχώς φαίνεται πως, ακόμη και στη σημερινή κυβέρνηση, το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ έχει τον πρώτο λόγο είτε πρόκειται για διορισμούς κομματικών στελεχών στις δοικήσεις των νοσοκομείων και σε διάφορους οργανισμούς είτε πάλι όταν υιοθετούνται οι κλασικές μέθοδοι της πόλωσης και της σκανδαλολογίας πριν από μια εκλογική αναμέτρηση.
Κρίμα, γιατί η χώρα έχει τεράστιες προκλήσεις μπροστά της που απαιτούν κλίμα συναίνεσης στο πολιτικό σκηνικό και γιατί οι άνθρωποι που εκπροσωπούν αυτήν τη νοοτροπία θα έπρεπε να αναφέρονται μόνο σε ανάμνηση ξεπερασμένων ηθών και πολιτικών εθίμων.
η Καθημερινή

Το πιο ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση


Αγαπητοί μου αναγνώστες, αναγνωρίζω ότι έσφαλα και έσφαλα και έσφαλα οικτρά. Πριν πολύ καιρό πιστεύαμε ότι είχαμε την απάντηση για την έξοδο από την κρίση. Το Α.Ε.Μ.Μ. (Απόκρυφο Επιτελείο Μαρξιστικών Μελετών) έκανε λάθος γιατί πήρε τις επιθυμίες του για πραγματικότητα. Τότε είχαμε προσεγγίσει το ζήτημα σαν δομική μεταρρύθμιση, επηρρεασμένοι από τις τακτικές του αποστάτη Κάουτσκι για μεταρρυθμιστικές αλλαγές στον καπιταλισμό οι οποίες σταδιακά θα επιφέρουν την σοσιαλιστική αλλαγή. Όμως ο ελληνικός καπιταλισμός δεν επιδέχεται δομικές αλλαγές. Επίσης το σχέδιο είχε πολύ έντονα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά τα οποία θα αποπροσανατόλιζαν τις μάζες από τον ιστορικό τους στόχο. Ως εκ τούτου το εγκαταλείπουμε και έχουμε να προτείνουμε άλλο σχέδιο, πιο κοντά στις λενινιστικές αρχές που θα μας φέρουν την εξουσιά στο πιάτο. Επιπλέον, αυτή τη φορά έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και τα μάτια μας ορθάνοιχα στην ιστορική κίνηση και έτσι είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη φορά θα εκπονήσουμε ένα σχέδιο το οποίο θα βασίζεται στα ήθη και έθιμα, στην κουλτούρα, και την ψυχοσύνθεση των απλών λαικών ανθρώπων οι οποίοι θα το οικειοποιηθούν και θα επιδοθούν με ζήλο στην εφαρμογή του.

Χτες που λέτε, έγκριτο μέλος του Α.Ε.Μ.Μ. μπήκε σε ένα ταξί. Ο ταξιτζής άκουγε τον αγώνα Ολυμπιακός-Ρεάλ (καμία έκπληξη). Αμέσως ο ταξιτζής δικαιολογήθηκε...

"Ο αδερφός μου έπαιξε 50.000 στο στοίχημα στον Ολυμπιακό." "Έ, άμα τα έχει" απάντησε το έγκριτο μέλος μας. "Δεν κατάλαβες", απάντησε ο ταξιτζής. Και άρχισε να διηγείται την ιστορία του. Ο αδερφός του έχει μια βιοτεχνία με 8 άτομα, χρέη, ιστορίες και δε συμμαζεύεται. Τώρα, μέχρι τα τέλη του μήνα πρέπει να πληρώσει 100.000 γιατί αλλιώς την έκατσε. Αυτός όμως έχει μόνο 50.000 με τις οποίες δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Οπότε, αφού έτσι και αλλιώς χαμένος ήταν, αποφάσισε να τα βάλει στον Ολυμπιακό." Το έγκριτο μέλος μας δεν το πολυσυζήτησε το θέμα και σκέφτηκε ότι μάλλον πρόκειται για άλλη μία από τις υπερβολές που χαρακτηρίζουν την συμπαθή τάξη των ταξιτζήδων.

Το άλλο πρωί όμως έμαθε ότι ο Ολυμπιακός νίκησε. Και ο άνθρωπος μας προβληματίστηκε. Προβληματίστηκε τα μάλα. Ο συμβολισμός ήταν παραπάνω από προφανής. Ο μικρομεσαίος επαγγελματίας είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και αντί να βρει κάποια λύση άλλη τα παίζει όλα για όλα στο στοίχημα. Και κερδίζει.

Έτσι με βάση αυτό σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα σχέδιο μιας νέας πρότασης για έξοδο από την κρίση.

Καταφέραμε και δανειστήκαμε κάτι ποσά έτσι; Και τώρα παιδευόμαστε με αυτά τα πόσα να δούμε πως θα καταφέρουμε να τα θέσουμε σε κίνηση ώστε να ενισχυθεί η οικονομία μας. Ματαιοπονούμε αδελφοί συνέλληνες. Δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα απολύτως. Ως εκ τούτου μία είναι η λύση: μοιράζουμε τα λεφτά στους έλληνες, όχι σε όλους αλλά σε ειδικά εκπαιδευμένους για αυτό το σκοπό ανθρώπους (προσοχή θα χρειαστούμε πολλούς, και κατά προτίμηση ανέργους για να έχουνε και κίνητρο). Αφού δώσουμε ας πούμε από 200.000 στον καθένα κανονίζουμε να πάνε σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης, κατα προτίμηση Παρίσι και Βερολίνο που είναι και φορτωμένοι με φράγκα. Αφού στείλουμε εκεί πράκτορες τους δίνουμε οδηγίες να στοιχηματίσουν στους αγώνες της εθνικής τώρα που έχει το γιούρο. Στη συνέχεια, στήνουμε τους αγώνες της εθνικής και έτσι με αυτό το πολύ απλό τρυκ θα γδύσουμε τους κουτόφραγκους που την έχουνε δει πολύ άνετοι τελευταία, ξεχνώντας ότι όταν αυτοί φοράγανε βάτες εμείς είχαμε τον Κατσιφάρα.

Το σχέδιο αν και καλό έχει μερικά αδύναμα σημεία, και αυτά εξετάζει τώρα το επιτελείο μας στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του έχοντας εισάγει στους υπολογιστές δύο ειδικούς λογάριθμους που εξετάζουν από τη μια την ροπή του έλλην να κορδώνεται σαν παγώνι και να μην κρατάει το στόμα του κλειστό καθώς και την τάση του να την κάνει με μπόλικα φράγκα για την Βραζιλία. Και όχι τίποτα, αλλά μετά θα έχει δίκιο και ο Πάγκαλος.
la position du tireur couche, taxalia

Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή*

Ποιος είναι τελικά ο ρόλος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής; Και πρώτα απ΄ όλα οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του εξακολουθούν να υφίστανται ή όχι. Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραίσκος διευθυντής της εφημερίδας ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ και βαθύς γνώστης του θέματος απαντά σ΄όλα αυτά τα ερωτήματα μέσα από το απόσπασμα μιας ομιλίας του,γι΄ αυτό το θέμα ...ταμπού για την ελληνική διπλωματία:

“Το 1923, αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε με το έτσι θέλω κι εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή ένας Τούρκος διπλωμάτης, χωρίς καμμία συμφωνία, χωρίς καμμία αμοιβαιότητα, μόνο με τον αέρα του νικητή στην πρόσφατη σύρραξη. Σύντομα ο αέρας του αυτός άρχισε να γίνεται αισθητός στη Θράκη. Ο Γενικός Διοικητής Θράκης Γ. Μπούμπουλης, σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Εξωτερικών το 1926 επεσήμαινε: “η μόνη οργάνωσι κατά της ασφαλείας του Κράτους γίνεται παρά του Τούρκου Προξένου, αλλ’ ευτυχώς λόγω της αμερολήπτου και πατρικής διοικήσεώς μας του τουρκικού στοιχείου, ούτος κατέστη ανίκανος να εύρη κατάλληλον έδαφος. Δια τον λόγον τούτον προσπαθεί ίνα δια ψευδών διαμαρτυριών, φθάση εκβιάζων το τουρκικόν στοιχείον εις το ποθούμενόν του. Το ότι πάντοτε ενεργεί κακή τη πίστη εφάνη εμπράκτως εκ του τελευταίου επεισοδίου το οποίον ήθελε να δημιουργήση μετά του στρατού ότι δήθεν οι στρατιώται εφώναζον “Κάτω η Τουρκία”, “Κάτω ο Κεμάλ”. Τούτο εν γνώσει ότι δεν είναι αληθές το εδημιούργησε δια να φανατίση το τουρκικόν στοιχείον αλλά δυστυχώς δι’ αυτόν εύρε τούτον απαθέστατον και δεν ηδυνήθη να το εξεγείρη. Αυτή είναι η Πολιτεία του Τούρκου προξένου…Λίγο μετά, από κοινού με την Τουρκική πρεσβεία της Αθήνας, ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής διαμαρτυρήθηκε για τη δράση των αποκαλούμενων “παλαιομουσουλμάνων” και ζήτησε την απέλασή τους. “Οι παλαιομουσουλμάνοι” είχαν καταφύγει στη Θράκη, λόγω της αντίθεσής τους με τον Μουσταφά Κεμάλ και ανέπτυξαν δραστηριότητα εναντίον των κεμαλικών ιδεών, με κορυφαίο τον τελευταίο σεϊχουλισλάμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον Μουσταφά Σαμπρή Εφέντη. Τις διαμαρτυρίες ακολούθησε υπόμνημα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Tevfik Rusdu Aras που ζητούσε την εξορία των “παλαιομουσουλμάνων” και αποκάλυπτε την υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Τον Δεκέμβριο του 1927 θα εκδοθεί απόφαση (που προσωρινά ανεστάλη) για να εκτοπιστούν στη Λαμία...
Το 1930 ήρθε η ώρα της πρώτης ελληνοτουρκικής φιλίας, Βενιζέλου - Κεμάλ και υπογράφτηκαν μια σειρά από συμφωνίες. Ένα ζήτημα που προέκυψε από το σύμφωνο φιλίας του 1930 ήταν η ίδρυση Γενικού τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, το οποίο είχε ξεκινήσει αρχικώς ως διπλωματικό γραφείο. Αυτό που μέχρι και σήμερα αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό, όποτε γίνεται λόγος για τη συμφωνία εκείνη, είναι ότι είχε και μία άλλη ιδιαίτερη θρακική πτυχή, την έξωση από τη Θράκη και την Ελλάδα των 150 φιλελλήνων παλαιομουσουλμάνων, για χάρη του κεμαλισμού. Σε έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τουρκία Σπ. Πολυχρονιάδης είχε αποκαλύψει στο βρετανό διπλωμάτη D.Clerk, ότι οι απελάσεις των “παλαιομουσουλμάνων” ήταν τμήμα ενός προγράμματος αμοιβαίας συνεννόησης και συνδιαλλαγής που είχε προκύψει από την ελληνοτουρκική προσέγγιση και ότι η Τουρκία από την πλευρά της πρόκειται να υιοθετήσει μια πιο ελαστική στάση απέναντι στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σπ. Πολυχρονιάδης όμως είχε αποκαλύψει ότι “εάν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν είχαν πάρει χαρακτήρα εγκαρδιότητας, θα είχε ακολουθήσει διωγμός της ελληνικής μειονότητας και εξασθένηση της”, ενώ τελικά, όπως αποδείχτηκε, ούτε η απέλαση των παλαιομουσουλμάνων αλλά ούτε και το “φιλικό κλίμα” της εποχής βελτίωσε τη θέση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Το τι συνέβη με τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης το γνωρίζουμε όλοι καλά και θα αναφερθούμε ακροθιγώς παρακάτω...
Το 1936 αναλαμβάνει Γενικός Διοικητής Θράκης ο Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης, παλιός συνεργάτης του Ίωνα Δραγούμη. Αντιλαμβάνεται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, αναφέρει στους προϊσταμένους του το μεγάλο ζήτημα της τουρκικής προπαγάνδας, στη Θράκη, μέσω του τουρκικού προξενείου και ιδρύει στα πλαίσια της Γενικής Διοίκησης το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων, που μέχρι σήμερα έχει αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εφαρμογής των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης για τις μειονότητες, με λίγα λόγια την παρακολούθηση της δραστηριότητας του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Πάντως για τη δράση του τελευταίου δεν υπάρχει ίσως πιο κραυγαλέο παράδειγμα από εκείνο της προβοκάτσιας του 1955 με τη βόμβα στο “σπίτι του Ατατούρκ” στη Θεσσαλονίκη από τον Κομοτηναίο φοιτητή Οκτάι Ενγκίν. Όλοι γνωρίζουμε ότι η καταστροφή του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης μεθοδεύτηκε από το τουρκικό κράτος με τα Σεπτεμβριανά που ξέσπασαν από την δήθεν επίθεση στο τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, το θεωρούμενο και πατρικό σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ. Πώς όμως μεταφέρθηκαν οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα κι έφτασαν στα χέρια του Ενγκίν; Με τον διπλωματικό σάκο του Προξενείου! Και πώς φυγαδεύτηκε στην Τουρκία ο δράστης όταν απελευθερώθηκε μετά τη σύλληψή του από τις ελληνικές Αρχές; Μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του Προξένου Κομοτηνής! Μιλάμε δηλαδή όχι για διπλωματική υπηρεσία αλλά για εγκληματική οργάνωση κι εμείς ακόμα καθόμαστε και μιλάμε για προξενικό δίκαιο, για διπλωματικά πρωτόκολλα και άλλα ανυπόστατα…Ας έρθουμε λοιπόν στο σήμερα να δούμε ποιοι λόγοι υποτίθεται ότι επιβάλλουν την παραμονή της στον σβέρκο μας.


1) Το Προξενείο κάθε χώρας πρωτίστως απευθύνεται στους δικούς της πολίτες. Υπάρχουν σήμερα Τούρκοι πολίτες στη Θράκη; Ίσως μερικές δεκάδες; Τότε ποια είναι η …πελατεία του καταστήματος; Άλλο θέμα: η έκδοση βίζας. Η βίζα για την Τουρκία έχει καταργηθεί, άρα; Πόσες γραφειοκρατικές δουλειές απομένουν και μάλιστα χρειάζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και καμμιά εικοσαριά υπαλλήλους; Σε δυό ώρες δρόμο βρίσκεται το Προξενείο της Θεσσαλονίκης, ποια λοιπόν είναι η αποστολή της υπηρεσίας αυτής; Κι αν ακόμη υπάρχει έργο που πρέπει να διεκπεραιωθεί, ας διατηρηθεί ένα γραφείο όπου θα αποσπώνται 1-2 υπάλληλοι από τη Θεσσαλονίκη να εξυπηρετούν τον κόσμο.


2) Υποτίθεται ότι το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής επιβλέπει την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης. Ποια Συνθήκη, αυτήν που την κουρέλιασε από την πρώτη μέρα της υπογραφής της; Που δεν άφησε ούτε μία διάταξή της που να μην την παραβιάσει; Πού είναι η αυτοδιοίκηση της Ίμβρου και της Τενέδου; Πού είναι τα δικαιώματα των μειονοτικών, οι περιουσίες των χριστιανικών βακουφίων, κτλ κτλ; Αυτοί δεχόμαστε να επιτηρούν, μετά τα τόσα τους εγκλήματα, την εφαρμογή της ίδιας Συνθήκης από εμάς;


3) Λέγεται από κάποιους κύκλους ότι το Προξενείο γενικώς εγγυάται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτό πραγματικά μόνον ως ανέκδοτο μπορεί κανείς να το εκλάβει, κάτι που λέγεται για να γελάσουμε. Γιατί θα κλαίγαμε αν ήμασταν Κούρδοι, αν ήμασταν Ρωμηοί, αν ήμασταν Τούρκοι δημοκράτες. Δεν επεκτείνομαι περισσότερο. Άρα λοιπόν δεν υφίσταται καμμία αντικειμενική αιτία για τη συνέχιση της λειτουργίας του Προξενείου στην Κομοτηνή. Ας δούμε ποιοι λόγοι επιβάλλουν την απομάκρυνσή του.
Οι πολιτικές του παρεμβάσεις σε προεκλογικές περιόδους είναι ίσως η πιο γνωστή του δραστηριότητα. Η λεγόμενη “γραμμή” διοχετεύεται μέσα από την άτυπη “Συμβουλευτική Επιτροπή” της μειονότητας και έγινε ολοφάνερη τον παρελθόντα Ιούνιο με το “Λευκό” στις Ευρωεκλογές. Μπορεί βέβαια να μην συγκέντρωσε πάνω από 8.000 ψήφους, όμως η δυναμική είναι πολύ μεγαλύτερη, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναπτύξω. Υπάρχουν τοπικά ελάχιστοι πολιτικοί που στηλιτεύουν δημοσίως την πολιτική αυτή του Προξενείου (Παναγιώτης Σγουρίδης, Ευριπίδης Στυλιανίδης…), καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να λουφάξουν, έστω κι αν αδικηθούν, επιδιώκοντας την εύνοια του προξενικού μηχανισμού την επόμενη φορά. Και δεν είναι βέβαια αυτή η μοναδική του παρέμβαση στα εσωτερικά μας.
Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η δράση του Προξενείου και των ανθρώπων του σε βάρος των μη τουρκογενών μουσουλμάνων της περιοχής. Πομάκοι και Ρομά που αποφασίζουν να διαφοροποιηθούν από τη γραμμή “μουσουλμάνος = Τούρκος”, βρίσκουν τον μπελά τους, όχι βέβαια από μεμονωμένους ιδιώτες. Όταν ο Στρατός διοργανώνει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για τους πληθυσμούς στα απομακρυσμένα πομακοχώρια, από πίσω έτρεχε η Συμβουλευτική για την ίδια ακριβώς “προσφορά”, μην τυχόν και φανεί ότι η Ελλάδα προσφέρει στους Πομάκους κάτι παραπάνω από την Τουρκία.

Οι ίδιοι θα τρέξουν να ακυρώσουν τη δημιουργία ενός πολιτιστικού συλλόγου από φιλέλληνες Πομάκους, μην τυχόν και δημιουργηθεί άλλος πόλος συσπείρωσης πλην του προξενικού. Για να μην μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται, φανατικά και κόντρα στη θέληση των περισσοτέρων γονέων, η μειονοτική εκπαίδευση, σε βάρος της δημόσιας, προκειμένου να διατηρηθεί ένα εκπαιδευτικό απαρτχάιντ μεταξύ των παιδιών χριστιανών και μουσουλμάνων. Ακόμα και για τα παιδιά που αποφοιτώντας από ελληνικό σχολείο εισάγονται σε ελληνικά πανεπιστήμια, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας, που συχνά δρα ως εργαλείο του Προξενείου, έχει ιδρύσει ανά την Ελλάδα συλλόγους νεολαίας, προκειμένου να διατηρήσει έναν έλεγχο πάνω τους. Μην τυχόν και ξεφύγει κανένας - ιδίως αν έχει πάρει και υποτροφία από το Προξενείο. Κι όταν αργότερα ο νέος βγει στην αγορά εργασίας, ποιος θα τον χρηματοδοτήσει, αν αδυνατούν οι οικείοι του; Μα… η Μητέρα Πατρίδα είναι πάλι εδώ! Το γκέττο έτσι διαιωνίζεται και εμείς παραμυθιαζόμαστε με θεωρίες περί πολυπολιτισμικότητας και άλλα φαντάσματα…Ας δούμε και τα τυχόν προβλήματα που θα δημιουργούσε η εξωπέταξή του από τον τόπο μας. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χρειάζεται καμμία ιδιαίτερη διαδικασία ή δικαιολογία για να το κλείσουμε, φτάνει να το θέλουμε. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι σε περίπτωση απομάκρυνσής του η Τουρκία θα διώξει το Προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό είναι πράγματι ένα σοβαρό ζήτημα. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να ζυγίσουμε το εκεί και το εδώ διακύβευμα. Η Τουρκία σήμερα χρειάζεται την ελληνική παρουσία στην Πόλη, για να την χρησιμοποιεί ως άλλοθι μειονοτικής πολιτικής έναντι μιας πρακτικά εξαφανισμένης μειονότητας. Ο ρόλος του εκεί Προξενείου μας, εκτός του ότι είναι πάντοτε εντός προξενικού δικαίου, βαρύνει αναλογικά ελάχιστα σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε να συμβαίνει στην ελληνική Θράκη. Η ζυγαριά κλίνει αναφανδόν υπέρ της εδώ πλευράς. Στο εσωτερικό της Θράκης είναι επίσης αλήθεια ότι θα υπάρξουν αρκετοί τουρκόφρονες που θα δυσαρεστηθούν με μία τέτοιαν εξέλιξη. Εδώ όμως είναι το δικό μας χρέος. Είναι ανάγκη να περιορίσουμε τη δυσαρέσκεια μόνον στους υστερόβουλους και τους αυτοπροσφερόμενους για πράκτορες της Τουρκίας, και να μην επιτρέψουμε στους τελευταίους να το παρουσιάσουν ως πρόβλημα του καθενός μουσουλμάνου πολίτη. Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθεί και ο τουρκικής καταγωγής (ή συνείδησης) μουσουλμάνος της Θράκης ότι ως Ελλάδα έχουμε κάποια συμφέροντα αδιαπραγμάτευτα και δεν είναι όλα υπό συζήτηση. Να αντιληφθεί ότι άλλο η τουρκική συνείδηση κι άλλο η υιοθέτηση μιας επεκτατικής, αλυτρωτικής ή αναθεωρητικής πολιτικής από το πολιτικό κατεστημένο της Άγκυρας. Να νιώσει ότι ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και κουλτούρας είναι πολίτης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - κι εδώ μπορεί να λύσει όλα του τα προβλήματα. Η ειρήνη κινδυνεύει ακριβώς από τη δράση της Τουρκίας, και όσο δεν αφοπλίζουμε τούτον τον μηχανισμό που βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας είμαστε ανά πάσα στιγμή όμηροι των όποιων προθέσεών του (βλ. προβοκάτσια του 1955). Ο στρουθοκαμηλισμός και η υποχωρητικότητα μόνο αποθρασύνουν τον αντίπαλο και φέρνουν κοντύτερα τον όποιον κίνδυνο. Μακάρι να μπορούσε να θεραπευθεί αλλιώς το πρόβλημα και να μην χρειαζόταν νυστέρι. Όμως ο τεράστιος μηχανισμός που έχει εγκατασταθεί δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί”.
 * Ομιλία του Κώστα Καραϊσκου στο Ινστιτούτο Αριστοτέλης (Θεσσαλονίκη),
ANΤΙΦΩΝΗΤΗΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νέο Σχολείο: το πειραματόζωο


Πέρασε ήδη ένας μήνας από την πειραματική εφαρμογή του «Νέου Σχολείου», του ψηφιακού, του σχολείου του μέλλοντος σύμφωνα με τα τετριμμένα λεκτικά ποδοβολήματα. Διδάσκω σε ένα από τα 800 πανελλαδικώς σχολεία, που λειτουργούν σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα. Εξηγώ για όσους τυχόν αγνοούν …το πείραμα.
Στα σχολεία αυτά όλοι οι μαθητές του Δημοτικού, από την Α΄ έως την ΣΤ΄ τάξεις, κάνουν καθημερινά 7ωρα, σχολούν στις 2.00 μ.μ. Εισήχθησαν κάποια νέα διδακτικά αντικείμενα.
Πιο αναλυτικά. (θα περιοριστώ στις δύο πρώτες τάξεις). Στις Α΄ και Β΄ τάξεις διδάσκονται από τον Σεπτέμβριο, εκτός των «παραδοσιακών» μαθημάτων.
2 ώρες αγγλική γλώσσα, 2 ώρες πληροφορική (ΤΠΕ- Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών), 5 ώρες Αισθητική Αγωγή (η οποία περιλαμβάνει «αντικείμενα» όπως Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή). Η Γυμναστική (Φυσική Αγωγή) αυξήθηκε στις 4 ώρες. Άλλες 3 ώρες είναι αφιερωμένες στην λεγόμενη Ευέλικτη Ζώνη. Τι είναι αυτή; Σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) – Φ.Ε.Κ. τεύχος Β΄ αρ. φύλλου 303/ 3-3-2003, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης «θα πραγματοποιούνται διαθεματικές δραστηριότητες και σχέδια εργασίας….Η Ε.Ζ. μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο από το οποίο θα περνούν τα διάφορα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα». Να δοκιμάζονται, δηλαδή, οι πειραματισμοί και να καθιερώνονται, αν πετύχει το φιλτράρισμα. Διαθεματικότητα τώρα, άλλο νεφελώδες πράγμα κι αυτό, σημαίνει ότι μπορούν τα μαθήματα να συσχετίζονται, να επικαλύπτονται (οριζόντιος άξονας παροχής γνώσεων). Πιο απλά, διδάσκεις Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού την Έξοδο του Μεσολογγίου. Μπορείς, πλην του ιστορικού γεγονότος, να επεκταθείς σε γεωγραφικά στοιχεία, να προσφύγεις σε εικαστικές απεικονίσεις, σε θεατρική αγωγή και σε ό,τι άλλο σου κατέβει στο κεφάλι. Να περιφέρεις την διδασκαλία γύρω από το ιστορικό γεγονός, αλλά να μην εμβαθύνεις. Λίγο απ’ όλα, τσιμπολογήματα. Λίγη ιστορία, λίγη γεωγραφία, λίγη λαογραφία, λίγο θέατρο και στο τέλος τίποτε. Έχασες τα πάντα και κυρίως το πρότυπο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, που πρέπει να ενσταλάξεις στους μαθητές μέσω του συγκεκριμένου μαθήματος. Με ξεροκόμματα γνώσεων δεν χορταίνεις. Επιφέρεις σύγχυση και αμάθεια. Γι’ αυτό μιλάμε πλέον για δραστηριότητες και όχι για διδασκαλία. (Να στήνεις, ακόμη τα μαθητούδια στο Διαδίκτυο να χαζεύουν τις εικόνες και να καταστρέφεις την μαγεία της προσωπικής επαφής, την συγκίνηση της διήγησης, να μετατοπίζεται το κύρος της διδασκαλίας από το πρόσωπο του δασκάλου στο άψυχο εργαλείο. Να μεταβάλλεις την τάξη σε ΙΝΤΕΡΝΕΤ – ΚΑΦΕ). Αν προσθέσουμε τις παραπάνω ώρες των «νέων» ή επαυξημένων αντικειμένων, προκύπτουν 16 ώρες εβδομαδιαίως αφιερωμένες σε «διασκεδαστικές» - ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Δηλαδή από τα 6 χρόνια του Δημοτικού σχολείου, τα μισά και πλέον δαπανώνται (ή σπαταλώνται) σε «ανάπτυξη δεξιοτήτων», σε καταιγισμό αντικειμένων, εις βάρος της κύριας αποστολής του σχολείου που είναι να φωτίζει τη συνείδηση και να προσφέρει τα υλικά της ελευθερίας. Αυτό είναι το Νέο ή Ψηφιακό Σχολείο. Και επειδή ακριβώς παύει να είναι σχολείο μάθησης και διάπλασης χαρακτήρα, υποστυλώνεται με πομφολυγώδη και ηχηρά επίθετα: νέο, ψηφιακό, διαδραστικό και λοιπά αερογεμή λεξίδια. Σχολείο που μιλάει για ανταγωνισμό και επιτυχία στη ζωή και όχι για προορισμό και ήθος.

Ποιες είναι όμως οι πρώτες εντυπώσεις από το πείραμα;

Πρώτον: το ωράριο, τα πενθήμερα επτάωρα, εξαντλούν σωματικά και εξοντώνουν ψυχολογικά τους μικρούς μαθητές, όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου. Το να καθηλώνεις όμως στα θρανία, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, 6χρονα και 7χρονα παιδιά είναι τουλάχιστον αντιπαιδαγωγικό. Η σωματική κούραση αφαιρεί τη ζωντάνια και τη δροσιά της ηλικίας και ακυρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά το 5ωρο τα παιδιά ατονούν, καταβάλλονται, κουράζονται, αδιαφορούν. Με τέτοιους απαράδεκτους, φρενήρεις ρυθμούς στο τέλος θα απηυδήσουν και θα σιχαθούν το σχολείο. (Θυμήθηκα ένα παλιό φοιτητικό σύνθημα: «Παν τα νιάτα, παν τα κάλλη, μας τα φάγαν οι δασκάλοι»).

Δεύτερον: Υποβαθμίζεται, λόγω πληθώρας διδακτικών αντικειμένων, το μάθημα της γλώσσας, το σημαντικό και σπουδαιότερο γι’ αυτήν την ηλικία. «Εν αρχή ην ο λόγος, λέει μια παλιά ιστορία όσο και ο κόσμος, στην οποία ο άνθρωπος είχε την εξουσία να ονομάσει τα ζώα και τα άλλα πλάσματα. Τη δυνατότητα, δηλαδή να αποκαλεί, να δίνει ζωή». Η γλώσσα είναι ζωή. Το να μαθαίνεις, εξ απαλών ονύχων, να γράφεις, να διαβάζεις και να μιλάς σωστά, σημαίνει ότι μαθαίνεις να σκέφτεσαι σωστά. («λόγος και διάνοια ταυτόν» λέει ο Πλάτων, στον «Σοφιστή» 263ε). Στην εξοπλιστική αυτή ηλικία κυρίως οφείλει το σχολείο να καλλιεργεί την γλώσσα, πράγμα που δεν γίνεται αν συνυπολογιστεί και η αβάσταχτη ελαφρότητα των σχολικών εγχειριδίων (Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτής της γλωσσικής ανεπάρκειας είναι ότι προτρέπει, οδηγεί σε πράξεις βίας, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον λόγο. Πολλά παιδιά φτάνουν στην εξαλλοσύνη και την απελπισία γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν. Δεν έχουν τις λέξεις. «Πάρε τις λέξεις μου δωσ’ μου το χέρι σου» γράφει χαριτωμένα ο ποιητικός λόγος).

Τρίτον: καταργείται η ευλογημένη σχέση δασκάλου και μαθητή. Αυτός ο όμορφος δεσμός χτίζεται καθημερινά μες στην τάξη και προϋποθέτει ήθος, ελευθερία και σοφία από τη μια, άσκηση, υπακοή, σεβασμό και αγάπη από την άλλη. Δάσκαλος και μαθητής είναι κατάκτηση που θα έπρεπε να προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού και να μην την θυσιάζουμε σε ανόητους πειραματισμούς. Πότε να προλάβει «να δεθεί» το πρωτάκι με τη δασκάλα του, όταν μπαινοβγαίνουν λαχανιασμένοι και ασθμαίνοντες 7-8 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων; (Η κατάρτιση ωρολόγιου προγράμματος στα σχολεία αυτά είναι περίπου… τετραγωνισμός του κύκλου).

Τέταρτον: Πληροφορική και αγγλικά από την Α΄ Δημοτικού. Αιτιολόγησε η διαβιουπουργός (ο σκληρότερος πυρήνας της Νέας Τάξης) την πρόωρη εισαγωγή τους, για να γίνει το σχολείο ανταγωνιστικό. Και αυτή και ο αιθεροβάμων (πόδι δεν πατάει στην Ελλάδα) εντολοδόχος της είναι επικίνδυνοι και ύποπτοι. Τι θα πει ότι μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών «θα πάρουν τα παιδιά της σημερινής γενιάς αυτό που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν το αύριο», όπως δήλωσε ο Γ.Α.Π. Ποιο είναι αυτό, το «αυτό»; Από πότε η διαδικτυακή αποχαύνωση είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά; Ως πότε θα ανεχόμαστε τους μαθητευόμενους μάγους να πειραματίζονται με τα παιδιά μας, με σκοπό ανομολόγητο την κατασκευή του, χωρίς μνήμη, πίστη και πατρίδα, καταναλωτή τηλεοπτικών και διαδικτυακών σκουπιδιών;

Πέμπτον και ανακεφαλαιώνοντας: Εδώ συμβαίνει μια καταστρεπτική παρεξήγηση. Το σχολείο δεν είναι χώρος πειραμάτων και επιβολής ιδεολογημάτων, καρυκευμένων με εύηχα επίθετα. Το σχολείο δεν πρέπει να καινοτομεί , αλλά να συντηρεί - με την απλή και πρωταρχική σημασία του όρου - πρωτίστως. Να διαφυλάττει τα τιμαλφή και να τα παραδίδει στους νεότερους και όχι ό,τι γυαλίζει στον κάθε συμπλεγματικό και άσχετο να βαφτίζεται καινοτομία και να διοχετεύεται στο σχολείο.

 Νατσιός Δημήτρης
δάσκαλος-Κιλκίς 
antibaro 

Τα κριτήρια της ΕΡΤ

Tης Χριστινας Κοψινη
Σήμερα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ξέρουμε ότι, πέρα από τις γενικόλογες διαβεβαιώσεις για τα θεόσταλτα προγράμματα, τίποτε το ειδικό δεν πρόκειται να ανακοινωθεί για τους ανέργους. Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική για την απασχόληση, πέραν των γνωστών προγραμμάτων. Αλλά και για αυτά απέτυχε να απορροφήσει εγκαίρως κονδύλια και να ζεστάνει λίγο τις μηχανές της αγοράς. Δικαίως όμως κάποιοι θα αναρωτηθούν τι νόημα έχουν αυτά τα προγράμματα όταν για να ενταχθεί μια επιχείρηση ακόμη και στο γενναιόδωρο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών 200.000 εργαζομένων, πρέπει στοιχειωδώς να ξέρει ότι μπορεί κάπου να πουλήσει το προϊόν που θα παραγάγει. Οτι κάπως θα τονωθούν η ζήτηση και η κατανάλωση. Και τέτοιες προσδοκίες η αγορά δεν έχει.
Την ίδια ώρα, αρχίζουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την κάλυψη θέσεων σε Δημόσιο ή ΔΕΚΟ. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να προτάξει το κριτήριο της ανεργίας για την κάλυψη των όποιων θέσεων ανοίγουν σε αυτές τις επιχειρήσεις που ελέγχει. Για παράδειγμα, είναι στα σκαριά δύο προκηρύξεις για την πρόσληψη 700 συμβασιούχων στην ΕΡΤ. Από τα κριτήρια πρόσληψης φαίνεται να απουσιάζει παντελώς η ανεργία, έστω η μακροχρόνια ή ακόμη κι αυτή που συνοδεύεται με σοβαρές οικογενειακές ανάγκες. Δεν γνωρίζουμε εάν η ΕΣΗΕΑ πρόταξε, όπως όφειλε, τη λίστα των ανέργων που έχει στα χέρια της. Πάντως, αντιρρήσεις για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ δεν προέβαλε. Και σε κάθε περίπτωση, όταν το Δημόσιο δεν νοιάζεται για τους ανέργους, πώς και ποιος θα απαιτήσει από τους ιδιώτες να κάνουν προσλήψεις; Η κρατική ραδιοτηλεόραση έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι άντρο διπλοθεσιτών και τριπλοθεσιτών, αλλά μάλλον δεν θέλει να αλλάξει τακτική. Μην αποκλείσετε λοιπόν από τις νέες προσλήψεις να εξαιρεθούν και πάλι όσοι δεν έχουν τις κατάλληλες συστατικές επιστολές.
Την ίδια στιγμή η κρίση της απασχόλησης στον χώρο των media είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Οι πηγές προσλήψεων, λίγες και συγκεκριμένες. Ο χώρος βαίνει προς συρρίκνωση με σοβαρότατες επιπτώσεις σε όλο τον καταμερισμό εργασίας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πλήττονται πρώτοι οι διοικητικοί υπάλληλοι και το τεχνικό προσωπικό. Ηδη στον χώρο υπάρχει λίστα ανέργων. Λογικά, σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες το πρώτο μέλημα της δημόσιας τηλεόρασης θα ήταν να ξεκινήσει από εκεί την αξιολόγηση των υποψηφίων. Ισως έτσι να βάραινε λιγότερο το αμαρτωλό παρελθόν της που την κατέστησε διαφθορείο κομματικών εξαρτήσεων. Να ξεχνάγαμε για λίγο τα 119 εκατομμύρια συσσωρευμένες ζημιές του ισολογισμού της, τις σπατάλες της και τους εκάστοτε αποκλεισμούς των συναδέλφων που δεν υποστηρίχθηκαν ποτέ από τις γνωστές λίστες των προσλήψεων που αγνοούσαν την ανεργία.
η Καθημερινή

Aν δεν........την αλλαγή στην Ελλάδα θα την φέρει το πεζοδρόμιο!!!


 Eλλάδα: "Οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά μας... ή θα γίνει στην Ελλάδα μια οργανωμένη αλλαγή, ή την αλλαγή θα την φέρει το πεζοδρόμιο" τόνισε σε ομιλία του, ο καθηγητής B. Μαρκεζίνης



Eλλάδα: "Οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά μας... ή θα γίνει στην Ελλάδα μια οργανωμένη αλλαγή, ή την αλλαγή θα την φέρει το πεζοδρόμιο" τόνισε σε ομιλία του, ο καθηγητής B. Μαρκεζίνης
Η θα γίνει στην Ελλάδα μια οργανωμένη και συγκροτημένη αλλαγή ή την αλλαγή θα φέρει το πεζοδρόμιο, υπογράμμισε ο καθηγητής και συγγραφέας Βασίλης Μαρκεζίνης μιλώντας χθες στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με αφορμή το βιβλίο του "Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα".
    Ο κ. Μαρκεζίνης δεν αναφέρθηκε μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά έθιξε και τα φλέγοντα ζητήματα της εσωτερικής ελληνικής κατάστασης της οικονομίας. Ετάχθη εναντίον βιαστικών λύσεων στο Αιγαίο ενώ επέκρινε τον παραπλανητικό ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια. Πρόσθεσε ότι η πολιτική απέναντι στην Τουρκία που εγκαινιάστηκε το 1999 δεν μπορεί να συνεχίζεται το 2010, υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης ΑΟΖ και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης, Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Χριστόφια για να κλείσει το Κυπριακό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν παραχωρήσεις και άσκησε κριτική στην ελληνική αμυντική διάταξη στον Έβρο.
    Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο στον Έβρο.
    Ο κ. Μαρκεζίνης υποστήριξε την άσκηση ενεργούς πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και του ελληνικού ρόλου στην Ευρωρωσική συνεργασία. Υποστήριξε ότι θέματα όπως η δομή του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους.
    Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Ο κ. Μαρκεζίνης αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική.
    Αφού είπε ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση και δεν θέλει να έχει σχέση με την πολιτική μετέφερε στο ακροατήριό του εκτιμήσεις ξένων κύκλων σύμφωνα με τους οποίους η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται καλά. Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας ανέφερε ο συγγραφέας στα αλληλένδετα οικονομικά, εθνικά και ηθικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
e-typos

Fast Track ....για τον Κορυδαλό

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΑΠΟΚΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ «ΤΕΛΕΙΟΥ» ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να προωθήσει τις μεγάλες ξένες επενδύσεις μέσα από ένα ειδικό καθεστώς το οποίο ευνοεί τη διαπλοκή και τη συναλλαγή προκαλεί ήδη το πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Καταγγελία Τσίπρα
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Τσίπρας έκανε στη Βουλή σκληρές καταγγελίες για συγκεκριμένη επένδυση και την εμπλοκή ατόμων που, κατά την άποψή του, έχουν άμεση σχέση με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα fast track προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση προχωρεί στη φορολογική ισοπέδωση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα, προκαλώντας και τη μετεγκατάσταση ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Μέσω του προγράμματος fast track οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να απαλλαγούν από περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους περιορισμούς οι οποίοι στέκονται εμπόδιο σε επενδύσεις που δεν έχουν ενισχυμένη προστασία και ειδικά προνόμια. Αυτόματα δημιουργούνται δύο κατηγορίες επενδυτών, οι ξένοι, που έχουν στη διάθεσή τους μεγάλα κεφάλαια και την απεριόριστη κατανόηση των κυβερνητικών παραγόντων, και οι Έλληνες, με πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και ένα εξαιρετικά αυστηρό έως αντιπαραγωγικό επενδυτικό καθεστώς.
Αξιοπερίεργη είναι και η πρόταση του κ. Παμπούκη για προώθηση των επενδύσεων ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις όσων ενδεχομένως θίγονται και τις απόψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με το νέο σχήμα θα ολοκληρώνονται οι αμφιλεγόμενες επενδύσεις και θα μπορεί στη συνέχεια να υπάρχει αποζημίωση των θιγομένων βάσει δικαστικών αποφάσεων, που, όμως, θα είναι μεταγενέστερες και δεν θα δεσμεύουν την πραγματοποίηση της επένδυσης. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί μια τέλεια μηχανή λεηλασίας του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου πλούτου. Οι μεγάλοι επενδυτές θα εξυπηρετούνται σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και το ελληνικό Δημόσιο -δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες- θα αποζημιώνει όσους έχουν προσφύγει εναντίον των επενδυτικών σχεδίων και έχουν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση.
Νομικό άλλοθι
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «ξεπλύνει» νομοθετικά τις παραπάνω μεθοδεύσεις μέσα από περίτεχνες νομικές κατασκευές, που έχουν την υπογραφή του υπουργού Επικρατείας κ. Παμπούκη. Ο κ. Παμπούκης είναι γνωστός νομικός, ο οποίος έχει διαχειριστεί μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που είχαν αντιδικία με το ελληνικό Δημόσιο. Ξεκίνησε την εντυπωσιακή επαγγελματική του άνοδο μέσα από το δικηγορικό γραφείο Φλογαΐτη - Σιούτη - Παμπούκη και στη συνέχεια αυτονομήθηκε. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Φλογαΐτης ήταν ο αγαπημένος «υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών» του Προκόπη Παυλόπουλου και η κ. Σιούτη ήταν η «γέφυρα» μεταξύ του γραφείου Φλογαΐτη και του Μεγάρου Μαξίμου, μέχρις ότου κάποιοι ατυχείς χειρισμοί οδήγησαν πριν από μερικούς μήνες στην παραίτησή της από τη θέση της πρωθυπουργικού συμβούλου.
Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία κινείται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη διαπλοκή Φλογαΐτη - Σιούτη - Παμπούκη και πως αυτή μετέτρεψε την επιλογή ενός νέου μέλους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από την Ελλάδα σε διαπλεκόμενο διπλωματικό θρίλερ.
Νέες επενδύσεις
Για να προσελκύσει νέες επενδύσεις, από το εξωτερικό και το εσωτερικό, η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει νέους κανόνες, που θα ισχύουν για όλους, χωρίς εξαίρεση. Έχει την υποχρέωση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, να περιορίσει την ιδιοτελή πίεση που ασκεί η κεντρική και αυτοδιοικητική γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, να ορίσει ένα διαφορετικό τρόπο παρέμβασης των αρμόδιων τμημάτων του Συμβουλίου Επικρατείας.
Επί 12 μήνες ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας και τώρα ανακαλύπτουν το πρόβλημα που οι ίδιοι χειροτέρεψαν, για να προτείνουν «γρήγορες λύσεις» που ευνοούν τη διαπλοκή και τη συναλλαγή των ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εάν δεν αλλάξουν την πολιτική που εφαρμόζουν, δεν θα έχουμε fast track μεγάλων επενδύσεων αλλά fast track κυβερνητικών και κρατικών στελεχών για τον Κορυδαλλό.
city press

Στο δρόμο της Ιρλανδίας

ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο δρόμο της Ιρλανδίας
Η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μία πορεία οικονομικής και κοινωνικής πτώσης ανάλογη με εκείνη της Ιρλανδίας. Η ιρλανδική οικονομία, η άλλοτε «κέλτικη τίγρης», βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της χρεοκοπίας των μεγάλων τραπεζών της χώρας.
Το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών έχει απορροφήσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να φτάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 30% του ΑΕΠ για το 2010, να εκτοξευτεί το δημόσιο χρέος στο 100% του ΑΕΠ και να χάνονται οι θυσίες των Ιρλανδών στη μαύρη τρύπα της τραπεζικής χρεοκοπίας.
Μεγάλες εκκρεμότητες
Ανάλογες εξελίξεις παρατηρούνται στη χώρα μας, η οποία, βέβαια, δεν έχει πρόβλημα με το τραπεζικό της σύστημα αλλά με τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργήσει η δημόσια διοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας της οικονομίας.
Οι ειδικοί της Eurostat ετοιμάζουν την αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 15,5% του ΑΕΠ. Από τη στιγμή που χάθηκε ο διαχειριστικός, δημοσιονομικός έλεγχος από την Αθήνα και πέρασε στις Βρυξέλλες και την τρόικα λαμβάνονται αυθαίρετες αποφάσεις για το ύψος του ελλείμματος, του χρέους και των υποχρεώσεών μας. Δεν γίνεται προσπάθεια σταδιακής απορρόφησης των εκκρεμοτήτων που έχουν δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου, αλλά παίρνονται αποφάσεις που μας εκθέτουν σε νέους κινδύνους και μεγαλώνουν την απόσταση που πρέπει να καλύψουμε για να επιτύχουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αποδίδει ευθύνες για τη διεύρυνση του ελλείμματος το 2009 στην κυβέρνηση Καραμανλή και στη ΝΔ, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έρχεται η ώρα που θα αρχίσει να διευρύνεται αυθαίρετα, με αποφάσεις τρίτων, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 και των επόμενων χρόνων.
Αλλαγή κανόνων
Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυξάνεται το έλλειμμα για το 2009 είναι το πέρασμα των επιχορηγήσεων των ταμείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, συνολικού ποσού 1,6 δισ. ευρώ, στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Οι επιχορηγήσεις αυτές αποφασίστηκαν στο πλαίσιο των λεγόμενων μετοχοποιήσεων που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Από τότε δεν καταγράφονταν πλήρως στον κρατικό προϋπολογισμό, και με την αλλαγή της μεθοδολογίας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες η κυβέρνηση Παπανδρέου θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα εάν θα τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης ή θα αφήσει τους συνταξιούχους του ΟΤΕ και της ΔΕΗ χωρίς συντάξεις.
Το έλλειμμα του 2009 διευρύνεται και εξαιτίας της καταγραφής στις δαπάνες ενός ποσού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ που αναλογεί στις υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για εφάπαξ που δεν έχουν καταβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι το ανάλογο ποσό θα ξεπεράσει το 2010 το 1,5 δισ. ευρώ, εφόσον πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που αποφάσισαν φέτος να συνταξιοδοτηθούν, για να προλάβουν δυσάρεστες αλλαγές στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ετεροχρονίζει την καταβολή του εφάπαξ, οι Βρυξέλλες, όμως, απαιτούν την καταγραφή της δαπάνης τη χρονιά που δημιουργείται η υποχρέωση για το Δημόσιο.
Απώλεια αυτονομίας
Όσους φόρους και να πληρώσουμε, όση ύφεση και να αντέξουμε, όσους νεόφτωχους και να δημιουργήσουμε, άλλοι αποφασίζουν για εμάς ποιο είναι το έλλειμμα, σε ποιο ύψος διαμορφώνεται το χρέος και πόση επιπλέον προσπάθεια πρέπει να καταβάλουμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Το μνημόνιο οδήγησε στην ιρλανδοποίηση της ελληνικής οικονομίας με την έννοια ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές υποχρεώσεις που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε με βάση ένα χρονοδιάγραμμα που είναι στοιχειωδώς συμβατό με τις οικονομικές και κοινωνικές μας ανάγκες.
CITY PRESS