Σελίδες

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Προβληματισμός στα Σκόπια για τα "Αλβανικά Φυσικά Όρια"

 
Η προώθηση ως νέου πολιτικού κινήματος για τη «Φυσική Αλβανία», μετά τη συνάντηση των αλβανόφωνων στα Τίρανα, έχει ανάψει τις συζητήσεις για το ζήτημα αυτό στα Σκόπια. Ένα μέρος των σκοπιανών μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό το χαρακτήρισε ως ουτοπική απειλή για την περιοχή της πΓΔΜ. Τον ίδιο χαρακτηρισμό, ως «ουτοπικό σχέδιο», αξιολόγησαν
 ανεπίσημες πηγές του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, αφού για τη επιδίωξη ενός τέτοιου σχεδίου θα έπρεπε πρώτα η Αλβανία να παραιτηθεί από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να αποδεχθεί το σχεδιασμό του Κότσε Ντανάι, για τα «φυσικά» όρια της Αλβανίας.
Ισχυρή ήταν και η αντίδραση των σκοπιανών της διασποράς, που τόνισαν με ανακοίνωσή τους πως η «Φυσική Αλβανία» είναι ένα φασιστικό και ναζιστικό σχέδιο που δεν ενοποιεί το αλβανικό στοιχείο αλλά στην ουσία διαλύει την υπάρχουσα Αλβανία και τη διαχωρίζει σε μουσουλμανική και χριστιανική. Ο Πάβλε Τράϊνοφ από τη ‘Δημοκρατική Κοινωνία’ (LDM), ένας από τους αναπληρωτές του κυβερνώντος συνασπισμού κομμάτων στην πΓΔΜ, δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εξεταστούν με σοβαρότητα. «Οι ιδέες για τη Μεγάλη Αλβανία, δεν πρέπει να παραβλεφτούν. Ως χώρα, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όταν τοποθετούνται δημόσια τέτοιες διατριβές», είπε ο Τράϊνοφ. Εν τω μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας και της πΓΔΜ, ανέφεραν τη δημιουργία ενός νέου εθνικού κινήματος που στοχεύει στην ένωση του αλβανικού στοιχείου που βρίσκεται σε χώρες των Βαλκανίων, γράφει σήμερα η ‘Bota Sot’. Ωστόσο, κανένας από τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες της πΓΔΜ δεν συμμετείχε στην εκδήλωση αυτή των Τιράνων. Παραβρέθηκαν μόνον οι δήμαρχοι του Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς (Σερβίας), Ράγκμι Μούστα και Γιονούζ Μουσλίου, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης του Κινήματος για το Κοσσυφοπέδιο, Avni Klinaku, και ο αντιπρόεδρος της ‘Αυτοδιάθεσης’, Liburn Αλί κλπ. Οι βασικές αρχές του κινήματος αυτού προτάθηκαν από τον Koço Danaj που είναι η ‘φυσική’ ενοποίηση των Αλβανών και των εδαφών που κατοικούν, σε ένα ενιαίο κράτος τη «Φυσική Αλβανία» που θα επιδιωχθεί να γίνει με δημοκρατικά μέσα…
Eθνικά Θέματα, echedoros

Διευρύνονται οι στρατιωτικοί δεσμοί Βρετανίας - Γαλλίας

 


Του John F. Burns
The New York Times


Λονδίνο – Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Βρετανία και Γαλλία την Τρίτη υπερβαίνουν κατά πολύ την μέχρι σήμερα συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τα τελευταία 60 χρόνια. Οι συμφωνίες προνοούν την δημιουργία κοινής εκστρατευτικής δύναμης, κοινή χρήση των αεροπλανοφόρων τους και συνδυασμένες προσπάθειες για βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των πυρηνικών τους όπλων.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Λονδίνο από τους πρωθυπουργούς Ντέιβιντ Κάμερον και Νικολά Σαρκοζί, αποτελούν ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών που για αιώνες ενεπλάκησαν σε αιματηρές αντιπαραθέσεις στα πεδία των μαχών της Ευρώπης. Αμφότεροι οι ηγέτες απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν σε ιστορικά γεγονότα, ώστε να μην χαλάσουν το κλίμα εγκαρδιότητας που κυριάρχησε στην τελετή.

Το σύμφωνο συνεργασίας προνοεί την δημιουργία νέας κοινής στρατιωτικής δύναμης πεζικού, ναυτικού και αεροπορίας αποτελούμενης από 5.000 άνδρες, που θα αναπτύσσεται όταν ξεσπούν διεθνείς κρίσεις. Η διοίκηση της δύναμης θα είναι εκ περιτροπής. Προνοείται επίσης η εναλλαγή της χρήσης των αεροπλανοφόρων τους ώστε να εξυπηρετούν Γαλλικά, Βρετανικά και Αμερικανικά αεροσκάφη.

Προς ανταλλαγή πυρηνικών μυστικών
Έκπληξη προκάλεσε ωστόσο η συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας, αφού και τα δύο κράτη δεσμεύονται να μοιραστούν ορισμένα από τα πλέον απόρρητα μυστικά τους. Αν και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι η Γαλλική δύναμη κρούσης, η εκτόξευση δηλαδή πυρηνικών πυραύλων από το έδαφος, τον αέρα και την θάλασσα, και οι αντίστοιχοι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βρετανίας θα παραμείνουν στην κυριότητα της κάθε χώρας, συμφώνησαν στην εγκαθίδρυση κοινών ερευνητικών κέντρων, ένα σε κάθε χώρα, για διεύρυνση της έρευνας στα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Το σύμφωνο συνεργασίας, διάρκειας 50 χρόνων, ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες σχεδιάζουν την υποδομή των στρατιωτικών τους δυνάμεων, διενεργούν πολέμους και ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος είναι επίσης να δοθεί στα δύο στρατηγεία μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη ώστε να τύχει υποστήριξης η παραπαίουσα Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Ο κ. Κάμερον επικεντρώθηκε στα οικονομικά οφέλη, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση «εκατομμυρίων στερλινών», γεγονός που ενισχύει την πρόθεση του να προβεί σε περικοπές 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Όχι απομόνωση της Γερμανίας
Προηγούμενες προσπάθειες για στρατιωτική συνεργασία Βρετανίας-Γαλλίας δεν είχαν αίσιο αποτέλεσμα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η υπόσχεση Τόνι Μπλερ και Ζακ Σιράκ για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας ναυάγησε λόγω των διαφωνιών τους στον πόλεμο του Ιράκ. Και στις δύο χώρες υπάρχουν επίσης σημαντικές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες τάσσονται εναντίον της όποιας στενής στρατιωτικής συνεργασίας.

Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κάμερον και την προώθηση δραστικών περικοπών στην άμυνα, ο ίδιος ανακάλυψε στο πρόσωπο του Σαρκοζί έναν πρόθυμο συνεταίρο. Βρετανία και Γαλλία διαθέτουν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά κονδύλια στην Ευρώπη, δαπανώντας μαζί περισσότερα από τα μισά από ότι και τα 27 κράτη-μέλη. Ταυτόχρονα και οι δύο κυβερνήσεις φρόντισαν επιμελώς να ξεκαθαρίσουν ότι η συνεργασία δεν αποσκοπεί στην απομόνωση της Γερμανίας.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν ακόμη σε κοινό πρόγραμμα κατασκευής ανταλλακτικών, συντήρησης και εκπαίδευσης των πληρωμάτων για το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Έαρμπας Α400Μ, το δαπανηρό και εκτός προϋπολογισμού πρόγραμμα που στόχο έχει να ανταγωνιστεί την Αμερικανική κυριαρχία στην αγορά των βαρέων μεταγωγικών. Δεσμεύθηκαν επίσης να εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη της νέας γενιάς τηλεκατευθυνόμενων μη-επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών.

Στον κατάλογο των συμφωνιών περιλαμβάνονται ακόμη κοινά προγράμματα ανάπτυξης της τεχνολογίας για εφαρμογή σε μελλοντικά πυρηνικά υποβρύχια και στρατιωτικούς δορυφόρους, ως επίσης και προγράμματα για αντιμετώπιση των ναρκών και των υποβρύχιων οπλικών συστημάτων.

Ικανοποίηση αλλά και επικρίσεις
Η ικανοποίηση για τις συμφωνίες ήταν έκδηλη στις δηλώσεις των δύο ηγετών.
«Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά ιστορία συνεργασίας Βρετανίας και Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια,» δήλωσε ο κ. Κάμερον. Από πλευράς του ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι «οι συμφωνίες καταδεικνύουν το επίπεδο της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών, το οποίο δεν έχει ποτέ υπάρξει προηγουμένως».

Η συμφωνία που έτυχε επίκρισης από Βρετανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες αφορά την κοινή χρήση των αεροπλανοφόρων, που θα περιοριστούν σε ένα για κάθε χώρα. Η μετατροπή τους ώστε να δέχονται εκατέρωθεν αεροσκάφη ερμηνεύθηκε από τους δύο ηγέτες ως προσπάθεια διεύρυνσης της δυνατότητας τους να αναπτύσσουν αεροπορικές δυνάμεις και εξοικονόμησης τεράστιων κονδυλίων. Τον Οκτώβριο η Βρετανία αποφάσισε να επανασχεδιάσει το νέο της αεροπλανοφόρο, που θα καθελκυστεί το 2020, ώστε να δέχεται επίσης Γαλλικά και Αμερικανικά αεροσκάφη.

Βρετανοί σκεπτικιστές υποστήριξαν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που απαιτούν την χρήση αεροπλανοφόρου ενδέχεται να αποτύχουν αν η Βρετανία θα πρέπει να βασίζεται στην άδεια της Γαλλίας για χρήση του αεροπλανοφόρου της. Προς υποστήριξη της θέσης τους επικαλούνται τον πόλεμο για τα νησιά Φόκλαντ όταν η Γαλλία τάθηκε εναντίον της ανακατάληψης των νησιών και η Αργεντινή χρησιμοποίησε Γαλλικούς πυραύλους εναντίον των Βρετανικών σκαφών.

Ο κ. Σαρκοζί απέρριψε την κριτική ως αναχρονιστική. «Μπορείτε να φανταστείτε την Γαλλία να παραμένει άπραγη και να δηλώνει ότι δεν την αφορά;». Παρομοίως και ο κ. Κάμερον απέρριψε ισχυρισμούς ότι η Βρετανία υπονομεύει την στενή στρατιωτική της συνεργασία με την Ουάσιγκτον. «Είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν να αξιοποιήσουμε δεόντως τα κονδύλια μας εξοικονομώντας όσα περισσότερα μπορούμε».

Στη Γαλλία, η Μαρίν Λε Πεν, αντιπρόεδρος του εθνικιστικού Εθνικού Μετώπου, αποκάλεσε τον Σαρκοζί «νεκροθάφτη της πολιτικής Ντε Γκολ για ανεξαρτησία», προσθέτοντας ότι «η Γαλλία παραδίδεται στους Αγγλοσάξονες και στον μεγάλο αδελφό, την Αμερική». Στο Λονδίνο, δεξιές εφημερίδες επέκριναν τον κ. Κάμερον ότι εμπιστεύεται την ασφάλεια της Βρετανίας στους Γάλλους, ενώ αντίθετα στο Κοινοβούλιο η συμφωνία έτυχε γενικά θετικής αντιμετώπισης.
geopolitics.gr

Περνάει ο στρατός, της Ελλάδος αντιπαραγωγικός φρουρός

 

Η απάντηση Βενιζέλου σε Πάγκαλο για την επίμαχη άποψη
Της Μαριάνας Πυργιώτη
Χρειάστηκαν δύο ημέρες και σίγουρα ασκήσεις ηρεμίας τύπου γιόγκα, για να μιλήσει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και να απαντήσει κόσμια στα περί αντιπαραγωγικότητας των ενόπλων δυνάμεων. Θα μπορούσε να τα πει με λιγότερα λόγια και πολύ οξύτερους τόνους, αλλά προτίμησε να αντιδράσει... θεσμικά: “Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το σύνταγμα, ασκεί τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων διά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος και εκφράζει την κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Η κυβέρνηση λοιπόν τιμά, σέβεται και υποστηρίζει όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Στέλνει χαιρετισμό αναγνώρισης και στήριξης σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων. Τους μεταφέρω, ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το φρόνημα του ελληνικού λαού: Ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και αναγνωρίζει το έργο που επιτελούν”.

Η αλήθεια είναι ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος εδώ και χρόνια ακροβατεί ανάμεσα στην αδιαμφισβήτητη πνευματική του superiorite, οξυμένη από μια διά βίου παιδεία, και την brutalite ενός πολιτικού που θεωρεί όλους τους άλλους, κυρίως όσους κατά καιρούς τον ενοχλούν πολιτικά, για τα μπάζα.

Αυτήν την περίοδο ο διορισθείς από τον Γιώργο Παπανδρέου αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι απασφαλισμένος και σε κάθε δημόσια παρέμβασή του πυροδοτεί εντάσεις και μάλιστα όχι με τον συνήθη αντίπαλό του, το ΚΚΕ. Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε όντας πολύ πιο έμπειρος πολιτικά και ρεαλιστής εκ φύσης βλέπει καθαρά τι γίνεται στη χώρα και τι ακριβώς κάνει και δεν κάνει η κυβέρνηση και έχει εκνευριστεί είτε έχει αποφασίσει να στηρίξει επιθετικά την κυβέρνηση και να τσακίζει, όπου και όπως μπορεί, τους “αντιπάλους” της.

Και καλά τους κομματικούς αντιπάλους, το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά τους πολίτες αντιπάλους; Μετά, λοιπόν, το κορυφαίο “μαζί τα φάγαμε”, που έχει μετατραπεί σε αρνητικό σλόγκαν, προς απελπισία του Μαξίμου, ήρθαν τα περί “αναδιάρθρωσης του χρέους”, που χρειάστηκε να μαζευτεί και να ερμηνευτεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: “Εννοούσε επιμήκυνση του χρέους”. Εκεί κάπου ανάμεσα στα βαριά πυρά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (“Ο Σαμαράς είπε την αρλούμπα της δεκαετίας”) και τα ελαφρά για τους δημοσιογράφους (“Πού πήγαν τα λεφτά; Ορισμένοι συνάδελφοί σας δίνουν την εντύπωση ότι τα έκλεψαν οι πολιτικοί. Αυτό είναι μια βλακεία, όπως καταλαβαίνετε”) μπλέχτηκαν στη μέσα και οι ένστολοι!

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι “ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας”, αφήνοντας άλαλα τα χείλη των ενστόλων. Διότι πέραν της ευθιξίας τους, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μεγάλη, πέρα από την εθνική ασφάλεια αλλά και την κληρονομιά που φέρουν οι αξιωματικοί και των τριών όπλων, πέρα από την καθημερινή ένταση που βιώνουν οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας, αυτά τα είπε μετά τη γερή μείωση των αποδοχών τους κατά 30%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, κατά τη γνώμη του, υπάρχει τρόπος μέτρησης της παραγωγικότητας των συγκεκριμένων κλάδων! Ας πούμε: τόσες αναχαιτίσεις την ημέρα επί τόσο κόστος, δεν συμφέρει! Τόσες προσαγωγές την ημέρα επί τόσα ευρώ, πέσαμε έξω! Για να μην πέσουμε έξω, προφανώς θα πρέπει να κοστολογηθούν τα ως άνω και να εφευρεθούν αντισταθμιστικά οφέλη. Για παράδειγμα, να βάζουμε τους Τούρκους να μας αποζημιώνουν για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ή να κρατάμε τα κλοπιμαία από τους ληστές. Επίσης, να τιμολογήσουμε τις περιπολίες στους δρόμους ή και τις υπηρεσίες των τροχονόμων, και να στέλνουμε τον λογαριασμό στους παραβάτες.

Πέρα από την πλάκα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε φροντίσει να αυτοαναιρεθεί μιλώντας πριν από λίγες ημέρες από την Άγκυρα, όπου βρισκόταν. Εξηγώντας, λοιπόν, σε τούρκους δημοσιογράφους αν η Ελλάδα αισθάνεται απειλή από τη γείτονα χώρα, είχε πει επί λέξει: “Υπάρχουν και στις δύο χώρες τα στρατιωτικά δόγματα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού θα αποβιβαστούν οι γενναίοι στρατιώτες των 4.000 αποβατικών σκαφών, τα οποία βρίσκονται στις ακτές του Αιγαίου. Υποθέτω όχι στην Ιταλία. Υπάρχει όμως και πολιτικό θέμα. Η τουρκική εθνοσυνέλευση είπε όχι στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια και την χαρακτήρισε αιτία πολέμου”. Εκτός συνόρων, δηλαδή, είπε τα αυτονόητα και εθνικά ορθά. Εντός συνόρων χάνει την ψυχραιμία του!

Αλλά τι προσφέρει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό με όλη αυτή την ανακυκλούμενη ένταση και την επιθετικότητα, η οποία στρέφεται κατά ομάδων, υποομάδων κτλ. της κοινωνίας; Μιας κοινωνίας, η οποία, κακά τα ψέματα, έχει επιδείξει συνολικά πολύ συγκρατημένη αντίδραση σε όσα της ήρθαν ξαφνικά στο κεφάλι. Και τι είδους κοινωνικές συμμαχίες μπορούν να προωθηθούν -για πολιτικές ούτε λόγος, φυσικά- όταν δημιουργείται η εντύπωση της περιφρόνησης ή της απαξίωσης των πολιτών από την ίδια την κυβέρνηση;

Στο βιβλίο “Αδριανού απομνημονεύματα” η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ έβαλε στο στόμα του αυτοκράτορα μια πολύ σοφή φράση : “Δεν έχω το δικαίωμα να περιφρονώ αυτούς που διοικώ”. Διότι αυτό σημαίνει ότι πρώτα από όλα περιφρονείς τον ίδιο σου τον εαυτό, που είναι ηγέτης τους.
infognomonpolitics

Οι "Αδιάβροχοι" έλυσαν το πρόβλημα της εξυγίανσης του Ελληνικού Δημοσίου

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;


Το πρόβλημα με τους δημοσίους υπαλλήλους λύνεται με 1 (ολογράφως ΜΙΑ) απόλυση: του πρωθυπουργού

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να απομακρύνει τον Ομπάμα

 
Αμερικάνος αναλυτής αναφέρει ότι κάποιοι αξιωματούχοι μέσα στο Λευκό Οίκο και τη κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά για να απομακρύνουν τον Μπαράκ Ομπάμα από την προεδρία.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συζήτηση στην Ουάσιγκτον και μέσα στην κυβέρνηση για να γίνει χρήση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ για την άρση του Ομπάμα από τα καθήκοντά του», είπε την Παρασκευή, ο Edward Spannaus από το περιοδικό Executive Intelligence Review σε συνέντευξή του στο Press TV (αγγλόφωνο Ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι).
Η τροπολογία επιτρέπει την απομάκρυνση του Προέδρου εάν αυτός / αυτή έχει κάποιου είδους ανικανότητα είτε σωματική είτε ψυχική.
"Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ομπάμα είναι διανοητικά ανίκανος να εκπλη -ρώσει το αξίωμα του προέδρου, είπε ο Spannaus.
Αναφερόμενος στη κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Ομπάμα, κυρίως λόγω της πρόσφατης οικονομικής κατάρρευσης στις ΗΠΑ, ο Spannaus είπε: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να σωθεί η προεδρία του σε αυτό το σημείο και δεν κάνει πραγματικά καμία διαφορά το αν θα κερδίσει τις εκλογές για το Κογκρέσο».
«Δεν είχε τα προσόντα για να είναι ο πρόεδρος από την αρχή. Τοποθετήθηκε εκεί ακριβώς γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ‘μαριονέτα’ και ήξεραν ότι θα είναι μια μαριονέτα για την Wall Street, για τους χρηματιστές του Λονδίνου και για τους Βρετανούς," πρόσθεσε ο Spannaus.
Μια πρόσφατη έρευνα από την Gallup έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικάνους ψηφοφόρους δεν θα υποστηρίξουν εκ νέου την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ.
Δείτε το βίντεο
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δοξόσοφοι αντί σοφοί.

Το ότι ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος περνά κατά μέσον όρο πάνω από επτά ώρες καθημερινά μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης, τους υπολογιστές, το ίντερνετ και τους επεξεργαστές κειμένων απασχολεί τους ειδικούς επιστήμονες. Ήδη, οι πιο ηλικιωμένοι, από αυτούς πού είναι δραστήριοι στον κόσμο των ψηφιακών μέσων, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσχέρειες επικοινωνίας, αφού πρέπει να προσαρμόζονται διαρκώς προς νέα μέσα. Παράλληλα ο ελληνικός νεανικός πληθυσμός αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στα μέσα επικοινωνίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ και μάλιστα εθίζεται στο να χειρίζεται διάφορα μέσα ταυτόχρονα.

Πολλοί είναι αυτοί  που πιστεύουν ότι η σύγχρονη κατάσταση του να βρίσκεται κανείς συνεχώς σε εγρήγορση όπως απαιτούν τα ψηφιακά μέσα έχει άμεσα ψυχολογικά και νοητικά επακόλουθα. Αλλά και το φορτίο των πληροφοριών που επιβάλλεται από τα σύγχρονα μέσα απειλεί την ικανότητά μας για συλλογισμό και διανοητική συγκέντρωση και υπομονή. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η πιθανότητα να διαβασθεί ένα άρθρο σε μια εφημερίδα είναι μικρή σε σύγκριση με τους αναγνώστες και μάλιστα οι αναγνώστες οι οποίοι διακόπτουν την ανάγνωση  πριν φθάσουν στο 1/5 του κειμένου είναι η συντριπτική πλειονότητα. Το συμπέρασμα είναι ότι η δυνατότητα συγκέντρωσης  κατά την ανάγνωση έχει μειωθεί.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα οδηγούν σε αλλαγές των βασικών δομών του ανθρώπινου εγκέφαλου. Το πρόσφατο βιβλίο του Αμερικανού Nicholas Carr, The Shallows, έγινε η αφορμή μιας ευρείας συζήτησης. O συγγραφέας αναρωτιέται αν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που στερεί τον Homo sapiens από τις ικανότητες που του επέτρεψαν να οδηγηθεί από τα προϊστορικά σπήλαια στο σύγχρονο ψηφιοποιημένο κόσμο. Ο Carr αναλύει τις επιδράσεις που σημαντικές επινοήσεις, όπως ο χάρτης και το μηχανικό ρολόι,  επέφεραν στον τρόπο σκέψης για να καταλήξει στο ότι η κακοφωνία και το χάος των πληροφοριών δημιουργούν την τάση για επιπόλαια ανάγνωση, βιαστική και αποσπασματική σκέψη και δίνουν γνώσεις που είναι υπερφίαλες και χιμαιρικές.  Η σύγκριση με τον έντυπο λόγο, δηλαδή με το βιβλίο, είναι χαρακτηριστική, αφού οι αναγνώστες του βιβλίου σε αντίθεση με τους χρήστες των ψηφιακών μέσων οδηγούνται σε καλλιέργεια της φαντασίας τους, του εσωτερικού διαλόγου και της αναλυτικής σκέψης.

Μία σημαντική ανάλυση του Carr βασίζεται στη «νευροπλαστικότητα» στην ιδιαίτερη ικανότητα δηλαδή του ανθρώπινου εγκέφαλου να προσαρμόζει τη διανοητική του δύναμη και δυνατότητα ανάλογα με την εμπειρία. Ο Carr επικεντρώνεται στις επιδράσεις που μπορεί να έχει η χρήση του ίντερνετ στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα συμπεράσματά του συμφωνούν με αυτά της ομάδας του Πανεπιστημίου UCLA, η οποία μελέτησε χωριστές ομάδες από χρήστες και μη χρήστες του ίντερνετ και ανακάλυψε ουσιαστικές διαφορές σε ικανότητες όπως μορφές της μνήμης και ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Διαφορές που εξαφανίζονται αν οι μη χρήστες του ίντερνετ εθιστούν στη χρήση του.  Το τελικό συμπέρασμα του Carr είναι ότι η χρήση ψηφιακών μέσων τείνει να εξουδετερώσει τις ατομικές ικανότητες τις σχετικές με το βάθος και την ένταση της σκέψης, όπως και την ικανότητα για μάθηση και κατανόηση.

Ο καθηγητής Gary Small, συγγραφέας του βιβλίου «Τεχνολογική μεταλλαγή του μοντέρνου εγκέφαλου» αναλύει το πώς μπορούν οι πολλές ώρες ψηφιακών ασχολιών να επηρεάσουν τις διανοητικές λειτουργίες. Ιδιαίτερα οι νέοι χρήστες ψηφιακών μέσων, τους οποίους ονομάζει «ψηφιακούς ιθαγενείς» , παρουσιάζουν έλλειψη της ικανότητας επαφής , όπως  η επαφή με το βλέμμα και η ανταπόκριση σε σωματικά μη λεκτικά σήματα και εκφράσεις κατά τη συνομιλία. Ο Small αναλύει τις ιδεολογικές και διανοητικές συνέπειες που επιφέρει ή έξη και στενή επαφή με τα ψηφιακά μέσα.

Η ροπή προς την ταχύτητα σημαίνει και τάση προς το πρόχειρο και το ρηχό. Την τάση αυτή προσπαθούν να καταπολεμήσουν ομάδες διανοούμενων που διαδίδουν την αντίληψη της αργής ανάγνωσης και της επιλεκτικής ασχολίας με τα κείμενα. Η εμπειρία της ανάγνωσης, η εσωτερίκευση των κειμένων και η προσωπική ωφέλεια του αναγνώστη γίνονται αντικείμενα συζήτησης και πειραματισμών. Το αργό διάβασμα θεωρείται σήμερα πανάκεια στα αμερικανικά ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι το καινούργιο. Ήδη το 1623 η πρώτη έκδοση των Απάντων του Σαίξπηρ συνιστούσε την ανάγνωση ξανά και ξανά, ενώ το 1887 ο Νίτσε περιέγραφε τον εαυτό του σαν «δάσκαλο της αργής ανάγνωσης». 

Οι κριτικοί των ψηφιακών μέσων αναφέρονται στο παράδοξο φαινόμενο των συζητήσεων αυτών που δεν έχουν διαβάσει ένα συγκεκριμένο βιβλίο και παρά τούτο επιμένουν να το συζητούν με πάθος. Ωστόσο, σε μια συνηθισμένη συζήτηση αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά στην ουσία τα κείμενα είναι αυτά που μετρούν. Τα κείμενα είναι ο καταλύτης για τη διάνοια του αναγνώστη, ώστε να δημιουργούνται νέοι χώροι κατανόησης και σκέψης. Ο Carr καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι η ύπαρξη του προσεκτικού και κριτικού αναγνώστη που δημιουργεί την ανάγκη για ένα συγγραφέα. Οι κριτικοί των ψηφιακών μέσων επιμένουν στη διάβρωση της ικανότητας για αυτοσυγκέντρωση και την αδυναμία για αργό διάβασμα. Αδυναμία που ακολουθεί την ικανότητα για γρήγορη αντίδραση και αστραπιαίους χειρισμούς στα ψηφιακά μέσα. Αυτό σημαίνει και την εξαφάνιση των συγγραφέων;

Οπωσδήποτε, κανείς δεν φτάνει να απορρίψει τα ψηφιακά μέσα. Είναι προφανές ότι το μέλλον ανήκει σε αυτά. Και εδώ δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε τον μύθο της επινόησης της γραφής που παραθέτει ο Πλάτων στον «Φαίδρο». Δημιουργούνται λέει με το νέο αυτό μέσο επικοινωνίας άνθρωποι «πολύκοοι» , «άνευ διδαχής πολυγνώμονες» , «δοξόσοφοι αντί σοφοί»... 
Αντίβαρο

Ξύπνα Ελλάδα


Ξέφρενο ράλι χρυσού, αλλά η Ελλάδα πούλησε το δικό της....

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΔΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ 2003 ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ 20 ΤΟΝΟΥΣ
04/11/2010
Το ξέφρενο ράλι της τιμής του χρυσού που ξεκίνησε πριν έναν χρόνο και κορυφώθηκε στις 14 τουπερασμένου μήνα έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο από πολιτικής πλευράς. Είναι, όμως, άλλη μιααπόδειξη ότι στην σημερινή οικτρή κατάσταση μας έχει οδηγήσει η ανικανότητα αυτών που μας κυβερνούν.



Το πιο πολύτιμο από τα μέταλλα έχει εδώ και δυο μήνες σπάσει το φράγμα των 1.300 δολαρίων, ενώ στις 14 του περασμένου Οκτωβρίου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, φθάνοντας στα 1.387,35 δολάρια την ουγγιά. Ακόμη και χθες που η τιμή του χρυσού παρουσίασε κάμψη, δεν έπεσε κάτω από τα 1.350 δολάρια.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2009 η τιμή του είχε εκτιναχθεί στα 1.152, 85 δολάρια ανά ουγγιά και έκτοτε δεν σταμάτησε την φρενήρη κούρσα του μέχρι και σήμερα.

Μόνο φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 26% και ήδη βρίσκεται στο δέκατο συνεχόμενο έτος με κέρδη, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 1920. Το πολύτιμο μέταλλο είχε καλύτερες επιδόσεις από τις μετοχές, τα ομόλογα και τα βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις διατήρησαν χαμηλά τα κόστη δανεισμού και δαπάνησαν τρισεκατομμύρια δολαρίων για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Ήδη η τιμή του δεν πέφτει κάτω από τα 1.350 δολάρια και προβλέπεται νέα άνοδος μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνει σταθερά κέρδη τα τελευταία δέκα χρόνια έναντι του δολαρίου, καθώς οι τιμές χρυσού και δολαρίου κινούνται αντιστρόφως ανάλογα.

Πριν από επτά χρόνια, όμως, στις 22 Αυγούστου του 2003, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε μυστικά πουλήσει 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματά της. Όταν το θέμα αποκαλύφθηκε, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο χρυσός πουλήθηκε διότι είχε σχεδόν μηδενική απόδοση!

Τα χρήματα που είχε εισπράξει τότε η Ελλάδα από τον χρυσό, είχαν επενδυθεί σε ευρωπαϊκά ομόλογα – για τα οποία ομόλογα ουδέποτε έγινε η παραμικρή έρευνα και των οποίων οι αποδόσεις κινούνταν μεταξύ 2% και 5%.

Οι είκοσι τόνοι χρυσού είχαν πουληθεί έναντι 207 εκ ευρώ. Η ζημιά αυτή τη στιγμή, αφαιρουμένων των τόκων από τα ομόλογα, έχει ξεπεράσει τα 300 εκ ευρώ, καθώς στο μεταξύ η τιμή του χρυσού σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Εκείνη η πώληση του χρυσού από εγκεφάλους ανίκανους να προβλέψουν, που επιπλέον επέμεναν και έκαναν το παν για να μας πείσουν ότι ο χρυσός δεν θα ξαναλάμψει ποτέ πια, είχε τελικά ως συνέπεια να απαξιωθεί κατά τα δύο τρίτα ένα κεφάλαιο σε χρυσάφι που πουλήθηκε άρον – άρον!

Αν εκείνοι οι 20 τόνοι χρυσού παρέμεναν στα θησαυροφυλάκια της Ελλάδας και πουλήθηκαν κάτω από το μισό της σημερινής αξίας τους, θα άξιζαν σήμερα διπλάσια και περισσότερα χρήματα από όσο πουλήθηκαν.

Σήμερα, που η τιμή του χρυσού ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για εκείνη την εσπευσμένη πώληση εκ μέρους της «Ισχυρής Ελλάδας».  Αντίθετα, οι ίδιοι εκείνοι εγκέφαλοι που πούλησαν τον χρυσό, προσπαθώντας μάλιστα να μας πείσουν ότι ήξεραν τι έκαναν, δίδουν συμβουλές για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Τώρα, μάλλον είναι κάπως αργά να συνειδητοποιήσουμε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!
Ελεύθερη Ζώνη

Oι "δάνειες δυνάμεις" έγιναν οι νέοι "δίκαιοι στόχοι του μνημονίου"

Μεγάλη η καταστροφή της εικόνας της χώρας
Σοφία Βούλτεψη                               
04/11/2010
Η ηθική νομιμοποίηση και η αναζήτηση «δίκαιων στόχων» αποτελούν τα ουσιώδη στοιχεία κάθε τρομοκρατικής ενέργειας. Τρομοκρατία και προπαγάνδα είναι δίδυμα αδέλφια. Στόχος είναι πάντα η κοινή γνώμη. Στην περίπτωση της τρομοκρατίας, αυτό που ασκείται είναι η λεγόμενη «ένοπλη προπαγάνδα». Στην περίπτωση της πολιτικής προπαγάνδας, ασκείται η τρομοκρατία των λέξεων. 
Τον τελευταίο καιρό η λέξη νομιμοποίηση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Το ίδιο και η τρομοκρατία των λέξεων. Τέτοιου είδους πολιτικές επιλογές πόλωσης οδηγούν πάντα σε αποσταθεροποίηση και στην ενεργοποίηση σχεδίων που υπάρχουν πάντα, βρίσκονται εν υπνώσει και περιμένουν την στιγμή που θα δοθεί το σύνθημα για να τεθούν σε εφαρμογή.

Όσοι πραγματικά μελετούν και γνωρίζουν σε βάθος το θέμα της τρομοκρατίας, φροντίζουν να μην δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πυροδότηση επικίνδυνων φαινομένων. Και οπωσδήποτε δεν προσφέρουν στο πιάτο τους «δίκαιους στόχους».

Αυτοί έχουν τελευταία προσφερθεί αφειδώς – προφανώς όχι ηθελημένα, αλλά στην προσπάθειά του να αποτινάξει τις ευθύνες για τις τρομερές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο λαός.

Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε πως και σήμερα η Ελλάδα δίνει απελευθερωτικό αγώνα, προκειμένου να απελευθερωθεί από «δάνειες δυνάμεις».

Και ποιες είναι αυτές οι «δάνειες δυνάμεις»; Μα όλοι αυτοί που μας δανείζουν με ληστρικά επιτόκια και ήσαν οι παραλήπτες των πακέτων-βομβών. Δημιουργήθηκαν έτσι οι καινούργιοι «δίκαιοι στόχοι», οι «δίκαιοι στόχοι του Μνημονίου».

Κάθε εποχή έχει τους δικούς της «νόμιμους στόχους». Μετά την δικτατορία, οι στόχοι αυτοί ήσαν αμερικανικοί, λόγω της ενοχοποίησης των ΗΠΑ όσον αφορά στην επικράτηση και στήριξη της χούντας. Την ίδια ώρα, «νόμιμοι στόχοι» ήσαν και οι βασανιστές της δικτατορίας. Ακολούθησαν οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι δικαστικοί, οι εκδότες.

Στο μεταξύ, είχε σχεδόν εξασφαλισθεί η συναίνεση της κοινής γνώμης, η ανοχή της και στο τέλος ο εθισμός της. Η ηθική νομιμοποίηση της τρομοκρατίας υπήρξε το μεγάλο άγος του πολιτικού μας συστήματος.

Επί ΠΑΣΟΚ καταργήθηκαν δύο αντιτρομοκρατικοί νόμοι (του 1978 και το 1990) με τους βουλευτές του μονίμως να υποστηρίζουν ότι δεν ψηφίζουν για να μην καταργηθούν ατομικές ελευθερίες. Ο νόμος του 2001 ψηφίστηκε μεν επί ΠΑΣΟΚ (υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος) ψηφίστηκε από την τότε αντιπολίτευση και μόνο από 17 κυβερνητικούς βουλευτές.

Ακολούθησε η επιχείρηση κατά της 17 Νοέμβρη, που σε αρκετές περιπτώσεις εξυπηρέτησε επικοινωνιακούς σκοπούς. Υπάρχουν μερικές συμπτώσεις που σχεδόν έχουν περάσει απαρατήρητες.

Για παράδειγμα, ο Κουφοντίνας παραδόθηκε αυθορμήτως την επομένη της τρίτης καλοκαιρινής πλημμύρας που έπνιξε την Αττική, η Σωτηροπούλου συνελήφθη την προηγουμένη της ομιλίας Καραμανλή στη ΔΕΘ και αφέθηκε ελεύθερη μόλις τέλειωσε εκείνο το πολύ δύσκολο επικοινωνιακά σαββατοκύριακο, ο Παπανσατασίου συνελήφθη την ημέρα που στην Βουλή ψηφιζόταν η διάταξη για την εξαίρεση των τραπεζών και του χρηματιστηρίου από την διαδικασία του Συνηγόρου του Πολίτη.

Κατά την «δεύτερη περίοδο» είχαμε τον περασμένο Απρίλιο την σύλληψη του Μαζιώτη ακριβώς την προηγουμένη της συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης από την τρόικα (10 Απριλίου 2010). Και οι γιάφκες ανακαλύφθηκαν την ημέρα ακριβώς που έφθανε η τρόικα στην Αθήνα (19 Απριλίου).

Η διαφορά ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα είναι ότι στις δημοτικές εκλογές του 2002 ξαφνικά το θέμα της τρομοκρατίας υποχώρησε, ενώ στις φετινές περιφερειακές εκλογές φούντωσε.

Έτσι κι’ αλλιώς, οι εικόνες που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε από το 2002 με τα τσερόκια και τις κουκούλες είναι εικόνες που σταθερά ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δημιουργώντας για την Ελλάδα την εικόνα μιας ανασφαλούς χώρας.

Οργίασαν σε δηλώσεις και δημοσιεύματα και αυτήν την φορά. Η βλάβη που έχει προκληθεί στην χώρα είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη. Οι «δάνειες δυνάμεις» δεν θα μας στέλνουν πλέον ούτε τουρίστες. Μόνο τόκους!



Υπερπαραγωγή το άγαλμα του Φιλίππου στην ΠΓΔΜ


Posted by ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ στο 04/11/2010
    Γράφει : o  Τηλέμαχος Κόκκος

Η απόφαση για τοποθέτηση γιγάντιου αγάλματος του βασιλιά Φιλίππου στο κέν- τρο του Μοναστηρίου έχει γίνει γνωστή από καιρό.
Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην ΠΓΔΜ αυτή την φορά αποφά σισαν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Όπως προκύπτει από το τοπογραφικό σχέ διο που πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας, οι Σκοπιανοί ετοιμάζουν μια… υπερπαραγωγή.
Για την κατασκευή του αγάλματος θα χρησιμοποιηθούν οκτώ τόνοι ορείχαλκου, ενώ το βάθρο θα απέχει από το έδαφος 3,25 μέτρα! Τα θεμέλια θα σκαφτούν  σε βάθος δύο μέτρων, ενώ το έδαφος θα στρωθεί με μάρμαρο.
             
Το τοπογραφικό της πλατείας όπου θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Φιλίππου στο Μοναστήρι.
Σύμφωνα με την αρχική ιδέα, το άγαλμα του Φιλίππου θα είναι περιστρε φόμενο, ώστε να μπορεί, κατά το δοκούν, να βλέπει προς… την Θεσσαλονίκη.
Κατά τα λοιπά, οι ηγεσίες των δύο χωρών αναζητούν μια κοινά αποδεκτή λύση…  
Τόνοι και πνεύματα

Η ελληνική γλώσσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας της Αυστραλίας


Ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν ανανεώ νει τη θητεία αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αυστραλία....

η ελληνική γλώσσα θα είναι μία από τις 11 γλώσσες που θα περιλαμβάνει το Εθνικό πρόγραμμα Διδασκαλίας της Αυστραλίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2011.
Όπως έγραψε ο “Νέος Κόσμος”, η αρμόδια επιτροπή (ACARA) συμπεριέλαβε την Ελληνική στις γλώσσες “εθνικής προτεραιότητας” και, μάλιστα, ως Heritage Language (Γλώσσα Κληρονομιάς) και όχι ως “Ethnic Language (Εθνοτική Γλώσσα).
To Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών θα διαμορφωθεί σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2011.
Στην τρίτη φάση, προς το τέλος του 2011, θα περιληφθούν η Ελληνική,...... η Αραβική και η Βιετναμέζικη, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη μετονομασία της ελληνικής γλώσσας σε Heritage Language.
Ομογενείς εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν “μεγάλο επίτευγμα” και τη μετονομασία της γλώσσας μας, από “εθνοτική” σε “γλώσσα κληρονομιάς”.
“Η μετονομασία”, δήλωσαν στο “Νεό Κόσμο”, “δημιουργεί νέες, θετικές προϋποθέσεις για την μακρόχρονη παραμονή της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον”.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν, ότι η ελληνική γλώσσα συμπεριελήφθη στο Πρόγραμμα, διότι υπάρχουν, ήδη, οι δομές για τη διδασκαλία της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με χαμηλό κόστος στο αυστραλιανό δημόσιο. Προειδοποιούσαν, όμως, ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ανανεώσει τη θητεία αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αυστραλία, που στελεχώνουν Πανεπιστημιακά Τμήματα Ελληνικών, κρατικά και κοινοτικά σχολεία, θα δημιουργήσει κενά, που οι ανωτέρω φορείς της ελληνομάθειας θα κληθούν να καλύψουν εξ’ ιδίων.
Τα κενά αυτά, εκτιμούν, είναι δυνατόν να καλυφθούν με την ενεργοποίηση από την Ελληνική Κυβέρνηση Νόμου του ’97, ο οποίος προβλέπει την πρόσληψη ντόπιου διδακτικού προσωπικού, από τα Γραφεία Συντονισμού Εκπαίδευσης – όπως κάνουν οι προξενικές Αρχές.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δισεκατομμύρια σε περικοπές, ενώ οι πολυεθνικές φοροδιαφεύγουν

Η ασυδοσία του νεοφιλελευθερισμού: Δισεκατομμύρια σε περικοπές, ενώ οι πολυεθνικές φοροδιαφεύγουν.

Vodaphone-Tax-Bill-protes-004
Αυτή είναι η ασυδοσία του ανεξέλεγκτου κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού. Ναι, πράγματι η ελεύθερη αγορά “αυτορυθμίζεται” (όπως κηρύττουν οι γκουρού του νεοφιλελευθερισμού), μόνο που αυτορυθμίζεται προς όφελος πάντα των μεγάλων πολυεθνικών, τα συμφέροντα των οποίων συνήθως είναι σε αντίθεση με αυτά των εθνών-κρατών. Αν όντως ευσταθεί πως η Vodafone χρωστά £6 δις στο βρετανικό δημόσιο, σε μια εποχή που η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον θα κάνει περικοπές ύψους £7 δις, τότε το σκάνδαλο παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Πάντως η Vodafone κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή στην Ινδία, όπου κλήθηκε να πληρώσει £1.6 δις.
Οι Βρετανοί ακτιβιστές οργάνωσαν μια πολύ καλή εκστρατεία, ειρηνική μεν αλλά δυναμική, με παράλληλες καταλήψεις και διαδηλώσεις έξω από καταστήματα της Vodafone σε όλη την χώρα. Στην Oxford Street του Λονδίνου, οι δυνάμεις της Μητροπολιτικής Αστυνομίας χρησιμοποίησαν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους για να “απελευθερώσουν” ένα κατάστημα της Vodafone. Με αυτές τις καλά συντονισμένες δραστηριότητες, οι διαδηλωτές κατάφεραν να φέρουν το ζήτημα στην επιφάνεια.
Η ασυδοσία του νεοφιλελευθερισμού και δεν κτυπά μόνο όσους χρειάζονται δημόσια επιδόματα και βοηθήματα, όπως οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι. Αυτοί είναι βέβαια οι πρώτοι που θα νιώσουν το κτύπημα. Ο νεοφιλελευθερισμός κτυπά αλύπητα και την μεσαία τάξη, αφού με την ανεξέλγκτη συσσώρευση κεφαλαίου από την μια, και τον όλο και αυξανόμενο έλεγχο του μεριδίου της αγοράς από ελάχιστους, από την άλλη, οι παραγωγικές δυνάμεις των μικρομεσαίων συνθλίβονται μέσα στην αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν τον ανταγωνισμό.
Αλήθεια, πόσες αντίστοιχες “Vodafone” θα υπάρχουν στην Ελλάδα; Εάν στην Βρετανία της τυπολατρίας και της μειωμένης διαφθοράς υπάρχουν τέτοιες υπόνοιες περί φοροδιαφυγής, τι θα γίνεται στην χώρα των καλολαδωμένων πολιτικών που «όλοι μαζί τα έφαγαν», της “θεσμοθετημένης” διαφθοράς, του παραεμπορίου, του παρασιτικού κεφαλαίου, της Siemens και της διαπλοκής;
Λέτε επίτηδες να μην πέρασε αυτό από το μυαλό της κατοχικής κυβέρνησης Γιωργάκη-ΔΝΤ
εμπροσθοφύλακας

Τζορτζ Μπους: Δήλωση μεταμέλειας;

Τζορτζ Μπους: «Με αρρωσταίνει η σκέψη ότι δεν βρήκαμε όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ»

«Με αρρωσταίνει η σκέψη ότι δεν βρήκαμε όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ» γράφει στην βιογραφία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους αποκαλύπτοντας ότι είχε σκεφτεί να αντικαταστήσει τον Ντικ Τσένι, αποκαλώντας τον «Νταρθ Βέιντερ της κυβέρνησης». Στην βιογραφία του με τίτλο Decision Points, η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, ο Τζορτζ Μπους υπερασπίζεται την απόφασή του για εισβολή στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι Ιρακινοί πολίτες είναι σε καλύτερη κατάσταση χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον οποίο αποκαλεί «δολοφόνο δι κτάτορα». Τονίζει ότι και οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη κατάσταση χωρίς τον Σ. Χουσεΐν να επιδιώκει βιολογικά ή χημικά όπλα.
Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπέστη σοκ όταν ανακάλυψε ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, λόγο που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στη χώρα. «Κανένας δεν υπέστη μεγαλύτερο σοκ και δεν θύμωσε περισσότερο από μένα όταν δεν βρήκαμε τα όπλα» γράφει. «Με αρρώσταινε αυτή η σκέψη. Ακόμα με αρρωσταίνει» προσθέτει. Στη βιογραφία του, αποσπάσματα της οποίας μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, παραδέχεται επίσης ότι για πολλές εβδομάδες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2004 σκεφτόταν να αντικαταστήσει τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι με τον γερουσιαστή Μπιλ Φριστ. Η ιδέα προήλθε από ένα γεύμα μεταξύ των δύο ανδρών το 2003, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ντ.Τσένι προσφέρθηκε να παραιτηθεί. «Το σκέφτηκα» αναφέρει ο Τζ.Μπους. «Πολλοί τον έβλεπαν ως σκοτεινό και άκαρδο -ως τον Νταρθ Βέιντερ της κυβέρνησης». Τονίζει ότι ήθελε να βάλει τέλος στις φήμες που ήθελαν τον Τσένι ως τον άνθρωπο που λάμβανε πραγματικά τις αποφάσεις στον Λευκό Οίκο. Προσθέτει ότι αποφάσισε τελικά να μην τον αντικαταστήσει επειδή τον είχε επιλέξει «για να κάνει τη δουλειά» και -όπως αναφέρει- «αυτό ακριβώς έκανε». Παραδέχεται ότι έκανε λάθη στην αντιμετώπιση του τυφώνα Κατρίνα το 2005 και δήλωσε ότι αισθάνθηκε «σαν καπετάνιος σε πλοίο που βυθίζεται», όταν η οικονομική κρίση ξεδιπλώθηκε επί προεδρίας του το 2008.
Εθνικά Θέματα

Mετά την Frontex στον Έβρο ....έπεται συνέχεια


Μετά την Frontex στον Έβρο...η Γερμανική Δίωξη Εγκλήματος στην Αθήνα...τώρα καταλάβαμε γιατί πέσανε οι στρακα-στρουκες! - ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ!!!

Στην Αθήνα βρίσκονται στελέχη της γερμανικής υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος για τις έρευνες που αφορούν το τρομο – πακέτο που έφτασε στην καγκελαρία στο Βερολίνο. Το ΒΚΑ ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών και ανακρίσεων των ελληνικών αρχών. Επιπρόσθετα στην Αθήνα τα στελέχη του BKA θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και πακέτα-βόμβες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Σε αυτό απο δίδουν ιδιαίτερη σημασία,καθώς θεωρούν ότι ήταν «ίδιας κατασκευής» και το πακέτο που έφτασε από την Ελλάδα στην καγκελαρία με αποδέκτη την καγκε λάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ευρωσύσκεψη για τα τρομο-δέματα
Εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συσκεφθούν την Παρασκευή (5/11) για το θέμα των “εκρηκτικών” δεμάτων, που απασχόλησαν το τελευταίο 48ωρο την Ελλάδα. Όπως δήλωσε την Τετάρτη (3/11) ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Σεσίλια Μάλμστρομ, της αρμόδιας επιτρόπου για εσωτερικές υποθέσεις, οι εμπειρογνώμονες ειδικεύονται σε θέματα ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών, και θα αξιολογήσου τις αποστολές παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη και την Ελλάδα. Ο Μ. Τσερκόνε επισήμανε, επίσης, ότι η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει και για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών. Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε παγιδευμένο δέμα, ο Μικέλε Τσερκόνε απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα νεοεισερχόμενα στην Επιτροπή δέματα.

Εθνικά Θέματα

Tα Βαλκάνια τόπος πειραματισμού για Αμερικανούς και΅Ευρωπαίους

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΚΗ ΚΟΣΩΝΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5 FM
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έφερε ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή
«Ο Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να είχε πέσει ειρηνικά…» θα πει απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν η διεθνής κοινότητα είχε παρέμβει
Συνέντευξη Σταύρος Φανφάνης
Ο Άκης Κοσώνας είναι μάχιμος δημοσιογράφος στρατιωτικός, πολιτικός αναλυτής και με το πρόσφατο βιβλίο του «Το πείραμα. Η γιουγκοσλαβική εμπειρία και η διάλυση των Βαλκανίων» φιλοδοξεί να φωτίσει πλευρές που αφορούν τον χώρο, να επισημάνει καταστάσεις και λάθος χειρισμούς και να δώσει προοπτικές με την ματιά του δημοσιογράφου που βλέπει και γνωρίζει τις εξελίξεις.


Με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του στην Κομοτηνή, μίλησε στον Χρόνο 87,5 για τα Βαλκάνια, την διάλυσή τους και την σημερινή εικόνα.

Προσεγγίζετε με ρεαλισμό ένα ζήτημα που μας αφορά, αφού η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στα βόρεια σύνορά μας, έφερε στην επιφάνεια πολλές παραμέτρους σε σχέση με το ρόλο της Ευρώπης, την διείσδυση των Αμερικάνων, την δημιουργία του κρατιδίου που αυτοαποκαλείται «Μακεδονία». Ήθελα να μας μιλήσετε για τις οπτικές του βιβλίου και τα ερεθίσματα να αξιοποιήσετε το πολύτιμο αρχείο σας τόσων χρόνων.

-Αυτό το βιβλίο έχει να κάνει με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που ουσιαστικά έγινε το 1999. Με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Σερβία διαλύθηκε μια πολύ ισχυρή χώρα και στην θέση της γεννήθηκαν αρκετά ανίσχυρα κρατίδια. Ένα από αυτά φέρει ήδη το όνομα ελληνικής περιοχής, το διεκδικεί ως χώρα, τα Σκόπια που διεκδικούν το «Μακεδονία», ένα άλλο προσπαθεί να γίνει κράτος και το έχουν αναγνωρίσει όλοι πλην ελαχίστων, μεταξύ των ελαχίστων είμαστε και εμείς, το Κόσσοβο, το οποίο είναι μια γεωγραφική περιοχή της Σερβίας. Μάλιστα οι Σέρβοι το θεωρούν και γενέτειρα της δημοκρατίας τους, όμως αυτή η γενέτειρα αποσπάστηκε με τον τρόπο που ξέρουμε κι έγινε χώρα. Όλο αυτό το πράγμα συνέβη, κατά την γνώμη μου, για να μην υπάρχουν ισχυρές και αυτόνομες χώρες στην περιοχή της Βαλκανικής και πολύ φοβάμαι ότι θα έχει και συνέχεια, γι’ αυτό και ονόμασα το βιβλίο «Το πείραμα».

Γιατί μιλάτε για πείραμα; Πιστεύετε ότι υπάρχουν παράμετροι που μας αφορούν και θα μας αφορούν και στο μέλλον;

-Είμαστε σε μια περιοχή που είναι στο μάτι πολλών και ενδέχεται να μπει και στο μάτι του κυκλώνα. Είναι μια παράξενη περιοχή από πολλές πλευρές και κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επόμενο πείραμα, όχι τόσο σύντομα, αλλά σε 10 –20 χρόνια. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι μεγάλες δυνάμεις ασκούνται με μια πολύ μεγάλη και οδυνηρή εξάσκηση. Συνέβη στην Γιουγκοσλαβία και έτσι μια πανίσχυρη ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας διαλύθηκε σε έξι χώρες συν μια το Κόσσοβο, όταν γίνει κράτος κι αυτό, θα είναι εφτά στο σύνολο. Γιατί τότε να μην σκέφτομαι ότι μπορεί το ίδιο πράγμα να συμβεί κάποτε και στην Ελλάδα ή σε κάποια περιοχή της; Υπάρχει μάλιστα ένα κεφάλαιο στο βιβλίο, το οποίο προήλθε από ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ το 1991, που πέρασε κάπως απαρατήρητο, παρ’ όλο που όταν πρωτοβγήκε στις 13 Ιουλίου 1991 έγινε πρώτο θέμα. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε καλέσει στο γραφείο του τον Βούλγαρο και τον Τούρκο πρέσβη και τους ανακοίνωσε την σκέψη – πρόθεση του να δημιουργήσει μια ζώνη αυτόνομη πολιτισμικά και αποστρατικοποιημένη στη Θράκη και κάλεσε τις δύο αυτές χώρες να κάνουν το ίδιο στις περιοχές της Θράκης που κατοικούν. Οι χώρες αυτές δεν απάντησαν. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Κατά την γνώμη μου, και μόνο ότι αυτή η σκέψη υπήρξε, διατυπώθηκε επίσημα και γράφτηκε στις εφημερίδες αποτελεί μια πρώτη ύλη για όποιον θέλει να ανακινήσει το ζήτημα.

Τα βαλκάνια ως χώρος παρακολουθούνται έντονα, τόσο από Αμερικανούς, όσο και από άλλους διπλωμάτες. Οι Ρώσοι κρατούν μια απόσταση, αυτό πως το εξηγείτε;

-Πιστεύω πως η Ρωσία είναι σε μια διαδικασία ανοικοδόμησης και προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της. Ξέρει ότι δεν έχει πια ούτε τις δυνάμεις ούτε την οργάνωση που είχε, και πρωταρχική σημασία γι’ αυτήν έχει να κρατάει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της, στις πολλές δημοκρατίες που έχει μέσα της. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι περίπου δέκα από αυτές τις δημοκρατίες είναι μουσουλμανικές και κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα εσωτερικά επεισόδια, άρα της είναι λίγο πολυτέλεια να ασχοληθεί με τα Βαλκάνια τώρα. Αντιθέτως, οι Αμερικανοί και ασχολούνται και κάνουν ασκήσεις.

Είναι ένα πεδίο δοκιμών τα Βαλκάνια για αυτές τις χώρες.

-Δυστυχώς, είναι ένα πεδίο δοκιμών. Η Ελλάδα είναι η μόνη σταθερή χώρα των Βαλκανίων και μέλος της Ε.Ε. Όλες οι άλλες προέρχονται από υπαρκτό σοσιαλισμό, από εσωτερικά προβλήματα, διαλύσεις, από βαθύτατα οπισθοδρομικές κοινωνίες όπως είναι η αλβανική. Η αλβανική κοινωνία πολιτικά και κοινωνικά είναι 50 χρόνια πίσω από τις άλλες χώρες, είναι η πιο αδύναμη, όμως οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί σύμμαχοι τους ευνόησαν σε σχέση με τις άλλες χώρες, φτιάχνοντάς της άλλη μια μικρή Αλβανία δίπλα της, το Κόσσοβο. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

Πιστεύετε ότι αν η διεθνής κοινότητα πίεζε τους Αλβανούς να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές της Σερβίας, ο Μιλόσεβιτς θα έπεφτε ειρηνικά, δηλαδή, χωρίς να αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει την Γιουγκοσλαβία και να έχουμε όλα αυτά τα σενάρια; Μήπως τελικά η διεθνής κοινότητα επέλεξε και πίεσε την βίαιη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια;

-Αυτό είναι μια πολύ σωστή σκέψη. Για κάποιους λόγους που δεν μπορώ να ξέρω και ίσως μόνο να μαντεύω ή να υποψιάζομαι, η διεθνής κοινότητα και οι διαμορφωτές της ήθελαν βίαιη ανατροπή των πραγμάτων στα Βαλκάνια. Θα μπορούσε να γίνει μια πολύ ομαλή μετάβαση, μια αλλαγή εσωτερικών ισορροπιών, διότι όσο σκληρός και αν ήταν ο μακαρίτης ο Μιλόσεβιτς και οι τριγύρω του, θα καταλάβαινε ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση. Έπρεπε η διεθνής κοινότητα να αποδεχτεί μερικά πράγματα, όπως την οντότητα αυτού του λαού, τις ιδιαιτερότητες του, τις αυτονομίες που πρέπει να έχει, την ανεξαρτησία του, και από την πλευρά τους και εκείνοι να αποδεχτούν άλλα πράγματα. Αυτό όμως δεν το προσπάθησαν ποτέ. Ούτε προς την πλευρά Μιλόσεβιτς, ούτε προς την αλβανική πλευρά. Άφησαν τα πράγματα, ή και τα έσπρωξαν, να οδηγηθούν σε μια σύγκρουση, σε μια αναμέτρηση με πολλά θύματα, επιβεβαιώνοντας την παλιά άποψη ότι τα Βαλκάνια είναι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Αυτή η διαδικασία δεν σας θυμίζει «πείραμα»; Εγώ το έγραψα, βέβαια, πριν το πει ο πρωθυπουργός, που αποκάλεσε την Ελλάδα «πειραματόζωο της Ευρώπης». Δεν είναι, όμως, καθόλου ευχάριστο, να νιώθεις έτσι ή να είσαι έτσι.

Πάντως, αν επεκταθούμε και δούμε τα ίδια οικονομικά μέτρα, το ΔΝΤ και τα λοιπά, μέσα από ένα βαλκανικό κάτοπτρο, βλέπουμε ότι τα ίδια περνούσε και η Σερβία δύο χρόνια πιο μπροστά από εμάς.

-Τα Βαλκάνια έχουν περάσει πολύ δυσκολότερα και πολύ χειρότερα, επειδή έχουν και κοινωνίες που βρίσκονται πολύ πιο πίσω από την δική μας και οικονομικές δομές εξαιρετικά απαρχαιωμένες. Στην Σερβία επιβλήθηκαν διάφορες οικονομικές τιμωρίες με την μορφή πολιτικού και κοινωνικού κόστους, λόγω της αλαζονείας που επέδειξαν οι Σέρβοι σε πολλές περιπτώσεις ή της περηφάνιας κατά άλλους ή της μη διάθεσης να υποκύψουν στις επιθυμίες αυτών που ονομάσαμε πριν «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» και της διεθνούς κοινότητας. Όμως, εδώ υπάρχει κάτι παράλογο. Δεν μπορεί να συζητάμε να γίνει μέλος της Ε.Ε., μια χώρα -ας μην την ονομάσουμε- που δεν ανήκει ούτε γεωγραφικά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και να μην είναι μέλος της μια χώρα που είναι σχεδόν στην καρδιά της Ευρώπης, όπως είναι η Σερβία.

Το Βελιγράδι απέχει από το Μόναχο 700 χιλιόμετρα -όσο είναι η απόσταση Κομοτηνή – Αθήνα-, παρόλα αυτά η Σερβία αντιμετωπίζεται ως «ξένο σώμα» και αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στους Σέρβους, που νιώθουν τους άλλους να τους αντιμετωπίζουν εχθρικά. Τώρα τους λένε ότι για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να παραδώσουν τον εγκληματία πολέμου – στρατηγό Μπλάντιτς, επειδή οι Ευρωπαίοι υποψιάζονται ότι οι Σέρβοι ξέρουν που είναι και δεν τον παραδίδουν. Αν ακολουθούσαμε αυτές τις αρχές και αυτά τα κριτήρια, τότε οι μισές χώρες θα έπρεπε να είναι απ’ έξω, για ανάλογους ή για άλλους λόγους. Πως είναι δυνατόν να συζητάμε να γίνει μέλος της Ε.Ε. για παράδειγμα η Τουρκία ή το Μαρόκο και να μην έχουν τελειώσει πρώτα με την ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο;

Να περιμένουμε και κάποια άλλη έκδοσή σας, ένα επόμενο βιβλίο;

-Αν είμαι σε καλή κατάσταση και πιο συγκροτημένος. Άλλωστε, είμαι δημοσιογράφος και όχι επαγγελματίας συγγραφέας. Αυτό το βιβλίο μου πήρε περίπου 8 χρόνια να το γράψω, ενώ ένας κανονικός συγγραφέας θα το έγγραφε σε 1 – 1,5 χρόνο. Όποιος θέλει να γράψει πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μαθητής, να δουλεύει δηλαδή 4-8 ώρες την ημέρα και με πρόγραμμα.

Να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνέντευξη
hellenicrevenge

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ δικαιώνεται συνεχώς....

Η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος και η δικαίωση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Όλοι θυμόμαστε την υπόθεση των ταυτοτήτων και τα 3 εκατομμύρια Ελλήνων που υπέγραψαν ζητώντας δημοψήφισμα για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος. Τότε (έτος 2000) οι φονταμενταλιστές των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και οι δήθεν Ανεξάρτητες Αρχές στη χώρα μας απεφάσισαν ότι πρέπει να απαγορευθεί ρητώς και δια ροπάλου η οποιαδήποτε αναγραφή του θρησκεύματος στα δημόσια έγγραφα.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε προτείνει τη μέση λύση: Προαιρετική αναγραφή. Ούτε υποχρεωτική όπως ίσχυε
μέχρι τότε, ούτε όμως και πλήρης κατάργηση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες και τα άλλα δημόσια έγγραφα. Σήμερα έρχεται η επίσημη αλληλογραφία μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ενώσεως να δικαιώσει τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Συγκεκριμένα η συζήτηση άρχισε από την επιθυμία των αλβανικών αρχών να διενεργήσουν απογραφή του πληθυσμού τον Απρίλιο του 2011. Η καταγραφή των μειονοτήτων απασχολεί όλους και ειδικά η καταγραφή των Ορθοδόξων Χριστιανών (για να ξέρει το ποίμνιό της η Εκκλησία της Αλβανίας) και η ακριβής καταγραφή του αριθμού των ελληνικής εθνικής καταγωγής υπηκόων της Αλβανίας (των γνωστών με τη γενική ονομασία ως Βορειοηπειρωτών αν και κατοικούν και σε άλλα μέρη της Αλβανίας).

Η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών επί δημοσίων εγγράφων, όπως είναι τα έντυπα της απογραφής, είναι ένα πολύ καυτό ζήτημα για την Αλβανία, η οποία είχε ανακηρυχθεί από το 1967 έως το 1990 ως το πρώτο αθεϊστικό κράτος στον κόσμο. Τότε οι κομμουνιστές δικτάτορες φυλάκισαν τους ιερείς και είχαν μετατρέψει τις εκκλησίες σε σταύλους. Σήμερα ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και προσφάτως, μετά από διαβουλεύσεις της Αλβανικής κυβερνήσεως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και τον Ο.Η.Ε. αποφασίσθηκε η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Όποιος πολίτης θέλει κατά την αλβανική απογραφή θα δηλώνει το θρήσκευμά του. Η λογική που επικράτησε ήταν ότι μόνον αν καταγράψεις τις μειονότητες μπορείς να τις προστατεύσεις, πράγμα που δεν ήθελαν να καταλάβουν οι εν Ελλάδι εκκλησιομάχοι και υπερπροοδευτικοί.
Σε απάντησή του, στις 15.7.2010, προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή πολιτική επίτροπος της Ευρ. Ενώσεως κ. Στέφαν Φίλε δηλώνει σαφώς ότι η Ευρώπη εγκρίνει αυτή τη λύση, δηλαδή την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος και μάλιστα σκοπεύει να στηρίξει με το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ και με τεχνογνωσία την αλβανική απογραφή.

Άρα διαψεύδονται όλοι εκείνοι οι ευρωπαϊκότεροι της Ευρώπης που φώναζαν «να διαγράψουμε το θρήσκευμα για να προστατεύσουμε τις μειονότητες», ενώ δικαιώνεται η πρόταση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Καιρός είναι να πιέσουμε και εμείς οι Έλληνες τις αρχές της χώρας μας να εφαρμόσουν την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, αφού στο προαναφερθέν έγγραφο του κ. Φίλε αναφέρεται ότι οι ερωτήσεις σχετικά με το θρήσκευμα και την εθνότητα εμπίπτουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας. Αν θέλει, λοιπόν, η Ελλάδα μπορεί να έχει τέτοια στοιχεία στα δημόσια έγγραφά της.

Επιτέλους οι κυβερνώντες ας ακούσουν τη φωνή του λαού, αλλά και τη φωνή της λογικής στο θέμα αυτό.
Κωνσταντῖνος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων
αἰέν ἀριστεύειν.
Από το Αντι Νέα Τάξη Πραγμάτων.epirus-ellas



Προς Θ. Πάγκαλο

Προς κ. Θ. Πάγκαλο. Ένας από τους "αντιπαραγωγικούς" παίζει τη ζωή του "κορώνα-γράμματα" για να σώσει έναν πολίτη. ΒΙΝΤΕΟ

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα.Μόνο ένα βίντεο σαν αυτό που παρουσιάζει σήμερα το protothema.gr μπορεί να αποτυπώσει τις πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη της 112 Πτέρυγας Μάχης, προκειμένου να σώσουν έναν συνάνθρωπο.Ανθρωποι που τα βάζουν με δυσκολίες και αντιξοότητες, με καιρικές συνθήκες, ακόμα και με τα ανθρώπινα μέτρα, προσπαθώντας να προσφέρουν βοήθεια. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στις 23 Οκτωβρίου και το βίντεο δείχνει τη (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ) ...μεταφορά ενός Πολωνού ασθενούς με πνευμονία από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ναυτικός ήταν μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Ελενα Β.», σημαίας Παναμά, το οποίο βρισκόταν 7 ν.μ. νοτιοανατολικά των Κυθήρων και μεταφέρθηκε τελικά με ασφάλεια σε νοσοκομείο.


Το είδαμε στο Greek National Pride
epirus-ellas

To Ισραήλ μάχεται για τα ιερά του. Εμείς.............;;;;;;;;

Ισραήλ: Το Τελ-Αβίβ, αποφάσισε να αναστείλλει την συνεργασία με την Unesco, μετά την απόφασή της, να αναφέρει, ότι ιερή τοποθεσία για τους εβραίους, αποτε λεί ταυτόχρονα και μουσουλμανικό τέμενος .

Ισραήλ: Το Τελ-Αβίβ, αποφάσισε να αναστείλλει την συνεργασία με την Unesco, μετά την απόφασή της, να αναφέρει, ότι ιερή τοποθεσία για τους εβραίους, αποτελεί ταυτόχρονα και μουσουλμανικό τέμενος .
Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη συνεργασία της με την Ουνέσκο για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της που αναφέρει ότι ο τάφος της Ραχήλ, εβραϊκός ιερός τόπος, είναι επίσης και τέμενος, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν.
    Το εκτελεστικό συμβούλιο της Ουνέσκο, υιοθέτησε στις 21 Οκτωβρίου πέντε αποφάσεις που αφορούν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη, η μια από τις οποίες αφορά "Το τέμενος Μπιλάλ Μπιν Ραμπάχ/ Τάφος της Ραχήλ στη Βηθλεέμ", μια διατύπωση που απορρίφθηκε από το Ισραήλ.
    Ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ "ανέστειλε τη συνεργασία του με την Ουνέσκο έως ότου αυτή ανακαλέσει την απόφασή της", την οποία χαρακτήρισε ως "μια νέα προσπάθεια να από-νομιμοποιηθεί το Ισραήλ που εξυφαίνεται από την Παλαιστινιακή Αρχή", σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
    "Αποφάσεις σαν αυτή απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την ειρηνευτική διαδικασία και βλάπτουν τη φήμη της Ουνέσκο", εκτίμησε.
    Ο τάφος, όπου σύμφωνα με την παράδοση αναπαύεται η βιβλική μητριαρχική μορφή Ραχήλ, η τρίτη ιερότερη τοποθεσία του Ιουδαϊσμού, θεωρείται επίσης ως ιερός τόπος και από τους μουσουλμάνους. Πρόκειται για έναν θύλακο που ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό στην παλαιστινιακή αυτόνομη πόλη της Βηθλεέμ.
e-typos