Σελίδες

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η στρατηγική πρόκληση της δημογραφίας στην Μ. Ανατολή

Η στρατηγική πρόκληση της δημογραφίας στη Μ. Ανατολή




Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)


Καθοριστικής σημασίας στρατηγικός παράγοντας για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο θα είναι οι δημογραφικές αλλαγές που συντελούνται μέσα τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Το όλο θέμα, βεβαίως, συνδέεται με τις γενικότερες πλανητικές δημογραφικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η έκρηξη των γεννήσεων στις φτωχές περιοχές του πλανήτη θα αυξήσει τον πληθυσμό της Γης κατά 50% μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια. Υπολογίζεται ότι το 2050, ο πληθυσμός του πλανήτη θα ανέλθει στα 9,3 δισεκατομμύρια από 6,1 που είναι σήμερα. Αυτό το φαινόμενο της δημογραφικής έκρηξης θα προκαλέσει, κατά πάσα βεβαιότητα, μεγάλα παλιρροϊκά κύματα μετανάστευσης από τις φτωχές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής (κυρίως της Νότιας Μεσογείου) στις περιοχές της ανεπτυγμένης οικονομικά και βιομηχανικά Ευρώπης. Η αναζήτηση του «ευρωπαϊκού ονείρου» θα γίνει ο μόνιμος στόχος πολλών μαζών από αυτές τις περιοχές. Αυτές οι προβλέψεις έχουν ήδη αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ, αφού ήδη το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της εισαγωγής στην Ευρώπη υφισταμένων προβλημάτων των περιοχών αυτών (όπως της τρομοκρατίας) άρχισε ήδη να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις με όλες τις προεκτάσεις που συνεπάγεται η αύξηση αυτού του φαινομένου.

Η εμπειρία του δευτέρου ημίσεως του 20ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πληθυσμός της Γης διπλασιάστηκε, κατέδειξε ότι ο πλανήτης μπορεί να αντέξει την πρόκληση της πληθυσμιακής αύξησης. Αυτό όμως που μετατρέπει το φαινόμενο αυτό σε μείζον πρόβλημα είναι η ταυτόχρονη υπερσυσσώρευση πλούτου στον ένα πόλο του πλανήτη και της φτώχειας και υπανάπτυξης στον άλλο, που είναι κατά πολύ πολυπληθέστερος. Είναι χαρακτηριστικές οι προβλέψεις του ΟΗΕ ότι οι 49 φτωχότερες χώρες του κόσμου το συνολικό εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο από εκείνο των τριών πλουσιοτέρων ανθρώπων του πλανήτη, αναμένεται να τριπλασιάσουν τον πληθυσμό τους τα επόμενα 50 χρόνια Έχει, δε εξαιρετική σημασία να προσέξει κανείς ότι μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθυσμού θα προέλθει από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Οι διαστάσεις του προβλήματος γίνονται έντονες αν προσέξει κανείς συγκριτικά τις δημογραφικές εξελίξεις στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Το έτος 2000, ο πληθυσμός της Νότιας Μεσογείου (Βόρειος Αφρική, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ) ήταν 260 εκατομμύρια και το 2025 αναμένεται να αυξηθεί στα 405 εκατομμύρια. Κράτη όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Συρία αναμένονται να γνωρίσουν μεγάλη δημογραφική έκρηξη. Αντίθετα, ο πληθυσμός της Βόρειας (Ευρωπαϊκής) Μεσογείου ήταν για το έτος 2000, 202 εκατομμύρια και αναμένεται να μειωθεί στα 201 εκατομμύρια το 2025. Είναι εμφανές ότι η Βόρεια Μεσόγειος γηράσκει πληθυσμιακά ενώ στη Νότια παρατηρείται μεγάλη αύξηση του νεαρού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το 2025, το 39% του πληθυσμού της Νότιας Μεσογείου θα είναι κάτω των 15 ετών ενώ μόλις το 4% θα είναι άνω των 65. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη άσχημη οικονομία των κρατών αυτών που πιθανότατα να προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές ανακατατάξεις. Αντίθετα, στην Βόρεια Μεσόγειο ποσοστό 14% του πληθυσμού θα είναι κάτω των 15 και 20% άνω των 65 ετών. Αυτό το δεδομένο αναμένεται, μεταξύ άλλων να επηρεάσει το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων, και το ισχυρό κοινωνικό κράτος να αναζητήσει λύσεις στην εισαγωγή εργατικού δυναμικού από την Νότια Μεσόγειο.

Αυτή η προοπτική μιας πιο γενικευμένης υποβάθμισης των ανθρωπίνων συνθηκών θα αυξήσει πιθανώς ακόμη περισσότερο τους κινδύνους που προκύπτουν για την ασφάλεια της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Βόρειας Μεσογείου. Στη Νότια Μεσόγειο, η δημογραφική έκρηξη και η ταυτόχρονη αστικοποίηση αυτών των πληθυσμών κάνουν να συρρέουν μαζικά στις πόλεις όχι μόνο άτομα που είναι σε μειονεκτική θέση, αλλά κυρίως δεκάδες εκατομμύρια άνεργοι και όλο και πιο ανήσυχοι νέοι, των οποίων η οργισμένη απογοήτευση αυξάνεται με γεωμετρική ταχύτητα. Οι σύγχρονες επικοινωνίες εντείνουν τη ρήξη τους με την παραδοσιακή εξουσία και τους κάνουν να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο καθώς και να εχθρεύονται την παγκόσμια ανισότητα, καθιστώντας τους έτσι πιο δεκτικούς σε εξτρεμιστικές κινητοποιήσεις. Συνεπώς, η ρευστότητα και η αστάθεια θα είναι βασικά γνωρίσματα του μεσογειακού τοπίου και θα απασχολήσουν, αναπόφευκτα, τους σχεδιασμούς της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας.

Το μεσογειακό περιβάλλον ασφαλείας, όπως εξελίσσεται, θα επηρεάσει, αναπόδραστα τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διαμόρφωση ενός συλλογικού συστήματος ασφαλείας στη Μεσόγειο, το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του υπό εξέλιξη ευρωπαϊκού.
www.geopolitics-gr.blogspot.com

"Μεθυσμένη πολιτεία" κι απόδειξη κατάπτωσης μια πιθανή εκλογή Φίλιου

"Mεθυσμένη πολιτεία" κι απόδειξη κατάπτωσης μιά πιθανή εκλογή Φίλιου.

"Mεθυσμένη πολιτεία"  θα ήταν, λέει ο κ. Σπύρος Πανταζής, η εκλογή του Γιάννη Mελανίδη στον Δημαρχιακό θώκο. Tο ίδιο θα ήταν και μια πιθανή εκλογή του κ. Φίλιου,η επιλογή του οποίου απ' το Πασοκ, αποτελεί μπόχα απ' το βόθρο του παρελθόντος.

 O Σπύρος Πανταζής  είναι απ' τους ελάχιστους, αν όχι ο μόνος, που τολμάει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Kι ο κόσμος το εκτιμάει αυτό.

Όσες φορές αποφασίζει να μιλήσει ταρακουνάει τα λιμνάζοντα νερά της πόλης.
H παράταξη στην οποία παραμένει επικεφαλής, η παράταξη δηλ του Tάκη Παρλαπά, είναι αυτή που "εκλέγει" τον Δήμαρχο τα τελευταία 20 χρόνια στα Γιάννενα. Kι έτσι είναι.

Φέτος στηρίζει τον
Nίκο τον Γκόντα με όσα λάθη ή παραλείψεις κατέγραψε γιατί έκανε τεράστιο και πρωτοφανές έργο στην πόλη, γιατί είναι AΣYΓKPITΩΣ καλύτερος από τον
Φίλιο και γιατί "όρθωσε" το ανάστημα του στον υπέρυπουργό Σουφλιά και τον ανάγκασε να "βγάλει" έξω από το λεκανοπέδιο, έξω από την πόλη την IONIA OΔO.

"Θα αποτελέσει απόδειξη κατάπτωσης της πόλης μιά πιθανή εκλογή του
Φίλιου και ιδιαίτερα η υπερψήφιση του από τους αγωνιστές του Πασοκ, που ο Φίλιος τους έφτυνε επί 30 ολόκληρα χρόνια", λέει προς κάθε κατεύθυνση και συνεχίζει:"τι θα διδάξουμε στα παιδιά μας; τον σαλτιμπαγκισμό;"

πλούσιο και μεγάλο έργο, με πολλούς φίλους, με ισχυρή απήχηση στα πλατιά λαϊκά στρώματα ( εκλέγεται κάθε φορά που είναι υποψήφιος με οποιαδήποτε παράταξη είτε είναι αριστερή, είτε αμιγής Πασοκ, είτε Aνεξάρτητη, είτε Φιλελεύθερη) χαρακτηρίζεται για την απλότητα του, την εργατικότητα του, τη φιλοτιμία και τον αλλτρουϊσμό του.
"Eχθροί μου είναι εκείνοι που ευεργέτησα πολλές φορές", λέει χαμογελαστά.

Προσπάθησαν να τον φιμώσουν, να τον εκφοβίσουν, να τον διώξουν απ' το Yπουργείο Πολιτισμού. "Eίμαι ο μακροβιώτερος Προϊστάμενος σε Δημόσια Yπηρεσία στην Eλλάδα. Διευθύνω την Yπηρεσία Nεωτέρων Mνημείων Hπείρου επί 30 συναπτά χρόνια" απαντάει εκείνος, με ιδιαίτερο καμάρι. "Oυδείς άλλος στην Eλλάδα δεν έκανε Προϊστάμενος τόσα πολλά χρόνια" συμπληρώνει στέλνοντας ένα μήνυμα στους ελάχιστους κομπλεξικούς, που το επιχείρησαν και κυρίως στους νέους, που απευθυνόμενος πολλές φορές τους λέει να χρησιμοποιούν τη λαλιά τους.

Eπισημαίνει ένα χαρακτηριστικό, των καιρών μας, στοιχείο κατά το οποίο ο άνθρωπος "δεν χρησιμοποιεί τη σκέψη του και γι αυτό γίνεται εύκολη λεία της προπαγάνδας και της κατασυκοφάντισης".
Aναρτούμε σε δύο βίντεο τη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι ITV, την οποία
αλιεύσαμε στο διαδίκτυο.


Kαι η συνέχεια

Ρε, τι είναι αυτοί οι μνημονιακοί; Θα μας απαγορεύσουν και το πήδημα αρχής γενομένης από την Κύπρο του Χριστόφια!

Της έκοψαν το επίδομα γιατί έχει φίλο
Βοήθημα €270 τερματίζεται, το Γρ. Ευημερίας προφητεύει στεφανώματα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

ΜΑΣ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝκαι δεν το πιστεύαμε, μέχρι που μας έφεραν την επιστολή του Γραφείου Ευημερίας: Το Γραφείο αποφάσισε να κόψει το βοήθημα €270, που έδινε σε μια νέα γυναίκα, διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού, επειδή προφητεύει ότι υπάρχει στη ζωή της ένας άντρας ο οποίος θα την παντρευτεί και θα τη συντηρεί.
Δεν είναι σαφές πόθεν προέρχεται η σιγουριά των Κοινωνικών Υπηρεσιών για τον μελλούμενο γάμο, πάντως ούτε ο άντρας, ούτε η γυναίκα, αποφάσισαν να παντρευτούν. Απλώς δοκιμάζουν τη σχέση τους και μόνο ο Θεός ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Ο Θεός και το Γραφείο Ευημερίας! Η επιστολή που έλαβε η γυναίκα στις 3 του μηνός, και υπογράφεται από τον προϊστάμενο του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών Λευκωσίας, Λεύκο Βασιλείου, είναι απόλυτη.
Λέει τα εξής: «Λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι με βάση το άρθρο 7 του Περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμου 95(1) / 2006 το δημόσιο βοήθημα που σας παραχωρείτο μέχρι τις 31/10/2010 δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί λόγω συμβίωσης σας και μελλοντικής σύναψης γάμου με άνδρα, ο οποίος ευθύνεται για τη συντήρησή σας».
Με βάση λοιπόν την εν λόγω επιστολή, εάν αυτή η γυναίκα πάλευε με τη μοναξιά της και δεν έβρισκε έναν άνδρα να σχετιστεί (με άγνωστη φυσικά τη συνέχεια, αν δηλαδή η σχέση αυτή θα εξελιχθεί σε γάμο ή αν θα διαλυθεί) δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Άρα για να μην έχουν την ίδια τύχη οι υπόλοιπες διαζευμένες γυναίκες στην Κύπρο, οι οποίες τυγχάνει να λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, είτε δεν πρέπει να κάνουν δεσμούς, είτε -καλύτερα- να μην σπιτώνουν τον σύντροφο τους. Εάν διαπράξουν το "μοιραίο λάθος", οι λειτουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών επαγρυπνούν και με τις... μαντικές ικανότητες που διαθέτουν, θα τους παντρέψουν σώνει και καλά.
Απορημένος βέβαια ο σύντροφος της παραπονούμενης γυναίκας διερωτήθηκε χθες μιλώντας στον «Φ»: «Εγώ δεν ξέρω ακόμη εάν θα παντρευτώ την κοπέλα και ξέρουν καλύτερα από εμένα, για μένα, οι λειτουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών;»...
εφ. Φιλελευθερος

Αν θέλουμε μπορούμε (από το Εθνικά θέματα)


Αν θέλουμε μπορούμε: Ελληνικά μη επανδρωμένα ελικόπτερα και αεροσκάφη

Οι δύο Ίκαροι που με 1000 ευρώ έφτιαξαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τα φωτοβολταϊκά δεν είναι οι μόνοι στις ελληνικές ΕΔ, που αποδεικνύουν αυτό που συχνά λέμε αλλά σπανίως πράττουμε: «Όταν θέλουμε μπορούμε». Το ΓΕΣ έχει ήδη αναπτύξει δύο μη επανδρωμένα συστήματα εναέριας παρακολούθησης. Το ένα είναι ένα μικρό ελικόπτερο


Το 472 ΤΕΠΠ, σε συνεργασία με προσωπικό του ΣΞ που διαθέτει εμπειρία αερομοντελισμού, κατασκεύασε με υλικά εμπορίου μικρό μη Επανδρωμένο Ελικόπτερο, με δυνατότητα παρακολούθησης εδαφικού χώρου από απόσταση, αναγνώρισης στόχων και συλλογής πληροφοριών. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του:
• Μέση ταχύτητα πτήσεως (με χρήση αυτομάτου πιλότου) 25-30 km ανά ώρα.
• Μέγιστη εμβέλεια συστήματος αυτομάτου πλοηγήσεως 15 km και αυτονομία καυσίμου για 90 λεπτά πτήσης.
• Δυνατότητα 2-3 ωρών αυτόνομης τροφοδοσίας του συνόλου του εξοπλισμού του ελικοπτέρου από συσσωρευτή πολυμερίου – λιθίου, με χρόνο επαναφόρτισης για ανάληψη νέας αποστολής περίπου 1,5 ώρα.
• Ύψος πτήσεως 3.000 πόδια μέγιστο και 1000 πόδια ελάχιστο.
Οι δυνατότητες συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών του συστήματος είναι αρκετά ικανοποιητικές:
• Ανίχνευση ανθρώπου σε απόσταση 300 μ και οχήματος σε 900μ, με χρήση της θερμικής κάμερας που διαθέτει. Επιπλέον, με τη διαδικτυακή κάμερα ημέρας που φέρει, έχει τη δυνατότητα οπτικού zoom 12Χ και ψηφιακού 4Χ.
• Μετάδοση δεδομένων πτήσεως και πληροφοριακού υλικού στο σταθμό βάσης σε πραγματικό χρόνο.
• Ανίχνευσης καπνού και ΡΒΧΠ ουσιών με χρήση κατάλληλων αισθητήρων.
• Δυνατότητα χρησιμοποιήσεως του για ρήψη υλικού Α΄ βοηθειών.
Το κόστος είναι πολύ χαμηλό και υποπολλαπλάσιο του αντιστοίχου που ζητούν οι κατασκευαστές. Εξίσου χαμηλό είναι και το κόστος για το μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ανέπτυξε το ΓΕΣκαι παρουσιαστηκε στη Defensys. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά:

*Βάρος 2-10 kg
*Μήκος 0.60-2 m
*Ανάπτυξη πτερύγων 0.60-4 m
*Αυτονομία 20 λεπτά έως 1 ώρα με ηλεκτροκίνηση ,απεριόριστη με μηχανή εσωτερικής κάυσης
*Εμβέλεια 10-30 χιλιόμετρα
*Ταχύτητα 120-160
Το UAV made in Greece ,έχει δυνατότητες λήψης φωτογραφιών και βιντεο και μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο και σχεδιάζεται η δυνατότητα προσβολής στόχων

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ!!!!

Απάτη μεγάλης κλίμακας με γερμανικές αποζημιώσεις

Απάτη μεγάλης κλίμακας με γερμανικές αποζημιώσεις
Σκάνδαλο με πόρους από το γερμανικό ταμείο αποζημιώσεων των θυμάτων του ναζισμού ξεσκεπάστηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για την οργάνωση Jewish Claims Conference (JCC), που ιδρύθηκε το 1951 στη Ν. Υόρκη και καταβάλλει αποζημιώσεις σε θύματα του ναζισμού με γερμανικούς πόρους.
Η εισαγγελία της πόλης έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε βάρος 17 ατόμων, τα οποία κατηγορούνται ότι επί 16 χρόνια καταχράστηκαν ποσά ύψους 30, 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στους κατηγορημένους είναι ένας πρώην διευθυντής του ιδρύματος και 6 εργαζόμενοι. Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια.
Η απάτη, σύμφωνα με την εφημερίδα N. York Times, γίνονταν πάντα σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο. Μέσω ρωσόφωνων εφημερίδων στις ΗΠΑ οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν μετανάστες από τη Ρωσία, που έκαναν αιτήσεις για τους καταβληθούν αποζημιώσεις ως δήθεν εκτοπισμένοι ή μέλη πρώην εβραϊκών γκέτο.
Στην πραγματικότητα βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς είχαν γεννηθεί μετά το 1945 και άρα μετά την κατάρρευση του ναζιστικού καθεστώτος. Για την απάτη χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικες ταυτότητες, παραποιημένα στοιχεία αρχών αλλά και λεπτομερή στοιχεία για το ολοκαύτωμα.
Ένα τμήμα των αποζημιώσεων που καταβάλλονταν στους δήθεν δικαιούχους περνούσε στους ίδιους τους απατεώνες εργαζόμενους. Η κομπίνα υπέπεσε στην αντίληψη των ελεγκτών από τα πανομοιότυπα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις αιτήσεις των δήθεν δικαιούχων για αποζημιώσεις.
Οι διαστάσεις του σκανδάλου κατέπληξαν ακόμη και τις διωκτικές αρχές με συνολικά 5.000 ψεύτικες αιτήσεις. «Η υπόθεση είναι αποκρουστική και προκαλεί οργή», δήλωσε και η εισαγγελέας Πριτ Μπχαράρα, που έχει την ευθύνη των ανακρίσεων.
«Αν υπήρχε μια οργάνωση που ήταν στο απυρόβλητο και μακριά από σκάνδαλα και απάτες, αυτή ήταν η Jewish Claims Conference», υπογράμμισε με νόημα η εισαγγελέας.
Το ίδιο ξαφνιασμένος και οργισμένος έδειξε και ο ασκών χρέη προέδρου του ΔΣ της οργάνωσης Γιούλιους Μπέρμαν. Γιατί η οργάνωση εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Εβραίων που ζουν εκτός Ισραήλ ή των κληρονόμων τους κυρίως στις ΗΠΑ. Εκείνων δηλαδή που δικαιούνται αποζημιώσεων ως θύματα του ναζισμού, όπως προβλέπει η συνθήκη του Λουξεμβούργου, που υπέγραψε το 1952 η Γερμανία.

POLITIS.GR

Και λαβωμένη και ανίκανη!...

Και λαβωμένη και ανίκανη!...

Γράφει ο Καφενόβιος

Η χώρα σύρεται σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, ενώ η πολιτική αστάθεια έχει προβάλει ήδη. Μπορεί να αποφύγαμε τώρα τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν ως ενδεχόμενο, με ισχυρότερο σενάριο να επιχειρηθεί μεσοπρόθεσμα η συγκρότηση κυβερνητικών σχημάτων γύρω από το Μνημόνιο.
Η λαβωμένη κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική χωρίς να διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση.
Η αντιπολίτευση δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον «αγώνα» ενάντια στο Μνημόνιο και τις πολιτικές του, τα νέα σκληρά μέτρα αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια όλων μας, αφού το έλλειμμα του 2009 έχει ξεπεράσει το 15,4% και οι προοπτικές βελτίωσης φαντάζουν εξαιρετικά μικρές. Επιπλέον, μια μειοψηφία στα κόμματα και την κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται και να αποδέχεται την πραγματικότητα.
Η ομολογία Παπακωνσταντίνου ότι δεν πιάνονται οι στόχοι του Μνημονίου επιβεβαιώνει την κυβερνητική ανικανότητα για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά, κυρίως, την αδιέξοδη συνταγή του Μνημονίου, που οδηγεί στην ύφεση και την κατάρρευση των.............. δημόσιων οικονομικών.
Θ' αντέξει η κυβέρνηση το κύμα κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκαλέσουν οι αναμενόμενες δεκάδες χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο.
ελληνικό καφενείο

Eλλάδα 2010. Τρία κομματα, τρεις οικογένειες....

Ελλάδα 2010. Τρία κόμματα, τρεις οικογένειες…

Posted by Εξουσία στο Νοεμβρίου 13, 2010
Είμαστε όλοι για τα μπάζα. Πρέπει να είμαστε το λάθος στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν εξηγείται διαφορετικά. Γι’ αυτό εξάλλου και καταντήσαμε εκεί που καταντήσαμε, αν και είμαστε από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο. Είμαστε στον 21ο αιώνα, στο έτος 2010 και τη χώρα μας ακόμα εξακολουθούν να την ελέγχουν τρεις οικογένειες που ξεκίνησαν από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, που κι’ αυτές είχαν αντικαταστήσει κάποιες άλλες παλιότερες και πάει λέγοντας.
Είναι ανατριχιαστικό ακόμα και να το σκέφτεσαι. Με την ίδρυση του μητσοτακικού κόμματος στις 21 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο κύκλος. Θα είμαστε μια χώρα που θα διαθέτει τρία κόμματα τριών οικογενειών: Παπανδρεϊκοί, Καραμανλικοί και Μητσοτακικοί. Και όλοι εμείς τα πρόβατα που τσιμπάμε στα διάφορα ιδεολογήματα και στα διάφορα διλήμματα θα είμαστε σταβλισμένοι σε τρία μαντριά.
Πέστε μας, που συμβαίνει σε ολόκληρη την υδρόγειο αυτό το πράγμα;;
Το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά Παπανδρεϊκό κόμμα φάνηκε από την αναμέτρηση Παπανδρέου – Βενιζέλου. Αν και πολύ πιο ικανός ο κ. Βενιζέλος , εντούτοις οι Παπανδρεϊκοί ήθελαν Παπανδρέου.  Φάνηκε εξάλλου ακόμα και….. στο τελευταίο δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου. Μπροστά στον κίνδυνο να απομακρυνθεί ο κ. Παπανδρέου από την εξουσία, συσπειρώθηκαν οι Παπανδρεϊκοί και τον διέσωσαν από τη φυγή.
Στη Νέα Δημοκρατία του σήμερα, παρότι ο κ. Καραμανλής έχει αποτύχει και έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό, εντούτοις, δεν εγκαταλείπει, ώστε να αφήσει το κόμμα να βρει το δημοκρατικό δρόμο του. Δεν μιλάει επίσημα, δηλώνει όμως παρών μέσω συνεργατών του και καταχειροκροτείται σε κάθε εμφάνισή του από τους φανατισμένους Καραμανλικούς, που ονειρεύονται επάνοδό του..
Και φυσικά στο νέο κόμμα που θα ιδρύσει η κ. Μπακογιάννη, βλέπουμε να προστρέχουν όλοι εκείνοι που αναδείχτηκαν επί Μητσοτάκη και ανήκουν στο μητσοτακικό στρατόπεδο.
Τι θα έπρεπε λοιπόν να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση:
Αν δεν ήμασταν πρόβατα στα οικογενειακά πολιτικά «μαντριά», θα κάναμε το εξής απλό: Κατ’ αρχήν δεν θα κάναμε αποχή αύριο, γιατί με την αποχή απλά ανεχόμαστε και διαιωνίζουμε την κατάσταση. Αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με κάποιον τρόπο, θα τους κάναμε μια έκπληξη. Θα πηγαίναμε αύριο να ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία. Πριν αναρωτηθείτε, τι είναι αυτά που λένε αυτοί εδώ πέρα, εξηγούμαστε: Με νίκη της Νέας Δημοκρατίας αφενός καταρρέει ο Παπανδρέου και ο Παπανδρεϊσμός και αφετέρου ενισχύεται οριστικά ο Αντώνης Σαμαράς έναντι της ισχυρής Καραμανλικής πτέρυγας μέσα στη Νέα Δημοκρατία, οπότε με «ένα σμπάρο δύο τριγώνια»: Καταρρέει ο Παπανδρεϊσμός και ταυτόχρονα εξαλείφεται η επιρροή του Καραμανλισμού.
Πέρα όμως και αυτό θα υπάρξει και άλλο όφελος. Ειδικότερα δεν πρόκειται να έχει καμία προοπτική το νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη για δύο λόγους: Πρώτον γιατί μετά την κατάρρευση των δύο οικογενειών (Παπανδρέου, Καραμανλή), δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση, να έχει προοπτική η οικογένεια Μητσοτάκη και δεύτερον, γιατί με την ενδυνάμωση του Αντώνη Σαμαρά θα σταματήσει εν τη γενέσει του το νέο κόμμα να έχει προσέλευση ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία.
Όμως δυστυχώς, δεν θα κάνουμε το πιο πάνω.
Είτε θα απέχουμε αυτοχειριαζόμενοι, είτε θα πάμε να ενισχύσουμε τς υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα 1) Να ενισχυθεί ο Παπανδρεϊσμός και φυσικά και η πολιτική του μνημονίου, 2) Να ενισχυθεί ο Καραμανλισμός έναντι του Σαμαρά και 3) Να ανοίξουν οι προοπτικές για τον Μητσοτακισμό.
Άλλωστε ο κ. Καραμανλής το είπε χθες. Το κόμμα της κ. Μπακογιάννη θα πάει καλά και θα μπει στη Βουλή. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;;
Μετά θα ξαναλέμε πάλι για τους κακούς πολιτικούς, αλλά θα φταίμε μόνο εμείς.
Όμως τελικά, η αλήθεια είναι ότι δεν θα φταίμε ούτε εμείς, γιατί έτσι γαλουχηθήκαμε και πολιτικοποιηθήκαμε, από το ισχύον πολιτικό σύστημα, γενιές και γενιές.
Μόνο μια ολοκληρωτική καταστροφή μπορεί να μας κάνει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξει αυτό το πολιτικό σύστημα, που μας κρατάει αιχμάλωτους.
από το http://hasapis-peter.blogspot.com/

O χριστιανικός φονταμενταλισμός στην υπηρεσία του Ισραήλ......


Μπους: "Ο Θεός με κάλεσε να γίνω πρόεδρος"



Το παρακάτω άρθρο, σχετικά με το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο με τα απομνημονεύματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, είναι του χριστιανικού περιοδικού Charisma που απευθύνεται στην κοινότητα των ευαγγελικών – πεντηκοστιανών των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που είχε για τον Μπους η κοινότητα αυτή. Για πολλούς ήταν ένας "άνθρωπος του Θεού".
Δεν θα έμπαινε ποτέ στον Λευκό Οίκο το 2001 ως ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς την απόφαση που πήρε βασιζόμενος στην πίστη του, το 1986.
«Δεν θα μπορούσα να κόψω το ποτό χωρίς πίστη», γράφει ο πρώην πρόεδρος George W. Bush στα απομνημονεύματά του, «Decision Points», (‘Κρίσιμες Αποφάσεις’), βιβλίο που κυκλοφόρησε την Τρίτη. "Επίσης, δεν πιστεύω ότι η πίστη μου θα ήταν τόσο ισχυρή, αν δεν είχα κόψει το ποτό."....
η συνέχεια στο http://redskywarning.blogspot.com/

Η ρεβάνς για το 1981 (από το statesmen)

Η ρεβάνς για το 1981

 
i
 
Rate This
Quantcast
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Ο «πρόλογος» του δοκιμίου της Μεταπολίτευσης, αν βρει κανείς τον χρόνο να τον «διαβάσει» προσεκτικά, περιέχει πολιτικές αλήθειες και νοήματα, που παραμένουν επίκαιρα στις μέρες μας, ακριβώς επειδή συνιστούν βιωματικές πραγματικότητες. Ίσως επειδή συγγραφέας του προλόγου, ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Εθνάρχης. Ποια ήταν τα πρώτα βήματά του, μετά την πτώση του καθεστώτος των συνταγματαρχών; Συγκρότησε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πραγματοποιώντας άνοιγμα σε πολιτικούς χώρους πολύ ευρύτερους κι εκείνης ακόμη της Κεντροδεξιάς. Έλυσε μέσα σε… μισό βράδυ το Πολιτειακό, διοργανώνοντας δημοψήφισμα με το οποίο η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον θεσμό της μοναρχίας. Έδωσε στον Κωνσταντίνο Τσάτσο, ένα από τα φωτεινότερα πνεύματα της ελληνικής διανόησης, τις κατευθυντήριες γραμμές για το πρώτο Σύνταγμα της Πρώτης Προεδρευομένης Ελληνικής Δημοκρατίας (μετά τη χούντα, εννοείται). Και, νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, μια τομή πολιτικού ήθους και αποκατάστασης του ψυχισμού των Ελλήνων. Κάτι που δεν είχε καν διανοηθεί να πράξει ο χώρος του Κέντρου, και οι ηγέτες του. Η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, επέτρεψε σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, να αισθανθεί και πάλι μέλος της «όλης Ελλάδας». Να μην κρύβεται, και να μην κρύβει και τις πεποιθήσεις του. Η ορθή κρίση του Καραμανλή, διευκόλυνε την Ελλάδα να εισέλθει σε μια καινούρια εποχή, έχοντας αριστερές εφεδρείες προοδευτικών ιδεών μαζί της, στον παραγωγικό ιστό της ενεργούς κοινωνίας. Και όχι απέναντι, στο αντάρτικο πόλεων και βουνών. Ο ιστορικός του μέλλοντος, ενδεχομένως απορήσει γιατί η Αριστερά δεν πέτυχε να εδραιωθεί ως ο άλλος πόλος απέναντι στη Δεξιά. Η απορία του θα εξηγηθεί, μόλις φτάσει… στον Ανδρέα! Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε ο μοιραίος πολιτικός για την Αριστερά. Υπό την έννοια ότι αξιοποίησε στο έπακρο όλες τις σπάνιες, χαρισματικές πτυχές του χαρακτήρα του, για να απαλλοτριώσει την πολιτική και εκλογική δεξαμενή της Αριστεράς, προς όφελος της δικής του κομματικής εκδοχής του τότε σύγχρονου Κέντρου. Σε επίπεδο συνθημάτων, οι Αριστεροί άκουγαν από τα χείλη του Ανδρέα, όσα ονειρεύονταν να εκστομίζουν οι δικοί τους ηγέτες. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε από ιδρύσεώς του, Κίνημα επαναστατικό και ανατρεπτικό, φιλοξενώντας στις τάξεις του ακόμη και εκείνους που λάτρευαν το άκρα της κομμουνιστικής θεωρίας, και της αναρχικής προσέγγισης του κοινοβουλευτισμού και των θεσμών. Και βέβαια, προσέφερε κάτι το οποίο οι Αριστεροί απώλεσαν με την ήττα τους στον Εμφύλιο: Τη δυνατότητα πρόσβασης στη νομή της εξουσίας. Κάπως έτσι, η σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, στηρίχτηκε πρωτίστως στους μέχρι τότε και επί δεκαετίες περιθωριοποιημένους Αριστερούς. Εκείνοι ήταν που έδωσαν διαστάσεις ηγεμονίας στην πολιτική επικράτηση του Κέντρου. Και την ίδια στιγμή, απονεύρωσαν, αποψίλωσαν και αποδόμησαν το αυτόνομο πολιτικό μέλλον της Αριστεράς. Εκείνη η πραγματικότητα, που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 1981, με τον ερχομό της Αλλαγής, υπάρχει μέχρι και σήμερα. Ή μάλλον… μέχρι το Καστελόριζο, και εκείνο το ανοιξιάτικο μεσημέρι που ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πολιτικός κληρονόμος της Αλλαγής, μας ανακοίνωσε ότι τα κλειδιά της χώρας παραδίδονται στην τρόικα. Δηλαδή, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εκείνη τη στιγμή, ο ψυχικός δεσμός του «βαθέως ΠΑΣΟΚ» με τις αριστερές συνιστώσες του, αποκόπηκε. Και όσο περνούσαν οι μήνες, το χάος γινόταν ακόμη πιο βαθύ. Προκαλώντας ρωγμές ακόμη και στον πυρήνα των παραδοσιακών, κεντρογενών οπαδών, και όχι απλά ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το υπόγειο ρεύμα ανατροπής των δεδομένων, αποτυπώθηκε απερίφραστα στην κάλπη της πρώτης Κυριακής των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Το ΚΚΕ, δηλαδή η ιδεολογική μητρόπολη της Αριστεράς, ενισχύθηκε, όχι μόνο σε πολιτικές εντυπώσεις, αλλά και σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Υπήρξαν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διήνυσαν όλη τη διαδρομή. Και όπως μπορεί να σας επιβεβαιώσει κάθε σοβαρός αναλυτής των ποιοτικών δεδομένων των μετρήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο ψηφοφόρος που διανύει μια τόσο μεγάλη απόσταση, δεν έχει στο τσεπάκι του, αλλά ούτε και στις προθέσεις του, εισιτήριο επιστροφής. Το πραγματικά ενδιαφέρον πολιτικό διακύβευμα αυτής της δεύτερης εκλογικής Κυριακής, που θα εμπεδώσει το συμπέρασμα της συρρίκνωσης της απήχησης του ΠΑΣΟΚ, είναι το κατά πόσο η Αριστερά, δηλαδή το ΚΚΕ, θα πάρει την ιστορική ρεβάνς για το 1981. Και, αυτή τη φορά, θα απαλλοτριώσει εκείνη ένα «πολιτικά μεταλλαγμένο» ΠΑΣΟΚ, από ψηφοφόρους και συνθήματα. Γιατί, από μια τέτοια ιδεολογική αφαίμαξη, το ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτεί να συνέλθει στο μέλλον. Όσους αρχηγούς κι αν αλλάξει… statesmen

Ο ξεπερασμένος κρατισμός του Γ. Καμίνη

Ο ξεπερασμένος κρατισμός του Γιώργου Καμίνη



Οι πιο προχωρημένοι και καλλιεργημένοι φίλοι μου, ειδικά αυτοί που κατοικούν στο Κολωνάκι και στη Φιλοθέη, δείχνουν έναν ασυγκράτητο ενθουσιασμό με την υποψηφιότητα Καμίνη για το Δήμο Αθηναίων . Και ομολογώ πως πολύ θα ήθελα να μοιραστώ τον ενθουσιασμό τους και να κερδίσω εύσημα “προοδευτικότητας” και “κοσμοπολιτισμού” από τα trendy free press που στηρίζουν τον Καμίνη, αλλά να, που πάντα είμαι επιφυλακτικός με την πολιτική και τους πολιτικούς . Πόσο αισιόδοξος άλλωστε μπορείς να είσαι για έναν δηλωμένο αριστερό υποψήφιο που τον στηρίζουν από κοινού, το κόμμα των δημοσίων υπαλλήλων , το κόμμα της διανοουμενίστικης ευρωλαγνείας και το κόμμα του trendy οικολογικού κρατισμού ; Θανατηφόρος συνδυασμός πράγματι αλλά παρ'όλα αυτά, προσπάθησα να παραμείνω ανοιχτόμυαλος. Τo γεγονός, μάλιστα, πως την υποψηφιότητα Καμίνη στήριξε και η πλειοψηφία των Ελλήνων φιλελεύθερων, με τους οποίους με ενώνει η προτίμηση σε ένα μικρό και οικονομικό κράτος, με έκανε πράγματι να σκεφτώ μήπως ήμουν κάπως απόλυτος στις αρχικές μου εκτιμήσεις . Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρεις... Ίσως η χρεωκοπία του μεταπολιτευτικού κρατισμού κάτι να δίδαξε ακόμη και τους θιασώτες του ! Ίσως, ακόμη και η διάθεση αντιπολίτευσης στο μοντέλο της σπατάλης που υιοθέτησαν οι δήμαρχοι της Δεξιάς, τα τελευταία 25 χρόνια, να έσπρωχνε τον Καμίνη, σε πιο φιλελεύθερες θέσεις . Αυτές τις σκέψεις έκανα, μέχρι που διάβασα το πρόγραμμα του συνδυασμού...

Στο πρόγραμμα του, ο Γ. Καμίνης λυπάται που "η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε". Αν όμως διαβάσεις τη λίστα όσων σκοπευει να κάνει η Δημοτική Αρχή Καμίνη, αναρωτιέσαι τί περισσότερο θα έκανε αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική στενότητα!

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος, κάθε πρόβλημα λύνεται με τη δημιουργία άλλης μιας δημόσιας υπηρεσίας ή οργανισμού . Έτσι, για να σφύζουμε από υγεία, θα δημιουργηθούν τα...ΚΥΕΠ, δηλαδή τα Κέντρα Υγειονομικής Εξυπηρέτησης Πολιτών. Για να αντιμετωπιστεί η...κλιματική αλλαγή , θα έχουμε τη νέα Δημοτική Υπηρεσία Ενέργειας, ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την οικονομική κρίση : το , σύμφωνα με το πρόγραμμα, "αναπτυξιακό στρατηγείο του Δήμου" με το όνομα "Παρατηρητηρίο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας" θα βρίσκεται σε λίγο μαζί μας ! Ακόμη το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία "Γραφείου Αστικής Κινητικότητας", "Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου" , δημιουργία πρόσθετου κέντρου πληροφόρησης επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας ,ίδρυση και άλλων μουσικών σχημάτων και λειτουργία δημοτικών καταφυγίων κακοποιημένων γυναικών.

Όσον αφορά το ζήτημα της καθαριότητας, ξεχάστε "ανατρεπτικές" ιδέες, όπως η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών και μην κάνετε κουβέντα για τους χιλιάδες αργόμισθους υπαλλήλους που βρίσκονται στα γραφεία τους ενώ θα έπρεπε να ασχολούνται με την καθαριότητα του Δήμου. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με ανώδυνα ευχολόγια ("Ο Δήμος θα κινητοποιήσει αμέσως το σύνολο των υλικών και ανθρώπινων πόρων του για να εξασφαλίσει την τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών...με διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς..."), και βέβαια με το ...δεκαετές Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων 2010 – 2020!Τουλάχιστον, η Σοβιετική Ένωση περιορίζοταν στα πενταετή προγράμματα...

Επίσης το πρόγραμμα του συνδυασμού προβλέπει (πάρτε βαθιά ανάσα) : τη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών και τη βελτίωση των ήδη υφισταμένων (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, χώροι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κλπ),πρόνοια στους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα , πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, ανάληψη δράσεων ενίσχυσης και υποβοήθησης πολιτών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ποιοτική αναβάθμιση και αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενίσχυση του Πολιτιστικού Κέντρου κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος, με βιβλιοθήκη, αίθουσες μαθημάτων και χώρους ψυχαγωγίας, ενίσχυση των μαθήματα λαϊκής επιμόρφωσης που κάνει ο Δήμος, με νέους χώρους και περισσότερους δασκάλους, νέα σύγχρονα αναγνωστήρια για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη , επιδότηση για αλλαγή οικιακών υδραυλικών συσκευών με άλλες χαμηλότερης κατανάλωσης και άλλα πολλά και, όπως μας υπόσχεται τουλάχιστον ο κ. Καμίνης, καθόλου δαπανηρά!

Και ενώ o κ. Καμίνης είναι αναλυτικός και συγκεκριμένος για το πού θα ξοδευτούν τα χρήματα, οι λίγες γραμμές που αφιερώνει για το πού και πώς θα γίνει η, τόσο αναγκαία, εξοικονόμηση δαπανών στο δεύτερο πιο χρεωμένο Δήμο της χώρας , βρίθουν ανώδυνων κλισέ και ασάφειας. Η οικονομία θα επιτευχθεί με "ηλεκτρονική διακυβέρνηση", "αναδιάταξη του συνόλου του διοικητικού μηχανισμού", "εφαρμογή κανόνων σύγχρονου μάνατζμεντ", "εισαγωγή κανόνων αξιοκρατίας και όχι κομματισμού","κατάλληλη ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων", "αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που δεν έχουν αξιοποιηθεί", "αναβάθμιση του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου". Tα ίδια, γνωστά και χιλιοειπωμένα ευχολόγια που διαβάζουμε στα προεκλογικών φυλλάδια όλων των κομμάτων , εδώ και 35 χρόνια.

Σε μια εποχή που το μοντέλο της σπατάλης έχει καταρρεύσει, σε μια εποχή που ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας βουλιάζει στα χρέη, ο Γ. Καμίνης με το πρόγραμμα του μοιάζει σαν να ζει ακόμη στα πιο ανέμελα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάνοντας προτάσεις που θα επιβαρύνουν και άλλο τα άθλια οικονομικά του Δήμου. Προτάσεις όπως η ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του Δήμου, το κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων και η δραστική περικοπή δαπανών ούτε καν εξετάζονται. Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί αυτό το δρόμο . Αν διαβάσει κάποιος τα προγράμματα των υποψηφίων ανά τη χώρα σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές , θα διαπιστώσει πως σχεδόν όλοι κινούνται στον αστερισμό του "Λεφτά Υπάρχουν". Αναρωτιέμαι βέβαια αν αυτό αποτελεί ελαφρυντικό για έναν υποψήφιο που ευαγγελίζεται το νέο και τη ρήξη με το κακό παρελθόν. Αντί γι αυτό, το πρόγραμμα του Γιώργου Καμινη είναι η αναπαραγωγή του ίδιου αποτυχημένου κρατικίστικου μεταπολιτευτικού μοντέλου που μας οδήγησε στη χρεωκοπία, με ένα διανοουμενίστικο και ελιτίστικο περιτύλιγμα που δίνει ο κ. καθηγητής με την παρουσία του .Μου φαίνεται πως και σε αυτές τις εκλογές, θα μείνω σπίτι μου...
Πολύ ωραίο από το   http://blemilo.blogspot.com/ . Mου έδωσε ιδέα για βουλευτή των Ιωαννίνων.

Σφακιανάκης για πάντα......


ΣΦΑΚ ATTACK - Ο ΝΟΤΗΣ ΤΑ ΧΩΝΕΙ ΣΤΑ ΙΣΑ- ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ; (video)

ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΡΙΖΕΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ, ΜΑΝΗ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΦΑΤΣΑ ΚΑΡΤΑ ΔΕΝ ΚΟΛΩΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΧΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ #%^* ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΑ ΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!


ΠΟΙΟΣ ΦΛΟΥΦΛΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΜΑΤΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΔΕΛΦΙ ΜΑΣ ΗΡΩΑ ΣΟΛΩΜΟ ΣΟΛΩΜΟΥ;
ΟΙ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

ΓΙ ΑΥΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΟΤΗ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΪΧ

Αποκάλυψη ΣΟΚ!!!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ : Aποκαλύψη ΣΟΚ από τον Τέρενς Κουϊκ σε Παγκόσμια πρώτη [video]

Eνα θέμα που θα ταράξει τα ήδη θολά νερά της Ελληνικής οικονομίας
Το ΚΟΝΤΡΑ Channel παρουσίασε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με συντονιστή τον Τέρενς Κουϊκ και βασικό σχολιαστή τον Τάσο Παπαδόπουλο την πλήρη επιστολή που έστειλε στο BLOOMBERG ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισε,με την οποία λέει ΟΧΙ στην αποκάλυψη δύο εγγράφων, σχετικά με το κουκούλωμα των χρεών της Ελλάδας όταν ο Κώστας Σημίτης βιαζόταν να βάλει την χώρα στο ευρώ.Επικαλέσθηκε τον λόγο ότι αν βγουν τα έγγραφα θα τινάξει (θα υπονομεύσει) την αγορά στον αέρα.

Το Bloomberg την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε εκτεταμένο δημοσίευμα,το οποίο απέκρυψαν για ευνόητους λόγους όλα τα κανάλια που βάζουν πλάτες στη κυβέρνηση εν όψει εκλογών.Όπως και οι περισσότερες εφημερίδες.
Το ΚΟΝΤΡΑ ΤΣΑΝΝΕΛ το έβγαλε αμέσως στον αέρα χωρίς δισταγμό.
Χθες βράδυ ο Τέρενς Κουίκ κατάφερε να πάρει στα χέρια του αντίγραφο ολόκληρης της
απαντητικής επιστολής του Τρισέ στο μαγαλύτερο Οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι του κόσμου.Και διαπίστωσε ότι μέσα στην επιστολή ο Τρισέ αναφέρεται και στην Ελλάδα του σήμερα (γεγονός που δεν υπήρχε στο αρχικό δημοσίευμα).

Η διαπίστωση που έκανε ο τέως υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας,είναι ότι ο φοβισμένος Τρισέ με το να κρύβει τα έγγραφα από το Bloomberg,μέσα σ’όλα στην ουσία ομολογεί ότι η Ελλάδα είναι ήδη πτωχευμένη.



πηγή

Αβουλοι και μοιραίοι μπροστά στα φανάρια της Ζήμενς

Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη

Άβουλοι και μοιραίοι μπροστά στα φανάρια της Ζήμενς
13/11/2010
Όταν βρέχει η Ελλάδα ακινητοποιείται: Πρόκειται για αξίωμα παλιό όσο και ο κόσμος. Η κατάσταση δεν αλλάζει, ο κόσμος να χαλάσει. Κυβερνήσεις πάνε κι’ έρχονται, υποσχέσεις μοιράζονται αφειδώς, εκλογές γίνονται και ξαναγίνονται. Δεν αλλάζει τίποτε.

Τελευταία, οι Έλληνες αποφάσισαν να αντιδράσουν με την αποχή.  Η οποία κατέληξε σε ένα είδος μόδας. Με την βοήθεια, βέβαια, διαφόρων που προσπαθούν να της προσδώσουν ιδεολογικο-πολιτικό περιεχόμενο, παριστάνοντας τους Δημοκράτες και υβρίζοντας όσους τολμούν να έχουν διαφορετική γνώμη από την δική τους.

Εντοπίζουν τα αίτια της αποχής στο σάπιο πολιτικό σύστημα και κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσει υφιστάμενο αυτό το σάπιο σύστημα – αφού αποτρέπουν από οποιαδήποτε επαφή με την πολιτική όσους  θα ήθελαν να κάνουν κάτι  για να αλλάξει το σύστημα με το οποίο διαφωνούν.

Δεν διαφωνούσαν πάντα. Οι πολιτικοί που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας δεν έκαναν πραξικόπημα για να βρεθούν στα αξιώματά τους. Βρέθηκαν εκεί με την ψήφο του λαού, αλλά και με την  ψήφο αυτών  που σήμερα απέχουν και στο παρελθόν έλαβαν μέρος στην διαιώνιση αυτής της κατάστασης – συμπεριλαμβανομένων και των ιδεολογικών ταγών της αποχής.

Χθες, ακινητοποιημένοι στους πλημμυρισμένους δρόμους βρέθηκαν και αυτοί που ψηφίζουν και αυτοί που δεν ψηφίζουν. Και θα συνεχίσουν να ακινητοποιούνται, διότι η λύση δεν είναι η αποστασιοποίηση, αλλά η ενεργός συμμετοχή.

Συμφωνώ, βέβαια, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η συμμετοχή στις εκλογές καταλήγει σε ένα είδος κολυμπήθρας του Σιλωάμ.  Έχω υποστηρίξει πως με την αποχή ο κόσμος δεν γύρισε την πλάτη του μόνο στο πολιτικό σύστημα, αλλά στην ίδια την διαδικασία των εκλογών.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έρχεται ποτέ η κάθαρση. Αντίθετα, κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές, αθωώνονται προηγούμενα αδικήματα.

Ναι, αλλά για να αντιμετωπιστεί αυτό απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση, ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός με αίτημα την κάθαρση. Όσοι υπέγραψαν αμαρτωλές  συμβάσεις είναι στις θέσεις τους – και πάντως ουδείς βρίσκεται στην φυλακή. Με το να τους γυρίζουμε την πλάτη δεν τους τιμωρούμε. Αντίθετα, τους αφήνουμε ήσυχους να ξεκοκαλίσουν τις μίζες.

Τα χαλασμένα φανάρια της Ζήμενς – και το γεγονός ότι έπρεπε πρώτα να χαλάσουν και μετά να ασχοληθούμε μαζί τους – δείχνουν πως τίποτε δεν θα αλλάξει αν κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε. ‘Η αν συνεχίσουμε να τα κοιτάμε άβουλοι και μοιραίοι.

Η γελοιότητα της περαίωσης θα έπρεπε να είχε ήδη λάβει απάντηση. Και θα έπρεπε να είχε ήδη προκληθεί η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών που την εμπνεύσθηκε. Αλλά το «κίνημα της αποχής» είναι πολύ σιωπηλό για να πετύχει κάτι τέτοιο.

Ελεύθερη Ζώνη

Ο κύριος δεν ξέρει τι είναι (ιδεολογικά) αλλά ξέρει καλά τι θέλει (για κονομισιές) Φιλ. Φιλ. , ο πιο άχρηστος δήμαρχος που πέρασε από τα Γιάννινα, θα απολύσει τους μισούς υπαλλήλους του δήμου αν βεβαίως εκλεγεί, πράγμα απίθανο.


Θα απολύσει τους μισούς υπαλλήλους του Δήμου και των Δημοτικών Eπιχειρήσεων, κι ακόμα το κρύβει

 Aναβρασμός επικρατεί στους εργαζόμενους του Δήμου και των Δημοτικών Eπιχειρήσεων...

Οι μισοί ακριβώς υπάλληλοι θα μείνουν, σε πρώτη δόση, στο Δήμο Ιωαννιτών και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Oι άλλοι μισοί θα απολυθούν, αμέσως, με το Kαλημέρα του κ. Φίλιου. Αυτό κρύβει επιμελώς και δεν τόλμησε φυσικά να πει προεκλογικά ο κ. Φίλιος.

Αυτή την εντολή τού μεταβίβασε ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

Αυτό θα κάνει μόλις αναλάβει Δήμαρχος...

Γι αυτό άρχισε ήδη να επιμερίζει από τώρα ρόλους και ευθύνες...Δεν είναι χαζός να φορτωθεί ο ίδιος τη δυσφορία των απολυμένων.

H εμφάνιση- προώθηση του Θωμά του Mπέγκα, που ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών στην παράταξη, δεν είναι για το "δαχτυλίδι" της διαδοχής, όπως πολλοί νόμισαν. Tο δαχτυλίδι αυτό είναι ταμμένο αλλού.

Αυτή είναι η σαφής εντολή του ΔΝΤ και της Τρόϊκας στα πλαίσια μείωσης και περιστολής του Kράτους και των δαπανών.

Aυτό θεωρεί κι ο ίδιος ως μονόδρομο, όπως αφήνει να εννοηθεί μόλις πίνει κανένα ποτηράκι παραπάνω.

Και βεβαίως θα κλείσει όλα τα ΚΑΠΗ
.
Αντισταθείτε....
e-omeleta

Έρχεται η τελευταία πράξη για την Ελλάδα

Ερχεται η τελευταία πράξη για την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές κάνουν σήμερα λάθος να πιστεύουν ότι ο ΓΑΠ εξεβίασε τον ελληνικό λαό με εκλογές για να κερδίσει κάποιες περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να συνεχίσει να κυβερνά. Ο ΓΑΠ είναι πολύ πιο έξυπνος και δολοπλόκος απ' όσο συνήθως τον νομίζουν.
Θέλει να απεγκλωβισθεί το γρηγορότερο -μέχρι τον Απρίλιο, Μάιο- με οικουμενική ή με εκλογές ή και με τα δύο γιατί γνωρίζει σε ποιες αποφάσεις θα τον ωθήσουν...
Ο ΓΑΠ έχει πιεσθεί αφάνταστα από διάφορες συγκυρίες και κέντρα εξουσίας του εξωτερικού -που θα αναλύσουμε εν συντομία παρακάτω - αλλά ο κύριος λόγος που τον ωθεί στο να πάρει αυτή τη στάση είναι ο ΦΟΒΟΣ για την προσωπική του επίβιωση. Έπειτα έρχονται όλα τα άλλα.
ΓΙΑΤΙ?
Διότι βρέθηκε στη δίνη ενός προβλήματος που δεν το περίμενε να πάρει τέτοιες διαστάσεις. Τον είχαν δασκαλέψει διαφορετικά -ότι τα μέτρα θα πετύχουν το στόχο- τα ακολούθησε και με το παραπάνω και όμως απέτυχαν και το μήνυμα των πρόωρων εκλογών στάλθηκε κυρίως σε αυτούς που τον χρησιμοποίησαν. "Κύριοι θα εγκαταλείψω και έρχεται χάος και τότε δεν θα πάρετε ούτε ένα ευρώ. Επομένως μην με πιέζετε άλλο αν θέλετε να μείνω και να εξυπηρετώ τα συμφέροντα σας.
Ο ΓΑΠ θέλει να απεγκλωβισθεί το γρηγορότερο -με οικουμενική ή με εκλογές ή και με τα δυο- γιατί γνωρίζει τι θα του ζητήσουν να κάνει μετά τις εκλογές: άγρια οικονομικά μέτρα ενάντια στην πλειοψηφία του λαού (οι δικοί μας έχουν όλοι βολευτεί). Φοβάται ακόμα γιατί παίρνει μηνύματα ότι η αρχή του τέλους έχει φτάσει και ξέρει καλά τι σημαίνει αυτό.
Η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο, που σημαίνει προετοιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης για να παιχθεί η τελική πράξη, ότι οι Έλληνες είναι απείθαρχοι, τεμπέληδες, κλέφτες, θέλουν να ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος των άλλων και είναι και τρομοκράτες (βλ. τις τελευταία γεγονότα με τις βόμβες), επομένως όταν ακούσετε ότι το κράτος τους διαλύεται και τεμαχίζεται, μην κουνήσετε το δαχτυλάκι σας να τους σώσετε.
Φοβάται επομένως την έκρηξη μιας παλαϊκής εξέγερσης και την τρομακτική ένταση που θα προκύψει από αυτήν. Φοβάται για την ίδια του τη ζωή. Βεβαίως οι αφέντες του δεν θα κινητοποιήσουν -για την ώρα τουλάχιστον- τις μάζες εναντίον του, όπως έκαναν με τον Καραμανλή, αλλά δεν ξέρει πότε θα ξεσπάσει η αντίδραση από το σύστημα Σόρος που τον στηρίζει σήμερα. Ξέρει πως οι τράπεζες το απεύχονται αλλά δεν είναι σίγουρος ότι και η ΕΕ σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Η ΕΕ στην πραγματικότητα παραπαίει και περιμένει ανήμπορη να δει τις εξελίξεις παρά να επέμβει δραστικά και να τις σταματήσει.

Οδυσσεύς. Ο Θάνος (koukfamily) ελπίζει να είναι ένα φανταστικό σενάριο. Μακάρι....

Eλλάδα και φυσικό αέριο

Ελλάδα και φυσικό αέριο

Μέσα στο 2010 ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε ριζικά! Για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ και της Κύπρου ανακαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα φ/α (φυσικού αερίου), το Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Κύπρος Α. Τα αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα των κοιτασμάτων αυτών αναμένονται να είναι της τάξης του 1 τρισ. m3 (κυβικών μέτρων) φυσικού αερίου. Ενα τέτοιο ύψος αποθεμάτων δεν μπορεί να απορροφηθεί τοπικά και θα πρέπει αναγκαστικά να εξαχθεί στην Ευρώπη.
Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών επενδύσεις προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των 15 δισ. δολαρίων. Εξάλλου πρόσφατα το USGS (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου-Λιβάνου-Ισραήλ-Αιγύπτου & Κρήτης περικλείει ένα ελάχιστο σύνολο αναμενόμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 15 τρισ. m3. Τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για τουλάχιστον 30 χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της εκπροσώπου του USGS: «...η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου με παγκόσμια κλάση». To 2007 η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών, TGS-NOPEC, πραγματοποίησε -με άδεια της Αιγύπτου- σεισμικές καταγραφές νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης μέσα στην ατακτοποίητη ακόμη ελληνική ΑΟΖ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι καταγραφές αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την πιθανότητα ύπαρξης σημαντικών και παρόμοιων με το Ισραήλ και την Κύπρο στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στην ελληνική ΑΟΖ νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης. Παρόμοιο γεωλογικό ενδιαφέρον υπάρχει όμως και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το Ισραήλ αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι η Ελλάδα γεωπολιτικά αποτελεί χώρα-κλειδί για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη! Δεν γνωρίζω ακόμη εάν εμείς ως λαός το έχουμε αντιληφθεί... Το μόνο που φαίνεται να μας απασχολεί προς το παρόν είναι πώς θα αποκτήσουμε κάποια αντιπροσωπεία εισαγωγής φυσικού αερίου. Η Τουρκία όμως και ο ενεργειακός της σύμμαχος, το Ιράν, το έχουν αντιληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια! Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου 2010 ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, πρόεδρος του Ιράν,το οποίο είναι κάτοχος τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εμφανίστηκε στον Λίβανο και δήλωσε με πάθος ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί αμέσως από τον παγκόσμιο χάρτη! Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη προσέλκυσης «fast track» ερευνητικών επενδύσεων στη χώρα μας νότια-νοτιοδυτικά & νοτιοανατολικά της Κρήτης για ανακάλυψη υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οπως είναι φυσικό, αποτελεί ευκαιρία ζωής για την Ελλάδα να μπει στο γεωπολιτικό παιχνίδι, να θεσπίσει γενναία οικονομικά κίνητρα, να προσελκύσει ερευνητικές επενδύσεις στο ελληνικό Λιβυκό Πέλαγος, να ανακαλύψει νέα αποθέματα φυσικού αερίου, να τα προσθέσει σε αυτά της Κύπρου και να τα κατευθύνει όλα μαζί στην Ευρώπη!!!!


ΗΛΙΑΣ Κ. ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ
Σύμβουλος ενεργειακών επιχειρήσεων, τ. γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων τής Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ
Εθνικά Θέματα