Σελίδες

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η έλλειψη Δικαιοσύνης και Αιδημοσύνης στη Ελλάδα και η κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου!

Η έλλειψη Δικαιοσύνης και Αιδημοσύνης στην Ελλάδα και η κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου!
Του Κυριάκου Ε. ΚόκκινουΔικηγόρου Αθηνών

Είναι ίσως μία από τις πλέον δυσάρεστες , αλλά και διδακτικές εμπειρίες να αγωνίζεσαι να ζήσεις στην Ελλάδα σήμερα. Στην Ελλάδα, μία χώρα των αιωνίων αντιθέσεων, του φωτός και του σκότους, της αρετής και της κακίας, της δράσης και της απάθειας, του ηρωισμού και της προδοσίας, του φιλότιμου και της διχόνοιας. Η ζωή όμως στην ευλογημένη αυτή χώρα με τις πολλές έξωθεν απειλές και τους ακόμη περισσότερους εσωτερικούς Εφιάλτες, θα ήταν αδύνατη χωρίς τη χρήση του δώρου της Φιλοσοφίας, της αναζήτησης μέσω νοητικών και βιωματικών μεθόδων της αλήθειας των πραγμάτων.
Με μία τέτοια διάθεση θα μονολογήσω για κάποια από τα αίτια και τη σημειολογία των όσων μας συμβαίνουν και επαναλαμβάνονται περιοδικά.
Αφορμή για τις παρούσες σκέψεις μου δόθηκε όταν έκπληκτος διάβασα σε ιστοσελίδα του διαδικτύου , κάτι το οποίο διαπίστωσα και ο ίδιος, ότι στην ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου της Γ’ λυκείου , στη σελίδα 130 , όπου γίνεται αναφορά στο ολοκαύτωμα, υπάρχει τυπωμένος χάρτης της Ευρώπης κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όπου σημειώνονται τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά κράτος. Στο χάρτη αυτό ο μαθητής του Ελληνικού Λυκείου μαθαίνει ότι σε μία χώρα, που υφίστατο το 1940, βόρεια της Ελλάδας και ονομαζόταν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ υπήρξαν 7.122 θύματα από τη δράση του άξονα.
(Περισσότερα γιά τό βιβλίο ἐδῶ)
Αναρωτιέμαι δε πριν αφήσω την αγανάκτησή μου να εκφραστεί, αν είναι δυνατόν οι ιστορικοί, συντάκτες του βιβλίου, να αγνοούν το ότι κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν υπήρχε τέτοιο κράτος στα Βαλκάνια!
Δεν γνωρίζουν ότι τότε τα εδάφη της πΓΔΜ αποτελούσαν το νοτιότερο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας , που ως το 1929 είχαν την ονομασία «Νότιος Σερβία» (“ Јужна Србија” / “ Južna Srbija”), ενώ την περίοδο 1929 – 1941 χαρακτηρίζονταν ως «Βαρντάρσκα Μπανόβινα» (Вардарска бановина / “ Vardarska banovina”) , ενώ στους Σέρβους, η περιοχή ήταν γνωστή ως Παλαιά Σερβία; Δεν γνωρίζουν ότι τα σύνορά της ορίστηκαν λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και το έτος 1948 η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία του Tίτο δημιούργησε την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως μία από τις έξι ισότιμες ομόσπονδες δημοκρατίες της;
Αν δεν το γνωρίζουν, τότε αντιμετωπίζουμε το ούτως ή άλλως βεβαίως υφιστάμενο εγκληματικό ζήτημα της αναξιοκρατίας , της φαυλότητας και επιστημονικής ανεπάρκειας των επιστημόνων, που διευθύνουν το σύστημα της παιδείας μας, που έχει αποτέλεσμα τη διαστρέβλωση των ιστορικών δεδομένων , την παροχή αναξιόπιστης εκπαίδευσης και μάλιστα κατά τρόπο που πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Επειδή όμως το να μην το γνωρίζει αυτό ένας ιστορικός και μάλιστα μετά από 20 έτη αναταραχές και αγώνες της Ελλάδας να λύσει με το γειτονικό κράτος το επίμαχο ζήτημα της ονομασίας του, είναι τελείως απίθανο, θα πρέπει κατά λογική αναγκαιότητα να διερευνηθεί η μόνη πιθανή εκδοχή, της γνώσης και ενέργειας σύμφωνα με αυτήν!!!
Το εύλογο ερώτημα, που πιστεύω ότι θα έθετε ο μέσος νοήμων Έλληνας, που διατηρεί την ικανότητα της μνήμης είναι : Ποιοι μας διοικούν; Ελέγχονται έξωθεν και με βάση ποιες άδηλες στους πολίτες αρχές, καθορίζουν τις πολιτικές τους επιλογές; Μετέχουν των κοινών εθνικών και κοινωνικών αξιών, που θεμελιώνουν μία κοινωνία δικαίου και ευημερίας;
Αν πράγματι μετείχαν των αξιών αυτών τότε δεν θα εμφανιζόταν μία Ρεπούση , πολιτικά υποβοηθούμενη, να μας μιλήσει για συνωστισμούς Ελλήνων στην αποβάθρα της Σμύρνης. Δεν θα ευνοούνταν προκλητικά μία πολιτικά στηριζόμενη Δραγώνα να διώκει μία δασκάλα, τη Χαρά Νικοπούλου, μοναδική στα Ελληνικά χρονικά, η οποία υπερέβη τα ειωθότα στη δημοσιοϋπαλληλικό μας κατεστημένο και αφιέρωσε τις προσπάθειές της στο να παράσχει μόνη της, παιδεία ουσιαστική και ελεύθερη από τις ασφυκτικές Τουρκικές επιδράσεις, στους Πομάκους της Θράκης. Δεν θα τολμούσαν ιστορικοί , εκδότες, υπάλληλοι και Υπουργοί να εμπαίζουν τη λογική , την ιστορική μας μνήμη και εθνική αξιοπρέπεια, εφευρίσκοντας μόνοι τους την ύπαρξη Μακεδονικού Κράτους, όταν αυτό ήταν ανύπαρκτο, ακόμη και στη φαντασία του μετέπειτα ιδρυτή του Τίτο και μάλιστα σε βιβλίο προοριζόμενο για παιδιά!
Δεν σέβονται εμάς, δεν υπολογίζουν τα παιδιά, δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια και το δίκαιο, δεν έχουν καμμία αιδώ .
Αναρωτιέμαι και πάλι: Ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν χωρίς δίκαιο, χωρίς αλήθεια , χωρίς αιδώ, χωρίς αγάπη για την πατρίδα και τους ανθρώπους της;
Για τη δική μου κατανόηση η κατάστασή μας ως Ελλήνων περιγράφεται ως η πλήρης κατάλυση του κοινωνικού συμβολαίου , μία πλήρης κοινωνική παραλυσία, οφειλόμενη σε μία μεθοδική και συνεπή επί δεκαετίες ηθική κατάπτωση, που καθόλου τυχαία έπληξε την ικανότητά μας, όλων μας, να εμφορούμαστε από ιδανικά, να πιστεύουμε σε αξίες και να προσαρμόζουμε τη ζωή και την κοινωνία μας σε αυτές και όχι το αντίστροφο.
Έτσι φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, όπου η ηγεσία μας και όλος ο από κάτω εσμός αυλοκολάκων, κάνει τις χείριστες των επιλογών, προς εξυπηρέτηση αγνώστων συμφερόντων , με ταυτόχρονη παράβαση των όποιων δικαιωμάτων των πολιτών και κατάλυση των εθνικών μας αξιών, που αποτελούν το συνδετικό μας δεσμό επί χιλιετίες και παρά ταύτα παραμένουν ορθοί, εκεί στο βάθρο της σκοτεινής τους εξουσίας, συνεχίζοντες να υποσκάπτουν τα θεμέλια της ΠΑΤΡΙΔΑΣ και της ανθρωπιάς μας, για να φτιάξουν μία άλλη δική τους διεθνή πατρίδα, άχρωμη, πολυπολιτισμική, μαζοποιημένη, ζωώδη, α-νόητη, ερήμην μας, εις βάρος μας …
Έτσι μας συμπιέζουν, μας στερούν των αμυντικών μας ικανοτήτων , με χρήση ασύμμετρων και άγνωστων ακόμη σε εμάς ψυχομετρικών –νοητικών μεθόδων , πλήττουν την ελευθερία και αυτονομία μας καθιστώντας μας σκλάβους πολυεθνικών, τραπεζών , ΔΝΤ , ενός καλοοργανωμένου καταναλωτικού και απάνθρωπου συστήματος, που ξέρει να διατηρεί στην αφάνεια τα πραγματικά συμφέροντα που το εμπνεύστηκαν και το στηρίζουν , ακόμη και με τη βία. Μας στερούν των δικαιωματικών μας πόρων και την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, για να μας εξαθλιώσουν και κάνουν απόλυτα εξαρτημένους, ένα λαό «ναρκομανών», που θα εκλιπαρεί τη δόση του από τους ισχυρούς της Γης. Πλήττουν τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα , την ιστορία, τις κοινωνικές μας δομές, για να μας αποδυναμώσουν, εξαλείφουν έντεχνα, με πλύση εγκεφάλου τους πανάρχαιους θεσμούς μας, καταστρέφουν τις οικογένειες , τις κοινότητες και τις πόλεις, που αποτελούσαν άσυλο και καταφύγιο σε δύσκολες στιγμές. Διαλύουν συστήματα κοινωνικής ασφάλισης μέσω τοξικών ομολόγων, αναδιανέμουν εγκληματικά και αναίσχυντα τον κοινωνικό πλούτο υπέρ των λίγων μέσω χρηματιστηριακών σκανδάλων . Καταστρέφουν τη φύση και τη σχέση μας με αυτή, αφήνοντας να συνεχίζεται η επί δεκαετίες υποβάθμισή της, χάριν εκμετάλλευσής της από τους λίγους, από τα πλέον εγκληματικά και μη παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Ελέγχουν την αφύσικη διατροφή μας , εγκιβωτίζοντάς μας στις εκτρωματικές πόλεις φυλακές, που μας σχεδίασαν , ώστε εύκολα να μας ψεκάζουν χημικά , που κανείς δεν κάνει τον κόπο καν να μας ενημερώσει τι περιέχουν, σίγουρα όχι για το καλό μας. Μας ελέγχουν διασπείροντας τον πλέον τοξικό ιό της ευρείας διαφθοράς και επιχειρούν να αποδυναμώσουν την ενότητά μας ενσπείροντάς μας την συλλογική ενοχή . Άραγε μαζί τα φάγαμε; Εμπεδώνουν την έλλειψη μηχανισμών και θεσμών, ανυπαρξία ελέγχου της διαφθοράς, εξάρτηση και αδρανοποίηση ακόμη και του θεσμού της Δικαιοσύνης και έτσι μας εθίζουν στην απελπισία, στην αίσθηση της έλλειψης σημασίας κάθε αντίδρασης, στην αδιαφορία. Μας παραπληροφορούν και παραμορφώνουν , με στρατευμένα στην άρνηση ΜΜΕ , με ανύπαρκτη παιδεία, με ανούσια , ανόητα και αισχρά θεάματα …
Οι άριστοι των Φυλάκων της πλατωνικής πολιτείας εξέπεσαν, εκτράπησαν σε ανατολίτικους σατράπες και τα λοιπά μέλη της αδιαφόρησαν και δεν εξέλεξαν νέους ΑΡΙΣΤΟΥΣ, αλλά τους διατήρησαν και πλαισίωσαν με κόλακες, δημαγωγούς, συμφεροντολογικά ευέλικτους και ηθικά ελαστικούς, που κυρίευσαν τη δημόσια εικονική μας ζωή, προσφέροντάς μας πρότυπα του τίποτα.
Αναρωτιέται καθένας μας και όλοι εναγώνια : Τι μπορώ να κάνω; Να φωνάξω, να βρίσω, να βγω στο δρόμο, να διαδηλώσω, να πετάξω αυγά και πέτρες, να κάψω , να γκρεμίσω, να μηνύσω, να οργανωθώ και να διεκδικήσω, να … να …. ; ΝΑΙ σε όλα!!!
Πριν όμως κάνουμε κάτι, ας σκεφτούμε για λίγο. Ως μέλη ενός ευρύτερου οργανισμού που πάσχει στην ολότητά του, οφείλουμε πριν απ’ όλα να το συνειδητοποιήσουμε, συνειδητοποιώντας πρώτιστα και καίρια πού και εμείς πάσχουμε. Έτσι καθένας από εμάς μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί με το μέγιστο των ικανοτήτων του, παράγοντας το καλό, το άριστο. Αυτοϊώμενος έτσι καθένας από εμάς και θεραπεύοντας τα γειτονικά του και εξαρτώμενα απ’ αυτόν λοιπά όργανα , επηρεάζει το ΟΛΟΝ.
Η συνειδητοποίηση αυτή δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε επαναστατική κοινωνική δράση από κάτω και αυτή θα φέρει την κάθαρση και μία καλλίτερη κοινωνία. Αρκεί να κινηθούμε γρήγορα και παράλληλα , γιατί μπορεί μέχρι η θεραπεία να φθάσει στην κορυφή, ο οργανισμός να αποθάνει …
Η φύση βέβαια της ατομικής δράσης ανήκει στον καθένα από εμάς και εξαρτάται από την ιδιαίτερη φύση της προσωπικότητάς του. Όμως καμμία αλλαγή δεν θα έλθει αν δεν πειστεί να λειτουργήσει ορθά η κρίσιμη μάζα ανθρώπων, που θα αναγκάσει τον οργανισμό να δρα προς το συλλογικό συμφέρον, ακόμη και αν χρειασθεί να αποκόψει τελικά τα σήποντα μέλη του. Αυτή είναι μία απαίτηση των καιρών, που θα πρέπει να αποτελέσει στοίχημα των αγώνων όλων μας.
αιέν αριστεύειν

Τι είναι λαϊκισμός

Τι είναι λαϊκισμός

Τι είναι λαϊκισμός
Του Άκη Γεροντόπουλου
Μία σειρά άρθρων «επαϊόντων» αλλά και πολλά από όσα ακούγονται σε πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση επιχειρούν να δημιουργήσουν μία παραπλανητική εικόνα της Ν.Δ.
Κάποιοι, είτε σκοπίμως διαστρεβλώνουν είτε έχουν κοντή μνήμη και κρίνουν επιπόλαια την αξιωματική αντιπολίτευση, προβάλλοντας τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στο μνημόνιο σαν απόδειξη λαϊκισμού προς άγραν ψήφων.
Ερωτώνται λοιπόν οι κατήγοροι της Ν.Δ.:
Είναι λαϊκισμός η αντίθεση στην περικοπή μισθών και συντάξεων των εύκολων θυμάτων της κρατικής αναλγησίας, επειδή ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, και η τρόικα του καταλογίζει ως μειονεξία της πολιτικής του; Το γεγονός ότι οι επί σχεδόν ένα έτος ακέφαλες ΔΟΥ αδυνατούν να εισπράξουν, είναι ευθύνη της λεγόμενης αντιμνημονιακής τακτικής της Ν.Δ.;
Είναι λαϊκισμός ότι ο Σαμαράς, αντί του συγκεκριμένου μνημονίου, που υιοθετήθηκε αδιαπραγμάτευτο, πρότεινε τεκμηριωμένο μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της ύφεσης που προκαλεί ο περιορισμός των εισοδημάτων;
Είναι λαϊκισμός ότι ο Σαμαράς ζητάει να σταματήσει η φορολογική λαίλαπα κατά δικαίων και αδίκων, τη στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να ληφθούν μέτρα τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης;
Είναι λαϊκισμός το γεγονός ότι για την εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου από τα 60 νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση η Ν.Δ. ψήφισε τα 30, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό;
Είναι λαϊκισμός όταν η Ν.Δ. καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι καθυστερεί στις μεταρρυθμίσεις αναβάλλοντας το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τις περικοπές σε άχρηστους Οργανισμούς;
Είναι λαϊκισμός ότι η Ν.Δ. δεν συναινεί στην απολυτότητα των προβλέψεων ενός μνημονίου, για την εφαρμογή του οποίου ενδεχομένως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις (π.χ. Ιρλανδία) βρήκαν πειραματόζωο την Ελλάδα;
Οι θέσεις της Ν.Δ. δεν είναι λαϊκισμός. Η διαστρέβλωσή τους όμως είναι σίγουρα λαϊκισμός.
Λαϊκισμός είναι το να παραβλέπει κανείς ότι τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης αποδεικνύουν με τις πράξεις τους την άγνοιά τους για τους όρους του μνημονίου που ψήφισαν την περασμένη άνοιξη.
politis-gr

O Εθνικοδημοκρατικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης

Η ΕΘΝΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Posted by ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ στο 03/12/2010
Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα . Πρώτα από όλα η κρίση αυτή δεν είναι μια έκτακτη και παροδική κατάσταση. Μια τέτοια αντίληψη αποτελεί λανθασμένη περιγραφή και ανάλυση των πραγμάτων . Με τη σειρά της αυτή η λανθασμένη περιγραφή είναι απότοκος του τρόπου που βλέπουμε τα πράγματα.
Όταν ο τρόπος ορίζεται μέσα από τις ιδεολογικές παρωπίδες της επικρατούσας χαοτικής ιδεολογίας του σοσιαλκαπιταλισμού, τότε τα εξαγόμενα συμπεράσματα υποβοηθούν στην αγνωσία , στην αδυναμία αντίστασης και αντιμετώπισης της κρίσης και κατά συνέπεια στην περαιτέρω επικράτηση της.
Η κρίση αυτή μέσα από την δική μας ιδεολογική ορατότητα δεν είναι τυχαίο συμβάν αλλά ένας τρόπος παγκόσμιας κυριαρχίας του υπερεθνικού τοκογλυφικού συστήματος. Στόχος είναι να υποθηκευτούν οι εθνικές οικονομίες και μέσω αυτής της υποθήκευσης να συρρικνωθούν οι εθνικές κυριαρχίες , να αλωθούν οι αντιστάσεις των εθνών για να επιβληθεί στο τέλος η παγκόσμια διακυβέρνηση των σκλάβων.
Στη φάση που είμαστε τώρα, εκείνο που επιδιώκουν οι τοκογλύφοι των εθνών είναι να υπάρξουν ανάγκες δανεισμού. Αυτοί ξέρουν πολύ καλά πως θα διαχειριστούν αυτές τις ανάγκες αλλά και πως θα διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους. Όσα έθνη νομίζουν ότι θα ξεφύγουν εύκολα από τα αρπάγια των τοκογλύφων , είναι γελασμένα. Συνεπώς η αντιμετώπιση της κρίσης σημαίνει αντιμετώπιση της ανάγκης δανεισμού . Εάν ελέγξουμε αυτή την ανάγκη, ελέγχουμε τους ενδελεχείς στόχους της κρίσης .


Από αυτό συνεπάγεται ότι θα μπούμε αναγκαστικά σε μια περίοδο λιτότητας αλλά προπάντων σε μια περίοδο που ο έλεγχος του χρήματος , που σήμερα διαχειρίζονται οι τραπεζίτες στα πλαίσια της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς θα περάσει στα χέρια του εθνικού κράτους. Στόχος είναι να περιοριστεί σε ασήμαντα επίπεδα η ληστρική κερδοφορία των τραπεζών που δρουν σε εθνικό χώρο και το εθνικό κράτος μέσα από δική του αναπτυξιακή τράπεζα να ελέγξει την αξία του χρήματος που θα κατευθύνει στη στήριξη της οικονομίας της κοινωνίας. Δηλαδή στη στήριξη της οικογενειακής και μικρομεσαίας επιχείρησης , στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής , ενώ παράλληλα θα δώσει στον εργάτη τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες επιχειρήσεις λαϊκής βάσης σε τομείς όπως είναι για παράδειγμα η ναυσιπλοΐα .
Η μεγάλη βιομηχανία κατ΄ ανάγκη θα ανήκει στο κράτος κατά ένα μεγάλο μέρος της ώστε να επιτρέψει την προσέλκυση παραγωγικού κεφαλαίου.
Τέτοια βιομηχανία είναι δυνατό να αναπτυχθεί στο τομέα της πολεμικής βιομηχανίας και εκμετάλλευσης εθνικών ενεργειακών πηγών. Η διασφάλιση αυτής της νέας πορείας θα είναι ο ισχυρός στρατός και η περισσότερη δημοκρατία, η εθνική λαϊκή δημοκρατία που θα ορθωθεί πάνω από τα ερείπια της αστικής δημοκρατίας – πλουτοκρατίας και φαυλοκρατίας.
Αυτή η νέα εθνική πορεία δεν μπορεί να χαραχθεί από τις καθεστηκυίες πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις αλλά από την νέα ιδεολογικοπολιτική βούληση που θα συνενώσει τον εθνικισμό με την λαϊκή δημοκρατία.

edikcyprus.blogspot, Τόνοι και Πνεύματα

Πώς να θέσουμε εκτός νόμου την "κάρτα του πολίτη".

ΠΩΣ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΗ"

H νέα κυβέρνηση της Βρεττανίας κατάργησε την “κάρτα πολίτη” για τους Βρετανούς που είχε επιβάλλει στους μετανάστες και σκόπευε να επιβάλλει και στους Βρεττανούς πολίτες η κυβέρνηση του Brown. H ταφόπλακα της κυβέρνησης του Brown ήταν η προσπάθεια της αυταρχικής επιβολής της “κάρτας πολίτη”. Θα είναι, Θεού θέλοντος, αν κουνηθούμε και λιγάκι, και η ταφόπλακα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και κάθε νεοεποχίτη, σε όποιο κόμμα κατοικοεδρεύει.  Πρόσφατο αμερικάνικο δημοσίευμα επί του θέματος:
http://www.rebelnews.org/opinion/americas/517837-hands-off-citizens-fight-tsa-invasions"How to win the fight against the National Identity Card and the Associated National Identity Register", δηλαδή "Πως να κερδίσετε την μάχη κατά της Εθνικής Ταυτότητας (ηλεκτρονικής "κάρτας πολίτη", δηλαδή) και του Σχετιζόμενου (με αυτήν) Εθνικού Αρχείου Ταυτοτήτων" τιτλοφορείται το έγγραφο pdf που μπορείτε να βρείτε εδώ, και ανήκει στην Βρεττανική αυτοοργανωμένη ομάδα Βρεττανών πολιτών NO2ID , που ήδη πέτυχαν την κατάργηση όχι μόνο της επιβολής αυτής της κατασκοπευτικής και άκρως επικίνδυνης ηλεκτρονικής ταυτότητας, αλλά και την διαβεβαίωση της Βρεττανικής κυβέρνησης ότι θα καταστρέψει όλα τα προσωπικά δεδομένα που είχε συγκεντρώσει στις τεράστιες κρατικές βάσεις δεδομένων της. Εδώ και μερικά χρόνια, με αφετηρία τις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει μια ενορχηστρωμένη... προπαγάνδα των κυβερνήσεων να πείσουν τους πολίτες για την δήθεν αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής ταυτότητας "για όλες τις δουλειές" (ταυτοποίηση, τραπεζικό ... λογαριασμό, ιατρική περίθαλψη, μισθοδοσία, εκλογικό βιβλιάριο κλπ), με πρόσχημα την εξάλειψη της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής ... Στην αρχή η εν λόγω κάρτα είχε bar code, στην συνέχεια μαγνητική λωρίδα πληροφοριών και τώρα τσιπάκι ραδιοσυχνοτήτων επαφής ή μη επαφής ή και των δύο ειδών (υβριδικό). Με το εν λόγω τσιπάκι θα μπορεί η παγκόσμια ηλεκτρονική διακυβέρνηση (γιατί περί αυτής πρόκειται) να ξέρει σε κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου που βρισκόμαστε και τι ακριβώς κάνουμε, αφού και για την απλούστερη ανάγκη μας (πχ χρήση κομπιούτερ ή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή οδήγηση, ή αγορά ενός σάντουϊτσ, ή βενζίνης, ή τροφίμων στο σουπερμάρκετ, ή ρούχων, ή παρακολούθηση θεαμάτων, ή περίθαλψη στο νοσοκομείο, ή σε ιδιωτικό ιατρείο, ή κίνηση του τραπεζικού μας λογαριασμού, ή τις προσωπικές μας προτιμήσεις (facebook κλπ))θα χρειάζεται η χρήση της "κάρτας για όλες τις δουλειές" που εδώ στην Ελλάδα, το νεοεποχίτικο ΠΑΣΟΚ την βάφτισε "κάρτα πολίτη" και σκοπεύει να μας την επιβάλλει γκεμπελικά στο πρώτο εξάμηνο του 2011!!! Αμερικανικοί ιστότοποι που μάχονται κατά της ηλεκτρονικής ταυτότητας: http://beatthechip.blogspot.com/

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/national-identity-card-scheme-to-be-axed-1971897.html


http://faultlineusa.blogspot.com/2010/03/national-i-d-card-police-state.html http://news.cnet.com/The-Real-ID-rebellion/2010-1028_3-6061578.html http://www.suite101.com/content/national-id-card-and-the-believe-program-meets-strong-opposition-a232612 Bρετανικοί ιστότοποι στην μάχη κατά της ηλεκτρονικής ταυτότητας:Οι αεροπόροι του Μάντσεστερ είπαν ένα τρανταχτό ΟΧΙ στην ηλεκτρονική ταυτότητα! http://www.balpa.org/News-and-campaigns/Press/PILOTS-TO-FIGHT-ID-CARDS-AT-MANCHESTER.aspx To Nόττινχαμ, το πάλαι ποτέ λημέρι του “Ρομπέν των δασών”, στην μάχη κατά της ηλεκτρονικής ταυτότητας http://www.nottingham-defy-id.org.uk/ EMEIΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ; Από την άλλη μεριά οι εταιρείες παραγωγής τσιπ που βέβαια θα έχουν τεράστια κέρδη από την ενδεχόμενη επιβολή των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, έχουν αρχίσει να παίζουν διαφημίσεις στην Αμερικανική τηλεόραση, κάνοντας πλύση εγκεφάλου στους Αμερικάνους ώστε να σπεύσουν να τσιπαριστούν με σύριγγα στο χέρι, ώστε να έχουν "ασφαλέστερη" ιατρική περίθαλψη... Δείτε την σχετική διαφήμιση να δείτε που έχουν φθάσει οι εταιρείες αυτές... Η εταιρεία παραγωγής τσιπ Verichip αγόρασε την εταιρεία παραγωγης πιστωτικών καρτών Steel Vault δημιουργώντας μια νέα τεράστια εταιρεία, την Positive ID. Περισσότερα για το τι σημαίνει αυτό στο ακόλουθο βίντεο και στο μεθεπόμενο το οποίο λέει για το πως πειραματίζονται με τα τσιπάκια ραδιοκυμάτων και με το facebook. http://www.youtube.com/watch?v=2T4P9cEufrU&feature=related
 http://www.youtube.com/watch?v=AXtutwe96Io&feature=channel
 ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΑΛΛΟΙ ΑΓΓΛΟΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, το "Real ID Act", και που χάρις στην δυναμική κινητοποίηση τουλάχιστον 700 ομάδων Αμερικανών πολιτών και νομοθετών και βουλευτών, δεν έχει ακόμα κατορθώσει να επιβληθεί σε υποχρεωτική βάση όπως προβλέπεται.
 The Real ID Act: http://en.wikipedia.org/wiki/REAL_ID_Act#Linking_ of_license_and_ID_card_databases Άκρως ενδιαφέρον άρθρο Αμερικανού REPRESENTATIVE, που πολιτεύεται στην πολιτεία της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, για τις άδειες οδήγησης με το τσιπάκι και το Real ID Act: http://www.newswithviews.com/guest_opinion/guest128.htm
 Τώρα συσχετίστε τα ανωτέρω με τις νέες ελληνικές άδειες οδήγησης που θα έχουν τσιπάκι: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4496535 
 
Εθνικά Θέματα 

Ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός σε άγνοια. Συζητούν για την υφαλοκρηπίδα πίσω από την πλάτη μας.

Η Ελλάδα συζητά για την υφαλοκρηπίδα με τους Τούρκους…

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Αθήνα ο 48ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας. Προ ημερών ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς για την πορεία των διερευνητικών επαφών, στις οποίες συζητείται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είχε δηλώσει πως "δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένη πρόοδο, αλλά συνεχίζουμε γι αυτό το σκοπό" και είχε προσθέσει ότι "πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών".
Όμως αυτό που δεν σχολιάστηκε από τη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι το γεγονός πως η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα, απλά δεν υπάρχει ακόμη πρόοδος. Τα σχόλια δικά σας…
Εθνικά Θέματα

Ευρωπαϊκή Ένωση ή Ευρωπαϊκή Απάτη;

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΠΑΤΗ

Posted by ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ στο 04/12/2010
Ο πρωθυπουργός αφού “έλυσε” το ελληνικό πρόβλημα ανακοινώντας την επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών.
Αφού εξαπάτησε για μια ακόμα φορά τον ελληνικό λαό……
Και λεμε εξαπάτησε γιατί όσο και να το….τραβάει…..Οσο και να θέλει να βάλει δυο καρπούζια σε μια μασχάλη.
Να εξυπηρετήσει δηλαδή και τον συνηθισμένο κομματικό λαϊκισμό αλλά και τα αφεντικά του.
Πολυ απλά τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Οπως μας ανακοίνωσε το 2014 θα λήξει το μνημόνιο .
Ξεπερνάμε το γεγονός ότι σε 3 χρόνια με αυτή την πολιτική δεν θα έχει μείνει ούτε κολοφιδρόξυλο….
Ξεπερνάμε το γεγονός πως ήδη απο τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2011 τους λείπουν….κατι ψιλά….. 14 δις ευρώ τα οποία θα κληθούμε να καταβάλουμε με νεα μέτρα.
Και πριν κάνουμε μια απλή μαθηματική πράξη να θυμίσουμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν..Ψαλίδισμα των συντάξεων και των μισθών κόστισαν 2 δις.
Με αυτό δεδομένο αλλά και με την πρόβλεψη του ίδιου του ΔΝΤ που μιλά για χρέος 450 δις ευρώ στο “τέλος” του μνημονίου.
Ενα τέλος που στην πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά δεν πρόκειται να υπάρξει τουλάχιστον για μερικές δεκαετίες.
Με τα 450 δις λοιπόν χρέος αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 50 δις περίπου τουλάχιστον ως στο 2024 ΜΟΝΟ για εξόφληση χρεών.
Αν για μια χώρα που δεν παράγει τίποτα….Που η αρπακτή είναι στην ημερήσια διάταξη και που το επάγγελμα του πολιτικού είναι το ποιο προσοδοφόρο νομίζουμε ότι αυτοί οι στόχοι είναι εφικτοί τότε έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο που οι “Ευρωπαίοι” δεν θεωρούν τον ελληνικό λαο πλέον ως ιθαγενείς αλλά ως τελείως…..μαλάκες.
Και αφού όπως είπαμε ο άνθρωπος αυτός που αποκαλούμε πρωθυπουργό “έλυσε” τα προβλήματα μας ανέλαβε την αποστολή να στηρίξει την ευρωπαϊκή απάτη στηρίζοντας την Ισπανία.
Μάλιστα ο….έλληνας πρωθυπουργός αναδείχθηκε σε υπερασπιστή των “ευρωπαϊκών”-”ισπανικών” συμφερόντων.
“Ο μηχανισμός είναι υπαρκτός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όλοι” επισήμανε και διαχώρισε την περίπτωση της Ιρλανδίας από εκείνη της Ισπανίας.
Τονίζοντας πως η Ιρλανδία έχει ειδικό πρόβλημα με τις τράπεζες ενώ η Ισπανία είναι μια υγιής οικονομία!!!!, τα προβλήματα της οποίας όπως πρόσθεσε δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας.
Εύκολα κανείς μπορεί να καταλάβει ότι οι δυο “ξεγραμμένες” Ελλάδα και Ιρλανδία αλλά και η μη αναφερόμενη Πορτογαλία (όλως τυχαίως) έχουν πάρει το δρόμο που πρέπει.
Οσο για την Ισπανία μην νομίσει κάποιος πως η σοσιαλιστική αληλλεγγύη των δυο πρωθυπουργών ή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιβάλουν την στήριξη.
Η….υγιής οικονομία της Ισπανίας με 79% έλλειμμα και 20% περίπου ανεργία αντιπροσωπεύει το 23% της οικονομίας της ΕΕ.
Ενω η Ελλαδίτσα μας,η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μαζί μόνον το 6%.
Ετσι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως στην περίπτωση της Ισπανίας δεν πρόκειται να κινδυνεύσει απλά μια χώρα αλλά ολόκληρο το σάπιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι πεθαίνουν.
Τόνοι και Πνεύματα

Ο Τούρκος που έσπασε το ταμπού της γενοκτονίας

Χαλίλ Μπερκτάι Ο Τούρκος που έσπασε το ταμπού της Γενοκτονίας

Αποτελεί πρόσωπο ανεπιθύμητο για τον τουρκικό εθνικισμό. Διακηρυγμένος αντικεμαλιστής, ο Χαλίλ Μπερκτάι γεννήθηκε για να λέει ιστορίες. Ο χειμαρρώδης καθηγητής έσπασε το ταμπού της Γενοκτονίας του 1915 και τεκμηρίωσε ιστορικά, αυτό που όλοι αρνούνταν στην Τουρκία. Ότι, δηλαδή, η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων αποτέλεσε ενιαίο σχέδιο εθνοκάθαρσης και εκτουρκισμού της Ανατολίας. Το «Βήμα» συνάντησε τον κ. Μπερκτάι στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν προσκεκλημένος του Κέντρου για την Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Αποφάσισα να εμπλακώ στο Αρμενικό ζήτημα, όταν είδα για πρώτη φορά φωτογραφίες από την Γενοκτονία. Έκλαιγα για αρκετή ώρα» διηγείται. Ο κ. Μπερκτάι μεγάλωσε στην εποχή του Μακαρθισμού, με τον κομουνιστή πατέρα του, Ερντογάν Μπερκτάι, να ανήκει στους πλέον σοβαρούς διανοητές της εποχής του. «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο από Μαρξισμό, δικαιοσύνη, τιμιότητα και ισότητα. Ωστόσο, ήταν έναν καταπιεστικό κλίμα. Πάντα μου έλεγαν να προσέχω τι λέω και να μην μιλώ για τα πολιτικά. Η νιότη μου δημιούργησε συμπάθεια σε όποιον υποφέρει» λέει.
Κατά την διάρκεια του σπουδών του στις ΗΠΑ, έγινε Μαοϊκός, αντιδρώντας στην Σοβιετική εισβολή της Πράγας. «Τότε, ήμουν 21 ετών και διένυα μία αναζήτηση αγνότητας. Βρέθηκα σε μία αμόλυντη μορφή του Μαρξισμού, αν και αργότερα αναγνώρισα ότι επρόκειτο για ψευδαίσθηση. Η αγνότητα και το αμόλυντο αποτελούν τα υλικά κάθε διδακτορίας!» εξομολογείται. Το 1969 επέστρεψε στην Τουρκία και έγινε λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας. «Το 1971 ήρθε η χούντα. Μας συνέλαβαν, βασανίστηκα και πέρασα 2,5 χρόνια στη φυλακή. Βγήκα έξω με την γενική αμνηστία του 1974. Δίδαξα οικονομική ιστορία, η οποία, όμως, γινόταν όλο και λιγότερο οικονομία και όλο περισσότερο ιστορία» τονίζει.

Την δεκαετία του 1980 είχε πια αποστρατευθεί από τον ακτιβισμό της Αριστεράς. «Διατηρώ την αριστερή μου προέλευση και είμαι αντιεθνικιστής, αντιμιλιταριστής, και αντικεμαλιστής και γενικά «αντί» σε πολλά πράγματα» σχολιάζει. Ακάματος εργάτης της Ιστορίας, εισήλθε στα ενδότερα της τουρκικής εθνικιστικής ιστοριογραφίας και εξοικειώθηκε με τον «εσωτερικό κόσμο του τουρκικού εθνικισμού», ο οποίος, όπως παρατηρεί, έχει πολλά παρατσούκλια: «Μαύρο Κουτί, Άγιος των Αγίων και άλλα πολλά!»
Η αποκάλυψη της Γενοκτονίας
Ο κ. Μπερκτάι διέκρινε το αποτύπωμα της Γενοκτονίας μέσα στις εσωτερικές δομές της εθνικιστικής ιστοριογραφίας και το 2000 παρουσίασε την έρευνά του στις ΗΠΑ. «Ήξερα ότι αυτό που θα έλεγα, θα είχε επίπτωση. Ο αρνητισμός έσπασε και δημιούργησε μία ακαδημαϊκή σχολή ειλικρινείας και διαλόγου. Όταν γύρισα στην Τουρκία, η κοινή γνώμη είχε μετατραπεί σε σιδηρούν παραπέτασμα. Όλοι επαναλάμβαναν τα ίδια κλισέ για την «αρμενική συκοφαντία» και την «δήθεν γενοκτονία» και έλεγαν ότι «δεν μπορούν να προσβάλλουν την καθαρή παιδεία του έθνους μας»» διηγείται.
«Το τουρκικό κατεστημένο μέχρι τότε μπορούσε να ανεχτεί πράγματα που λέγονταν στο περιθώριο, όχι όμως στο προσκήνιο. Έγινα ο πιο διαβόητος εγκληματίας. Η διάλυση του μύθου της «Άσπιλης Σύλληψης» του τουρκικού έθνους – κράτους δεν ήταν ΟΚ! Δημιουργήθηκε μία τρέλα, με καμπάνιες για την απόλυσή μου από το πανεπιστήμιο. Έλαβα απειλητικά email και παράλογα μηνύματα για την καταγωγή της μητέρας μου. Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να βγάλει το μυαλό ενός ακραίου» σημειώνει ο καθηγητής.
Όπως λέει, η ομαλοποίηση της συζήτησης για την Γενοκτονίας, θα επιλύσει οριστικά το αρμενικό ζήτημα. «Η αλήθεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη, όμως μπορεί να διδαχθεί. Τα τελευταία 10 χρόνια η συμπεριφορά γύρω από την Γενοκτονία έχει μαλακώσει» εξηγεί. Ωστόσο, σημειώνει ότι η κατάχρηση της λέξης Γενοκτονίας, την αποδυναμώνει και προκαλεί αγανάκτηση. «Ο όρος είναι δύσκολος και επικίνδυνος» σχολιάζει. «Πιστεύω ότι υπήρχε μόνο μία Γενοκτονία και δεν εννοώ ότι αυτό που συνέβη στον Πόντο δεν ήταν Γενοκτονία. Αντίθετα, λέω ότι οι Ενωτικοί, δηλαδή η ηγεσία της επιτροπής Ένωσης και Προόδου, κυρίως δε ο Ταλάτ, είχαν ένα μαζικό σχέδιο για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας.Και αυτό εφαρμόστηκε στους Αρμενίους, τους Ποντίους και τους Ασσυρίους. Προτιμώ να το βλέπω ως ένα ενιαίο σχέδιο, που και το κάνει και πιο εύκολα συζητήσιμο και κατανοητό» υπογραμμίζει.

Με παππού και γιαγιά από την Κρήτη
 «Υπάρχει ένα οικογενειακό ιστορικό, για το οποίο, όμως, έχω αμφιβολίες και ερωτήματα. Η οικογένεια ήρθε στη Σμύρνη από την Άνω και την Κάτω Βιάννο. Η παράδοση λέει ότι όταν οι Οθωμανοί ξεκίνησαν την κρητική εκστρατεία το 1645, οι πρόγονοί μας ήταν σπαχήδες τιμαριώτες από το Ικόνιο και την Καππαδοκία και συμμετείχαν στον πόλεμο. Η οικογενειακή μυθολογία λέει ότι ο πρόγονός μας ερωτεύτηκε μία ντόπια Κρητική, παντρεύτηκαν και έκαναν δύο γιούς, τον Μεχμέτι Τσελεμπί και τον Γέρος Τσελεμπί.
Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ερχόμαστε από την πλευρά του Γέρος Τσελεμπί» διηγείται. Όπως εξιστορεί, λίγο πριν την Κρητική επανάσταση του 1896, η οικογένεια έφυγε στην Τουρκία. Με τη λήξη του ατυχούς πολέμου του 1897, γύρισαν πίσω στην Κρήτη, όμως το 1900 επέστρεψαν οριστικά στη Σμύρνη. Ο κ. Μπερκτάι αμφισβητεί την «ευγενή» καταγωγή της οικογένειας. «Το σίγουρο είναι ότι οι θείοι μου είχαν εμπλακεί στον πόλεμο και είχαν επιτεθεί σε ένα ελληνικό χωριό, όπου σκότωσαν γυναικόπαιδα. Υπάρχουν και φονιάδες στην οικογένειά μου. Ποιος ξέρει πόσοι τέτοιοι σκελετοί κρύβονται στις ντουλάπες μας;» λέει.

«Να γράψουμε μαζί την Ιστορία»
Τι θα γινόταν εάν γράφαμε από κοινού τα βιβλία ιστορίας; «Αν γράφαμε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και αλλάζαμε την διδασκαλία της ιστορίας, η επίπτωση θα ήταν τεράστια! Η αλλαγή στην τουρκική κουλτούρα και παιδεία, στον εθνικό χαρακτήρα, την κοινωνία, θα ήταν ευρεία. Εγώ συμφωνώ με τον Κέυνς, ο οποίος μίλησε για το βάρος των παλιών ιδεών. Υπάρχει αυτό το νεκρό φορτίο του παρελθόντος που κρατά ομήρους πολλές κοινωνίες» παρατηρεί.
Όπως σημειώνει, η Τουρκία έχει ένα διαφορετικό είδος ιστορίας, που δεν εστιάζει στην ιστορική γνώση, αλλά στην κατήχηση και ερμηνεία των εθνικών μύθων. «Εάν τα παιδιά δεν μάθαιναν ότι έχουμε εχθρούς, ότι ήμασταν πάντοτε σωστοί, δίκαιοι και ένδοξοι, ότι ποτέ δεν θέλαμε να καταπιέσουμε κανέναν και ότι πολεμούσαμε μόνο για άμυνα, θα ήταν αλλιώς. Μία ιστορία αποεθνικοποιημένη θα απελευθερωνόταν από την αιώνια υποδούλωσή της στους εσωτερικούς» εχθρούς» σημειώνει. Όπως συμπεραίνει ο κ. Μπερκτάι, η αλλαγή του βιβλίου και της διδασκαλίας της Ιστορίας θα οδηγούσε αδιαμφισβήτητα σε μία κοινωνία, ειρηνική, λιγότερο επιθετική, πιο ανεκτική, πολυπολιτισμική και δημοκρατική.
 

Οι ΗΠΑ και ο Ερντογάν

Το Wikileaks και ο «δημαγωγός της Ανατολίας»


Του Maximilian Popp
DER SPIEGEL

Έντονες ανησυχίες εκφράζει η Ουάσιγκτον για τη σύμμαχο της Τουρκία. Τα τηλεγραφήματα των πρεσβειών της παρουσιάζουν τον Ερντογάν ως έναν διψασμένο για εξουσία Ισλαμιστή, περιστοιχισμένο από διεφθαρμένους και ανίκανους υπουργούς. Επιπρόσθετα η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει πλέον ότι η Τουρκία θα μπορέσει κάποτε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την ανάληψη της εξουσίας ο Ερντογάν υποσχέθηκε ένα δημοκρατικό Ισλάμ – προοπτική που θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο για άλλες γειτονικές χώρες. Ωστόσο αν ισχύουν τα τηλεγραφήματα, η Τουρκία πόρρω απέχει από την πραγμάτωση αυτού του οράματος.

«Ο Ερντογάν; Ένας διψασμένος για εξουσία Ισλαμιστής. Οι υπουργοί του; Ανίκανοι, ανεκπαίδευτοι και μερικοί διεφθαρμένοι. Η κυβέρνηση; Διχασμένη. Η αντιπολίτευση; Γελοία.»

Τα πρόσφατα αμερικανικά έγγραφα, που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks, προβάλλουν μία εικόνα της Τουρκίας που βρίσκεται σε ασυμφωνία σχεδόν με όλα όσα η Ουάσιγκτον έχει επίσημα δηλώσει για την σύμμαχο της.

Πρώτα και κύρια δεν εμπιστεύεται τον Ερντογάν. Τηλεγράφημα του Μαΐου 2005 αναφέρει ότι ο ίδιος δεν έχει ρεαλιστική άποψη για την διεθνή σκηνή. Πιστεύει, ότι έχει επιλεγεί από τον Θεό για να οδηγήσει την Τουρκία και αυτοπροβάλλεται ως ο «Δημαγωγός της Ανατολίας.» Παρά την αλαζονική συμπεριφορά του πιστεύεται ότι έχει τρομοκρατηθεί στην ιδέα της απώλειας της εξουσίας. Όπως μετέφεραν Αμερικανοί διπλωμάτες, «ο Ταγίπ πιστεύει στον Θεό...αλλά δεν Τον εμπιστεύεται.»

Κατηγορίες για διαφθορά
Ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2003, δύο χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ΚΔΑ. Πομπωδώς είχε ανακοινώσει τότε την πρόθεση του να πατάξει την διαφθορά. Ωστόσο μέχρι το 2004 πληροφοριοδότες ενημέρωναν Αμερικανούς διπλωμάτες για διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και με εμπλοκή της οικογένειας του. Αν και καμία από αυτές τις καταγγελίες δεν έχει αποδειχθεί, οι εκθέσεις βοηθούν στην διαμόρφωση της εικόνας που έχουν οι Αμερικανοί για την Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια είναι ισοπεδωτικές.

Οι φήμες είναι εξωφρενικές. Κυβερνητικός σύμβουλος φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε δημοσιογράφο ότι ο Ερντογάν πλούτισε από την ιδιωτικοποίηση κρατικού διυλιστηρίου, ενώ άσκησε πίεση στους Ιρανούς να συνάψουν συμφωνία για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με εταιρεία που ανήκει σε πρώην συμμαθητή του. Η συμφωνία εξέπληξε τους παρατηρητές επειδή η εταιρεία ελάχιστη εμπειρία διαθέτει στον ενεργειακό τομέα.

Δύο ανώνυμες Αμερικανικές πηγές ισχυρίζονται επίσης ότι ο Ερντογάν ασκεί έλεγχο σε περισσότερους από οκτώ Ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, με τον ίδιο να το διαψεύδει κατηγορηματικά. Υποστηρίζει ότι απέκτησε την περιουσία του υπό μορφή δώρων που προσφέρθηκαν στον γάμο του γιου του. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι τα έξοδα για τις σπουδές των τεσσάρων παιδιών του στην Αμερική καλύπτονται από Τούρκο επιχειρηματία. Εξηγήσεις τις οποίες η Αμερικανική πρεσβεία θεωρεί ως σαθρές.

Παρόλες τις προσπάθειες του SPIΕGEL να επικοινωνήσει μαζί του ο Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε και περιορίστηκε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των αποκαλύψεων του Wikileaks.

«Έλλειψη τεχνοκρατικού βάθους»
Με βάση την ανάλυση της Αμερικανικής πρεσβείας, ο Ερντογάν μετέτρεψε το κόμμα του ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του. Αρκετά στελέχη του ΚΔΑ, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Γκιουλ πιστεύεται ότι είναι μέλη Μουσουλμανικής αδελφότητας.
Αρκετοί υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι έκαναν επίσης λόγο για άσκηση τρομοκρατίας από το προσωπικό του Ερντογάν. Ένα στέλεχος ανέφερε ότι ο Ερντογάν διόρισε ως υφυπουργό άτομο «ανίκανο, προκατειλημμένο και αδαές.» Άλλος πληροφοριοδότης ανέφερε ότι η υπουργός για γυναικείες υποθέσεις Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπέρμαχος της ποινικοποίησης της μοιχείας, διορίστηκε επειδή είναι φίλη με την γυναίκα του Ερντογάν. Έτερος υπουργός κατηγορείται για νεποτισμό, για σχέσεις με λαθρεμπόριο ηρωίνης και για προτίμηση σε ανήλικα κορίτσια.
Παρόλο ότι Γκιουλ και Ερντογάν είχαν συνεργαστεί στενά για την επικράτηση του Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, σήμερα μεταξύ τους υπάρχει αντιπαλότητα. Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό ο Γκιουλ μιλά Αγγλικά και αυτοπροβάλλεται ως μετριοπαθής και μοντέρνος. Στην ουσία όμως οι Αμερικανοί τον θεωρούν ως περισσότερο ιδεολόγο και αντί-δυτικό από τον Ερντογάν.
Ασαφείς και συγκεχυμένοι
Πιο ξεκάθαροι είναι στις εκτιμήσεις τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες για τον σύμβουλο του Ερντογάν, υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας καταρχάς ότι πολύ λίγα γνωρίζει για την διεθνή πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ προβάλλοντας «ασαφείς και συγκεχυμένους» λόγους, όπως για παράδειγμα ότι η Τουρκία πρέπει να εξαπλώσει το Ισλάμ στην Ευρώπη. Στα τέλη του 2004 αμερικανικό τηλεγράφημα παραθέτει σχόλια κομματικού στελέχους που ανέφερε ότι ο ρόλος της Τουρκίας «είναι να ανακαταλάβει την Ανδαλουσία και να εκδικηθεί για την ήττα στην πολιορκία της Βιέννης το 1683.»
Άποψη την οποία σε μεγάλο βαθμό υιοθετεί ο Νταβούτογλου, με τους Αμερικανούς να ανησυχούν για τον ιμπεριαλιστικό του ύφος. Παραθέτοντας περίληψη ομιλίας του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010 ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε γράψει: «Η θέση του: Τα Βαλκάνια, ο Καύκασος και η Μέση Ανατολή ήταν σε καλύτερη θέση όταν βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ή την επιρροή των Οθωμανών. Η ειρήνη και η πρόοδος υπερίσχυσαν. Μοιραία όμως η περιοχή καταστράφηκε από τον διαχωρισμό και τους πολέμους. Ωστόσο η Τουρκία είναι τώρα εδώ, έτοιμη να ηγηθεί ή ακόμη και να ενώσει. «Νταβούτογλου: Θα επανεγκαθιδρύσουμε αυτά τα (Οθωμανικά) Βαλκάνια.»