Σελίδες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Μπορεί άνετα να δίνει αναγωγή στη δική μας ¨Δημοκρατία" και στη δική μας "Κοινωνία"


«Φοβισμένη» Δημοκρατία-«Φυλακισμένη» Κοινωνία

Εκτύπωση | 02/02/2011 | Με τον Χρίστο Τριανταφυλλίδη

Είναι, κατά τη γνώμη μου, γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο ανωτέρω τίτλος ταιριάζει απόλυτα στο τι βιώνουμε καθημερινά στον τόπο μας, έστω και εάν δεν το αντιλαμβανόμαστε παρασυρόμενοι από τη ρουτίνα της καθημερινότητας του καθενός από εμάς. Ας κοντοσταθούμε όμως και αναλογιστούμε τα δεδομένα μας.
Κάνοντας αρχή από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναλογιστείτε τι ακούμε καθημερινά από εκείνους τους οποίους ο λαός, εμείς δηλαδή, εκλέξαμε για να είναι οι Ηγέτες μας. Το πιο σοβαρό θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε ως Κράτος, η εισβολή και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η συνέχιση της ύπαρξης της κρατικής μας οντότητας, μας λένε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, αν όχι απόλυτα, από το πώς θα κρίνουν οι ξένοι τις όποιες θέσεις και διεκδικήσεις μας στο «τραπέζι» των συνομιλιών.
Μπορεί η πλειοψηφία του λαού να πιστεύει -έτσι δείχνουν τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις- ότι ακολουθούμε λάθος δρόμο, αλλά φοβόμαστε -αυτή είναι η οικτρή πραγματικότητα- να το πούμε και να αλλάξουμε πορεία, διότι θα είναι αμείλικτοι οι ξένοι μαζί μας. Θυμηθείτε πόσες φορές ακούσατε το επιχείρημα ότι, αν τολμήσουμε καν να αναφέρουμε κάτι τέτοιο, αυτό θα δυσαρεστήσει τη διεθνή Κοινότητα, η οποία θα μας εγκαταλείψει ή θα λάβει μέτρα σκληρά για μας. Ότι -άλλος ένας φόβος- θα φανούμε αναξιόπιστοι. Μια θέση λανθασμένη αφού αυτή οφείλει να κριθεί με δεδομένο το υπό ποιες συνθήκες υιοθετήσαμε μια φιλοσοφία λύσης του Κυπριακού πριν από 34 τόσα χρόνια -το 1977- και χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί ούτε τότε ο λαός και σε αντιδιαστολή υπό ποιες συνθήκες σήμερα, ενδεχομένως, τοποθετούμεθα διαφορετικά με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Αναλογιστείτε, επίσης, πόσες φορές ακούσατε να μας λένε ότι έχουμε να κάνουμε με μια παντοδύναμη Τουρκία, η οποία επηρεάζει τα διεθνή «Κέντρα» όπου λαμβάνονται οι καθοριστικές αποφάσεις. Και θυμηθείτε, τέλος, το τελευταίο που ακούμε, ότι δε πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ενδεχόμενο ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στα δικά μας, διεθνώς αναγνωρισμένα, ύδατα, διότι αυτή η παντοδύναμη Τουρκία θα «θυμώσει» και μπορεί να αποπειραθεί να σταματήσει δυναμικά μια τέτοια προσπάθεια. Μια Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία «πέρασε» το μήνυμα του φόβου και καθορίζει την πολιτική της με βάση το κριτήριο αυτό.
Και όλα αυτά τα δικαιολογούν οι Ηγέτες μας, ή τουλάχιστον σημαντική μερίδα από αυτούς, με βάση τον επικαλούμενο ρεαλισμό και το δίλημμα που προτάσσεται· ότι, αν δε προχωρήσουμε πάνω στη βάση και φιλοσοφία της λύσης που συζητείται τώρα, τότε το μέλλον θα είναι χειρότερο από το τι βιώνουμε σήμερα, το οποίο εν πάση περιπτώσει δεν είναι διασφαλισμένο. Άλλη μια τοποθέτηση, που ενισχύει το στοιχείο του φόβου με το οποίο πολιτεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Μια Δημοκρατία που ήταν το αποτέλεσμα ενός απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, του Αυξεντίου, του Καραολή, του Παλληκαρίδη, του Μάτση και τόσων άλλων οι οποίοι αν διακατέχονταν από τον ίδιο φόβο και τον ίδιο, λεγόμενο, ρεαλισμό, αμφιβάλλω αν θα υπήρχε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία και κατ΄ επέκταση οι θώκοι που απολαμβάνουν ορισμένοι.
Ερχόμενος όμως και στην Κυπριακή Κοινωνία, πώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί οτιδήποτε άλλο από «Φυλακισμένη», όταν τα μέλη της εμποτίζονται καθημερινά με τις φοβίες που προανέφερα, αλλά και που αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση αισθάνονται εντονότατα ότι για να πετύχουν οτιδήποτε στη ζωή τους, θα πρέπει να αποκτήσουν κάποια κομματική ταυτότητα, θα πρέπει να «παρακαλούν» τον όποιον κομματικό παράγοντα και θα πρέπει να επιδείξουν την αναμενόμενη κομματική συνέπεια και υπακοή. Μια κοινωνία εγκλωβισμένη από τα Πολιτικά Κόμματα, που στο μεν εθνικό θέμα, στην πλειοψηφία τους, ενσπείρουν το φόβο, και όσον αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση έχουν αναγάγει την υποτέλεια σε απαραίτητη προϋπόθεση για να προοδεύσει κάποιος. Μια Κοινωνία όπου οι αξίες προσμετρώνται σχεδόν αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια και που ο οικονομικά ισχυρός έχει έκδηλη υπεροχή έναντι του οικονομικά ασθενέστερου σε θέματα στα οποία το κριτήριο αυτό δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται καθόλου - ίδε τους τομείς της υγείας και της παιδείας.
Αυτή είναι, δυστυχώς, η Κύπρος στις αρχές του 2011.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Δικηγόρος, Εκλελεγμένο Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού 
Σημερινή

''Oστομάχιον'': Το αρχαιότερο γνωστό puzzle


Το 2003, ένας επιχειρηματίας, που ήταν σε επαφή με την ομάδα, που εκείνη την εποχή αποκρυπτογραφούσε το παλίμψηστο τού Αρχιμήδη πρότεινε στην εταιρεία κατασκευής επιτραπέζιων παιχνιδιών puzzle, “Kadon”, να συμπεριλάβει στα προϊόντα της το “Κουτί τού Αρχιμήδη” (όπως αλλιώς αποκαλείται το “Οστομάχιον”). Όντως, μέσα στο ίδιο έτος, το puzzle εμφανίστηκε στην αγορά. 

     “Οστομάχιον” ή  “Στομάχιον”, σύμφωνα με τα αραβικά χειρόγραφα, ονομάζεται πραγματεία τού Αρχιμήδη, τής οποίας σώζονται μερικά αποσπάσματα. Αναφέρεται ως παιχνίδι διαδεδομένο στην αρχαιότητα, στο οποίο ζητούνταν να τοποθετηθούν 14 πλακουντοειδή ελεφάντινα οστάρια πολυγωνικής και τριγωνικής μορφής, έτσι ώστε να σχηματίζονται διάφορα σχήματα. Μοιάζει με το σημερινό Τangram και θεωρείται το αρχαιότερο puzzle...

     Νέα δημοσίευση στην “Ελεύθερη Έρευνα”:
     http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=1959

Όταν οι πολιτικοί ασελγούν πάνω στο σύνταγμα. Μήπως πρέπει να παραιτηθούν; Να σκίσουν τα διπλώματά τους; Εδώ ξέσκισαν την Ελλάδα!!!


Όταν οι πολιτικοί ασελγούν πάνω στο σύνταγμα.



Ο Κλεισθένης γράφει.

Το Δ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την παραχώρηση δικαιώματος του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» στους μετανάστες. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της ολομέλειας που κατά την γνώμη των ειδικών δεν θα ανατρέψει τη απόφαση του Δ’ τμήματος.
Αυτή η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο, και ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς ( Βενιζέλο και Λοβέρδο) που είναι συνταγματολόγοι.
Έχω ξαναγράψει για την λογική της αυξημένης ευθύνης που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη μας όταν πρόκειται να κρίνουμε την πράξη κάποιου. Ένα βουλευτής που είναι πχ πολιτικός μηχανικός έχει ευθύνη για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου αλλά ένας βουλευτής και υπουργός που είναι συνταγματολόγος δε πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη;
Τι συνέβη στο συγκεκριμένο θέμα; Οι προαναφερθέντες υπουργοί δεν ήξεραν ότι ψηφίζουν αντισυνταγματικό νόμο; Αν το ήξεραν ποια πρέπει να είναι η επίπτωση γι’ αυτή την πράξη; Μήπως μια παραίτηση; Αν δεν το ήξεραν τι πρέπει να κάνουν; Μήπως να σκίσουν τα διπλώματά τους; Μπορούν να κατέχουν δημόσια αξιώματα αυτοί που ενώ έπρεπε να φροντίζουν για την διαφύλαξη του συντάγματος το κατέλυσαν έστω και «εν μέρει»;
Δυστυχώς στην υπό κατοχή Ελλάδα αυτά όχι μόνο συμβαίνουν αλλά περνούν και απαρατήρητα. Έχουμε χάσει το μέτρο και δεν αντιδρούμε ούτε στις κατάφορες παραβιάσεις του συντάγματος. Ακούμε και διαβάζουμε κάποιους να προτείνουν ακόμη και δημόσια συνταγματικές εκτροπές.
Πιθανά θα δεχτούμε και αλλαγές στο σύνταγμα μας σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας. Η ζωή μας θα εξαρτάται απ’ τα «φιρμάνια» της Μέρκελ και των διεθνών τοκογλύφων.
Η πολιτικοί χωρίστηκαν σε «τελώνες» και «Φαρισαίους» δλδ αυτούς που υπέγραψαν και εκτελούν το μνημόνιο ακόμη και με παραβιάσεις του συντάγματος (τελώνες) και αυτούς που παρακολουθούν απαθείς τα πολιτικά εγκλήματα (Φαρισαίους).
Η Ελληνική κοινωνία έχει χωριστεί στον «θίασο» και τους μη μετέχοντες και μη αντιδρώντες «θεατές». Σιγά-σιγά βαδίζουμε προς την καταστροφή και κανείς δεν συγκινήται ούτε απ’ τον «θίασο» ούτε απ’ τους «θεατές».
Πιστεύουμε ακόμη στην ιδεοληψία «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και την ιστορία που αποδεικνύει ότι έχουμε υποστεί πολλές καταστροφές στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις, την γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.
Δηλαδή αφού βάλαμε τους «λύκους» να μας φυλάνε σαν «πρόβατα» περιμένουμε τη σειρά μας για την «σφαγή».
 

Πλήρης αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στην πάταξη της φοροδιαφυγής


Το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank αναδεικνύει την κυβερνητική αποτυχία στη πάταξη της φοροδιαφυγής


Το οικονομικό δελτίο της Αlpha Bank στις 27-01-2011 αναφέρει
“Η υστέρηση των καθαρών εσόδων το 2010 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη πτώση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος κατά -13,7% σε ετήσια βάση, ή κατά € 1,3 δις έναντι του στόχου του Μνημονίου και στη νέα πτώση των φόρων περιουσίας κατά € 408 εκατ. έναντι του στόχου του Μνημονίου. Επίσης, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν τελικά μόνο κατά 4,8% το 2010 και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά € 1,64 δις από τον στόχο του Μνημονίου.  Η υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ (παρά την αύξηση των υψηλών συντελεστών του ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες)οφείλεται αποκλειστικά στα έσοδα από ΦΠΑ στα λοιπά προϊόντα, εκτός των πετρελαιοειδών και του καπνού.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση τον Μάιο του 2010 για αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ το 2010 κατά 14,7% είχε λάβει υπόψη της την βαθειά ύφεση στην οποία θα βρισκόταν η Ελληνική οικονομία το 2010. Επίσης, η μεγάλη αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και από τον ΕΦΚ πετρελαιοειδών και καπνού το 2010 σημειώθηκε παρά την ύφεση στην οικονομία. Από αυτά, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μεγάλη πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων το 2010 κατά -8,8% έναντι του 2008, παρά την αύξηση των υψηλών συντελεστών του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και την αύξηση των χαμηλών συντελεστών έναντι του 2008, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έξαρση της φοροδιαφυγής σε αυτόν τον τομέα, η οποία συνδυάζεται με την έξαρση της φοροδιαφυγής και στον φόρο εισοδήματος από τους μη-μισθωτούς φορολογούμενους. Σημειώνεται ότι η πτώση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ το  2010 έναντι του 2008 είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι επιστροφές φόρων ανήλθαν το 2010 στα € 4,98 δις, έναντι μόνο € 3,65 δις το 2008.
Με βάση τα ανωτέρω εκτιμάται ότι οι απώλειες εσόδων από την αύξηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ το 2010 ανέρχονται στα € 1,1 δις περίπου και οι απώλειες εσόδων από την αύξηση της φοροδιαφυγής στο φόρο εισοδήματος το 2010 υπερβαίνουν τα € 1,0 δις. Συνολικά, η εμφανής φοροδιαφυγή και απώλεια εσόδων σε ετήσια βάση από τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας υπερβαίνει τα € 12 δις ετησίως (δηλαδή, € 5,0 δις από τον ΦΠΑ και € 7,0 δις από τον φόρο εισοδήματος και από τους φόρους περιουσίας).
Ειδικότερα, όσον αφορά τους άμεσους φόρους το 2010 διαμορφώθηκαν στο 7,3% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι 12,2% του ΑΕΠ στην ΕΕ-27 (το 2009). Μια ικανοποιητική σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα θα μπορούσε να ανεβάσει το ανωτέρω ποσοστό των άμεσων φόρων στο 10,5% του ΑΕΠ το 2014, πράγμα που θα σήμαινε την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους € 7,5 δις ετησίως. Επίσης, το ποσοστό των έμμεσων φόρων ανήλθε στο 12,9% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2010, έναντι 14,8% στη Γαλλία το 2009 και 13,6% στην Ιταλία με πολύ χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και φόρους στα καύσιμα από την Ελλάδα. Με μόνη τη μείωση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ το ποσοστό των έμμεσων φόρων θα μπορούσε να αυξηθεί σταδιακά στο 14,0% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2014. Τα ανωτέρω συνεπάγονται μια συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ μόνο από την αναγκαία μείωση της φοροδιαφυγής.
Για την αντιμετώπιση του ανωτέρω προβλήματος και για την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης της χώρας η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο σχέδιο νόμου για την φορολογία, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπ. Συμβούλιο και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του Φεβρ.’11.” ΠΗΓΗhttp://www.alphabank.gr/files/infoanalyses/weekly20110127.pdf
Όπως αποδεικνύει το κείμενο το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση απέτυχε να πατάξει την φοροδιαφυγή, κάτι που κατηγορούσε τη κυβέρνηση της ΝΔ, για αυτό θα επιχειρήσει με το νέο νόμο να πετύχει καλλίτερα αποτελέσματα.
citizengr

Η ανιστόρητη "Ιστορία του 1821"


Η ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1821"


Εν αρχή ην η κ. Ρεπούση που προσπαθούσε να πείσει τα ελληνόπουλα ότι η Τουρκοκρατία ήταν μία ιδανική περίοδος για τους προγόνους μας. Στη συνέχεια ήλθε η τετράτομη ιστορία των Βαλκανίων που χρηματοδοτήθηκε από τον γνωστό χρηματιστή Τζορτζ Σόρος και κινείται στη ίδια γραμμή υπέρ των Οθωμανών. 

του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ 

Μετά ήλθε στην επικαιρότητα η άποψη ότι πριν από το 1821 δεν υπήρχε συγκροτημένη ελληνική εθνική συνείδηση, αλλά οι Ευρωπαίοι Διαφωτιστές μάς έμαθαν να λέμε ότι είμαστε Έλληνες. Όλα αυτά τα ιδεολογήματα συγκεντρώνονται σήμερα στη νέα τηλεοπτική σειρά του ΣΚΑΪ για το 1821. Δεν προσχωρώ σε συνωμοσιολογίες, αλλά πολλοί συμπατριώτες μας ευλόγως διερωτώνται αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την εργώδη αυτή προσπάθεια να ξαναγραφεί ή μάλλον να σβηστεί οριστικά η Ελληνική Ιστορία. Αφήνω την απάντηση στον κάθε νουνεχή αναγνώστη και θα ασχοληθώ με την αμιγώς ιστορική πλευρά της υποθέσεως.

Ερώτημα πρώτον. Έχει δίκιο η άποψη που προβάλλεται στη σειρά του ΣΚΑΪ ότι η εθνική συνείδηση των Νεοελλήνων διαμορφώθηκε μόλις λίγα χρόνια πριν από το 1821; Φυσικά όχι. Εκατοντάδες μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων, κληρικών και λαϊκών, περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένων διαψεύδουν τους συντελεστές της σειράς. Ελληνικό έθνος με συνείδηση ενότητος υπάρχει από την Αρχαιότητα. Ήδη τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος καταγράφει τα συνδετικά στοιχεία που ένωναν τις ελληνικές πόλεις κράτη: Η κοινή καταγωγή, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ομότροπα ήθη. Συνεχίζεται αυτή η συνείδηση στην ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο, με αποκορύφωμα την απάντηση του Αυτοκράτορα της Νικαίας Ιωάννη Βατάτζη προς τον Πάπα Νικόλαο Θ΄ το 1250: Είμαστε το αρχαίο γένος των Ελλήνων, από το οποίο άνθισε η σοφία για όλον τον κόσμο. Συνεχίζεται με την τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όταν ονομάζει την Κωνσταντινούπολη «ελπίδα και χαρά πάντων των Ελλήνων».

Γύρω στο 1700 ο φλογερός ιεροκήρυκας Ηλίας Μηνιάτης παρακαλεί την Παναγία ως εξής: «Έως πότε το τρισάθλιον γένος των Ελλήνων έχει να ευρίσκεται εις τα δεσμά μιας ανυποφέρτου δουλείας;». Οι όροι Ρωμηός, Γραικός και Έλλην χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και με παρεμφερή σημασία. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα του Ματθαίου Επισκόπου Μυρέων, ο οποίος το 1619 θρηνεί για την Άλωση χρησιμοποιώντας για το έθνος μας και τα τρία αυτά ονόματα. Από το 1529 έως το 1821 το δημοφιλέστερο ανάγνωσμα του λαού μας ήταν η «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» που θύμιζε την δόξα των αρχαίων προγόνων. Το 1708 ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος στο έργο του «Φιλοθέου Πάρεργα» γράφει ότι είμαστε το γένος των «άγαν Ελλήνων», δηλαδή καθαρόαιμοι Έλληνες. Και οι καραβοκύρηδες επί Τουρκοκρατίας τοποθετούσαν στα πλοία τους ως ακρόπρωρα τις μορφές των Αρχαίων Ελλήνων. Λαός, λοιπόν, και διανοούμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει συνέχεια του Ελληνισμού.

Ερώτημα δεύτερο: Περνούσαν καλά οι Έλληνες επί Τουρκοκρατίας, με δικαιώματα και ελευθερίες, όπως ακούσαμε από τον ΣΚΑΪ στις 25.1.2011; Ας αφήσουμε τις μαρτυρίες της εποχής εκείνης να απαντήσουν:

Στα μέσα του 17ου αιώνος ο Γάλλος Ιησουίτης Ρισάρ καταγράφει τις εντυπώσεις του από την υπόδουλη Ελλάδα: «Να σκεφθεί κανείς ότι ουδέποτε από την εποχή του Νέρωνος, του Δομητιανού και του Διοκλητιανού έχει υποστεί ο Χριστιανισμός διωγμούς σκληρότερους από αυτούς που αντιμετωπίζει σήμερα η ανατολική Εκκλησία...». Τον 17ο αιώνα ο Μουσουλμάνος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή περιγράφει βιαίους εξισλαμισμούς και παιδομάζωμα στη Βέροια, στην Έδεσα και σε άλλες πόλεις. Το δημοτικό μας τραγούδι έχει καταγράψει τον θρήνο των μανάδων για τα παιδιά τους ως εξής: «Ανάθεμά σε Βασιλιά (σ.σ. Σουλτάνε) και τρισανάθεμά σε.... να μάσεις παιδομάζωμα , να κάνεις Γενιτσάρους... πέρσυ πήραν τον γιόκα μου φέτος τον αδελφό μου»! Περί το 1760 ο Ιωάννης Πρίγκος από το Πήλιο γράφει: «Τέτοιος βάρβαρος άδικος είναι ο Τούρκος». Στα τέλη του 18ου αιώνος ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης καταγράφει 87 από τα αναρίθμητα μαρτύρια Νεομαρτύρων, δηλαδή Χριστιανών που βασανίσθηκαν και θανατώθηκαν λόγω της Χριστιανικής τους πίστης. Ο Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη, στα Απομνημονεύματά του μάς δίνει μαρτυρία κρυφού σχολειού που οργάνωναν οι ιερείς φοβούμενοι τους Τούρκους.

Ερώτημα τρίτο: Οι κλέφτες ήσαν εθνικοί αγωνιστές ή φυγόδικοι εγκληματίες, όπως ακούσαμε από τον ΣΚΑΪ; Αν κάποιος Έλληνας έβλεπε τον Τούρκο να βιάζει την αδελφή του και επετέθη στον βιαστή, τότε ναι, ίσως κάποιοι από τους κλέφτες των βουνών να ήσαν φυγόδικοι. Αλλά από το άδικο δικαστήριο του κατακτητή. Σημαντική λεπτομέρεια, η οποία αποσιωπήθηκε. Όσο δε για την συνείδηση των ίδιων των κλεφτών, την εξηγεί ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο οποίος ανδρώθηκε μέσα στην κλεφτουριά. Λέγει, λοιπόν, στον Άγγλο Ναύαρχο Χάμιλτον ότι οι κλέφτες και οι αρματολοί στα βουνά είναι η φρουρά του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η οποία συνεχίζει ακόμη να πολεμά.

Ερώτημα τέταρτο: Ήσαν μόνο οικονομικά τα αίτια της Ελληνικής Επαναστάσεως; Αυτή τη μονομερή ερμηνεία την καθιέρωσαν κάποτε οι Έλληνες μαρξιστές, αλλά οι ίδιοι την απέσυραν στο συνέδριο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών το 1981. Όμως αξία έχει η άποψη των ίδιων των αγωνιστών: Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, διεκήρυξε ο Αλ. Υψηλάντης τον Φεβρουάριο του 1821. Αγωνιζόμαστε για τον Χριστό και τον Λεωνίδα, έγραφε η προκήρυξη του Αθανασίου Διάκου που δημοσιεύθηκε σε ιταλική εφημερίδα της Τεργέστης. Αυτά προς το παρόν.


ΑΝΤΙΒΑΡΟ, Ελληνικό Φόρουμ 

Έκρυψαν από την τρόικα την ανικανότητά τους.



02/02/2011
Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Αν δεν κάνω λάθος, μεταξύ των υπέρ της έλευσης της τρόικας και της απόλυτης παράδοσης της χώρας σε δάνειες δυνάμεις επιχειρήματα, συγκαταλέγεται και η ανάγκη ενός αναγκαίου εξορθολογισμού στο τρόπο που λειτουργεί το Κράτος.

Παραδεχόμαστε όλοι ότι στην πατρίδα μας είχαν αναπτυχθεί «δύο Ελλάδες» - η Ελλάδα των εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα και η Ελλάδα των εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα. Παραδεχόμασταν επίσης ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σήκωναν το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών εσόδων και πως υπήρχαν (και υπάρχουν) οι ξύπνιοι που είτε έκρυβαν (και κρύβουν) εισοδήματα, είτε επωφελήθηκαν από την (υπαρκτή) διαδικασία της διαπλοκής και έβγαζαν άφθονο χρήμα εξασφαλίζοντας δουλειές από το Δημόσιο.

Άρχισαν, λοιπόν, οι «μεταρρυθμίσεις»: Μειώσεις μισθών και περικοπή επιδομάτων στον δημόσιο τομέα – απότομες, επιθετικές και βίαιες. Ανατροπή οικογενειακών προϋπολογισμών και απεργίες που κόστισαν και κοστίζουν στη χώρα πολλά από διαφυγόντα κέρδη.

Τη νύφη την πλήρωσαν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, διότι, όπως δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού ακούσαμε, δεν υπήρχε χρόνος να γίνουν όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν από καιρό.

Δεν θέλω να επανέλθω ούτε στις προεκλογικές υποσχέσεις, ούτε στις άλλες μπαρούφες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί ένθεν κακείθεν. Ας τις κρίνει κάποτε και ο ίδιος ο λαός και ας λάβει τις αποφάσεις του.

Επιθυμώ, όμως, να υπενθυμίσω ότι ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα λειτουργούσε μια χαρά – με τις συλλογικές συμβάσεις, με την προστατευτική, αλλά όχι υπερπροστατευτική, νομοθεσία, με τη λελογισμένη χρήση κεφαλαίων και ανθρώπων.

Το πρόβλημα του ιδιωτικού τομέα ήταν (και παραμένει) το Δημόσιο και οι σχέσεις του με αυτό. Η φορολογική ανακατωσούρα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά. Χωρίς να έχει διορθωθεί τίποτε από τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε η επίθεση στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Η τρόικα δεν σηκώνει κουβέντα: Επιχειρησιακές συμβάσεις, μειώσεις μισθών, οκτάωρα κομμένα στη μέση. Ευελιξία, ευελιξία, ευελιξία. Για να αυξηθεί, λέει, η ανταγωνιστικότητα. Ποια ανταγωνιστικότητα; Για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα πρέπει κάποιος κάτι να παράγει και αυτό να γίνει ανταγωνιστικό σε σχέση με κάτι που παράγει κάποιος άλλος; Όταν δεν παράγεις τίποτε, τι και ποιον να ανταγωνιστείς;

Είναι φανερό ότι τώρα απλώς τρώμε τις σάρκες μας. Και δημιουργούνται συνθήκες εξαθλίωσης και καταστολής. Δούλευες οκτάωρο; Πάρε ένα τετράωρο και πες και ευχαριστώ!

Τα είχε όλα αυτά υπ’ όψιν της η τρόικα όταν πρότεινε – επέβαλε, για την ακρίβεια – και εμείς αποδεχθήκαμε, μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά; Παρά μόνο στην αύξηση της ανεργίας, στην βαθιά ύφεση και στην ανέχεια;

Δεν εννοώ τα στοιχεία της οικονομίας. Αυτά τα βρήκαν. Μιλάω για τα άλλα στοιχεία, αυτά που αποτελούν την μεγάλη τροχοπέδη και που προανέφερα.

Τους είπε κανείς: Παιδιά, καλά όλα αυτά που λέτε, αλλά προορίζονται για κανονικές χώρες. Όχι για την δική μας, όπου το πολιτικό σύστημα, βουτηγμένο στην διαπλοκή και με την πιο αντιπαραγωγική πελατειακή νοοτροπία, κατόρθωσε να ρουφήξει και την τελευταία ικμάδα ενέργειας από τον λαό και τη χώρα.

Προφανώς, δεν τους είπαν τίποτε τέτοιο. Μόνο θεωρίες για το τι πρέπει να γίνει για να «βελτιωθούμε». Δεν τους είπαν πως ναι, έχετε μπροστά σας τους υπεύθυνους αυτής της καταστροφής, τους ανίκανους, που διαχρονικά επιδόθηκαν στη συστηματική εξουδετέρωση της πατρίδας τους, προκειμένου να παραμένουν στην εξουσία.

Και δεν τους το είπαν, διότι τότε, οι της τρόικας θα τους απαντούσαν: Ωραία, μήπως τότε μπορείτε να εξαφανιστείτε από προσώπου γης και να μας στείλετε άλλους; Μήπως να αναλάβουμε εμείς έως ότου εμφανισθούν οι «νέες δυνάμεις» - όχι οι παλιές που φόρεσαν καινούργια κοστούμια – ώστε να αναλάβουν και πάλι την διακυβέρνηση της χώρας χέρια ελληνικά;

Οπότε, προτιμήθηκε η λύση που βλέπουμε σήμερα: Κυβερνούν οι ξένοι με βιτρίνα πρόσωπα ελληνικής υπηκοότητας, που φορούν τους μανδύες της δημοκρατικής νομιμότητας.

Τα γράφω αυτά και με αφορμή την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με ακρόαση εκπροσώπων των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς. Οι μεν παρίσταναν πως παρουσίαζαν τα προβλήματά τους και οι δε διαβεβαίωναν πως βρίσκονται εκεί για να τους ακούσουν και να τα λύσουν!

Το γεγονός ότι ανέβηκαν οι τόνοι, είναι μέρος του θεάτρου. Αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι εκ των εκπροσώπων του έθνους επέμειναν να υπερασπίζονται τον ρόλο τους – αυτόν τον άθλιο ρόλο που μας οδήγησε ως εδώ – δείχνει ότι το σύστημα παραμένει βαθιά αυτιστικό.

Υ.Γ. Χθες ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πολιτική ζωή της χώρας του – την οποία ο ίδιος και οι υπόλοιποι επίσης οδήγησαν στο ΔΝΤ. Το κάνει, είπε, με βαριά καρδιά. Εδώ, ούτε με βαριά, ούτε με ελαφριά…


Ελευθερη Ζώνη

Οι πάτρονες των ΜΜΕ


Ποιοι κυβερνάνε τα ΜΜΕ στην Ελλάδα

Ποιοι κυβερνάνε τα ΜΜΕ στην Ελλάδα; Τι σόι άνθρωποι είναι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης; Έχουμε και λέμε: Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν πρώην πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, εφοπλιστές και κωλομπαράδες.
Μαζί τους και κάποια καλόπαιδα μεγαλοδιαφημιστές που φτιάχτηκαν από το παρακράτος και τις δουλειές με το κράτος.
Οι Αρχιπράκτορες έχουν στρατολογήσει σεσημασμένα 45άρια της δημοσιογραφίας, στους οποίους έχουν επενδύσει βοηθώντας τους να γίνουν κι αυτοί με τη σειρά τους, ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
Το πρόβλημα των πιο μεγάλων σε ηλικία νταβατζήδων των ΜΜΕ, είναι οι ανόητοι φυσικοί τους διάδοχοι. Οι περισσότεροι είναι τελειωμένοι εξαιτίας διαφόρων εξαρτήσεων ο καθένας, η απλά λόγω της έλλειψης επαρκούς νοημοσύνης.

Κάποιος από τους διαδόχους που επιχειρεί να συνδιαμορφώσει μαζί με τη Τρόικα την οικονομική ζωή της χώρας-πλαστογραφόντας την ιστορία της-συζεί με το αγόρι του, διατηρώντας έναν πέτσινο γάμο για τα μάτια του κόσμου και της καλής κοινωνίας.
Όταν χρειάζεται σερβίρει από κοινού, με το αγόρι του, τους καλεσμένους.
Τα υπόλοιπα «45αρια» πληρώνονται με μαύρο χρήμα, εικονικά τιμολόγια και πάει λέγοντας για τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν στα γέρικα βουβάλια.
Στο πλευρό τους παρακρατικοί μεγαλοδιαφημιστάδες, όπως ο χοντρός που βγαίνει από την έπαυλή του κάτω από μια ομπρέλα φουσκωτών…


Ααρόν Μωυσιάδης
Αναγνώστης
kourdistoportocali, Εθνικά Θέματα

Ο Σιωνισμός επιτίθεται........




Εβραϊκή Οργάνωση Μηνύει Βούλγαρο Πολιτικό

Η εβραϊκή οργάνωση B’ney B’rith προέβη σε ποινική δίωξη κατά του Βόλεν Σίντεροφ, αρχηγού του κόμματος ΑΤΑΚΑ, για τα αντισημιτικά βιβλία του, «Μπούμερανγκ του Κακού» και «Η εξουσία του Μαμμωνά». Ο Βούλγαρος πολιτικός στα βιβλία του αμφισβητεί τη μαζική εξόντωση των Εβραίων και το Ολοκαύτωμα. Η «B’ney B’rith» η οποία είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αναφέρεται σε παραβιάσεις του ποινικού κώδικα επί των άρθρων 108,162 και 164 της βουλγαρικής νομοθεσίας, στα οποία γίνεται μνεία για τη διάδοση των ναζιστικών ιδεών και πρακτικών και την αντιμετώπισή τους. 

Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια, χρηματικό πρόστιμο και δημόσια επίπληξη.Η Οργάνωση, σε επιστολή της προς το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο, ζητά την καταδίκη του ηγέτη του κόμματος ΑΤΑΚΑ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘Σέγκα’, αν και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την κατάθεση της στην πρόεδρο της Βουλής, Τσέτσκα Τσάτσεβα, η Εβραϊκή Οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, Σολομώντα Μπαλί. Στις 7 Ιανουαρίου και η Βουλγαρική Επιτροπή Ελσίνκι, κάλεσε με επιστολή της την Τσάτσεβα να τοποθετηθεί επί του θέματος. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της προέδρου της Βουλής, η ίδια δεν μπορεί να κάνει τίποτε και συμβούλευσε τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να στραφούν σε δίωξη του συγγραφέα, εφ’ όσον τα βιβλία του Σίντεροφ εμπίπτουν σε ποινικό αδίκημα. Η εβραϊκή οργάνωση χαρακτήρισε ‘περίεργη’ τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης για τα δύο αντισημιτικά βιβλία του Βούλγαρου πολιτικού.
Τίτλος: «Еврейска организация сезира прокуратурата за преиздаването на Сидеров
Εθνικά Θέματα

ΗΠΑ: Αστυνομικοί σκότωσαν πρώην παράγοντα της Ομογένειας που προσπάθησε να δολοφονήσει την ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑ...

Το θύμα ονομάζεται Θωμάς Κύρος, κατοικούσε μόνιμα στην Δυτική Φλόριδα.
Το θλιβερό περιστατικό συνέβηκε στην πολιτεία Μοντάνα

Η περίεργη σχέση του θύματος, με το παιδί-φαινόμενο την Προμηθέα, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο αρχές 2007, με τις καταπληκτικές σπουδές της (απόφοιτη πανεπιστήμιου σε ηλικία 14 χρονών) και την εντυπωσιακή ομιλία της στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ritz» (Σικάγο) γιά την εορτή των ''Ελληνικών Γραμμάτων-Τριών Ιεραρχών'', στις 28 Ιανουαρίου 2007, με την παρουσία του μητροπολίτη Σικάγου, Ιάκωβου.

Θωμάς Κύρος, συνταξιούχος 81 χρονών, που ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια στην πόλη Νιού Πορτ Ρίτσι (περιοχή Κόλπου Τάμπα στην δυτική Φλόριδα) αποδείχτηκε τελικά, ότι είχε μιά μοιραία έμμονη ιδέα. Την Δευτέρα 17 Ιανουρίου 2011, το βράδυ, τραυματίστηκε θανάσιμα από πολλαπλούς πυροβολισμούς αστυνομικών (βοηθοί σερίφη) στην περιοχή Outlaw Hill, κοντά στην πόλη Livingston της κομητείας Παρκ, στην πολιτεία της Μοντάνα, όπου είχε πάει από την Φλόριδα.
Πριν, είχε πυροβολήσει (δεν διατρέχει κίνδυνο) την Georgia Smith, 55 χρονών, μητέρα τηςΠρομηθέας Πυθίας, που στεκόταν μπροστά από την κόρη της, γιά να την προστατέψει, κοντά στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, όταν αυτοί έφτασαν στον τόπο του μοιραίου γεγονότος, ο Κύρος έστρεψε το όπλο εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα ''Bozeman Chronicle'', ο Θωμάς Κύρος τηλεφωνούσε τακτικά στην εφημερίδα, με ύφος επιτακτικό, ζητούσε να ερευνηθεί ο ''κακός ρόλος'' της μητέρας στις καταπληκτικές σπουδές της κόρης της. Του ήταν αδύνατο να πιστέψει ότι η Προμηθέα, μία δυναμική νεαρή κοπέλα (19 χρονών σήμερα) με εντυπωσιακές σπουδές κι επιδόσεις, είχε την δική της ανεξάρτητη γνώμη και δεν ήθελε να έχει επαφές μαζί του.
Η περίεργη σχέση του θύματος, με το παιδί-φαινόμενο την Προμηθέα ξεκίνησε στα 2007. Η Προμηθέα (είχε δώσει μόνη της στον εαυτόν της το όνομα Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία, εξαιτίας της μεγάλης αγάπης της στην ελληνική ιστορία και φιλοσοφία) τότε, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, με τις καταπληκτικές σπουδές της (απόφοιτη πανεπιστήμιου σε ηλικία 14 χρονών) και ειδικά με την εντυπωσιακή ομιλία της στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ritz» (Σικάγο) γιά την εορτή των ''Ελληνικών Γραμμάτων-Τριών Ιεραρχών'', στις 28 Ιανουαρίου 2007, με την παρουσία του μητροπολίτη Σικάγου, Ιάκωβου. Το θέμα, τότε, ήταν ο ''ελληνοχριστιανικός πολιτισμός'' και κύρια ομιλήτρια, η Προμηθέα, 15 χρονών, μιά κοπέλα με μαγικές επιδόσεις στα μαθηματικά. Ξεκινώντας την ομιλία της σε άπταιστη καθαρεύουσα, αν και με αμερικανική προφορά, η νεαρή μαθηματικός είχε θέσει το ερώτημα σχετικά με τα αίτια που κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό...
(Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του ''Κ'', 2007).

(Tι είχε γράψει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 2005)

Την εποχή εκείνη ο Θωμάς Κύρος, εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της Προμηθέας και τον ''διωγμό'' της από το (ελληνικό) εκκλησιαστικό κατεστημένο στις ΗΠΑ, μετά την ομιλία της στο Σικάγο, συγκέντρωνε χρήματα από Ομογενείς στην μεγάλη ελληνική παροικία της δυτικής Φλόριδας, γιά να βοηθηθεί η Προμηθέα στις πολυέξοδες σπουδές της. Της έστειλε συνολικά, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, 17.000 δολάρια.
Η επικοινωνία τους ήταν καθημερινή, τηλεφωνικά και με emails. Παράλληλα, της έστελνε χρήματα και βιβλία και της έγραφε ότι μπορεί να τον θεωρεί ''παππού'' της, αφού ήταν ηλικιωμένος και συνταξιούχος. Η Προμηθέα του απαντούσε ότι ήταν ευχαριστημένη που την αποκαλούσε ''εγγονή'' του και ότι πάντα ήθελε ''έναν καλό παππού''.
Μετά από ένα διάστημα (2009), τα δώρα που της έστελνε από την Φλόριδα γύριζαν πίσω, καμία ανταπόκριση στην επιθυμία του να πληρώσει τα δίδακτρά της, το email του είχε μπλοκαριστεί.
O Θωμάς Κύρος, κατηγορούσε την μητέρα της γιά την αλλαγή στην συμπεριφορά της απέναντί του. Πίεζε γιά να σπουδάσει η Προμηθέα στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ η (διαζευγμένη) μητέρα της, την ήθελε κοντά της στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, από όπου είχε πάρει το πρώτο της πτυχίο (μαθηματικά) σε ηλικία 14 χρονών και συνέχιζε τις σπουδές της και σε άλλους τομείς.
''Η Προμηθέα είναι σκλάβος της μητέρας της. Θέλω να την ελευθερώσω'', δήλωνε ο Θ. Κύρος στην τοπική εφημερίδα Chronicle. 'Oταν η εφημερίδα πήρε συνέντευξη από την Προμηθέα (2009), ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή είχε τις δικές της, ανεξάρτητες ιδέες και πολλές φορές διαφορετικές από αυτές της μητέρας της. Η μητέρα επέκρινε την κόρη γιά την ''επαναστατική'' ομιλία της στο Σικάγο (2007) επειδή ένιωσε τον ''υπόγειο πόλεμο'' που της έγινε, από την εκκλησία μας στις ΗΠΑ. Στην συνέντευξη αυτή, γιά πρώτη φορά η Προμηθέα ανάφερε το όνομα Κύρος. ''Συνεχίζει να με ενοχλεί αφόρητα, να γράφει και να γράφει γράμματα και emails'', δήλωσε στην εφημερίδα η Προμηθέα.
Ο Κύρος, τηλεφωνούσε στην τοπική εφημερίδα τακτικά, ζητώντας επιτακτικά να ερευνήσει το ζήτημα, ενώ προσέλαβε και ιδιωτικό αστυνομικό-ερευνητή γιά να ερευνήσει οικογενειακά και λοιπά ζητήματα της μητέρας της Προμηθέας.
Μετά, γιά κοντά 16 μήνες -ίσαμε πριν λίγες ημέρες δηλαδή- η επαφή τους κόπηκε, σταμάτησε εντελώς.
Και λίγες εβδομάδες πριν το μοιραίο γεγονός, ο Θωμάς Κύρος αποφάσισε να πάει από την Φλόριδα, στην Μοντάνα, γιά να ''ξεκαθαρίσει τα πράγματα''. Διέμενε σε ξενοδοχείο της περιοχής, κοντά στο σπίτι της Προμηθέας.
Ο επίλογος γράφτηκε στον τίτλο τοπικής αμερικανικής εφημερίδας, στην Πολιτεία Μοντάνα:
''Man shot by deputies was obsessed with young genius''...

Ο Θωμάς Κύρος, μετανάστης στις ΗΠΑ από την ηλικία των 24 χρονών, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια
(experimental physicist) και στην Phillips Laboratories, στη Νέα Υόρκη. 'Εχει παιδιά κι εγγόνια, αλλά ζούσε μόνος στην Φλόριδα, ''μέσα'' στην μεγάλη ελληνική παροικία, βόρεια από το ''ελληνικό χωριό'', Τάρπον Σπρινγκς.
Ασχολήθηκε ενεργά με ομογενειακούς συλλόγους και οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Τάμπα ειδικά την δεκαετία του '90, ως πρόεδρος στον σύλλογο ''Ελληνοαμερικανών Ψηφοφόρων'', σε εθνικοτοπικούς συλλόγους, αντιπρόσωπος-στέλεχος της τοπικής ελληνικής Ομοσπονδίας και άριστος γνώστης των Robert Rules που διέπουν την σωστή και ομαλή λειτουργία-συνεδρίαση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, όπως ειδικά οι σύλλογοι και οι Οργανώσεις.

www.kalami.net

Σφοδρή επίθεση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κατά των ΗΠΑ: "Είναι δαιμονιώδης παράγοντας"







Image
O Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, που έγινε ευρύτερα γνωστός για την 

επίθεσή του κατά του "Σιωνισμού" από τηλεοπτική εκπομπή, μία κίνηση 
που ξεσήκωσε μεγάλο θόρυβο και αντιδράσεις, προχώρησε σε μία ακόμα 
κίνηση με επίθεση αυτή την φορά και κατά των ΗΠΑ όπου τις χαρακτηρίζει 
ως "Δαιμονιώδη παράγοντα"! Κάτι που δείχνει ότι εκείνη η αρχική δήλωσή 
του κατά του "διεθνούς σιωνισμού" δεν ήταν ένα ξέσπασμα της στιγμής, 
αλλά μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής παρέμβασης.

Με επιστολή του στο Πατριαρχείου της Σερβίας, επικρίνει την απόφασή 
του 
να απομακρύνει πριν 

από λίγους μήνες τον Επίσκοπο Κοσσυφοπεδίου, μετά από καταγγελίες 
που 
είχαν διατυπωθεί σε 

βάρος του για υπεξαίρεση  χρημάτων και θεωρεί ότι πρόκεiται για 
αποτέλεσμα παρέμβασης του 

«δαιμονιώδους αμερικανικού και σιωνιστικού παράγοντα".

Επίσης ο Σεραφείμ, με  επιστολή του προς τον έκπτωτο μητροπολίτη, εκδήλωσε την 
συμπαράστασή του και τον χαρακτηρίζει "θύμα συνωμοσίας".
Στην επιστολή επισημαίνει ότι η Εκκλησία της Σερβίας αλλά και η σερβική πολιτεία 
υπάκουσαν 
στα κελεύσματα του «δαιμονιώδους αμερικανικού και σιωνιστικού παράγοντα, 
που επιβουλεύονται 
την 
κοιτίδα του ορθόδοξου εθνικού κέντρου στο Κοσσυφοπέδιο και 
μεθοδεύουν την ισλαμοποίηση 
της 
Ευρώπης».

Η ενέργεια του Μητροπολίτη Σεραφείμ δεν είναι "ορφανή" ούτε μεμονωμένη. Εκφράζει μεγάλο 
μέρος του κλήρου και της Ιεράς Συνόδου και τους μήνες που έρχονται θα δούμε την Εκκλησία 
όλο και περισσότερο να παρεμβαίνει σε ανάλογα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αποκάλυψη: Όταν οι τσιπούρες απειλούν την εθνική ασφάλεια και διαφθείρουν ανώτατους αξιωματικούς...

  
ImageΜια πολύ σοβαρή υπόθεση παραβίασης της ασφάλειας στρατιωτικών
εγκαταστάσεων, αλλά και εν δυνάμει διαφθοράς, φέρνουν στην
επιφάνεια τα επεισόδια με την εισβολή ταχυπλόων και την ρίψη
πυροβολισμών στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας του Πολεμικού Ναυτικού.
Πολλές καταγγελίες έφτασαν μέσω της γραμμής ανταποκριτών του
defencenet.gr για την κατάσταση στο Ναύσταθμο και δεδομένης της
σοβαρότητας του θέματος, ομάδα δημοσιογράφων του defencenet.gr
ξεκίνησε να ερευνά την όλη υπόθεση η οποία έφερε πολύ ενδιαφέροντα
στοιχεία στην επιφάνεια.

Κατ’αρχήν είναι σαφές ότι πρόκειται για ολόκληρο κύκλωμα παράνομων 
αλιέων και λαθρεμπόρων-ιχθυεμπόρων με υψηλές διασυνδέσεις εντός 
του Ναυστάθμου. 
Τόσο υψηλές που κάποιοι κάνουν τα «κλειστά μάτια» καταπατώντας κάθε έννοια 
ασφάλειας των εγκαταστάσεων, προκειμένου το κύκλωμα να μπορεί να διεισδύει στην πλούσια 
σε ιχθυαποθέματα περιοχή του Ναυστάθμου και να αποκομίζει κέρδη που ανάλογα με την 
ημέρα κυμαίνονται μεταξύ 10.000-30.000 ευρώ (!) ειδικά αυτή την εποχή που η περιοχή βρίθει
 από πελαγίσιες τσιπούρες!
Το συγκεκριμένο ψάρι πωλείται αντί 30 ευρώ το κιλό στις ταβέρνες πολυτελείας και σκάφη με ειδικό 
εξοπλισμό από αυτόν που έχουν με ειδικούς κλωβούς οι παράνομοι αλιείς, μπορούν να αλιεύσουν 
από 300-900 κιλά κάθε νύχτα!
Μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη ταβέρνα στην περιοχή της Βουλιαγμένης που απορροφά την 
ψαριά των λαθρεμπόρων (εννοείται ότι η όλη διακίνηση γίνεται χωρίς τιμολόγια) και ειδικά ενός από 
αυτούς, ο οποίος έχει συγγενική σχέση με υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Ναυστάθμου, που 
με την σειρά του έχει επίσης στενή συγγενική σχέση με ανώτατο αξιωματικό που υπηρετεί
 στο Επιτελείο!
Στην συγκεκριμένη ταβέρνα πρόσφατα παρατέθηκε τραπέζι με ... πελαγίσιες τσιπούρες σε 
ανώτατο αξιωματικό Ναυτικού, ενός κράτους με το οποίο πρόσφατα η Ελλάδα συνήψε 
στρατηγική συμμαχία! Που να ήξερε ο συγκεκριμένος ότι τρώει τσιπούρες ... Ναυστάθμου.
Το όλο σκηνικό πέρα από τα σαφή ίχνη διαφθοράς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα (ποιος πιστεύει 
ότι οι παράνομοι αλιείς μπορούν να εισέρχονται στην περιοχή του Ναυστάθμου χωρίς να γίνονται
 αντληπτοί παρά μόνο όταν πλησιάζουν την παραλία;), ενέχει κινδύνους σοβαρού ατυχήματος.
Οι ειδικοί φρουροί που φυλούν τις εγκαταστάσεις, απλά «δεν είναι στο κόλπο», όπως και τα 
στελέχη της ΜΥΚ που καταδίωξαν προ ημερών τους λαθρεμπόρους και λαθραλιείς. Οι σφαίρες 
στα πρόσφατα επεισόδια «έπεφταν σαν το χαλάζι» παρά το γεγονός ότι το όλο κύκλωμα έχει κάλυψη 
«από ψηλά». Κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί κάποιο ατύχημα.
Αλλά και σε όρους εθνικής ασφαλείας, η όλη περιοχή είναι κανονικό «σουρωτήρι»: 
Το τουρκικό δουλεμπορικό που άραξε πρόσφατα μεταξύ Πάχης και Ασπροπύργου, μπορεί αντί 
να επιβίβαζε 250 λαθρομετανάστες, να αποβίβαζε ισάριθμους καταδρομείς με κατεύθυνση των 
Ναύσταθμο ή την βάση ελικοπτέρων του ΤΕΕΠ, τα διϋλιστήρια, τα ΕΝΑΕ, τα Ναυπηγεία 
Ελευσίνας κλπ. 
Αλήθεια, τι έχει να πει για όλα αυτά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος;


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Από τον Σωκράτη στον Νίτσε


Examined Lives: From Socrates to Nietzsche


James Miller
Examined Lives: From Socrates to Nietzsche 
Farrar, Strauss and Giroux, 2011 

Της Sarah Bakewell
The New York Times Book Review


Εάν η απόδειξη της ύπαρξης μιας πουτίγκας βρίσκεται στην κατανάλωσή της και η απόδειξη ενός κανόνα είναι στις εξαιρέσεις, τότε πού θα έπρεπε να ψάξουμε για την απόδειξη μιας φιλοσοφίας;

Για το Friedrich Nietzsche, η απάντηση ήταν προφανής: Για να εξετάσετε μια φιλοσοφία, ανακαλύψτε εάν μπορείτε να ζήσετε από αυτήν. Αυτό είναι «η μόνη κριτική μιας φιλοσοφίας που είναι δυνατή και που αποδεικνύει κάτι», έγραψε το 1874. Είναι επίσης η μορφή κριτικής που αγνοείται γενικά στις σχολές φιλοσοφίας των πανεπιστημίων. Ο Nietzsche επομένως απομάκρυνε την επαγγελματική πειθαρχία σαν άσχετη, «μια κριτική των λέξεων με τη βοήθεια άλλων λέξεων», και αφιερώθηκε στη συνέχιση της ιδιοσυγκρασιακής φιλοσοφικής αναζήτησης έξω από την ακαδημία. «Όσον αφορά τα κείμενα», έγραψε, «προτιμώ να διαβάζω τον Diogenes Laertius» - τον δημοφιλή επικούρειο συγγραφέα. Εάν η απόδειξη της φιλοσοφίας βρίσκεται στη ζωή, τότε τι θα μπορούσε να είναι πιο χρήσιμο από το να διαβάσεις για το πώς οι μεγάλοι φιλόσοφοι έχουν ζήσει;

Όπως ο James Miller αναφέρει στο συναρπαστικό βιβλίο του «Examined Lives», η επιλογή του Diogenes Laertius, παρά άλλων συγγραφέων, ήταν προκλητική επειδή προκάλεσε μια ιδέα κυρίαρχη στην εποχή του Nietzsche: Ότι μια φιλοσοφία πρέπει να ισχύσει αντικειμενικά, χωρίς την ανάγκη να αναφερθεί στις ιδιαίτερες ιδιορρυθμίες ή την εμπειρία ζωής εκ μέρους του δημιουργού του. Ο Diogenes Laertius αντιπροσωπεύει μια παλαιότερη παράδοση, η οποία βλέπει τη φιλοσοφία όχι ως σύνολο ενταλμάτων, αλλά ως κάτι που ο άνθρωπος μαθαίνει με το ακολουθεί κάποιον σοφό - μερικές φορές κυριολεκτικά να τον ακολουθεί οπουδήποτε αυτός πηγαίνει, ακούγοντας και παρατηρώντας πώς χειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή. Το βιβλίο «Examined Lives» προσφέρει στους αναγνώστες την ευκαιρία να δοκιμάσουν το πιο πάνω με διάφορους φιλόσοφους και να δουν ποιος από αυτούς λειτουργεί καλύτερα για τους ιδίους.

Ο Miller είχε τη θαυμάσια ιδέα να πάρει τον Diogenes Laertius ως πρότυπο, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα αυτό το πρότυπο στη δοκιμή εάν μια τέτοια προσέγγιση μπορεί ακόμα να μας προσφέρει οποιαδήποτε αξία. Ο Miller καλύπτει συνολικά 12 φιλοσόφους: Σωκράτης, Πλάτωνας, Διογένης, Αριστοτέλης, Σενέκας, Αυγουστίνος, Μονταίν, Καρτέσιος, Ρουσσώ, Καντ, Έμερσον και Νίτσε. Σε κάθε περίπτωση, ο συγγραφέας ερευνά τη ζωή επιλεκτικά, ψάχνει για τα σημεία «κλειδιά» και εξετάζει το πώς οι ιδέες της φιλοσοφικής ζωής έχουν αλλάξει. Ο Miller, καθηγητής πολιτικών επιστημών New School και συγγραφέας της βιογραφίας του Michel Foucault, μεταξύ άλλων βιβλίων, δεν μένει στην αναζήτηση των σημείων στα οποία οι φιλόσοφοι απέτυχαν. Μας παρουσιάζει τους φιλοσόφους να είναι ανίκανοι να δουν και να αναγνωρίσουν αυτές τις αποτυχίες και υπονοεί ότι αυτό καθιστά τις ζωές τους ακόμη πιο ενδιαφέρουσες για ανάγνωση.

Η αφετηρία του είναι ο Σωκράτης, ο πιο μυθοποιημένος από όλους τους φιλόσοφους και ο φιλόσοφος του οποίου η ζωή έγινε το μέτρο για όλους τους άλλους. Οι πρώτοι βιογράφοι έγραψαν με δέος για τον Σωκράτη και την προσέγγιση που είχε ο μεγάλος φιλόσοφος για τη ζωή. Αλλά τι τον διέκρινε πραγματικά ήταν ο θάνατός του, ο οποίος επαναπροσδιόρισε ολόκληρη τη ζωή του. Καταδικασμένος από μια επιτροπή 501 Αθηναίων πολιτών να αυτοκτονήσει, ο Σωκράτης εξέτισε την ποινή του με άψογη ηρεμία και πλήρη συνείδηση - ή έτσι λέει ο μύθος τουλάχιστον. Πάντως, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία μεγαλύτερη επιβεβαίωση της αξίας της ύπαρξης ενός φιλοσόφου. 
 

Geopolitics-Gr.blogspot

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ, ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ Αμφισβητούν οι Τούρκοι και τον θαλάσσιο χώρο μας!




ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ, ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ Αμφισβητούν οι Τούρκοι και τον θαλάσσιο χώρο μας!

ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ επιχειρεί να δημιουργήσει στο Αιγαίο η Τουρκία και με τις συνεχείς, ολοένα και πιο εξοργιστικές, προκλήσεις της θέλει να θέσει τους δικούς της όρους στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των διαφορών!
Μετά τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και των χωρικών υδάτων, τις υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, την αμφισβήτηση των 12 μιλίων και της κυριότητας των βραχονησίδων, το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι πρόσθεσαν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων: Τα πολεμικά τους πλοία δεν διστάζουν να φθάσουν μέχρι και... ανοιχτά του Σουνίου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση πλέον ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου.

Τελευταίο και πιο εντυπωσιακό «κρούσμα» αυτό με τη φρεγάτα «Γιλντιρίμ», που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια διέσχισε το Αιγαίο και έφθασε μέχρι την Εύβοια!

Εξίσου... εντυπωσιακή, αλλά με την αρνητική της εκδοχή, ήταν και η αντίδραση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Άμυνας Β. Βενιζέλος, αφού κατήγγειλε τη ΝΔ γιατί... τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την υποτονική στάση της χώρας μας στις τουρκικές προκλήσεις, υποστήριξε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είπε, μεταξύ των άλλων, ότι η τουρκική φρεγάτα έκανε «αβλαβή διέλευση» (σ.σ.: δεν βομβάρδισε ας πούμε κάποιο από τα νησιά που συνάντησε στη διαδρομή...) και σε όλη τη διάρκειά της την παρακολουθούσαν στενά ελληνικά πλοία. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών έκανε τα προβλεπόμενα από τη διαδικασία διαβήματα, τα οποία κατά την προσφιλή της συνήθεια η Άγκυρα τα πετά στο... καλάθι των αχρήστων.

Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη ότι η περίφημη... πολιτική προσέγγισης που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου έναντι του Τ. Ερντογάν έχει μηδενικά αποτελέσματα. Άλλωστε, σύμφωνα με αποκαλύψεις των WikiLeaks, το 2004 ο τούρκος πρωθυπουργός παραδεχόταν επισήμως ότι δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα των προκλήσεων στο Αιγαίο, καθώς η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από την πολιτική της κυβέρνησής του. Κατά συνέπεια, όσοι τρέφουν υψηλές προσδοκίες από τα πάρε-δώσε Παπανδρέου - Ερντογάν «πλανώνται πλάνην οικτράν».

Η Τουρκία από το 1974, αλλά ιδίως από το 1996 και μετά, με έναν απόλυτα μεθοδικό τρόπο, αμφισβητεί ολοένα και περισσότερα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κάθε φορά προσθέτει και κάτι νέο στις διεκδικήσεις της. Όπως για παράδειγμα τους τελευταίους 16 μήνες, με τις συχνές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία -περίπου κάθε 25 μέρες-, τις οποίες μάλιστα βαφτίζει «αβλαβείς διελεύσεις». Η νέα αυτή προκλητική συμπεριφορά εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους «ονειροπόλους των Αθηνών», ότι η στρατηγική της γείτονος δεν είναι στατική, δηλαδή στρατηγική κατοχύρωσης, αλλά επεκτατική, δηλαδή στρατηγική αναθεωρητισμού. Πώς εξηγείται άλλωστε το γεγονός ότι μία ημέρα πριν πάει ο κ. Παπανδρέου στην περιβόητη συνάντηση του Ερζερούμ είχαμε υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και, λίγες μέρες μετά, σωρεία παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), μέχρι και την προχθεσινή «βόλτα» τουρκικής φρεγάτας από τις ακτές της Εύβοιας; Για να μην αναφέρουμε και τις υπόνοιες για την προ εβδομάδος διέλευση τουρκικού υποβρυχίου ανοικτά από το Λαύριο, που εντόπισαν ελικόπτερα του Ναυτικού, μια και το Πολεμικό Ναυτικό το διέψευσε.

Είναι δυνατόν να γίνονται αυτά όταν ο κ. Νταβούτογλου διακηρύσσει τη στρατηγική των «μηδενικών εντάσεων με τους γείτονες»; Όταν Παπανδρέου και Ερντογάν περπατάνε, υποτίθεται, χέρι χέρι; Ποιον δουλεύουν; Πώς ερμηνεύει ο κ. Παπανδρέου ότι το 2010, τον πρώτο δηλαδή χρόνο της «νέας και διευρυμένης» ελληνοτουρκικής προσέγγισης, 3.030 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και 367 οπλισμένοι σχηματισμοί μπήκαν στο Αιγαίο, πραγματοποίησαν 1.239 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 20 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά; Και βέβαια το ίδιο βιολί συνεχίζεται και φέτος.

Όλοι συμφωνούν ότι η στάση της Ελλάδας «πρέπει να είναι καλόπιστη» και να βασίζεται στη «διεθνή νομιμότητα» και στις «προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου», αλλά στην περίπτωσή μας δυστυχώς, με τη στάση μας, προβάλλουμε εικόνα αδυναμίας. Και προβάλλουμε εικόνα αδυναμίας όταν, ξαφνικά, τον τελευταίο χρόνο μηδενίσαμε τις εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών -το 2010 σημειώθηκαν μόνο 13 εμπλοκές, όταν έναν χρόνο πριν είχαμε 237- με την κυβέρνηση να λέει ότι η απόλυτη μείωση οφείλεται στη «συμπεριφορά του αναχαιτιζομένου». Έλεος! Προβάλλουμε εικόνα αδυναμίας όταν τουρκικά πλοία ερευνών μπαινοβγαίνουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κι εμείς σχεδόν σφυρίζουμε αδιάφορα, στέλνοντας το καραβάκι του Λιμενικού να τα παρακολουθεί. Προβάλλουμε εικόνα αδυναμίας, όταν εξακολουθούμε να κουβεντιάζουμε στο υψηλότατο επίπεδο, κεκλεισμένων των θυρών, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουμε, ή όταν τρέχουμε πρώτοι και καλύτεροι να ζητήσουμε Συμβούλιο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας! Προβάλλουμε εικόνα αδυναμίας όταν, παρότι αντιμετωπίζουμε τέτοια προκλητική συμπεριφορά, μειώνουμε τον λειτουργικό προϋπολογισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων πάνω από 20% κάθε χρόνο.

ΠΑΡΟΝ , Geopolitics-Gr.blogspot