Σελίδες

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

πώς θα είναι άραγε ο κόσμος αν αναγκαστούν οι ανερχόμενοι ηγέτες να εφαρμόσουν κατά γράμμα τον Μακιαβέλι;


Posted: 26 Feb 2011 02:24 AM PST
Οι ιστορικά επικίνδυνες, αν και μη πρωτοφανείς, εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενεργοποιούν για άλλη μια φορά την εντροπία του συστήματος και «εκτρέπουν το γεωπολιτικό εκκρεμές από τη θέση ισορροπίας του». 

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  ΜΠΟΥΦΕΣΗ

Το αίτιο και το αιτιατό των γεγονότων, μπορεί να παραπέμπει στις γνωστές τακτικές των δύο ιστορικά αντιμαχόμενων δογμάτων, του ρεαλισμού και του ιδεαλισμού δηλαδή, εντούτοις οι μεταβλητές του συστήματος είναι ολότελα αλλαγμένες, συνεπώς τα αποτελέσματα καθίστανται απρόβλεπτα. Για να προβεί κάποιος σε μια διεξοδική ανάλυση των γεγονότων και των μοχλών που υποκίνησαν τα γεγονότα, θα πρέπει να ανατρέξει στην ίδια τη θεωρία των διεθνών σχέσεων ή τουλάχιστον στις αντιμαχόμενες-προς ενοποίηση-συνιστώσες της. 

Οι ιδεαλιστές θεωρητικοί παραδοσιακά τίθενται υπέρ της οποιασδήποτε αλλαγής, καθότι οι αλλαγές συνδέονται άμεσα με τον εκμοντερνισμό του συστήματος και την άνοδο νέων ηγετών, ικανών να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που σηματοδοτεί η «Νέα Εποχή». Από την άλλη μεριά οι ρεαλιστές, οι οποίοι αποφεύγουν όσο μπορούν τις μεταβολές πάσης φύσεως, μένουν προσκολλημένοι στα ελιτιστικά πρότυπα και στις κάστες, οι οποίες έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Μπορεί ο Μακιαβέλι να θεωρείται ο πατέρας της Realpolitik, εντούτοις οι ρεαλιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν τα κατά καιρούς κορπορατικής φύσεως συμφέροντα, ούτε καν διανοούνται πώς θα είναι ο κόσμος αν αναγκαστούν οι ανερχόμενοι ηγέτες να εφαρμόσουν κατά γράμμα τον Μακιαβέλι.


Οι δε ιδεαλιστές, οι οποίοι, δικαίως, κατακρίνονται για τον τρόπο σκέψης τους και την αποστασιοποίηση που δείχνουν από την πραγματική πραγματικότητα, μπορεί να βλέπουν ήδη τη λάμψη της ανερχόμενης δημοκρατίας να φέγγει πάνω από τη Μέση Ανατολή, αλλά και πάλι πρέπει να αναρωτηθούμε για τι είδος δημοκρατίας μιλάμε και ποιοι είναι οι προς το παρόν μη διακριτοί ρόλοι τόσο των μεν όσο και των δε.
Για τους ρεαλιστές, κάθε αλλαγή είναι αλλαγή θέματος, αλλά ήταν οι ίδιοι οι ρεαλιστές, οι οποίοι εκτόξευσαν τον Μπάρακ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο το 2009, αλλάζοντας εντελώς ταυτότητα στο δόγμα εξωτερικής...

ΣΚΑΙ 1821 - Αντίκρουση από Αντίβαρο - Τουρκοκρατία, κρυφό σχολειό


 


ΕκτύπωσηE-mailΜετά την θραύση του πρώτο βίντεο αντίκρουσης που παρουσίασε το Αντίβαρο πριν από μία εβδομάδα, επανερχόμαστε με το δεύτερο βίντεο.


Αυτή τη φορά η αντίκρουση γίνεται με 29 ντοκουμέντα σχετικά με τη ζωή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι πηγές εμφανίζονται με χρονολογική σειρά από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, και παρουσιάζουν τις διώξεις των Ελλήνων, οι οποίες αφορούσαν ΚΑΙ στην παιδεία.


Το βίντεο είναι μία παραγωγή του Αντίβαρου

Πολλές από τις πηγές αντλήθηκαν από παλαιότερο άρθρο του Γιώργου ΚεκαυμένουΤο Κρυφό Σχολειό κι η Ιστορία: Οι πηγές, οι μαρτυρίες, η αλήθεια

Δείτε το πλήρες αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821


Posted: 26 Feb 2011 02:54 AM PST
Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής και λιγότερο γεωλογίας, ίσως γι’ αυτό η ομιλία του καθηγητή Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ Ανδρέα Γεωργακόπουλου, ενός από τους πλέον ειδικούς στον συγκεκριμένο τομέα, επικεντρώθηκε όχι τόσο στην ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων αλλά στην επιτακτική ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

της ΣΟΦΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ 

Σήμερα η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, εξαιτίας των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Λεβιάθαν, Ταμάρ και Νταλίτ του Ισραήλ, αλλά και στο κυπριακό οικόπεδο 12, νοτιοδυτικά της Κύπρου. Γεωλογικό ενδιαφέρον για την ύπαρξη υδρογονανθράκων θα μπορούσε να έχει και η περιοχή βορειοδυτικά της μεγαλονήσου, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Γεωργακόπουλος.



Κλειδί το Καστελόριζο
Μόνο που για να γίνουν έρευνες από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να οριοθετηθεί η ΑΟΖ. «Το Καστελόριζο κατοικείται και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διαθέτει ΑΟΖ» τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος κατά την ομιλία του σε ένα κοινό φοιτητών και καθηγητών του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Όπως εξήγησε, αν η Ελλάδα κηρύξει ΑΟΖ και η οριοθετική γραμμή χαραχθεί με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της νήσου Στρογγύλης, η ΑΟΖ της χώρας μας θα εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, και οι δύο θα παρεμβληθούν μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, περιορίζοντάς τες.Ωστόσο η χώρα μας δεν προχώρησε σε συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία, αλλά προτίμησε να ξεκινήσει επαφές με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο όταν η Αίγυπτος άρχισε συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, με την οποία όμως δεν έχει κοινά θαλάσσια σύνορα. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να έχουν εφαπτόμενες ΑΟΖ (αποκλείοντας την Ελλάδα) μόνο στην περίπτωση που δεν υπολογιστεί ότι στην περιοχή η χώρα μας έχει δικαιώματα ΑΟΖ εξαιτίας του Καστελόριζου. «Τώρα με τις ταραχές σε Λιβύη και Αίγυπτο κανείς δεν εγγυάται πώς θα προχωρήσει το θέμα» εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Στη Χάγη αύριο

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τα χωρικά ύδατα μπορούν να επεκταθούν στα 12 μίλια από τη βάση της ακτογραμμής μιας παράκτιας χώρας. Μετά τα γεγονότα του 1987 δεν προχώρησε η επέκταση πέρα από τα 6 μίλια, ενώ το 1995 η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 μίλια. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, ενώ το τουρκικό casus belli τέθηκε για τα 12 μίλια, με τη στάση της χώρας μας να μην ανακηρύσσει ΑΟΖ είναι σαν να το επεκτείνει ακόμη παραπέρα. Επίσης διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα επιμένει στον γεωλογικό όρο της υφαλοκρηπίδας (που υιοθετεί και η Τουρκία, υπερασπιζόμενη τα δικά της συμφέροντα), όταν η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί από την ΑΟΖ εδώ και δεκαετίες.

Κατά τον ίδιο, η χώρα μας «πρέπει να πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης αύριο, για να οριοθετήσει ταυτόχρονα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».Που κατέληξε η διαμάχη Ρουμανίας και Ουκρανίας για την ΑΟΖ της νήσου SerpentΗ Τουρκία, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, θεωρεί τη Μεσόγειο ειδική περίπτωση, χαρακτηρίζοντάς την ημίκλειστη θάλασσα.Ωστόσο, το 2009 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια απόφαση σχετικά με οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το αν ήταν κλειστή ή ημίκλειστη, στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για την περίπτωση της Ελλάδας. Η υπόθεση αφορά στη νήσο Serpent της Ουκρανίας, μόλις 0,17 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μήκους 662 μέτρων, γύρω από την οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου! Η Ρουμανία υποστήριζε ότι το συγκεκριμένο νησί δεν δικαιούται ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ και η επίλυση του θέματος παραπέμφθηκε στο διεθνές δικαστήριο.Αν και το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ΑΟΖ στο μικρό νησάκι (σημειωτέον ότι κατοικήθηκε από 100 άτομα μόλις την τελευταία πενταετία, προφανώς με συγκεκριμένη σκοπιμότητα), οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών κυρίως με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Από την οριοθέτηση των ΑΟΖ η Ρουμανία κέρδισε το 79,3% της θαλάσσιας ζώνης και η Ουκρανία το 20,7% (που όμως περιελάμβανε την επίμαχη περιοχή του κοιτάσματος).

Στην περίπτωση της Ελλάδας, βέβαια, το Καστελόριζο κατοικείται και άρα η ύπαρξη ΑΟΖ θεμελιώνεται.Η υπόθεση της νήσου Serpent δείχνει ότι σε μια ενδεχόμενη διεκδίκηση της χώρας μας στο διεθνές δικαστήριο μπορεί η Ελλάδα να μη δικαιωθεί απολύτως, παρατήρησε ο κ. Γεωργακόπουλος, πρόσθεσε όμως ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα άμεσα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ή οι πετρελαϊκές εταιρείες να λύσουν το θέμα για μας, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση η θέση μας αποδυναμώνεται όταν θα διαπραγματευτούμε τους όρους για την εκχώρηση περιοχών για έρευνες» σημείωσε.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

- Η υφαλοκρηπίδα είναι μια γεωλογική έννοια που αναφέρεται στην επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτείνεται μέχρι του σημείου που διακόπτεται απότομα το υφαλοπρανές. Η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτό τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.

- Η ΑΟΖ μιας περιοχής επεκτείνεται στα 200 ν.μ. από την ακτογραμμή εφόσον δεν «επικαλύπτεται» από ΑΟΖ γειτονικού κράτους. Σ’ αυτή την περίπτωση το «εθιμικό» δίκαιο ορίζει ότι η ΑΟΖ οριοθετείται στη μέση γραμμή.

- Βάσει των όρων της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, προβλέπεται ότι τα νησιά διαθέτουν τη δική τους ΑΟΖ εφόσον κατοικούνται και άρα έχουν οικονομική δραστηριότητα. ΑΟΖ δεν υφίσταται στην περίπτωση των βραχονησίδων.

- Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτά ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Αναστάτωση με απρόβλεπτες συνέπειες στον αραβικό κόσμο


Kερδισμένο το σιιτικό Ιράν, χαμένη η Σαουδική Αραβία

The New York Times

Οι λαϊκές εξεγέρσεις που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνουν τη θέση του Ιράν και να αποδυναμώνουν τη θέση του αντιπάλου του, της Σαουδικής Αραβίας. Οπως υποστηρίζουν αναλυτές, παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γράψει κανείς το τελευταίο κεφάλαιο αυτών των εξεγέρσεων, το Ιράν έχει ήδη ωφεληθεί από την απομάκρυνση των Αράβων ηγετών που ήταν πολέμιοί του και η επιρροή του έχει αρχίσει να αυξάνεται. Αυτή την εβδομάδα το Ιράν έστειλε δύο πολεμικά πλοία να διασχίσουν τη Διώρυγα του Σουέζ για πρώτη φορά μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου τούς επέτρεψε να διέλθουν από τη Διώρυγα.

Η Σαουδική Αραβία, σουνιτική χώρα, σύμμαχος των Αμερικανών, η οποία αντιπαρατίθεται με το σιιτικό Ιράν για την επιρροή στην περιοχή, έχει δεχτεί πλήγμα. Την περασμένη Τετάρτη, ο βασιλιάς της Αμπντουλάχ εξέφρασε την ανησυχία του, ανακοινώνοντας κοινωνικές παροχές ύψους 10 δισ. δολαρίων με σκοπό να βοηθήσει τους νέους της χώρας του να δημιουργήσουν οικογένεια και να στήσουν επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία του βασιλιά Αμπντουλάχ ερμηνεύτηκε ως κίνηση για να αποτρέψει την εκδήλωση αναταραχής ανάλογης με αυτή που πυροδότησε τις εξεγέρσεις στην περιοχή. Κατόπιν, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, τον Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, για να εξετάσουν τρόπους να ανακόψουν την πολιτική εξέγερση της σιιτικής πλειοψηφίας στο Μπαχρέιν.

Οι ηγέτες των σουνιτών στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν κατηγορούν τους σιιτικούς πληθυσμούς των χωρών τους ότι είναι πιστοί στο σιιτικό Ιράν, κατηγορία που οι σίιτες απορρίπτουν, τονίζοντας ότι αποσκοπεί μόνο στο να υποδαυλίσει την εθνοτική - θρησκευτική βία και να δικαιολογήσει έτσι τον περιορισμό της δημοκρατίας. «Πιστεύω ότι οι Σαουδάραβες ανησυχούν γιατί θεωρούν ότι έχουν περικυκλωθεί - το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, η Υεμένη είναι πολιτικά ασταθείς χώρες, στο Μπαχρέιν επίσης η κατάσταση είναι πολύ ρευστή», τονίζει ο Αλιρεζά Ναντέρ, ειδικός επί διεθνών θεμάτων του ιδρύματος RAND. «Ανησυχούν ότι το Ιράν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην περιοχή. Το Ιράν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επωφεληθεί από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή». «Το Ιράν είναι ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης», επισημαίνει σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα Μέσης Ανατολής, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του. Ωστόσο, οι συνθήκες για το Ιράν μπορεί να αλλάξουν, τονίζουν οι αναλυτές, αν η Τεχεράνη επιδείξει διάθεση να παρέμβει και αν τα λαϊκά κινήματα των αραβικών χωρών ενοχληθούν από αυτήν την παρέμβαση.
geopolitics.gr

Λευκός Οίκος: "Δεν εξαιρούμε στρατιωτική δράση κατά του Καντάφι"...



http://www.defencenet.gr



Image"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξαιρούν, από το τραπέζι, καμία απολύτως μορφή δράσης τους έναντι του Μουάμαρ Καντάφι, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής αμερικανικής στρατιωτικής δράσης", υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπός του Τζέϊ Κάρνι και δικαιολόγησε την θέση αυτή λέγοντας "Επειδή στη Λιβύη έχει εκδηλωθεί πολλή βία" και έχει και πολύ πετρέλαιο, λέμε εμείς... Στο μεταξύ το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως απογειώθηκε ήδη από λιβυκό αεροδρόμιο "ένα ναυλωμένο από το αμερικανικό δημόσιο αεροπλάνο, με επιβάτες Αμερικανούς κι άλλους αλλοδαπούς, που διέμεναν στη Λιβύη".Το πολεμικό πλοίο της Ιταλίας, Σαν Τζιόρτζιο, παρέλαβε σήμερα από το λιβυκό λιμάνι Μισράτα 245 αλλοδαπούς, που διέμεναν στη Λιβύη, έχει δε ως προορισμό του το λιμάνι της Κατάνιας στη Σικελία (θα καταπλεύσει εκεί μεθαύριο Κυριακή), όπως μετέδωσε ήδη το ιταλικό πρακτορείο Ansa.
 Επίσης, το ιταλικό καταδρομικό Mimbelli, που ήδη βρίσκεται στα διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη, μπορεί να κληθεί να υλοποιήσει άλλη μία επιχείρηση απομάκρυνσης αλλοδαπών από τη Λιβύη, πρόσθεσε το ίδιο πρακτορείο. "Πολλοί Ιταλοί είναι τώρα εγκλωβισμένοι στη νοτιοανατολική Λιβύη", ανέφερε το πρακτορείο.
Τέλος, από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε αργά σήμερα πως η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει την άδεια, "η Νατοϊκή αεροπορική βάση στη Σιγκονέλα στη Σικελία να χρησιμοποιείται κι από βρετανικά κι από αμερικανικά αεροπλάνα, γιά να απομακρύνονται, από τη Λιβύη, βρετανοί και αμερικανοί πολίτες".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

''Περίεργες συμπτώσεις'': Στις 25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου 2010, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν ήταν στην Ελλάδα. Στις 25 Μαρτίου 2011, δεν θα είναι πάλι στην Ελλάδα. Θα βρίσκεται εκτός, γιά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία -κατά ''σύμπτωση''- συνηθίζεται να γίνεται τις ημέρες εθνικών επετείων της Ελλάδας.


Η Τουρκία εκβιάζει και η Ευρώπη υποκύπτει...


Αρνείται την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής η Τουρκία

Αρνείται την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής η Τουρκία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και να εφαρμόσει την συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που διαπραγματεύτηκε με την Ε.Ε. αν οι Βρυξέλλες δεν εφαρμόσουν παράλληλα συμφωνία σταδιακής κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία Επανεισδοχής είχαμε με σαφήνεια μεταφέρει στους συνομιλητές μας – σε κάθε ευκαιρία – ότι δε θα υπογράψουμε τη συμφωνία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας στο θέμα των θεωρήσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι τα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ υπολείπονται των προσδοκιών της Άγκυρας.
«Οι ευρωπαίοι φίλοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα δεύτερης κατηγορίας. Ζητούμε ίση μεταχείριση, όπως όλοι οι πολιτισμένοι λαοί. Όσο το Συμβούλιο δεν εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάργηση των θεωρήσεων, δεν πρόκειται ούτε να υπογραφεί, ούτε και να εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής«, έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. 
politis.gr.

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου είναι ένα από τα μεγάλα λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εύχεται κανείς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διορθώσει σύντομα αυτό το λάθος.



Θεόδωρος Καρυώτης: «Όχι στη Συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ με την Τουρκία - θα Οδηγήσει σε Αδιέξοδο»


Οι αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, τα σενάρια μυστικής διπλωματίας μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας και η εγκληματική αμέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων
να υιοθετήσουν μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα σε μια περίοδο που η Ελλάδα εμφανίζεται τρωτή απέναντι σε διεθνείς πιέσεις.

Ο Θεόδωρος Καρυώτης καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μέριλαντ των ΗΠΑ ο πλέον ειδικός σε θέματα ΑΟΖ που με την αρθογραφία του προωθεί και υπερασπίζεται το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας για ΑΟΖ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «Σ» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία βλάπτει...

Για την Τουρκία η εφαρμογή του αυτονόητου συνιστά «επιτυχία»



Η ΑΓΚΥΡΑ είτε ευθέως είτε δια των εγκάθετών της στα κατεχόμενα, συνηθίζει τις κινήσεις εντυπωσιασμού. Τα ανοίγματα, δια των οποίων πιστώνεται από τους συνήθεις ύποπτους ως «κινήσεις καλής θέλησης» και για «εποικοδομητική στάση». Ποια ήταν η τελευταία κίνηση της τουρκικής πλευράς, η οποία εντάσσεται σε αυτή τη λογική; Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους, ανακοίνωσε προσφάτως ότι αλλάζει τη διαδικασία «που αφορά την ελευθερία της λατρείας και την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης των Ελληνοκυπρίων και των Μαρωνιτών» οι οποίοι διαμένουν στα κατεχόμενα. Εφεξής δεν θα χρειάζεται να ζητούν άδεια για να ασκούν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.
Στην περίπτωσητης Τουρκίας όταν εφαρμόζεται το αυτονόητο, αυτό που ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, σε χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι «μεγάλη επιτυχία». Συνιστά «σημαντικό βήμα» προς τα εμπρός. Όσο καιρό επιβάλλονταν απαγορεύσεις, υιοθετούνταν πιεστικά μέτρα (ακόμη δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτά δεν θα συνεχίσουν να ισχύουν), δεν έχουμε αντιληφθεί καμία παρέμβαση τρίτων προς την Τουρκία. Δεν έχουμε αντιληφθεί καμία καταγγελία ξένου κράτους κατά της Άγκυρας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ούτε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που κάθε χρόνο συντάσσει εκθέσεις για να αξιολογήσει το βαθμό σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις άλλες χώρες (με ποιο δικαίωμα άραγε;), έχει καυτηριάσει με έντονο τρόπο την κατάσταση αυτή.
Μπορείνα ερμηνεύσει κάποιος τους λόγους πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται άκρως αρνητική στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων (απορρίπτει τη βάση των διαπραγματεύσεων), αναζήτησε μια διέξοδο για να παρουσιασθεί «εποικοδομητική». Επέλεξε μια οδό που δεν έχει κόστος η ίδια η Άγκυρα.
Η τουρκικήπλευρά έσπευσε να κάνει και υποδείξεις προς την Κυπριακή Κυβέρνηση «να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε τόσο οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ζουν στη νότια Κύπρο όσο και οι “πολίτες” της “ΤΔΒΚ” να εκδηλώνουν ελεύθερα τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις στη νότια Κύπρο». Αυτό συνιστά θρασύτητα. Η Άγκυρα με τη γνωστή αλαζονική της συμπεριφορά, την οποία ενισχύουν οι σύμμαχοί της με την ανοχή που επιδεικνύουν έναντί της, επιχειρεί να απροσανατολίσει. Τη στιγμή που οδηγεί τη διαδικασία των συνομιλιών σε νέο αδιέξοδο, θυμήθηκε ότι οι Ε/κ και οι Μαρωνίτες δεν θα πρέπει «να ζητούν άδεια» για να εκκλησιαστούν…

Η καταστροφή επεκτείνεται στην λεκάνη της Μεσογείου, οι πάσης φύσεως κίνδυνοι έχουν περάσει το κατώφλι της πόρτας μας και ο ρεαλισμός είναι άπιαστο όνειρο.

Πανικός από την αποτυχία του Μνημονίου
Εγκλωβισμένη στους όρους του Μνημονίου που συνεχώς επικαιροποιούνται, με νέα μέτρα να προστίθενται συνεχώς, η κυβέρνηση καλεί όλους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ρεαλισμό και ψυχραιμία, αλλά φαίνεται ότι η ίδια έχει χάσει την ψυχραιμία της.

Πανικόβλητη μπροστά στο αδιέξοδο, με τους δανειστές μας να επιμένουν ότι βρίσκεται εκτός στόχων,  με την πέμπτη δόση του δανείου  κυριολεκτικά στον αέρα, η κυβέρνηση, ζητά από όλους τους υπόλοιπους να μην καταστροφολογούν, να μην κινδυνολογούν και να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ρεαλισμό, ενώ την ίδια στιγμή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:

Η καταστροφή επεκτείνεται στην λεκάνη της Μεσογείου, οι πάσης φύσεως κίνδυνοι έχουν περάσει το κατώφλι της πόρτας μας και ο ρεαλισμός είναι άπιαστο όνειρο.

Σ’ αυτό συμβάλλουν και όλοι όσοι (και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης) αποφαίνονται πως το αίτιο της αποτυχίας συνίσταται στο γεγονός ότι  δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το λεγόμενο «πρόγραμμα σταθερότητας». Εμφανίζονται δηλαδή να υιοθετούν πλήρως...

Βόμβα για τους εργολάβους. Πρέπει να παραδοθεί στο δημόσιο η Αττική Οδός;


Από factorx στις 

Share
Βόμβα για τους εργολάβους που διαχειρίζονται την Αττική οδό από τον εισαγγελέα Εφετών Γ. Χαλιάσο ο οποίος έδωσε εντολή να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση της σύμβασης της εταιρεία «Αττική οδός» με το δημόσιο
Η Εισαγγελία Εφετών διαφωνεί με την άποψη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που ζήτησε την έγκριση της, προκειμένου να θέσει τη δικογραφία για τη σύμβαση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου ή στοιχεία για βλαπτικούς όρους στα συμφέροντα του Δημοσίου.
Ετσι θα πρέπει να μπουν πάλι στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία της σύμβασης και να εξεταστούν μάρτυρες.Την αρχική έρευνα είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.
Η παραγγελία του κ. Σανιδά, στις 2 Ιουνίου 2009, αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να εντοπιστεί αν ήταν, ή όχι, βλαπτικοί οι όροι της για τα συμφέροντα του Δημοσίου και έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε ο χρόνος εκμετάλλευσης του έργου από την εταιρία και με βάση ποιους συσχετισμούς (π.χ. διελεύσεις αυτοκινήτων κλπ).
Επιπλέον, τις προβλέψεις της σύμβασης στις περιπτώσεις που οι διελεύσεις είναι λιγότερες από τις υπολογισμένες και στις περιπτώσεις, που είναι πολύ περισσότερες. Επίσης, αν έχει καλυφθεί, με βάση τις διελεύσεις αυτοκινήτων, το προς είσπραξη ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την εταιρία και επομένως αν θα πρέπει να παραδοθεί στο Δημόσιο η Αττική Οδός άμεσα ή σε ποιο χρόνο.
Τέλος, ζητούσε να εντοπιστεί αν υφίσταται θέμα ζημίας του Δημοσίου από τη χρήση και συνέχιση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού από την κατασκευάστρια εταιρία
Αntinews

Κατασκοπεία, δολοφονίες και πολύ μυστήριο στην Τουρκία.


Μια υπόθεση κατασκοπείας που συγκλονίζει τη γειτονική Τουρκία - "Η κατασκοπευτική ομάδα συγκέντρωνε στοιχεία για τα ραντάρ της χώρας ώστε όταν και αν χρειαζόταν να τα πλήξει"


Του Μανώλη Κυπραίου - 

Οι εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης άσκησαν τελικά την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011, δίωξη σε 56 υπόπτους με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της Τουρκίας, από τους οποίους οι 40 είναι στρατιωτικοί εν ενεργεία. Όπως αποκαλύπτει όμως ο τουρκικός τύπος η υπόθεση αποδείχθηκε κατά την πορεία της ανάκρισης πως θέτει σε «απόλυτο κίνδυνο» την ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ οι εισαγγελείς ανάμεσα στις κατηγορίες που απάγγειλαν στους κατηγορούμενους ήταν και αυτή της:«συνεργασίας με ξένες χώρες», τις οποίες προς το παρόν δεν κατονόμασαν, γεγονός που κρύβει πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το πώς αυτό το στοιχείο θα χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας.

Οι αρμόδιοι εισαγγελείς μετά την συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για τη στοιχειοθεσία κατηγορητηρίου, τα απέστειλαν προς το Γενικό Επιτελείο της χώρας, ζητώντας την γνωμοδότησή του για το μέγεθος...

Η άλωση της Ορθοδοξίας περνάει μέσα από τον «εκσυγχρονισμό» της, μέσα από τη θεσμοποιημένη εκκοσμίκευσή της. Δεν μπορεί να κτυπηθεί η Ορθοδοξία με μετωπικές επιθέσεις. Μπορεί να νοθευτεί και να αλλοιωθεί εσωτερικά..


Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στον "οδοστρωτήρα" της παγκοσμιοποίησης


Το υπερεθνικό κεφάλαιο και η πλανητική πολιτική του παράμετρος (Νέα Τάξη) έχουν κηρύξει σήμερα έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον κάθε «εθνικής οντότητας», εναντίον κάθε συνεκτικού πολιτικού, πολιτισμικού και πνευματικού ιστού, εναντίον της συλλογικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης, εναντίον των θρησκευτικών δογμάτων που αποτελούν ιστορικό μυϊκό σκελετό και πνευματικό νευρικό σύστημα των λαών. 

Η Ορθοδοξία αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης. Η άλωση της Ορθοδοξίας περνάει μέσα από τον «εκσυγχρονισμό» της, μέσα από τη θεσμοποιημένη εκκοσμίκευσή της. Δεν μπορεί να κτυπηθεί η Ορθοδοξία με μετωπικές επιθέσεις. Μπορεί να νοθευτεί και να αλλοιωθεί εσωτερικά.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται σήμερα ένα συνδυασμό επιθέσεων: Εσωτερική υπονόμευση, εξωτερικά κτυπήματα από το νεοταξικό κράτος...

Όταν προτάθηκαν δουλειές σε αρκετούς από αυτούς τους λαθρομετανάστες, με απέχθεια και υπεροψία τις απέρριψαν επειδή ήταν… βρομοδουλειές!


Οι Παλαιστίνιοι γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στα εμιράτα;

Εκτύπωση | 25/02/2011 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΟΣΟΙ ΕΙΔΑΜΕ στις οθόνες των τηλεοπτικών δεκτών μας τον άγριο ξυλοδαρμό αστυνομικού από νεαρούς, κυρίως, Παλαιστινίους, έξω από το Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας, νιώσαμε αγανάκτηση και οργή. Πρώτα για την καταδικαστέα πράξη τους και ύστερα για την ασέβειά τους προς εμάς, που τους φιλοξενούμε και τους παρέχουμε όλες τις διευκολύνσεις επειδή, λένε, είναι αιτητές ασύλου ή πολιτικοί πρόσφυγες. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι Παλαιστίνιοι του Ιράκ. Είπαν ότι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν, δήθεν, την καταδίωξη ή και την εξόντωσή τους. Απορούμε: Γιατί επέλεξαν να έρθουν ειδικά στην Κύπρο; Είχαν άλλες, καλύτερες επιλογές: Πρώτον, να μεταβούν στα παλαιστινιακά εδάφη -στη Δυτική Όχθη ή στη Λωρίδα της Γάζας- αφού εκεί είναι οι ομόφυλοί τους. Δεύτερον, αφού θα αντιμετώπιζαν αμέσως και πρόβλημα επιβίωσης, θα μπορούσαν να μεταβούν στα πλούσια σεϊχάτα και εμιράτα του Κόλπου ή, ακόμα καλύτερα, στην πλουσιότατη Σαουδική Αραβία.
Γιατί, λοιπόν, απέφυγαν αυτούς τους προορισμούς και επέλεξαν να έρθουν στην Κύπρο; Να υποθέσουμε ότι όσοι άθλιοι δικοί μας συνεργάζονται με δουλέμπορους στις διάφορες αραβικές χώρες, τους υπέβαλαν ότι εδώ είναι η… Γη της Επαγγελίας; Να εννοήσουμε ότι δεν μπορούσαν να μεταβούν στα σεϊχάτα, στα εμιράτα ή στη Σαουδική Αραβία και γι’ αυτό ήλθαν μαζικά στο νησί μας; Ή να υποψιαστούμε ότι κάποιοι τους χρηματοδότησαν να έρθουν ειδικά στην Κύπρο για λόγους πολιτικούς, θρησκευτικούς, δημογραφικούς; Ο καθείς αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι για να έρθουν εδώ όλες αυτές οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι και, μάλιστα, στη Λάρνακα, και να δηλώσουν αιτητές πολιτικού ασύλου ή πολιτικοί πρόσφυγες, κάποιοι τους δασκάλεψαν κατάλληλα. Δεν πιστεύουμε και κανείς δεν πιστεύει ότι, π.χ., ο Αχμέτ Αμπού αλ Ισμαΐλ ήξερε κατά πού πέφτει η Κύπρος, τι έπρεπε να κάνει, φθάνοντας στο νησί μας και πού, κυρίως, έπρεπε να απευθυνθεί ώστε να ζητήσει καθεστώς αιτητή ασύλου ή πολιτικού πρόσφυγα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πού να ψάξουν και πώς να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του και αν λέει αλήθεια ή ψέματα;
Γιατί τα γράφουμε αυτά; Για τρεις λόγους. Πρώτον, μετά το επεισόδιο στη Λάρνακα, καθώς και εκείνη την εκβιαστική κατασκήνωσή τους στη Μακένζι, γράφτηκε, χωρίς να διαψευστεί, ότι περίπου 1200 Παλαιστίνιοι ήταν έτοιμοι να δεχθούν να δουλέψουν. Δεύτερον, όταν προτάθηκαν δουλειές σε αρκετούς από αυτούς, με απέχθεια και υπεροψία τις απέρριψαν επειδή ήταν… βρομοδουλειές! Τρίτον, παρά τις υποσχέσεις τους, γράφτηκε (χθες, στο «Φιλελεύθερο») ότι Παλαιστίνιοι δεν μετακινούνται στο χώρο υποδοχής στην Κοφίνου και αρνούνται να εργαστούν, παρά τη δική τους εισήγηση και συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να συμπληρώνεται το επίδομα που τους παρέχεται. Αλλά γιατί να δουλέψουν; Δεν ήρθαν στην Κύπρο για να δουλέψουν! Ήρθαν για τα παχυλά επιδόματα, να κάθονται ή να σεργιανίζουν στις Φοινικούδες και στα καφέ. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά να εργαστούν, θα μετέβαιναν λογικά στα πλούσια σεϊχάτα, στα εμιράτα ή στη Σαουδική Αραβία, που είναι και ομόθρησκοί τους.
Οι Κύπριοι δεν είναι ρατσιστές. Εκδηλώνουν, όμως, αιτιολογημένες αντιδράσεις αγανάκτησης και οργής όταν βλέπουν τέτοια αφόρητα φαινόμενα προκλητικής εκμετάλλευσης παχυλών επιδομάτων, εριστικής συμπεριφοράς και άρνησης μερίδας των Παλαιστινίων να εργαστούν ή και να συμμορφωθούν προς τους νόμους μας. Φαίνεται δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι εδώ είναι προσωρινά φιλοξενούμενοι. Αν δεν τους αρέσει, γιατί δεν αποχωρούν; Νομίζουμε ότι τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών πρέπει ν' αλλάξουν τη μαλακή πολιτική τους.
Φιλελεύθερος

H εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και οι επιπτώσεις στην ζωή μας.



Posted: 25 Feb 2011 12:10 AM PST
Οι πέντε τελευταίες μεγάλες παγκόσμιες υφέσεις έλαβαν χώρα μετά από μια μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1970 και του 1990, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οφείλονταν σε περιορισμούς της προσφοράς, είτε από τον ίδιο τον ΟΠΕΚ, είτε εξαιτίας ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή. 

Σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα το 2008, οφείλονταν σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης. 
Αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η παγκόσμια οικονομία δεν άντεξε τις υφεσιακές  επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας. Και από τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν ήδη τα 100 δολάρια το βαρέλι – βρέθηκαν δηλαδή 33% πιο ψηλά από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι – είναι λογικό να φοβόμαστε ότι το νέο πετρελαϊκό σοκ μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Οι τιμές του πετρελαίου πρέπει, ωστόσο, να ανέβουν κι άλλο και η άνοδος να κρατήσει πολύ περισσότερο χρόνο για να είναι δικαιολογημένοι αυτοί οι φόβοι.
Από τη στιγμή που οι μισές πετρελαιοπαραγωγικές μονάδες της Λιβύης ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ο κίνδυνος ενός πετρελαϊκού σοκ έπαψε να είναι θεωρητικός. Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις, το ήμισυ της λιβυκής...

Ο Ερντογάν, οι βίαιοι θάνατοι των γυναικών και οι βιασμοί ανηλίκων στο κουρδικό τμήμα της Τουρκίας.


Posted: 25 Feb 2011 06:15 AM PST
Εφ. Μπιργκιούν 22-2-2011


¨Ο Ερντογάν, ο πιο καλός άντρας ηθοποιός¨
Ο συμπρόεδρος του κόμματος BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο Ντεμιρτάς αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αταλάι και του πρωθυπουργού σχετικά με την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία, τονίζοντας πως στην περίοδο πριν από τον ΑΚΠ η Τουρκία βρισκόταν στην 97η θέση παγκοσμίως, ενώ τώρα είναι στην 138η. Ανέφερε πως ο Ερντογάν δικαιούται το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού και πως στην περίοδο του ΑΚΠ υποβλήθηκαν 53.193 μηνύσεις. Είπε πως «Σε αυτές δικάστηκαν 196.566 άτομα. 83 χιλιάδες άτομα τιμωρήθηκαν, ενώ για 36 χιλιάδες άτομα η καταδίκη τους οριστικοποιήθηκε»
¨Πλέον η δύναμη του λαού ανατρέπει και τα πιο καταπιεστικά δικτατορικά καθεστώτα. Αυτή η αίσθηση υπάρχει πλέον και στην Τουρκία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι στο κάθε τι που κάνει το ΑΚΠ. Η εξουσία πρέπει να το αντιληφθεί αυτό. Όταν τον Μάρτιο του 2006 είχαμε περιστατικά, ο πρωθυπουργός είχε πει πως ¨Οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν αυτό που πρέπει, είτε πρόκειται για γυναίκα, είτε πρόκειται για παιδί¨. Και μετά δολοφονήθηκαν εκεί 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά. Ένας πρωθυπουργός που κάνει κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πει μετά στον Καντάφι ¨γιατί το κάνεις αυτό ; ¨.
¨Δήθεν θα σταματούσε το αίμα. Δήθεν θα τέλειωναν οι συγκρούσεις. Αυτά δεν λέγονταν στις συγκεντρώσεις ; Αν κάνατε αυτά ποιος θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος ; Αυτό που παράγει χάος είναι η πολιτική της μη επίλυσης που ακολουθείτε. Αυτό είναι που δημιουργεί χάος. Θέστε ένα σχέδιο επίλυσης. Οι συλλήψεις, οι πιέσεις και οι αστυνομικές επιχειρήσεις είναι που φέρνουν το χάος.¨
Ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως μια αεροπορική και επίγεια επιχείρηση 4 ωρών κοστίζει 20 εκ. $ και πως η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά ετοιμάζεται να δώσει και 14 δις $ για 116 μαχητικά αεροπλάνα. Πρόσθεσε πως η αγορά αυτών των αεροπλάνων είναι που θα επιφέρει χάος και είπε : ¨Πρόβλημα δεν υπάρχει λες με τους γείτονες. Μα τότε γιατί τα παίρνεις αυτά ;¨
Ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως κατά τα 8 χρόνια της εξουσίας του ΑΚΠ 4.289 γυναίκες δολοφονήθηκαν είτε από τους μπαμπάδες είτε από τα αδέρφια είτε από τους συγγενείς τους. Είπε : ¨Κατά το 2002 όταν ήρθε το ΑΚΠ στην εξουσία είχαν δολοφονηθεί 66 γυναίκες. Από εκεί και πέρα κάθε χρόνο υπήρχε αύξηση. Τυχαία είναι αυτά ; Που είναι λοιπόν τα δικαιώματα των γυναικών ; Που είναι οι νόμοι που ψηφίσατε για τις γυναίκες ; Κατά την περίοδο σας ο αριθμός αυτός έφτασε στα υψηλότερα στην ιστορία της δημοκρατίας. Αυτό σε όλο τον κόσμο λέγεται σφαγή γυναικών. Βιάζεται κοριτσάκι 13 χρονών και οι δράστες τιμωρούνται με χαμηλές ποινές. Άλλο παιδί τιμωρείται με 17 χρόνια επειδή πέταξε πέτρα. Στους βιαστές όμως κάνουνε μειώσεις ποινών. Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτό ; 13χρονο παιδί πεθαίνει με 12 σφαίρες και αυτοί που το σκότωσαν αθωώνονται. Βιάζουν ένα παιδί και οι ποινές που παίρνουν είναι 3-4 χρόνια. Η εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη έχει εξαντληθεί.¨
¨Χτες ο ιατρικός σύλλογος ανακοίνωσε την σχετική αναφορά του. Από το στόμα του πρωθυπουργού όμως δεν βγήκε ούτε μια λέξη. Ανθρώπινα πτώματα βγαίνουν από τα σκουπίδια, αλλά ο πρωθυπουργός σωπαίνει. Εμείς θα στείλουμε στον πρωθυπουργό την λίστα με τις δολοφονίες αγνώστων δραστών, που έγιναν στην περίοδο του.¨

toyrkikanea.gr