Σελίδες

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ



του Άριε Μέκελ, Πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ διανύουν μια χρυσή περίοδο. Η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει μια νέα στρατηγική φιλία, βασισμένη σε μια πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η υψηλή τεχνολογία, η άμυνα και ο τουρισμός. Ο αριθμός των ανταλλαγών επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δυο χωρών δεν έχει προηγούμενο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης ολοκλήρωσαν πρόσφατα άκρως επιτυχημένες επισκέψεις στο Ισραήλ.
Στο εγγύς μέλλον, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ κοινό υψηλόβαθμο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την ηγεσία των Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας κκ. Νετανιάχου και Παπανδρέου.

Θεσμοί και αντι-Θεσμοί

 από Βισάλτης
Γράφει η Αρτάνη

-Ευλύγιστοι είναι τελικά οι Θεσμοί, οι συνήθειες τα ήθη και τα έθιμα στην Πατρίδα μας, την γλυκιά Ελλάδα μας. Ευλύγιστοι σαν τα καλάμια, πού αν δεν λυγούσαν, θα έσπαζαν στο πρώτο φύσημα του δυνατού και παγερού Βοριά. Ίσως αυτό να οφείλεται από την μία στις επιρροές τού δυναμισμού της Δύσης, και από την άλλη, στο ραχάτι και πασαλίκι της Ανατολής. Κάπου όμως, στέκεται στο μέτριο «βολικό» του μέτρο και μέσο, κάτι σαν την σκληρή και συνάμα αναπαυτική κλίνη του Προκρούστη, που ο Παππούς μας ο Ησίοδος, κανέναν απολύτως δεν αναφέρει πως υπέφερε τα μύρια όσα μαρτύρια, είτε πετσοκόβοντάς τον ο γνωστός μας Προκρούστης, είτε τραβώντας του τα σκέλη και τα κοντά του ποδάρια,…ο «παλιάνθρωπος» εκείνος, στην Μυθολογία μας.

Το τέλος των ελληνικών διεκδικήσεων


*Στιγμιότυπο του LIFE από τις εργασιες της Συνδιάσκεψης της Ειρήνης του 1946 στο Παρίσι

*Στη Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη 
η Ελλάδα πιέστηκε από τους συμμάχους
να παραιτηθεί από οικονομικές 
και εδαφικές απαιτήσεις 65 χρόνια πριν


Του Περικλή Χ. Χριστίδη* στο Νεώτερη Ελληνική Ιστορία


Η βιβλιογραφική λήθη στην οποία περιέπεσε η Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη το 1946 στο Παρίσι, αν και έντονα στην εποχή της προβεβλημένη δημοσιογραφικά, ανάγει τις αιτίες της ήδη στην εποχή της έναρξής της, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.                                                               Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανία, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ) δεν ήταν πεπεισμένες για τη σκοπιμότητά της, καθώς ήδη από το 1945 είχαν συστήσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που περιελάμβανε τις ίδιες- κάποτε και τη Γαλλία- το οποίο προχωρούσε στη διευθέτηση των ζητημάτων που είχαν προκύψει από τον πόλεμο. Εκτεθειμένες όμως στα μάτια της κοινής γνώμης των χωρών τους, καθώς έτσι αγνοούσαν τους συμμάχους τους στα όπλα, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ θα πιέσουν τη Σοβιετική Ενωση έτσι ώστε να συγκληθεί μια Συνδιάσκεψη έστω περιορισμένης εμβέλειας. Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών θα διατηρήσει τις αποφασιστικές του αρμοδιότητες, ενώ η Συνδιάσκεψη δεν θα ασχοληθεί με τη Γερμανία, στα ζητήματα της οποίας δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις. Η Συνδιάσκεψη θα αφορά μόνο τις

Η απάτη του χρήματος! «Το χρήμα είναι ψεύτικο και χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί παγκόσμιος έλεγχος»;


 

Μια οδυνηρή διαπίστωση με παγκόσμιες διαστάσεις, είναι, πως το κυνήγι του χρήματος έχει ξεπεράσει τα όρια της απλής επιβίωσης. Αν και μπορούμε να ζήσουμε άνετα με ένα μέτριο μισθό, εντούτοις οι νέες ανάγκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί,  γα πιο μεγάλο σπίτι, για πιο μοντέρνο αυτοκίνητο, για ταξίδια και φανταστικά κομφόρ, μας έχουν οδηγήσει συνειδητά ή υποσυνείδητα στο κυνήγι του χρήματος. Η τάση αυτή είναι που προκαλεί τον ανταγωνισμό, τον ατομικισμό, και την αποξένωση, κι έτσι όλοι νιώθουμε πως αν κάτι δυσάρεστο μας τύχει κανένας δεν θα ενδιαφερθεί, κανείς δεν θα μας κοιτάξει. Η τάση αυτή αναπτύσσει στην ψυχή ανασφάλεια και μοναξιά γιατί οι γύρω μας πια δεν είναι ειλικρινείς φίλοι, αλλά ειλικρινείς ανταγωνιστές. Η ανασφάλεια και η ψυχολογική μοναξιά φαίνεται είναι το αντίτιμο της προσπάθειας των ανθρώπων για απόκτηση περισσότερου χρήματος απ’ όσο χρειάζονται για να έχουν μια άνετη ζωή.
Πως έφτασε όμως όλη η ανθρωπότητα να έχει εθιστεί σε αυτό το ξέφρενο κυνήγι και ποια είναι η αλήθεια σχετικά με το χρήμα; Πως γίνεται

Δεν είναι ώρα για «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και ιπποτισμούς

 από Ελεύθερη Ζώνη

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν ξέρω αν θα χρησιμεύσει σε τίποτε, αλλά καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουν όσοι υποστηρίζουν ότι ασχολούνται με τον δημόσιο βίο της χώρας (αν υπάρχει ακόμη κάτι που να θυμίζει δημόσιο βίο), ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ούτε οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ούτε οι ταξιτζήδες, ούτε οι δημοσιογράφοι στα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Το πρόβλημα της χώρας παραμένει πολιτικό, είναι πρόβλημα του πολιτικού προσωπικού της - παλαιού, αναπαλαιωμένου και νεοφώτιστου - που, όπως φαίνεται, αποφάσισε να κρύψει την γελοία ανικανότητά του πίσω από επιθέσεις σε εργαζομένους, βιαστικές και αψυχολόγητες «μεταρρυθμίσεις» και κορώνες δια των οποίων οι ευθύνες μετατίθενται πάντα στους τελευταίους τροχούς της αμάξης.

Ουδείς από τους εργαζόμενους – αλλά ούτε και όλοι μαζί – δημιούργησε το βαρύ δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό το δημιούργησαν αυτοί που σήμερα προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Αυτοί που σπατάλησαν τους εθνικούς και τους κοινοτικούς πόρους, κακοδιαχειρίστηκαν ανθρώπους και χρήματα, δημιούργησαν εργαζομένους διαφορετικών ταχυτήτων ανάλογα με τις πελατειακές – εκλογικές ανάγκες τους, χάιδεψαν αυτιά και έκλεισαν στόματα, εξουδετέρωσαν, εκμαύλισαν και διέφθειραν τον λαό στην αρχή, για να τον εξουθενώσουν μετά, διαλύοντας τη χώρα.

Ελληνικά σκάφη βάζουν σημαία Αλβανίας!



Είναι και αυτό επίπτωση της οικονομικής κρίσης. Ελληνικά σκάφη να βάζουν σημαία Αλβανίας, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να έχουν οικονομικά οφέλη. Βέβαια μέχρι τώρα οι έχοντες σκάφη προτιμούσαν τις σημαίες διάφορων τριτοκοσμικών χωρών. Πλέον στρέφονται προς τη γειτονική Αλβανία.

Ένα τέτοιο σκάφος, δηλαδή με σημαία Αλβανίας, το "ΑTHINA" μισοβούλιαξε στα Σύβοτα, πηγαίνοντας από την Ελευσίνα στην Αλβανία. Πάντως κάποιοι υποστηρίζουν ότι με μερικά από τα σκάφη με σημαία Αλβανίας γίνεται διακίνηση ναρκωτικών!

Σκόπια: Άγριες Συγκρούσεις Αλβανών - Σλάβων και Αστυνομίας στο Τέτοβο.



Μετά το πέρας των αγώνων μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου Shkëndija και Teteksi ξέσπασε μάχη ανάμεσα σε οπαδούς των ομάδων και της σκοπιανής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι οπαδοί της πρώτης αναφερόμενης ομάδας, η οποία έχασε με 2-0 από την άλλη, συγκρούστηκαν με την αστυνομία βγαίνοντας από το στάδιο της πόλης.
Η συγκρούσεις μεταφέρθηκαν μέσα στους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγιναν συλλήψεις οπαδών καθώς έχουν αναφερθεί και πολλοί τραυματισμοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οπαδοί της αλβανικής ομάδας Shkëndija είχαν έρθει, ήδη, σε σύγκρουση με τους οπαδούς της σλαβικής ομάδας Teteski στις κερκίδες του γηπέδου.
Η σύγκρουση ξέφυγε από την αθλητική διάσταση του θέματος και μεταπήδησε στην εθνική με αποτέλεσμα οι Αλβανοί να επιτεθούν στην αστυνομία που προσπαθούσε να προφυλάξει τους οπαδούς της σλαβικής ομάδας.
Όπως ισχυρίστηκαν οι Αλβανοί οπαδοί, είχαν εξαγριωθεί με την ταπεινωτική εθνική αντιμετώπιση που είχαν από τους Σλάβους οπαδούς, οι οποίοι εξέφραζαν για αυτούς μειωτικούς χαρακτηρισμούς για την εθνική τους υπόσταση.
Από τις συγκρούσεις στους δρόμους του Τέτοβο έσπασαν πολλές βιτρίνες καταστημάτων. Λεπτομέρειες, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία θα γίνουν γνωστές αύριο.

Βορειοηπειρωτικά

Η Φωνή μια 12χρονης Κούρδισσας:Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με το να αρνείσαι την ύπαρξη μας στην Τουρκία.


murder_of_kurdish_children 

Άδανα, -. Στο συνέδριο του Φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στα Αδανα ένα 12 χρονο Κορίτσι Κουρδικής καταγωγής η Devran Bozkuş πήρε τον λόγο και απευθύνθηκε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ρεζέπ Ερντογάν λέγοντας:

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην αρχή δήλωσε ότι ι« το κουρδικό πρόβλημα είναι δικό μου πρόβλημα » και στην συνέχεια αυτό που έκανε ήταν να δώσει εντολή στην αστυνομία για να κτυπήσει τους ανθρώπους αδιακρίτως συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων ανθρώπων και παιδιών.

"ΟΧΙ" από καλλιτέχνες στην πρόσκληση του ΑΚΕΛ


Μία σειρά από καταξιωμένους καλλιτέχνες οι οποίοι προσκλήθηκαν από το ΑΚΕΛ για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που διοργανώνει η “Κίνηση Πολιτισμού” της ΕΔΟΝ, απάντησε αρνητικά μετά από προσωπικές και συλλογικές παρεμβάσεις που τους καλούσαν να μην εμπλακούν λόγω της πολιτικής διάστασης του όλου ζητήματος.
  • Tσαλιγοπούλου: "Δεν επιθυμώ να λάβω θέση σε πολιτικές διενέξεις"
  • Δημήτρης Μακρής: "Εκ παραδρομής το όνομα μου στην ανακοίνωση της εν λόγω εκδήλωσης"
  • Γιώργος Ανδρέου: "Δεν επιθυμώ να διαιρέσω αντί να ενώσω"
  • Ευριδίκη: "Oι ίδιοι βάζουμε το χεράκι μας για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας"
  • Κατσιμίχας: "Δεν υπάρχει απολύτως καμιά περίπτωση να λάβω μέρος σ' αυτή την συναυλία
Στην εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου, υποτίθεται ότι θα λάβουν μέρος 30 καλλιτέχνες αλλά ήδη πέντε από αυτούς έχουν ακυρώσει τη συμμετοχή τους.
Tελευταία ενημέρωση: (23:42)

Ένα ενδιαφέρον και λίγο διαφορετικό Χρονικό της Ελληνικής Οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας


 

(Λάβαμε το ακόλουθο μύνημα από τον φίλο μας Γ. Β. από την Θεσσαλονίκη. Το παραθέτουμε αυτούσιο,χωρίς να το υιοθετούμε πλήρως, καθώς θεωρούμε πως οι βασικότεροι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι ο Ελληνικός λαός και η πολιτική του ηγεσία. Πρέπει όμως να προβληματιστούμε και για τον ρόλο άλλων δυνάμεων και κέντρων οικονομικής επιρροής που μάλλον δεν στάθηκαν αμέτοχα στην Ελληνική καταβαράθρωση)

1. ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τράπεζες – Επενδ. Εταιρίες:

«Αυτοί που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν». George Santayana (1863-1952)

Μάριος Ευρυβιάδης: Οθωμανική ιστορία, αραβική αμνησία
«Αυτοί που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν» 
Τον Αύγουστο του 1915 και τον Μάιο του 1916 οι Οθωμανοί κρέμασαν σε δημόσια θέα Άραβες προύχοντες (μουσουλμάνους και χριστιανούς) με την υποψία ότι συνεργάζονταν με Βρετανούς και Γάλλους κατά των συμφερόντων της Υψηλής Πύλης. Όχι τυχαία, η εκτέλεση έγινε στη Δαμασκό, τη μητρόπολη του αναδυόμενου αραβικού εθνικισμού και παραδοσιακού κέντρου της αραβικής ιστορίας και πολιτισμού. Όπως συνηθίζονταν από τον Σουλτάνο και την αυλή του, η εκτέλεση έγινε για να παραδειγματιστούν οι Άραβες ώστε να μην υποκύψουν στα κελεύσματα των Βρετανών, κυρίως (αλλά και των Γάλλων) να εξεγερθούν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η τελευταία είχε συστρατευθεί με τους Γερμανούς και κήρυξε τον πόλεμο κατά των Συμμάχων (Εntente) τον Οκτώβριο του 1914.
Υπογραμμίζεται εδώ ότι η κήρυξη του πολέμου από τον Σουλτάνο ήταν στην πραγματικότητα κήρυξη Ιερού Πολέμου (Jihad) κατά των απίστων. Εκδόθηκε δηλαδή «φέτβα» από τον Σουλτάνο ως Χαλίφη που καλούσε όλους τους μουσουλμάνους και τους Άραβες, να αρχίσουν να σφαγιάζουν «άπιστους», δηλαδή χριστιανούς και Εβραίους (είναι στη βάση αυτής

Μιχάλης Ιγνατίου στον «Φιλελεύθερο»: Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη ηγεσίας που θα οδηγήσει την οικονομία και την Ελλάδα στη σωτηρία ενώ στην Κύπρο ο Χριστόφιας κλείστηκε στο γυάλινο σπίτι του....

Αληθεύει ότι η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν έχει ιδέα επί του αντικειμένου της, είναι υπάλληλος ξένης εταιρείας με φιλοτουρκικές θέσεις ενώ είναι και φανατική υποστηρίκτρια του «σχεδίου Ανάν»; 
“Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι”, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε λαμβάνοντας το δικό του μερίδιο της ευθύνης για το Μνημόνιο πως “προχωράμε δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω. Αυτό είναι ίσως αναπόφευκτο - είναι η φύση των πραγμάτων. Αλλά αισθάνομαι ότι ο έξω κόσμος επικεντρώνει πάρα πολλά για τα βήματα προς τα πίσω και όχι στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο συνολικά”. Ο κ. Τόμσεν, ευγενικός από τη φύση του, περιέγραψε την κάκιστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και άφησε, όπως πράττει πάντα, να αιωρείται μία αχτίδα ελπίδας, παρά το γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολύ οδυνηρή. Ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας πως η Ελλάδα ίσως να βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή. 

Δυστυχώς, η χώρα οδηγήθηκε στον σκληρό μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χωρίς κανένα προγραμματισμό, και το κυριότερο χωρίς να γνωρίζουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών ότι δένοντας την Ελλάδα στο άρμα του ΔΝΤ

Η Τουρκία μέσα στη δεκαετία που διανύουμε θα διαμελιστεί!



Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς (GEOPOLITICS & DAILY NEWS)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Στις 19 Ιανουαρίου του 2010 είχα γράψει ένα άρθρο (ως συνδιαχειριστής τότε) για λογαριασμό του φιλικού blog σήμερα “Greek National Pride”. Ο τίτλος ήταν: Που μπορεί να φτάσει τελικά η Τουρκία; (Μέρος 1ο) με την επισήμανση: “Η Τουρκία εξελίσσεται σταδιακά σε …«κεφαλή» του Μουσουλμανικού κόσμου”. Το δεύτερο μέρος του άρθρου επικεντρώθηκε στις φοβίες των ίδιων των Τούρκων σχετικά με το ενδεχόμενο διαμελισμού τους. Ο τίτλος ήταν: Που μπορεί να φτάσει τελικά η Τουρκία; (Μέρος 2ο) με την επίσης επισήμανση: “Η δήθεν υπερδύναμη και ο πιθανός διαμελισμός της – Μία νέα υπερδύναμη ή όχι;”
Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά. Ωστόσο οι εξελίξεις θα έλεγα πως δικαιώνουν τα δύο άρθρα που ακολουθούν. Ο διαμελισμός της Τουρκίας, δεν είναι κάτι εύκολο να αναλυθεί, πόσο μάλλον να

Η εκκλησία της Αλικαρνασσού ξανακτίζεται...

ΟΥΤΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΤΗ ΔΕΝ ΕΠΕΦΤΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ…


Το Μπόντρουμ θα ξαναβρεί την εκκλησία του

Θα κατασκευαστεί ξανά στο Μπόντρουμ η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε κατεδαφιστεί την δεκαετία του 1960 για να κατασκευαστεί αγορά. Ο δήμαρχος Μεχμέτ Κοτζαντόν που πέρασε την απόφαση με ομοφωνία από το δημοτικό συμβούλιο, είναι αποφασισμένος να την κατασκευάσει σύντομα.

Ο επικεφαλής του δήμου του Μπόντρουμ είναι από την παλιά οικογένεια των Κοτζαντόν.