Σελίδες

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ποιος είναι ο "ιζνογκούντ" της Ελληνικής πολιτικής σκηνής και ... μέγας Δούξ του “παλάτσο Μπαρμπερίνι”; Είναι κράτος αυτό ή ... παρωδία κράτους;;;


 

 Λάζαρος Ελευθεριάδης 

Κράτος στα αρχαία Ελληνικά σήμαινε δύναμη. To κράτος είναι μία οργανωμένη πολιτική οντότητα, μία κοινωνία, η οποία κατέχει καθορισμένη γεωγραφική περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πληθυσμό. Σε έναν προσεγγιστικό ορισμό ως κοινωνία φέρεται, η διαρκής στο χρόνο συνεργατική ομάδα, τα μέλη της οποίας ανέπτυξαν οργανωμένα πρότυπα σχέσεων μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασής τους.

Ενα κράτος συνήθως περιλαμβάνει ένα σύνολο οργανισμών οι οποίοι έχουν τη δικαιοδοσία και είναι διατεταγμένοι έτσι, ούτως ώστε, να φτιάχνουν τους κανόνες εκείνους οι οποίοι κυβερνούν τον πληθυσμό μίας κοινωνίας μέσα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια. Ένα κράτος έχει κυβέρνηση, νόμους και αναγνωρισμένη κυριαρχία.

Στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και στη διεθνή πολιτική σκηνή ο όρος Κυριαρχία χρησιμοποιείται προκειμένου να υποδηλώσει την ανεξαρτησία αλλά και την αυτονομία ενός Κράτους, ακριβώς επί των σχέσεών του με άλλα Κράτη.

Επίσης ο συναφής όρος “εθνική κυριαρχία” που χρησιμοποιείται και αυτός ευρύτατα, με λιγότερη ίσως αυστηρότητα, υποδηλώνει και καταδεικνύει, το δικαίωμα ή την...

Ας μην απαξίωναν σκόπιμα τα ελληνικά ναυπηγεία οι Α. Παπανδρέου- Φλωράκης με τους ηλίθιους ΠΑΣΟΚους και ΚΚΕδες!

Για 5 Έλληνες εφοπλιστές δουλεύει η κορεατική ναυπηγική βιομηχανία
 

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Ελληνική υπόθεση αποτελούν τα μεγάλα συμβόλαια της νοτιοκορεάτικης ναυπηγικής βιομηχανίας καθώς την στιγμή αυτή κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν 31 ποντοπόρα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ή liquefied natural gas carriers (LNGC). Τα δεξαμενόπλοια αυτά, των οποίων η αξία του καθενός εξ’ αυτών, σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons, ανέρχεται στα  205 εκατομμύρια δολάρια, αποτελούν τον πιο καυτό κλάδο των ναυλαγορών καθώς η μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο και ο μικρός αριθμός του παγκόσμιου στόλου συντηρούν τα επίπεδα των ημερήσιων ναύλων κοντά στα 150.000 δολάρια. Με 31 πλοία υπό παραγγελία, η συνολική επένδυση των 5 Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν εξασφαλίσει θέσεις στα ναυπηγεία ανέρχεται σε 6,355 δισ. δολάρια.

Τα 31 πλοία LNGC που έχουν παραγγελθεί στην Νότιο Κορέα ανήκουν στους Έλληνες εφοπλιστές Γ. Αγγελικούση, Γ. Προκοπίου, Π. Λιβανό, Γ. Οικονόμου και κ. Μαρτίνο. Συγκεκριμένα η Maran Gas του Γ. Αγγελικούση έχει 6 υπό ναυπήγηση στην Daewoo και 4 στην Hyundai Samco, ενώ ενεργοποιεί σύμφωνα με πληροφορίες τις option που διαθέτει για ένα ακόμα. H DynaGas του Γ. Προκοπίου έχει 7 υπό ναυπήγηση στην Hyundai Heavy. Η Cardiff Marine του Γ. Οικονόμου έχει 4 υπό ναυπήγηση στην Daewoo και η Thenamaris του Κ. Μαρτίνου 3 στην Samsung Heavy. Τέλος η GasLog του Π. Λιβανού έχει βάλει παραγγελίες για 8, επίσης...

Περνούν απαλλοτριώσεις-εξπρές ιδιωτικών περιουσιών υπέρ των ξένων δανειστών!


Απαλλοτριώσεις-εξπρές ιδιωτικών περιουσιών προβλέπει νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, το οποίο θέτει πρακτικά υπό την απειλή της κατάσχεσης το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών της χώρας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του εξωτερικού δανεισμού, με τροποποίηση του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μέσω του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις».
Mόλις δύο ημέρες μετά την έγκριση του νέου Μνημονίου εκχώρησης του ελέγχου της χώρας στην τρόϊκα, όπως είχε αποκαλύψει στις 14/02  το defencenet.gr η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κ.Σπηλιόπουλου, είχε «βάλει στο πακέτο» των παραχωρήσεων στην τρόϊκα και την ιδιωτική περιουσία!
Με απόφαση λοιπόν της κυβέρνησης το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, κινητής και ακίνητης, τίθεται υπό επίταξη-απαλλοτρίωση, δηλαδή αναγκαστική απαλλοτρίωση με κάποια αποζημίωση (δηλαδή χάνουν οριστικά την κυριότητά τους οι ιδιοκτήτες!) κάνοντας χρήση του λεγόμενου «πλαγιαστικού δικαιώματος»
Αν σε αυτό περιλάβουμε και την πρόβλεψη του νέου Μνημονίου που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περί περί «σύλληψης και κράτησης» όσων αντιδρούν στην κατάσχεση...

Μεταπολίτευση… κεκλεισμένων των θυρών


Σε επίπεδο ουσίας αλλά και σημειολογικών συμβολισμών, η Δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας μετά τη Μεταπολίτευση, υπέστη ένα εξαιρετικά σοβαρό πλήγμα με την εικόνα… κεκλεισμένων των θυρών, που επικράτησε στις παρελάσεις ανά την επικράτεια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα δεν είναι κυρίως οικονομική. Είναι πρωτίστως και βαθιά κρίση πολιτικής ηγεσίας, καθοδήγησης, έμπνευσης και αξιολόγησης των νέων εθνικών προτεραιοτήτων.
Οι εκλογές που έρχονται μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο, καθοριστικό βήμα, για να ξαναπιάσει η Ελλάδα το νήμα με το μέλλον που χάνεται. Να ανοίξει τους ορίζοντές της, αντί να κλείνεται στον εαυτό της. Και μαζί, να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα.

ΔΗΜ.ΑΡ: Άρχισαν τα… όργανα στο «χωνευτήρι» του ΠαΣοΚ!



Παραιτήθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας με αφορμή την ένταξη…
Ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται πως δεν είχε λάβει σοβαρά το «μήνυμα» των μελών Νομαρχιακής επιτροπής Πιερίας πως εάν δεν σταματήσει την ανεξέλεγκτη ένταξη διαγραφέντων Βουλευτών του ΠαΣοΚ στην Παράταξη θα υπάρξουν ομαδικές παραιτήσεις!

Ο Αμοιρίδης ήρθε, η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ στην Πιερία… έφυγε…

Του Φάνη Κυριόπουλου

Η σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι ήταν η ένταξη στην ΔΗΜ.ΑΡ του Γιάννη Αμοιρίδη, γεγονός που οδήγησε σύσσωμη την Επιτροπή σε παραίτηση και τα μέλη της εμφανώς δυσαρεστημένα από τον κ. Κουβέλη στον οποίο καταλογίζουν πως μετατρέπει την Παράταξη σε...

Η (μη) αλήθεια του κ. Πάγκαλου... Στην πραγματικότητα, δεν θέλει να δώσει την δυνατότητα στον λαό... να μην τον ψηφίσει



Η απόφαση το κ. Θεόδωρου Πάγκαλου να μην πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές ήταν, λίγο ως πολύ, αναμενόμενη. Άλλωστε ο τρόπος που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κινήθηκε ένα μεγάλο διάστημα από τις εκλογές του 2009 και μετά, οδηγούσε στο λογικό συμπέρασμα ότι δύσκολα θα μπορούσε να ξαναθέσει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών.
Ενδεχομένως απελευθερωμένος από το άγχος της διαδικασίας επανεκλογής ο κ. Πάγκαλος ενόχλησε αλλά και... (παρ)ενοχλήθηκε πολύ. Έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και πρόσβαλαν ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων. Ταυτόχρονα όμως βρήκαν και υποστηρικτές που έλεγαν ότι ο Πάγκαλος απλώς τολμάει να πει όσα δεν τολμούν όλοι οι άλλοι.
Δέχθηκε φραστικές επιθέσεις από φοιτητές σε ομιλίες που έκανε στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέχρι κι από πελάτες εστιατορίων στα οποία σύχναζε. Επιθέσεις που όμως κάθε άλλο παρά έδειξαν ότι...

Τι να περιέχει το κεφάλι του και χρειάζεται στήριξη; Μυαλό αποκλείεται! Άρα ..... λέτε;


Κυκλοφόρησε η νέα αφίσσα του ΠΑΣΟΚ με τον Βενιζέλο

Η πρώτη αφίσα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου που σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας κυκλοφόρησε.
Με σύνθημα «Γίνεται; ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ» και την επισήμανση της αυτοδύναμης Ελλάδας δίπλα στον «Ήλιο» του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος φωτογραφίζεται μπροστά από την ελληνική σημαία

Νέα τουρκική επίθεση στη Κύπρο


Το δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας “Μιλλιετ” περί “επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της , μόλις η κυπριακή δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε , θέτει σε ενέργεια ένα δεύτερο σχέδιο των τούρκων στο κυπριακό.
Το σχέδιο αυτό είναι αλληλένδετο με την προσπάθεια της Τουρκίας να υποσκάψει την προεδρία της Ε.Ε. , από την κυπριακή δημοκρατία και να προβάλει , κατ' εκείνη την περίοδο , το θέμα της “τουρκοκυπριακής απομόνωσης”.
Οι τούρκοι , όπως ήταν φυσικό , επικαλούνται επίσης και την πρόταση της “ελληνοκυπριακής πλευράς” για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών , με αντάλλαγμα το απευθείας εμπόριο Ε.Ε. και κατεχομένων.
Το χαρτί της επιστροφής με οποιοδήποτε τρόπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου , το κρατούσαν οι αγγλοτούρκοι στο μανίκι τους για να το ρίξουν στάχτη στα...

Μαζική άρνηση πληρωμής χαρατσιών και στην Ιρλανδία


Διάφορα αναπάντεχα, ευχάριστα, έως πολύ ευχάριστα αναπάντεχα άρχισαν να συμβαίνουν τα δυο τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όχι μόνο σε κάθε χώρα χωριστά αλλά και δι-ηπειρωτικά. Ας πούμε, κάτι που σπέρνεται σε μια μεριά, το βλέπεις ξάφνου και απροειδοποίητα να σπέρνεται κι αλλού, χιλιάδες μίλια μακριά, σαν να συνέβη κάτι τελευταία στους ανέμους, κι εκεί που κάθονταν για χρόνια μαζεμένοι στο κονάκι τους, λες και τους λύθηκε το χαλινάρι, κι αφήνιασαν, κι άρχισαν να καβαλάνε βουνά, να δρασκελίζουν θάλασσες και πελάγη, να ορμάνε σε πεδιάδες και κοιλάδες, ν’ ανακατώνουν τα μυαλά, ν’ αρπάζουν σπόρους, γύρη και ιδέες από τη μια μεριά και να τις απιθώνουν σε κάποια άλλη μακρύτερα, κι αυτή η γύρη, οι σπόροι κι οι ιδέες να βρίσκουν στην καινούργια γωνιά αφράτο χώμα, να φουντώνουν και να καρπίζουν.
Κάποιοι τέτοιοι καλοί άνεμοι μετέφεραν τις στάχτες του Μπουαζίζι από την Τυνησία, σε πόσες και πόσες γωνιές του πλανήτη που τις λίπαναν, κάποιοι άλλοι ήρθαν απ’ το νότο, απ’ την...

Στις 28 Μαρτίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 22.00', στο ''Αγγέλων Βήμα'', Σατωβριάνδου και Ξούθου, στην ΟΜΟΝΟΙΑ.

Το παναθρώπινο μουσικό έργο ''Η Αποκάλυψη του Ιωάννη'',σε ποιητική απόδοση και μουσική σύνθεση του Ηπειρώτη Νίκου Παπακώστα, και σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση του Γιώργος Καραμίχου.
σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση: Γιώργος Καραμίχος.

Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 22.00' στο ''Αγγέλων Βήμα'' Σατωβριάνδου και Ξούθου, στην Ομόνοια.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
σε
ποιητική απόδοση και μουσική σύνθεση
Νίκου Παπακώστα.


Στο ''Αγγέλων Βήμα'', Σατωβριάνδου και Ξούθου, στην ΟΜΟΝΟΙΑ,  την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, στις 22.00'παρουσιάζεταιένα ξεχωριστό έργο, που καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια γραμματεία, την"Αποκάλυψη του Ιωάννη", σε ποιητική απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά και μουσική του Νίκου Παπακώστα.

ΟΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ «ΖΩΤΙΚΟ ΨΕΥΔΟΣ» ΕΠΙΚΕΡΔΗ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ, ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΟΙ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΑΠΕΙΛΟΥΝ!


Χθές το πρωί γυρίσαμε τα ρολόγια μας…70 χρόνια πίσω!

1eleytheroiskopΓράφει ο Μάκης Δεληπέτρος
 
Μια φορά και ένα καιρό, μια γριά, μπήκε μέσα σε ένα ρέμα για να περάσει απέναντι. Έτσι κάπως, την πήρε το ποτάμι και πνίγηκε…

Διολισθαίναμε για 10ετίες στο παράλογο, αφήνοντας απλώς τον κάθε ένα δίπλα μας, να κάνει ένα μικρό «γεφύρι» ανάμεσα στην εκκεντρικότητα και την προσωπική του ψευδαίσθηση για την ζωή.

Έτσι ο εθισμός, η μη- αντίδραση μας απέναντι στο μη-λογικό λειτούργησε σαν πόρτα στο σημερινό, πολιτικό τύπου, παραλήρημα:

· Η κυβέρνηση, βασισμένη στη λογική του «δεν αντιδρούν άρα συνεχίζουμε» προχώρησε βήμα- βήμα από τις αντικοινωνικές μεθοδεύσεις και το κόψιμο των συντάξεων στην ανοικτή ταύτιση με τον επιτιθέμενο, εν προκειμένω «νταβατζήδες», ξένες κυβερνήσεις καιFunds. Σήμερα στέκεται απέναντι...

Προδότες, αυτά τα παιδιά θα γίνουν οι νεκροθάφτες σας!


"Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει", ήταν η απάντηση των παιδιών στον

  Ασκούνη, που ακύρωσε την παρέλαση!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μαθητές της πόλης που με δάκρυα στα μάτια ψάλλουν
 τον Εθνικό Ύμνο! Σκηνές που έχασε ο δήμαρχος Καλλιθέας, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και 
εκ των υποστηρικτών του ΓΑΠ, Κώστας Ασκούνης. Δεν πειράζει. Του χρόνου. Ας το 
απολαύσει τουλάχιστον από την οθόνη του υπολογιστή του!

 

ΠΕΡΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ...

ΤΟ 2009 3.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑΝ ΠΙΚΡΑ

 ΤΟ 2012 Ο ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ( ΑΦΟΥ...

Ο φόβος της εξουσίας μπροστά στη νεραντζιά

 Τους πολύ επικίνδυνους, τους πολύ κακούργους όταν τους πάνε στο δικαστήριο και τους δικάζουν, είθισται να τους μαντρώνουν μέσα σ’ ένα σιδερένιο κλουβί, πιο πολύ για λόγους συμβολικούς παρά ουσίας. Όσο δε περισσότεροι οι κακούργοι, τόσο μεγαλύτερο το κλουβί, για λόγους απλής γεωμετρίας, για να χωρέσουν δηλαδή.
Όταν μαντρώνεις ολόκληρη πλατεία, κι ολόκληρο τετράγωνο μαζί, σημαίνει κατ’ αναλογία ότι οι κακούργοι είναι και πολλοί και ιδιαιτέρως επικίνδυνοι.
Η ιδιαιτερότητα του χθες και σήμερα ήταν ότι οι κακούργοι μαντρώθηκαν οικιοθελώς, θαρρείς...

Τρυκ για να κρύψουν την αποτυχία του PSI οι αποστειρωμένες παρελάσεις

«Ημέρα της κρίσεως» η 15η Μαΐου 
Σοφία Βούλτεψη 



Η αποτυχία του PSI, που εξακολουθεί να εκκρεμεί και να παίρνει παρατάσεις, βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή ημέρα, που από επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας κατέληξε σε μέρα ντροπής και αποστειρωμένης μνήμης.
 
Με το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει φρούριο απροσπέλαστο και τους υπουργούς της κυβέρνησης να παρακολουθούν την παρέλαση χωρίς τον λαό, αποδείχθηκε επίσης πως η εντολή του πρωθυπουργού να βρίσκεται σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο στην εξέδρα, δεν ήταν παρά ένα τρυκ, δια του οποίου τους προφύλαξε από την παρουσία τους σε διάφορες πόλεις...

Είδατε στα βίντεο της παρέλασης, με τι επιτηδευμένη χάρη υποκλίνεται ο Παπούλιας στις Σημαίες; Με την ίδια αλλά σε συνδυασμό με δουλικότητα, υποκλίνεται και στους νέους δυνάστες μας!


Λίγο πριν την καταστροφή!

Του Άγη Βερούτη 
Οι μέρες που περνάμε έχουν ξεκάθαρο άρωμα συντέλειας. Στα προηγούμενα δυο χρόνια έκλεισε το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων. Κάποιοι βουλευτές και μετέπειτα αξιωματούχοι της κυβερνήσεως είπαν πως αυτοί που έκλεισαν δεν θα έπρεπε να ήσαν ανοιχτοί εξαρχής, πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσα ρουχάδικα, τόσες καφετέριες, τόσα τυροπιτάδικα.

Μετά ήρθαν τα περίπτερα με τον καθορισμό τους ως φοροεισπράκτορες του κράτους, έπειτα οι χρηματιστηριακές, κατόπιν οι τεχνικές εταιρίες και όλα τα επαγγέλματα της οικοδομής, ο κλάδος των αυτοκινητάδων και των συνεργείων, οι μάντρες αυτοκινήτων, η μίσθωση ακινήτων, η πώληση και μεσιτεία ακινήτων, και ούτω καθεξής.

Κάθε φορά η καταστροφή μονάδων παραγωγής πλούτου στην ιδιωτική οικονομία ήταν “νομοτελειακή”, αναπόφευκτη, και “απαραίτητη” δια στόματος φαρισαίων και τελώνων, για την εξυγίανση της οικονομίας μας. Αυτή όμως η “δήθεν” νομοτελειακή κατάληξη των μικρομεσαίων αυτών επιχειρήσεων (και πολλών ίσως μεγάλων που δεν πρόλαβαν να μεταναστεύσουν σε λιγότερο τοξικά για την επιχειρηματικότητα κράτη), ήταν το αντάλλαγμα για να μην γίνουν δραστικές αλλαγές στο μέγεθος, στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά του τεράστιου κρατικού...

Τα… ανεξήγητα των δημοσκοπήσεων


Κατ’ αντιστοιχία με την… εποχή της φωτοτυπίας, που ήταν για την ελληνική παιδεία, δηλαδή για το μέλλον του τόπου, η περίοδος της θητείας της Άννας Διαμαντοπούλου στο αρμόδιο υπουργείο, ζούμε την εποχή της φωτοτυπίας και σε δημοσκοπικό επίπεδο.
Μια γρήγορη ανάγνωση των «ξύλινων τίτλων», δηλαδή της πρόθεσης ψήφου των μετρήσεων που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο, καθώς και ποιοτικών ευρημάτων όπως είναι η πρωθυπουργική καταλληλότητα, φτάνει και περισσεύει για να διαπιστώσει κάποιος ο οποίος διατηρεί επιμελές αρχείο δημοσκοπήσεων, ότι επιστρέψαμε, και μάλιστα με… κρότο, στο 2004.
Τότε που, στα τέλη του Ιανουαρίου, μετά την παράδοση του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου με… απευθείας ανάθεση, το Κίνημα εμφανίστηκε να εκμηδενίζει την...

Οι Πειρατές αποδυναμώνουν τον συνασπισμό της Μέρκελ

Τέσσερις ακόμη βουλευτές για τους Γερμανούς Πειρατές.

Με 7,4% στο αγροτικο-βιομηχανικό Σάαρλαντ οι Πειρατές ξαναμπαίνουν σε κοινοβούλιο, έξι μήνες μετά τη νίκη τους στο Βερολίνο και δυόμισι χρόνια μετά την εκλογή δύο Σουηδών Πειρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πολύ μικρή προεκλογική περίοδος στο Σάαρλαντ,  που προκλήθηκε από την πρόωρη διάλυση της τοπικής βουλής τον Ιανουάριο του 2012, έδειξε ότι είναι εφικτή μια πετυχημένη καμπάνια, χωρίς πολύ χρόνο προετοιμασίας και χωρίς μεγάλες δαπάνες.

Ταυτόχρονα το κόμμα των Πειρατών ήταν με 25% το δεύτερο σε ψήφους στη νεολαία και όσους ψήφισαν για πρώτη φορά.

Έτσι συνολικά στην Ευρώπη έχουμε σήμερα 2 Πειρατές Ευρωβουλευτές, 19 Βουλευτές και 201 δημοτικούς συμβούλους σε Σουηδία, Ουγγαρία, Ελβετία, Ισπανία (Καταλωνία), Τσεχία και Γερμανία.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2012 μετά από...

Το σενάριο της διπλής κάλπης


Ο εγκλωβισμός Σαμαρά στη ρητορική των εκλογών, οι συσχετισμοί δυνάμεων και ο κίνδυνος
Picture 0 for Το σενάριο της διπλής κάλπης
Δεν υπάρχει κόμμα που να υπερψήφισε το πρώτο ή το δεύτερο μνημόνιο (πόσω μάλλον αμφότερα) και να έχει πολιτικό συμφέρον από τη διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών, τέλη  Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Αυτό επιβεβαιώνεται, εμμέσως πλην σαφώς, και από τις δημοσκοπήσεις.
ΠΑΣΟΚ,  ΔΗΣΥ και ΛΑΟΣ, που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, έθεσαν στη δημόσια συζήτηση, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, το θέμα της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου,  κάτι που προφανώς θα είχε νόημα μόνο με ριζικό ανασχηματισμό και την ευρεία(αν όχι την καθολική) συμμετοχή τεχνοκρατών.
Η ΝΔ, ωστόσο, που κρατάει τους τελευταίους μήνες τα κλειδιά των πολιτικών εξελίξεων, παρότι  φαίνεται να χάνει την προοπτική αυτοδυναμίας, είναι το μοναδικό από τα λεγόμενα μνημονιακά κόμματα που...

Μήλον της Εριδος η Ελλάδα


Επισημοποιείται η συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρου την ώρα που Μόσχα και Ουάσιγκτον δείχνουν έντονο... ενεργειακό ενδιαφέρον για τη χώρα μας
20120325-7743eΜήλον της Εριδος στον ενεργειακό ανταγωνισμό Μόσχας - Ουάσιγκτον κινδυνεύει να γίνει εκ νέου η Ελλάδα. Την ερχόμενη εβδομάδα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος επισημοποιούν την τριγωνική ενεργειακή τους συνεργασία με την υπογραφή μνημονίου, υπό το βλέμμα μάλιστα απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που έχει εκφραστεί ρωσικό ενδιαφέρον για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και αμερικανικό ενδιαφέρον για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης. Το σκηνικό περιπλέκεται καθώς, από τη μια, η ισραηλινή πλευρά δεν έχει ακόμη καταλήξει για τον τρόπο μεταφοράς του αερίου προς την Ευρώπη κι αν αυτός θα περνά από Ελλάδα, και συνδέει την τελική απόφαση και με τις μελλοντικές έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Ενώ, από την άλλη, το εκφρασμένο ενδιαφέρον της Γκάζπρομ να αποκτήσει μετοχές της ΔΕΠΑ, με στόχο...

Πολίτης Πάγκαλος


 Νομίζω πως ο ιστορικός του μέλλοντος όταν θα κοιτάζει τα αρχεία αυτής της εποχής θα κατατάξει ανάμεσα στους τυπικούς πολιτικούς της μεταπολίτευσης τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Όσο και να σκεφτώ δεν μπορώ να βρω πιο τυπικό εκπρόσωπο της μεταπολίτευσης και του ήθους της. Ο Πάγκαλος είναι η προσωποποίηση της μεταπολίτευσης.

Δηλαδή ένας άνθρωπος χωρίς καμία ιδιαίτερη ικανότητα που φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη με μόνο προσόν το θράσος. Άκουγα σε πολλές περιπτώσεις περί του ευφυούς Πάγκαλου, άλλα ποτέ δεν μπόρεσα να βρω μια απτή έκφραση της ευφυίας του. Ένας ευφυής μαθηματικός αφήνει κληρονομιά ένα θεώρημα, ένας ευφυής μηχανικός μνημονεύεται για ένα συγκεκριμένο έργο, ένας ευφυής στιχουργός αφήνει ένα σπουδαίο τραγούδι, όμως δεν μπορώ να θυμηθώ ένα έργο του Πάγκαλου το οποίο θα έδειχνε αυτήν την ευφυΐα.

Αντίθετα τον θυμάμαι σαν έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει αφήσει κανένα έργο, κάτι για το...

Εξαφανιστείτε!



Όταν ακούς τις ειδήσεις, στην τηλεόραση ή διαβάζεις τους τίτλους των εφημερίδων, αναρωτιέσαι, σε ποιά χώρα ζεις! Ποιοί είναι αυτοί, που κυβερνούν, ποιοί αυτοί, που νομοθετούν, με ποιά κριτήρια! Αν είναι άνθρωποι φυσιολογικοί, αν έχουν αισθήματα, αν κυκλοφορεί ανθρώπινο αίμα στις φλέβες τους. Αν έχουν αξίες, αν γνωρίζουν τι θα πει Αρετή, αν έχουν φιλότιμο, αν έχουν την αίσθηση της δικαιοσύνης. Αν, τέλος πάντων, πιστεύουν στον Θεό και αν έχουν φόβο Θεού!
Εγώ πιστεύω, πάντως, ότι τίποτε, από τα παραπάνω δεν διαθέτουν.
Γιατί, βρε αθεόφοβοι, πώς είναι δυνατόν, να ψηφίζετε νόμο που λέει, ότι, αν ένας φτωχός μετέτρεψε μια αποθήκη ή ένα γκαράζ σε σπίτι, μπορεί να πληρώνει 40 ευρώ το τετραγωνικό;Εσείς, θα φορολογούσατε και την παράγκα του Καραγκιόζη και μάλιστα, πολύ περισσότερο από τις βίλες!!
Δηλαδή, λέτε, εάν κάποιος, που δεν έχει λεφτά, για ν´ αποκτήσει ένα ρετιρέ και συμβιβάστηκε να μείνει σ´ ένα χώρο, που προοριζόταν για γκαράζ και είναι, ας πούμε,100τ.μ. Πρέπει να τιμωρηθεί και να γεμίσει τα ταμεία, που εσείς αδειάσατε, με 4000 ευρώ το χρόνο ώστε ν´ αρχίσετε να τα ξαναδειάζετε
Είστε ανάλγητοι, είστε ανέντιμοι, είστε ψεύτες και τελικά ΝΑΙ είστε απατεώνες, γιατί...

Πώς θα συμβιβαστούν ο καπιταλισμός με τη μαζική δημοκρατία...


Κινητοποιώντας τη νεωτερικότητα


Ζούμε, όπως μας λένε, μέσα σε μια ιδεολογική κρίση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παγιδευμένες σε πολιτικό αδιέξοδο και γενικότερη δυσλειτουργία, η Ευρώπη χρεοκοπεί και καταρρέει, η Κίνα αναπτύσσεται. Διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους σε όλες τις προηγμένες βιομηχανικές δημοκρατίες. Οι μεγάλοι και τρανοί συναντώνται στο Νταβός για να αναζητήσουν «νέα μοντέλα», ενώ σοβαροί σχολιαστές μελετούν ποιος και τι θα διαμορφώσει το μέλλον.
Η ιστορική προοπτική, ωστόσο, δείχνει αντιθέτως ότι η πραγματική αφήγηση της εποχής μας δεν έχει στο επίκεντρό της την ιδεολογική ανακατάταξη, αλλά τη σταθερότητα. Τα σημερινά προβλήματα είναι μεν πραγματικά, αλλά σχετίζονται μάλλον με πολιτικές παρά με αρχές. Οι μεγαλύτερες μάχες που αφορούσαν τη διάρθρωση της μοντέρνας πολιτικής και οικονομίας δόθηκαν στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα και τερματίστηκαν με την εμφάνιση του πλέον επιτυχημένου συστήματος που είχε ποτέ δει ο κόσμος.
Πριν από ενενήντα χρόνια, σε ένα από τα πρώτα τεύχη αυτού του περιοδικού, ο πολιτικός επιστήμονας Harold Laski σημείωνε ότι με την άνοδο των «μαζών» στην πολιτική εξουσία, η πρόκληση της νεωτερικής δημοκρατικής διακυβέρνησης προσέφερε στους απλούς πολίτες ικανό «σταθερό πλεονέκτημα, ώστε να καταστήσουν τη διατήρησή της μια υπόθεση πρώτης...

Εκλογές στη σκιά του Μνημονίου, της Siemens, των Μ.Κ.Ο, των Μ.Μ.Ε. και της ... δραχμής!


 

γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας 


Δημήτρης ΚωνσταντάραςΣε κάποιες – λίγες ελπίζω- εβδομάδες, οι Έλληνες, καθημαγμένοι, κατεξευτελισμένοι ως τεμπέληδες και μιζαδόροι σ΄ όλο τον κόσμο, άνεργοι ή με δουλειές των 500 ευρώ, χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη, με σύνταξη-φιλοδώρημα, απειλούμενοι καθημερινά με νέες αφαιμάξεις και κατασχέσεις , ξένοι και φοβισμένοι από συμμορίες στην ίδια τους την πόλη, κατηγορούμενοι στην ουσία ότι «εκείνοι φταίνε για όλα» και ένοχοι διότι «μαζί τα φάγαμε», με μόνη τους περιουσία 5-10 κιλά πατάτες Νευροκοπίου στο πορτ μπαγκάζ του χωρίς καμία αξία παλιού αυτοκινήτου τους στο οποίο δεν μπορούν να βάλουν ούτε βενζίνη, θα πάνε στην κάλπη να …ψηφίσουν.

Και θα είναι εκλογές αυτές στις οποίες οι πολίτες θα προσέρχονται στις κάλπες, με τα μάτια σκεπασμένα, τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, σε συντεταγμένες...

π. Γεώργιος Μεταλληνός: Ανατολή και Δύση πριν το 1453 σε επίπεδο εκκλησιαστικό



Στέργιος Ζυγούρας (mail)
ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος κατά τη σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-39) για την ένωση των εκκλησιών Ρώμης-Ν. Ρώμης-Κωνσταντινούπολης (Ανάκτορο Medici-Riccardi, Φλωρεντία)
Αφιερωματική εκπομπή του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος που παρουσίασε ο Δημήτρης Κοσμόπουλος στις 24.3.12 και αναφέρεται στις Εκκλησιαστικές σχέσεις μεταξύ Ανατολής – Δύσης πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, με καλεσμένο τον π. Γεώργιο Μεταλληνό, Ομότ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

 

Ό,τι πιο επίκαιρο για την ημέρα της εθνικής επετείου. Ό,τι καταλληλότερο, για να κατανοηθεί τόσο το "πρόβλημα" 1821, όσο και η σημερινή λαίλαπα

Λουκάς Γ. Σταύρου

Εορτάσαμε χθες οι απανταχού της γης Έλληνες, την μεγάλη του έθνους επανάσταση του 1821 , που επανέφερε στην ιστορική ύπαρξη την Ελλάδα, ύστερα από δουλεία αιώνων , αρχής γενομένης από της ρωμαϊκής κατακτήσεως μέχρι και της απάνθρωπης και στυγνής σκλαβιάς από τους Οθωμανούς.
Με την επανάσταση του 1821 το έθνος ανέκτησε μέρος των εδαφών του , απέκτησε κρατική υπόσταση , με σκοπό αυτή να καταστεί η έδρα και το οχυρό εξορμήσεως για ανάκτηση και των υπολοίπων σκλαβωμένων εδαφών του ζωτικού και πολιτισμικού ελληνικού χώρου που από την Βόρειο Ήπειρο εκτείνεται στην Ανατολική Ρωμυλία , στο Πόντο , στην Ιωνία και στη Κύπρο. Αλλά και για να επανεύρει μέσα από ελεύθερη παιδεία και δίκαιη κοινωνία ,τον υψηλό ανθρωπιστικό πνευματικό του προορισμό. 
Οι εθνικοί αυτοί στόχοι που αναδύονται μέσα απο την αθάνατη ελληνική ψυχή ενέπνευσαν λαμπρούς αγώνες που ακολούθησαν την ορμή της εθνεγερσίας του 1821 και μεγάλωσαν...

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Εθν. Ενότητας στον ΣΚΑΪ σήμερα στην εκπομπή «ΣΚΑΪ life»


Σύνδεσμος
Εθνικής Ενότητας
Κυριακή, 25 Μάρτιος 2012

Ο Πρόεδρος στον ΣΚΑΙ την 26η Μαρτίου


Την Δευτέρα 26 Μαρτίου και από ώρα 15:00 έως 17:00 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας κ. Ν. Αλικάκος θα εμφανιστεί στοντηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ, στην εκπομπή "ΣΚΑΙ Life" στην Εύα Αντωνοπούλου και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.