Σελίδες

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Να γελάσουμε η να κλάψουμε;


από το «ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily»

Aξιότιμε κ. Κουβέλη

Θα πρέπει να υποθέσουμε οι Έλληνες του εξωτερικού ότι είσαι απολύτως σύμφωνος με τα λέγόμενα της προσφιλούς σου βουλευτίνας στην Βουλή των Ελλήνων. Η γυναίκα αυτή, μεταξύ άλλων ακούστηκε να λέγει στην τηλεόραση ότι η αρχαία ελληνική «είναι νεκρή γλώσσα», δηλ εξεφράσθη με τρεις λέξεις οι οποίες είναι ακριβώς οι ίδιες με την ... «νεκρή» γλώσσα την οποίαν εννοεί.
Προφανώς θα πρέπει να πιστεύουμε ότι η μορφωσή σου, σου επιτρέπει να συμμερίζεσαι τόσο τις απόψεις της προσφιλούς βουλευτίνας σου όσο και της απαιδευσίας και, εν πολλοίς, βλακείας της.
Τιμάτε επαξίως αξιότιμε Κύριε Κουβέλη την Βουλή των «Ελλήνων» στην οποίαν συμμετέχετε εκπροσωπούντες αγέρωχα το περίπου 2% των κατοίκων της χώρας σας.


Dr Nicolas Kaloy-Καλογερόπουλος, Ph.D. (philosophy) Uni. de Genève


1. Τον Απρίλιο του 1821, ένας Ιεροδιάκονος από τη Μουσουνίτσα Φωκίδας, ονόματι Αθανάσιος Διάκος, ζήτησε από τον Ομέρ Βρυώνη, έναν Τουρκαλβανό Στρατιωτικό Διοικητή, να .. πληρώσει διόδια προκειμένου να του επιτρέψει να περάσει με το ασκέρι του από τη γέφυρα της Αλαμάνας, του Σπερχειού ποταμού.
Ο Ομέρ Βρυώνης δεν δέχτηκε, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχε φιρμάνι που να επιβάλλει διόδια στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας. Ο Διάκος όμως επέμενε, έγινε μάχη, οι Τούρκοι νίκησαν και ο Διάκος πιάστηκε αιχμάλωτος. Τότε, ο Ομέρ Βρυώνης έδωσε διαταγή στους στρατιώτες του να θανατώσουν τον Διάκο, αλλά όσο γίνεται πιό ανώδυνα. Εξ ού και το: ‘‘Τον Διάκο τον σουβλίζανε κι αυτός χαμογελούσε.’’

2. Το έτος 1826, στο Μεσολόγγι, στη διάρκεια ενός εορταστικού τριημέρου έγινε ένα τραγικό δυστύχημα. Κατά την μαζική έξοδο των κατοίκων από την πόλη, πολλοί απ’ αυτούς ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου εξαιτίας ενός μεγάλου μποτιλιαρίσματος που συνέβη επειδή ένας αμελής Τούρκος υπάλληλος δεν άνοιξε και το δεύτερο φύλλο της θύρας εξόδου της πόλης. Δηλαδή, κάτι ανάλογο μ’ αυτό που συνέβη το 1981 στη θύρα 7 του Ολυμπιακού.
3. Επίσης, είναι αναληθές ότι κατά την περίοδο της Τουρκικής Κυριαρχίας υπήρχαν Κρυφά Σχολειά. Αντίθετα, ο Σουλτάνος ανέθεσε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ίδρυσε πολλά Σχολεία. Τα πιό ονομαστά κτίστηκαν σε χαράδρες, πάνω σε γκρεμούς, με κριτήριο την καταπληκτική θέα. Τα παιδιά, εκτός από την Ελληνική γλώσσα διδάσκονταν, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπόνησε το Σουλτανικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αρχαία Ελληνικά (τότε δεν ήταν Νεκρή Γλώσσα), και Θρησκευτικά.

4. Λόγω της κακής εκπαίδευσης που υπήρξε κατά την προηγούμενη περίοδο (επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας), πολλοί έστελναν τα παιδιά τους για σπουδές στη Δύση. Όταν όμως κυριάρχησαν οι Οθωμανοί, η Τουρκική Διοίκηση οργάνωσε πολλά Κολλέγια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι των οποίων έβρισκαν αμέσως δουλειά.

Έτσι, πολλοί Έλληνες έστελναν τα παιδιά τους στα Κολλέγια αυτά για να κάνουν καριέρα στο Τουρκικό Δημόσιο. Οι απόφοιτοί τους ονομάζονταν Γενίτσαροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: