Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη Τύπου – φιάσκο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες των «αδιάφθορων». Η μισή αλήθεια για τον επιχειρηματία Πάλη.

Με ένα μειδίαμα κι ένα ειρωνικό χαμόγελο, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, σηκώθηκε κι έφυγε από την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου προς τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες των Μέσων Ενημέρωσης, αρνούμενος να δώσει απαντήσεις στα καυτά όσο και καίρια ερωτήματα που του έθεσαν....
Μετά από μισή ώρα καταιγιστικών και πιεστικών ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αποχώρησε από την αίθουσα ανακοινώσεων, μην μπορώντας να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Λίγο νωρίτερα, είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο θέλοντας να παρουσιάσει ως επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας τις συλλήψεις συνολικά 15 αστυνομικών, εκ των οποίων μόνο οι 10 είχαν έμμεση ή άμεση εμπλοκή με την Χρυσή Αυγή!

Αθώες... περιστέρες τα ΜΑΤ!
Το εντυπωσιακό, σε ότι αφορά την εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς έχει να κάνει με την «Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής», την υπηρεσία, δηλαδή, των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ.Στην σχετική λίστα βρίσκονται μόλις στην όγδοη και τελευταία θέση «παραβατικότητας» απ' όλες τις υπηρεσίες της Αττικής! Όμως, το εντυπωσιακό είναι πώς ουδέποτε οι «αδιάφθοροι» έκαναν επιχείρηση στην έδρα των ΜΑΤ, στην Καισαριανή, για να ελέγξουν τους φοριαμούς των αστυνομικών! Και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ούτε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ούτε ο Διοικητής των «αδιάφθορων», Παναγιώτης Στάθης, μπόρεσαν να δώσουν πειστικές

απαντήσεις σχετικά με τις δεκάδες λιμνάζουσες υποθέσεις για περιστατικά ωμής και αλόγιστης βίας από αστυνομικούς των ΜΑΤ εναντίον πολιτών και δημοσιογράφων.

Διώξαμε τους 10 Αξιωματικούς από την ΕΛ.ΑΣ. για... το καλό τους!
Εξίσου ενδιαφέρουσα, όμως, ήταν και η τοποθέτηση της ηγεσίας σχετικά με τις απομακρύνσεις των δέκα αξιωματικών, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για τα σταγονίδια της Χρυσής Αυγής στους κόλπους του Σώματος από τους αδιάφθορους.
«Τους διώξαμε για να τους προστατέψουμε» ήταν τα ακριβή λόγια που χρησιμοποίησε ο Αρχηγός για να δικαιολογήσει τον βίαιο εκδιωγμό από το Σώμα των δέκα Αξιωματικών, με την αίολη φήμη περί συνεργασίας ή συμπάθειες προς την Χρυσή Αυγή. Τελικά, μετά από πολλές περιστροφές... ο κύριος Παπαγιανόπουλος κατέληξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι «οι απομακρύνσεις δεν σχετίστηκαν με την έρευνα για την χρυσή αυγή, αλλά ήταν ανεξάρτητοι από αυτή»!
Μετά προσπάθησε να βγει στην αντεπίθεση, δείχνοντας τα... δόντια του, τονίζοντας ότι «η ηγεσία έχει κάθε δικαίωμα ν' αποφασίζει πότε και ποιοι αξιωματικοί θα πρέπει να μετακινούνται».
Για να καταλήξει στο ότι «επειδή όλοι αυτοί είχαν πολλά χρόνια παραμονής στις υπηρεσίες που διοικούσαν, έπρεπε ν' απομακρυνθούν»!!!

«Είπαμε την.... μισή αλήθεια για τον Πάλη».

 Σε ότι αφορά την υπόθεση του επιχειρηματία Πάλη, και τη δημοσιοποίηση φωτογραφίων με τα ναζιστικά σύμβολα, όπλα αλλά και στολές που είχε στο σπίτι του, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε για ακόμη μία φορά στον τοίχο όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δε δημοσιοποίησε φωτογραφίες και από τα ακριβώς δίπλα δωμάτια, όπου ευρίσκοντο αντίστοιχος αριθμός κειμηλίων και συμβόλων από τον Σοβιετικό Στρατό, από τους Αντάρτες του Εμφυλίου αλλά και από προγενέστερες χρονικές περιόδους με αναφορές στους πολέμους.
Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για πλήρη διαστρέβλωση της έρευνας αλλά και στοχευμένο αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με την ταυτόχρονη δημιουργία εντυπώσεων.
Μία πρακτική που παραπέμπει σε άλλου είδους καθεστώτα, άσχετα προς τους θεσμούς της δημοκρατίας μας.

Ρουσφετολογικές οι τοποθετήσεις αστυνομικών σε βουλευτές κομμάτων και στη Χρυσή Αυγή...

Εξόχως εντυπωσιακή ήταν, όμως, και η τοποθέτηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις τοποθετήσεις αστυνομικών στους βουλευτές και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ενώ, λοιπόν, υπάρχει η «Υπηρεσία Επισήμων» που είναι η κατ' εξοχήν αρμόδια υπηρεσία για τις αποσπάσεις αστυνομικών σε βουλευτές και υπουργούς, ο ίδιος ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς περιστροφή είπε ότι η επιλογή των αστυνομικών γίνεται προσωπικά από τον κάθε βουλευτή... άρα με ρουσφετολογικές διαδικασίες, όπως παραδέχθηκε μετά από σχετική επισήμανση δημοσιογράφου!Βαλλιστική εξέταση για... καρυοφύλλι!Συνέντευξη τύπου έβγαλε κι άλλες ειδήσεις, που ήταν για γέλια και για κλάματα.
Όπως αυτή, που τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. θα κληθούν να κάνουν βαλλιστική εξέταση σε ένα καρυοφύλλι, μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία! Το όπλο εντοπίστηκε σε σπίτι αστυνομικού που ελέγχθηκε σχετικά με εμπλοκή στην Χρυσή Αυγή, χωρίς να προκύψει κάτι, ενώ όπως είπαν οι ειδήμονες, για το όπλο δεν υπήρχε άδεια! Μιλάμε για ένα όπλο, που για να γίνει βαλλιστική εξέταση θα πρέπει να υπάρχει κι άλλο ένα της αντίστοιχης χρονικής περιόδου ή να υπάρχει καταγεγραμμένο στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. περιστατικό ένοπλης βίας, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν... καριοφύλλι!!!

Ξέφυγε η αστυνομική αυθαιρεσία στην Αττική
Σε περιοχές όπου διαμένει και εργάζεται μεγάλος αριθμός μεταναστών όπως του Αγίου Παντελεήμονα, των Αμπελοκήπων, της Κυψέλης, της Ομόνοιας και της Ακρόπολης παρατηρείται αυξημένος αριθμός «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς», όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για «ενεργή εμπλοκή αστυνομικών στην έκνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, ρατσιστικής βίας και διαφθοράς».
Αναφορικά με τον χωροταξικό προσδιορισμό των περιστατικών το 83% (124 υποθέσεις) είναι στην Αττική και το 17% (25) στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ οι μισές υποθέσεις (52%) που κατεγράφησαν πανελλαδικά εντοπίστηκαν στην Αθήνα.Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, «δεν πιστοποιήθηκε ύπαρξη συγκροτημένων ομάδων εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων, ως ενιαία μονάδα, ούτε συγκροτούνται "πυρήνες" ή (αδιαφανείς) "φράξιες" ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία».
Ακόμη διαπιστώθηκαν «σύστοιχη αδράνεια δράσης συγκεκριμένων αστυνομικών, ατομική συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις, παράβαση καθηκόντων, καταχρηστική άσκηση εξουσίας».Ειδικότερα, όπως ειπώθηκε στην παρουσίασή της, η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, από σχετική εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια και ολοκληρώθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου ένα μήνα. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν στοχευόμενη διερεύνηση σε υποθέσεις, πρόσωπα, υπηρεσίες κ.ά.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Στάθης είπε, μεταξύ άλλων, πως κατά την έρευνα «δεν έγινε πογκρόμ και κυνήγι μαγισσών» και έκανε λόγο για την εφαρμογή του «τεστ ακεραιότητας» στο ένστολο προσωπικό που μπήκε στο «στόχαστρο», μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της.

Οι συλλήψεις
Στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί, δυο λιμενικοί και 12 ιδιώτες ενώ ερευνήθηκαν 104 αστυνομικές υπηρεσίες, ένα γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 οικίες, 30 οχήματα και δυο σκάφη. Από τα άτομα που ελέγχθηκαν συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί – εκ των οποίων οι 10, όπως προέκυψε, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή –, ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες.Ανάμεσα στα κατασχεθέντα αντικείμενα ήταν 44 πυροβόλα όπλα, 19 κυνηγετικά, 13 αεροβόλα, 2.507 φυσίγγια-κάλυκες, 85 μαχαίρια, 10 σπαθιά - τσεκούρια - τόξα - βαλλίστρες, 287.292,60 ευρώ, αρκετά είδη επικοινωνίας όπως ασύρματοι και κινητά τηλέφωνα, ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου όπως τσιγάρα και πλαστά CD και DVD.

Έρευνα «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς»
Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων εξέτασαν και περιστατικά «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς» και όπως αναφέρθηκε κατεγράφησαν 142 υποθέσεις από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Το 50% των υποθέσεων (71) διερευνήθηκε αυτοτελώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στις εισαγγελικές Αρχές το αποτέλεσμα για το 70%. Όπως αναφέρθηκε, για τις υποθέσεις που ερευνήθηκαν αυτοτελώς έχει διαπιστωθεί εμπλοκή 203 αστυνομικών εκ των οποίων για τους 118 προκύπτει υπαιτιότητα και για τους 85 σύμπραξη.
Σε σχέση με τις υπηρεσίες όπου καταγράφηκαν τέτοια κρούσματα, σύμφωνα με την έρευνα, στις πρώτες θέσεις κατά σειρά αριθμού περιστατικών είναι η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ), η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και στην 8η θέση η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (όπου ανήκουν τα ΜΑΤ). Ακολουθούν οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Κορίνθου, Κρήτης, Ροδόπης, Αχαΐας, Αλεξανδρούπολης, Φλώρινας, Κυκλάδων, Ορεστιάδας, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.Όπως τόνισε ο κ. Στάθης «στην Αττική, παρατηρείται διόγκωση του προβλήματος, μεγαλύτερο ποσοστό (52%) σε σχέση με τις περιοχές όλης της Ελλάδος, συγκεντρώνει η Αθήνα (περιοχή πυρήνας), η Δυτική Αττική με ποσοστό (12%), την ευρύτερη περιοχή Πειραιά (Πειραιάς, Καμίνια, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι), με ποσοστό (11%) και τις περιοχές Νοτιοανατολικής Αττικής (5%) και Βορειοανατολικής Αττικής (3%) να ακολουθούν».
Στην υπόλοιπη χώρα σε επίπεδο ποσοστών στην περιφέρεια 20% ήταν σε Πάτρα και Κ. Αχαΐα, από 12% σε Σουφλί - Ορεστιάδα και Κόρινθο, από 8% σε Ηγουμενίτσα και Θεσσαλονίκη και από 4% σε Ηράκλειο Κρήτης, Μανωλάδα (Ν. Ηλείας), Χανιά, Βέροια, Χίο, Καλαμάτα, Μεσολόγγι, Νάξο, Φλώρινα και Κομοτηνή. Αξίζει να σημειωθεί πως το υψηλότερο ποσοστό των περιστατικών το διάστημα 2009 - 2013 κατεγράφη πέρυσι (56%), που ήταν χρονιά εκλογών

Δήλωση υπουργού Δημόσιας Τάξης
Σε δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας σχετικά με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η ΕΛ.ΑΣ. όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει.
Και τόνισε:
«Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι είναι η ίδια η Ελληνική Αστυνομία που υλοποιεί μία επιχείρηση αυτοκάθαρσης, μέσα από τα δικά της θεσμικά όργανα, προκειμένου να εντοπίσει και να αποβάλλει την ελάχιστη μειοψηφία των επίορκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα στην παραβατική συμπεριφορά τους.»
Ως Πολιτεία είχαμε χρέος να μην επιτρέψουμε να παραμείνει οιαδήποτε σκιά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στους οποίους μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να αισθάνονται οι έλληνες πολίτες για τις υπηρεσίες που καθημερινά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.»Στην κατεύθυνση αυτή που χαράξαμε θα συνεχίσουμε, υλοποιώντας την απαίτηση του ελληνικού λαού για τήρηση της νομιμότητας παντού και από όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: