Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Κύπρος: η ξένη νησιωτική χώρα; (2 απαντήσεις στη δημοσιογράφο του Βήματος Κέζα Λώρη)


Σε άρθρο της η δημοσιογράφος του Βήματος Κέζα Λώρη με τίτλο «Κύπρος, μια άλλη χώρα» (13/11/2013) επιτίθεται στον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο επειδή υπερασπίστηκε την Κύπρο όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε εκείνη την απαράδεκτη δήλωση ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος» . Για την εν λόγω δημοσιογράφο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής δεν θα έπρεπε να επέμβει αφού η Κύπρος αποτελεί άλλο κράτος…
Στην Κέζα Λώρη απάντησαν με δημοσιεύματά τους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Παντελής Βουτουρής και η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους:

1. Παντελής Βουτουρής (Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου)
...εις γην εναλίαν Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν...

Έτυχε να διαβάσω το άρθρο «Κύπρος, μια άλλη χώρα», της δημοσιογράφου Λώρης Κέζα (ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Το βήμα, 13 Νοεμβρίου 2013). (Δοκίμασα πολλά επίθετα προκειμένου να προσδιορίσω το ουσιαστικό «άρθρο» της προηγούμενης πρότασης· εντέλει δεν βρήκα κανένα που να το χαρακτηρίζει. Έτσι το άφησα αχαρακτήριστο. Τελειώνοντας την ανάγνωσή του έχασα, επίσης, εκτός από το κέφι μου και την αρχική ώθηση να στρωθώ και να αναπτύξω τα αυτονόητα: ότι ο ελληνισμός δεν ταυτίζεται με το ελλαδικό κράτος, ότι το κυπριακό δεν είναι «αλλότριο ζήτημα». Να πω για την κοινή ιστορική μοίρα, του κύπριους εθελοντές στους εθνικούς αγώνες το 1821, το 1897, το 1912, το 1940, τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της Κύπρου που απορρέουν από τον ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης, κτλ. Για την κοινή ταυτότητα δεν θα έλεγα τίποτα, αφού προφανώς η δημοσιογράφος δεν θα καταλάβαινε: εξάλλου ορθα - κοφτά ξεκαθαρίζει το ζήτημα, δίνοντας συγχρόνως το ιδεολογικό στίγμα της, με τη φράση «η ιδέα του έθνους είναι ρευστή»). Έτσι δεν μου απέμεινε τίποτε άλλο παρά να διατυπώσω τις εξής απορίες μου:


– Πόσο ανιστόρητη και α-πολιτική είναι η άποψη ότι το κυπριακό αποτελεί για την ελληνική πολιτική «αλλότριο ζήτημα»;
– Πόσο ρηχή και κυνική είναι η άποψη ότι η Κύπρος, για τον ελληνισμό, δεν είναι τίποτε άλλο παρά «μια ξένη νησιωτική χώρα»;
– Πόσο αντιπνευματικός και αλλοτριωμένος είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος (δεν αναφέρομαι ειδικά στη δημοσιογράφο) που ενώ διάβασε το Ημερολόγιο καταστρώματος, Γ΄, του Γιώργου Σεφέρη, δεν κόλλησε απολύτως τίποτα στο μυαλό του και στην ψυχή του;
Το ζήτημα, ασφαλώς, δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιογράφο Λώρη Κέζα, η οποία –όπως διαβάζω στο βιογραφικό της– διατηρεί μόνιμη στήλη στο Βήμα με τίτλο «Κοινή λογική». Θέλω να πιστεύω ότι ο μέσος άνθρωπος (ο φορέας, ας πούμε, της κοινής λογικής) είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένος, πολιτικοποιημένος, ευαισθητοποιημένος και σκεπτόμενος από την υπεύθυνη της στήλης. Άλλο πράγμα η κοινή λογική και άλλο ο συρμός του εκσυγχρονισμένου μηδενισμού (δεν αναφέρομαι μόνο στον εθνο-μηδενισμό)· μιας σύγχρονης μορφής αντίδρασης με αριστερό προσωπείο.

2. Ελένη Θεοχάρους (Κύπρια Ευρωβουλευτής):

Αισθάνθηκα οδυνηρότατη έκπληξη διαβάζοντας το άρθρο της κυρίας Κέζα, με το οποίο επιτίθεται άδικα στον καλό συνάδελφο Ευρωβουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο, για την στήριξη που παρέχει -όπως οφείλει άλλωστε- στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Διότι, όλοι οι Ευρωβουλευτές οφείλουν να συμπαρίστανται στην Κύπρο- κράτος μέλος της ΕΕ- γιατί αυτό επιβάλλει η προσήλωση του κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και "αυτός ο Γιώργος Κουμουτσάκος" κάνει αυτό που πρέπει. Όπως συμπαριστάμεθα όλοι στους Τούρκους διαδηλωτές της Πλατείας Ταξίμ , στους εξεγερμένους της Συρίας, στους ομοφυλόφιλους της Ουγγαρίας, στους άστεγους της Ρουμανίας, στον λαό της Νικαράγουα και της Κίνας, στους άνεργους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, στους απελπισμένους Φιλιππινέζους.
Βεβαίως για την κυρία Λώρη η έννοια του Έθνους είναι ρευστή, και όποιος την επικαλείται αντιμετωπίζει την χλεύη των σούπερ εκσυγχρονιστών, συνεπώς δεν θα αναφερθώ στους εθνικούς λόγους που επιβάλλουν την διαρκή στήριξη της Ελλάδας από την Κύπρο και της Κύπρου από την Ελλάδα. Ωστόσο, οφείλω να αναφερθώ στις νομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Κύπρο.
Η Ελλάδα έχει νομική υποχρέωση να υπερασπίζεται την Κύπρο και τούτο απορρέει από την συνθήκη εγγυήσεως που υπεγράφη μαζί με τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου. Οι εν λόγω συμφωνίες, αν δεν το γνωρίζει η συντάκτις του άρθρου, ισχύουν ακόμη και είναι στην βάση αυτών που εξακολουθεί να υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπου νομίμως εδρεύει Ελληνικός Στρατός για να υπερασπιστεί την διεθνή έννομη τάξη, τις δημοκρατικές αρχές και αξίες και τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Η Τουρκία δεν κατέχει απλώς εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά της ΕΕ, και είναι υποχρέωση κάθε Ευρωβουλευτή στο πλαίσιο της Αλληλεγγύης και των Ευρωπαϊκών Αξιών να υπερασπίζεται και να μάχεται για την επικράτηση του δικαίου. Διαφορετικά το οικοδόμημα της ΕΕ θα καταρρεύσει.
Βεβαίως οι λίαν εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις της συντάκτιδος σας, την οδηγούν στην θέση ότι οι δηλώσεις Ερτογάν (που είναι συνεχώς επαναλαμβανόμενες και ακολουθούν ανάλογες και ή προκλητικότερες τοποθετήσεις των Νταβούτογλου, Μπαγίς και Έρογλου), δεν είναι απλώς "κακοδιατυπωμένες θέσεις" αλλά η απροκάλυπτη, λόγοις και έργοις έκφραση της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Κύπρου.
Είναι ακόμη η εκ βάθρων καταστροφής της αγωνιώδους προσπάθειες του Κυπριακού Ελληνισμού να βρει λύση στο πρόβλημα του και να απαλλαγεί από την κατοχή. Τον πόλεμο του 74, δεν τον χάσαμε μόνοι μας εμείς οι Κύπριοι, αλλά μαζί με την Ελλάδα.
Η κυρία Λώρη προφανώς δεν γνωρίζει ή θέλει να αγνοεί ότι στην Κύπρο ζουν ένα εκατομμύριο Έλληνες, που αγωνιούν για την επιβίωση τους και για την διάσωση της Ελλάδας, η οποία εξ ίσου απειλείται, από την Τουρκία.
Και κάτι ακόμη: Τα οστά των προγόνων αυτών των Ελλήνων που ζουν σήμερα στην Κύπρο, είναι διεσπαρμένα σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, επειδή αγωνίστηκαν με πάθος για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Δεν ζητάμε αντίδωρο προς τούτο, διότι αυτό ήταν το χρέος μας, πριν οι "εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις" οδηγήσουν την Ελλάδα στην παρακμή και πολύ πριν αρχίσει η επιχείρηση επιβολής της ανιστόρητης θέσης ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες και η Κύπρος ένα ξένο νησιωτικό κράτος.
Άλλωστε εκατοντάδες Ελλαδίτες στρατιώτες, έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου. Και βεβαίως , όλα αυτά δεν είναι "εθνικισμοί και ακρότητες", όπως μας λέει η Λώρη, είναι ο σκληρός αγώνας επιβίωσης που διεξάγουμε.
Τα "λάβαρα" που κρατάμε στο ΕK είναι τα "λάβαρα" της Ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Που είναι ξένα για την Λώρη αλλά όχι για μας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: