Σελίδες

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Συνορεύουμε με την Τουρκία και προς βορρά;

Picture 0 for Συνορεύουμε με την Τουρκία και προς βορρά;
γράφει ο «Μακεδών»

Έχουν καταλάβει οι ημέτεροι στο ΥΠΕΞ τι συμβαίνει στα Βαλκάνια; Δεν θα πάψω να ασχολούμαι με το ζήτημα, ακόμη και αν φανώ κουραστικός σε κάποιους. Επειδή πρόκειται γι’ αυτά που θα αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα, και θα ήμαστε -όπως συμβαίνει συχνά- απροετοίμαστοι.
Εχθές αναφέρθηκα στους Ουαχαμπίτες, οι οποίοι χρηματοδοτούμενοι και από την Τουρκία -μέσω… φιλανθρωπικής οργάνωσης!- θα αποτελέσουν την δύναμη πυρός σε μελλοντικές εξελίξεις. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες των βαλκανικών χωρών, παρακολουθούν με ανησυχία την ενδυνάμωση του «ισλαμικού τόξου», το οποίο τείνει να γίνει «τουρκικό τόξο», όπως είναι και ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οι δικοί μας απλώς καταγράφουν.
Η οποία εφημερίδα ενημερώνει το κοινό της, για όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί στην voria.gr. Και μιλάμε για τη νέα στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Αλβανίας,
Αυτήν την φορά με απόκτηση -ουσιαστική- ενός εκ των τριών στρατιωτικών αεροδρομίων

της. Πρόκειται γι’ αυτό που βρίσκεται στην Κουτσόβα της Αλβανίας, όχι πολύ μακριά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία θα παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 850 περίπου χιλιάδων ευρώ για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού (δεν είναι μικρό το ποσόν για την Αλβανία), την στρατιωτική εκπαίδευση και την βελτίωση του στρατιωτικού αεροδρομίου (και βοήθεια προς την αλβανική Αστυνομία).
Έτσι, μετά την χρήση ναυτικής βάσης, απέκτησε η Τουρκία και αεροπορική βάση. Τη ναυτική βάση, θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε εμείς. Επειδή πριν από χρόνια, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης είχε μεν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των Αλβανών να μας παραχωρήσουν την χρήση της έναντι 5 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια υπήρξε πλήρης αδιαφορία, τόσο από τον κ. Μεϊμαράκη, όσο και από την κα. Μπακογιάννη, ΥΠΕΞ εκείνα τα χρόνια. Να σημειωθεί βέβαια, πως τα 5 εκατ. δεν ήταν τότε μεγάλο ποσό για την Ελλάδα, αφού με τον δανεισμό δεκάδων δισεκατομμυρίων κατ’ έτος, τα ευρώ κυκλοφορούσαν σαν… πετσετάκια.
Και οι Τούρκοι φυσικά, βλέποντας την ελληνική αβελτηρία, προθυμοποιήθηκαν να χρηματοδοτήσουν εκείνοι την ανακατασκευή, και το 2010 εγκρίθηκε από το αλβανικό Κοινοβούλιο η χρησιμοποίηση της ναυτικής βάσης στο Δυρράχιο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Η έγκριση αφορά το νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας. Πρόκειται για ανάληψη καθηκόντων από τουρκική στρατιωτική δύναμη 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του αλβανικού και του τουρκικού στόλου.
Το 2000 η Τουρκία είχε ολοκληρώσει το έργο της ανακατασκευής του αλβανικού ναυστάθμου στην Αυλώνα (Πασαλιμάνι), που είχε κόστος 10 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά ήταν δωρεά της Τουρκίας (αυτά που μπορούσαμε να δώσουμε εμείς, δηλαδή).
Δεν είναι φυσικά μικρότερης σημασίας και η αλβανοτουρκική συμφωνία για την εμπορική παραχώρηση του λιμανιού του Δυρραχίου, εκεί που θα καταλήγει ο αγωγός ΤΑΡ. Μάλιστα δε, επισήμως υπογράφηκε η συμφωνία μια μέρα μετά την υπογραφή από την Ελλάδα της Συμφωνίας για τον αγωγό. Δεν ανακοινώθηκε προηγουμένως η παραχώρηση στους Τούρκους του λιμανιού του Δυρραχίου, από φόβο μήπως η Ελλάδα αρνηθεί να υπογράψει για τον ΤΑΡ, όπως έκανε επί δύο χρόνια.
Με τι ασχολούμαστε εμείς εδώ; Με τις χωρίς ΑΣΕΠ προσλήψεις προσωπικού στα Πανεπιστήμια από τους Πρυτάνεις, οι οποίοι με κανέναν τρόπο δεν θέλουν να χάσουν τους «εκλεκτούς φίλους τους», που διόρισαν. Τίποτε δεν καταλάβαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: