Σελίδες

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ένας ΤΑΡ και μια Cosco δεν αρκούν για τη σωτηρία...

του Κώστα Στούπα

Οι ξένες επενδύσεις είναι ευλογία για ένα τόπο. Οι χώρες με υψηλές ξένες απευθείας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία είναι μεταξύ αυτών που απολαμβάνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Οι «γρόθοι» της κρατικοδίαιτης εγχώριας δημοσιογραφίας και διανόησης ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί (ή έστω παριστάνουν κατά κουτοπόνηρο τρόπο πως δεν έχουν αντιληφθεί) για ποιο λόγο στην Ιρλανδία ο βασικός μισθός ξεκινά από τα 1.300 ευρώ και στην Ελλάδα από τα 600.

Παλαιότερα η αριστερά πίστευε πως οι ξένες επενδύσεις αποτελούν στυγνή εκμετάλλευση του τοπικού εργατικού δυναμικού από το πολυεθνικό κεφάλαιο. Αυτή η αριστερά όμως έχει χρεοκοπήσει και έχει σχεδόν εξαφανιστεί από όλο το ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο πλέον κόσμο.

Παντού συμβαίνει αυτό, εκτός Ελλάδας ή όπου ζει και βασιλεύει ένα είδος «τζουράσικ παρκ» της αριστεράς η οποία πορεύεται ακόμη με το προχειρογραμμένο (και εκτός τόπου και χρόνου και για την εποχή του) κομματικό εγχειρίδιο για την ελληνική βιομηχανία των Μπελογιάννη και Μπάτση.

Σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες, ιδίως τις αναπτυσσόμενες προτιμούν να εργάζονται σε πολυεθνικές γιατί οι συνθήκες και οι απολαβές σε αυτές είναι καλύτερες από πολλές τοπικές επιχειρήσεις, αλλά συνήθως και από τους κανόνες εργασίας που ρυθμίζει το

Η αρχή του τέλους


Στο Ταξίμ οι διαδηλωτές άνοιξαν τη "ντουλάπα" με τους "σκελετούς" της Νέας Τάξης.
Εκτός από τους Κεμαλοναζί της Άγκυρας, ανησυχούν και οι Βενιζελοναζί της Αθήνας.
...Τρόμος και στα ρετιρέ της Νέας Υόρκης.
...Το Κοράνιο αποκαλύπτει τη συνέχεια.
Βλέποντας κάποιος τα συμβαίνοντα στην πλατεία Ταξίμ, αν μη τι άλλο μένει εντυπωσιασμένος από τη "διαύγεια" των Ελλήνων αναλυτών ...Ακόμα και των ερασιτεχνών αναλυτών. Είτε ανοίγεις μια τηλεόραση είτε "σερφάρεις" στο διαδίκτυο, οι αναλύσεις είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς ...Σοβαροί άνθρωποι, με πραγματική γνώση του αντικειμένου, έχουν πιάσει την "ουσία" του κεμαλικού κράτους ...Γνωρίζουν το "μέταλλό" του και αυτό το περιγράφουν επαρκώς στις πολύ καλές και εμπεριστατωμένες αναλύσεις τους. Από εκεί και πέρα τα "απόνερα" αυτών των αναλύσεων κατακλύζουν λίγο-πολύ ολόκληρο τον ελληνικό ιντερνετικό χώρο. Υπάρχει δηλαδή μια πραγματικά καλή γνωστική βάση πάνω στα θέματα που αναλύονται και αυτή "διαχέεται" στο διαδίκτυο.
Από αυτό το σημείο και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα και οι ασάφειες. Όταν το πρόβλημα "φεύγει" από την τουρκική "αυλή" και φτάνει στις δικές μας "εξώπορτες", ξαφνικά οι "ανοιχτομάτες" αναλυτές χάνουν αδικαιολόγητα το "φως" τους και μερικοί απ’ αυτούς γίνονται τελείως "τυφλοί". Ξαφνικά, ακόμα και οι πιο ατίθασοι αμφισβητίες του ίντερνετ, γίνονται ευκολόπιστα και αγαθά πλάσματα, τα οποία "ευθυγραμμίζονται" απόλυτα με την επίσημη κρατική προπαγάνδα τού ελληνικού κράτους. Οι ίδιοι άνθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι γελάνε, αμφισβητούνε ή τσακίζουνε την επίσημη προπαγάνδα του τουρκικού κράτους, είναι αυτοί οι οποίοι φέρονται με τον απόλυτο σεβασμό στην αντίστοιχη ελληνική προπαγάνδα ...Προφανώς σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει κανένας λόγο να αμφισβητεί το παραμικρό ...Μάλλον, τα πάντα, που αφορούν την Ελλάδα είναι ακριβώς όπως τα "ξέρουμε" και δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα αμφισβητούμε ούτε να τα ψάχνουμε ...Ο Κεμάλ ήταν αρνητικός "ήρωας" και όχι ο Βενιζέλος ...Ο Ατατούρκ ήταν "ψεύτικος", ενώ ο "Αταρουμ" ήταν "αληθινός".
Ένα από τα χαρακτηριστικά, που πάντα φέρει ο άνθρωπος, όταν πρέπει να κρίνει και δεν τον συμφέρει αυτό το οποίο "βλέπει", είναι η εθελοτυφλία. Βάζει μπροστά του το υπέρτατο όπλο άμυνας και το οποίο είναι η επιλεκτική "μυωπία" ...Η "μυωπία", η οποία διακρίνει μόνον 

Περί ελληνικών και ξένων επενδύσεων

Picture 0 for Περί ελληνικών και ξένων επενδύσεων
Αν υπογραφόταν η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, όπου υπάρχει εμπλοκή (αναμενόμενη κατάληξη, αφού μεταξύ δύο φίλων ο «παλιός είναι αλλιώς»), τότε το κλίμα θα ήταν διθυραμβικό από κυβερνητικής πλευράς. Μέσα σε μια μέρα τέθηκαν οι υπογραφές σε δύο σημαντικές συμφωνίες, για τον αγωγό ΤΑΡ και την επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Να σημειώσουμε κατ’ αρχήν την τοποθέτησή μας στην οποία προβήκαμε προ καιρού, πως εξίσου σημαντικό -αν όχι σημαντικότερο- είναι να διατηρηθούν οι υπάρχουσες ελληνικές επενδύσεις και να αποτραπεί η μετεγκατάστασή τους στην αλλοδαπή ή η πτώχευσή τους. Δεν χρειάζεται βέβαια, να απαριθμηθούν τα οφέλη.
Απεναντίας, χρειάζεται  να απαριθμηθούν τα αρνητικά ορισμένων -όχι όλων- ξένων επενδύσεων, όπως τα κατέγραψαν Βούλγαροι οικονομολόγοι. Και έχει σημασία που είναι Βούλγαροι, επειδή υπάρχουν πολλοί Έλληνες οικονομολόγοι που προτείνουν να μιμηθούμε τους Βουλγάρους, οι οποίοι με

Το μυστικο δάνειο της κυβερνήσεως Σκουλούδη από την Γερμανία κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο και οι πολιτικές του επιπτώσεις (1915-1917)

Στέφανος Σκουλούδης

 Η Ελλάδα μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω του ανταγωνισμού με την Τουρκία για την ναυτική υπεροπλία στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και η κυβέρνηση του βρισκόταν σε αναζήτηση σύναψης δανείου. Στις 23 Νοεμβρίου 1914 ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Γερμανία Θεοτόκης τηλεγράφησε στον Βενιζέλο ότι τον είχαν πλησιάσει ανώτατοι Γερμανοί ιθύνοντες (Zimmermann) και τον είχαν διαβεβαιώσει πως η Γερμανία μπορούσε να συνάψει ένα δάνειο 20 με 25 εκατομμύρια μάρκα με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευόταν ότι η Ελλάδα θα παρέμενε ουδέτερη κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Θεοτόκης ο ίδιος δήλωσε προς τον Zimmermann πως πολύ δύσκολα θα δεχόταν έναν τόσο γενικόλογο και δεσμευτικό όρο η κυβέρνηση του. Ο Βενιζέλος απάντησε αμέσως αρνητικά στο τηλεγράφημα, δηλώνοντας πως δεν μπορούσε να απεμπολήσει ένα τόσο σοβαρό Εθνικό δικαίωμα. Άλλωστε η πολιτική του στα επόμενα χρόνια θα ήταν ακριβώς η εμπλοκή της Ελλάδας και η συστράτευση της στο στρατόπεδο της Αντάντ. 


Κατά τον χρόνο που ακολούθησε οι οικονομικές δυσκολίες μεγάλωσαν για τις Ελληνικές κυβερνήσεις και κορυφώθηκαν στα τέλη του 1915 λόγω των μεγάλων εξόδων και δαπανών που απαιτούσε η Ελληνική επιστράτευση. Η κυβέρνηση Σκουλούδη απευθύνθηκε εναγωνίως προς τις κυβερνήσεις της Αντάντ ζητώντας επειγόντως 10 εκατομμύρια δρχ.  αλλά τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία αρνήθηκαν να δώσουν άμεσα προβάλλοντας μια σειρά από όρους και αξιώσεις, με απώτερο σκοπό να εκβιάσουν τον Βασιλιά ώστε να υποκύψει και να εγκαταλείψει την ουδετερότητα υπέρ αυτών. Την ίδια στιγμή η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είχε "παγώσει" λόγω του συμμαχικού αποκλεισμού στο λιμάνι του Πειραιά που ήδη είχε προκαλέσει στην Αθήνα έλλειψη σε βασικά αγαθά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σκουλούδη εκ των υστέρων, η οικονομική δυσκολία του Ελληνικού κράτους ήταν τέτοια ώστε αν δεν

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ... Η δύναμή μας είναι ο τόπος μας - Καμιά χώρα σαν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο - Δείτε το γιατί

 eleni.ipirotisa@gmail.com




H δύναμή μας είναι ο τόπος μας. Μια χώρα που πραγματικά όμοιά της δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μια χώρα που συνδυάζει σε μια γωνιά της Γης, όλα όσα συνδυάζουν άλλες κολοσσιαίες χώρες, αλλά με μια σημαντική διαφορά: Με ήπιο τρόπο και χωρίς να χρειάζεται να διανύσεις τεράστιες αποστάσεις.
Σε ποια χώρα με τόσο υπέροχα καταγάλανα ζεστά νερά (ακόμα και τον χειμώνα η θερμοκρασία της θάλασσας δεν πέφτει κάτω από τους 14 βαθμούς στις παραλίες) μπορεί κάποιος να κολυμπήσει ημέρα και νύχτα χωρίς τον φόβο ... ανεπιθύμητων συναντήσεων;
Σε ποια χώρα τα χιόνια του Παρνασσού ή των Καλαβρύτων μετά από μια πορεία 30' λεπτών τα διαδέχεται η πανέμορφη γαλάζια θάλασσα του Γαλαξιδίου ή του Κορινθιακού;
Σε ποια χώρα μπορείς να κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά και μετά να κάνεις ηλιοθεραπεία μέσα στον αρχαίο ναό, όπως στο Ηραίο της Βουλιαγμένης στην Περαχώρα;
Ποια χώρα έχει Κυκλάδες;
Ποια χώρα έχει Αρχιπέλαγος που η Ιστορία του είναι η ίδια η ιστορία του ανθρώπου; Γιατί αυτό είναι το Αιγαίο: Η Ιστορία του ανθρώπου από το 4.000 π.Χ. μέχρι σήμερα
Ποια χώρα έχει Κρήτη και Κρητικούς;
Ποια χώρα έχει καταπράσινα νησιά αλλά με τόσο ήπιο και ξηρό τους περισσότερους μήνες, κλίμα,όπως έχει το Ιόνιο;
Ποια χώρα έχει τέτοια βουνά και τέτοια ήπια πανίδα όπως η οροσειρά της Ροδόπης και η ανατολική Μακεδονία;
Σε ποια πρωτεύουσα βρίσκεις ελάφια στα δάση σε απόσταση 30' από το κέντρο όπως βρίσκεις στην Πάρνηθα;
Και πάνω απ'όλα ποια χώρα έχει τέτοιους ανθρώπους, όπως οι Έλληνες;
Όλα αυτά και πολλά άλλα αποτυπώθηκαν στον φακό

Ο Πούτιν προκειται να επισκεφτεί το Άγιο Όρος.

poutin_kabana_609_420 eleni.ipirotisa@gmail.com

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόκειται να επισκεφθεί το Αιγαίο με το σκάφος ενός φίλου επιχειρηματία. Αν και είναι δύσκολο να πει τα σχέδια του Πούτιν για σίγουρος, φαίνεται ότι μετά το Άγιο Όρος, το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο, ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να δει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στην Πάτμο.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Μονή, που ιδρύθηκε το 1088 στη Χώρα, στο νησί της Πάτμου έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Είναι χτισμένο σε ένα σημείο που λατρευόταν από τόσο από τους Καθολικούς και της Ανατολικής Ορθόδοξης το σπήλαιο όπου ο Άγιος Ιωάννης της Πάτμου είχε οράματα. Το 2012, 40 μοναχοί κατοικούσαν εκεί.
Ο Πούτιν θα επισκεφθεί επίσης Μυστρά. Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ήταν ο Δεσπότης του Μυστρά προτού ανέλθει στο θρόνο.
Πολιτικοί σχολιαστές στη Ρωσία πιστεύουν ότι η νέα "στροφή" του Πούτιν με τη θρησκεία, ακόμη και στις διακοπές του είναι μέρος μιας στρατηγικής επικοινωνίας για να δείξει προσκυνητές και παραδοσιακά Ρώσους ότι, παρά το διαζύγιό του, που παραμένει πιστό στις αξίες του.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα ωφεληθεί από προσκυνηματικού τουρισμού, κυρίως από τη ρωσική αγορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να απαλειφθούν οι λέξεις «Ορθοδοξία» και «Χριστιανική Θρησκεία» από την ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

 eleni.ipirotisa@gmail.com

Έντονοι διάλογοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, της οποίας είναι Γραμματέας ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπήρξε έντονη και αποφασιστική αντίδρασή του στην απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να απαλειφθούν οι λέξεις «Ορθοδοξία» και «Χριστιανική Θρησκεία» από την ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

 Το θέμα τέθηκε από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.
 Παραθέτουμε, από τα πρακτικά της Βουλής, τους διαλόγους που διημείφθησαν:
 ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (ΣΥΡΙΖΑ): Ζήτησα και πήρα από τον εισηγητή (της έκθεσης για το ΣΑΕ), δύο διορθώσεις. Η μία αφορούσε το θέμα των θρησκειών. Δηλαδή όπου αναφέρεται η χριστιανική θρησκεία, θα πρέπει να αφήσουμε την σχέση με τις θρησκείες, με την έννοια ότι υπάρχουν δύο ζευγάρια που δεν είναι ορθόδοξοι και οι δύο, κ.λπ..
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ Προεδρεύων της Επιτροπής): Αυτές ήταν οι 2 παρεμβάσεις που έγιναν δεκτές.
 ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ (ΑΝΕΞ ΕΛ): Οι οποίες έγιναν τι;;;
 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Οι παρεμβάσεις