Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Valeriu Gafencu (1921 – 1952): Ο «άγιος των (κομμουνιστικών) φυλακών»


Ο Valeriu Gafencu, γνωστός ως «άγιος των φυλακών», γεννήθηκε στη βόρειο-ανατολική Ρουμανία στις 24 Ιανουαρίου του 1921 και πέθανε 31 ετών, ως αποτέλεσμα της φυματίωσης, των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης στις 18 Φεβρουαρίου 1952. Υπάρχει σήμερα ένα ισχυρό κίνημα στη Ρουμανία για την αγιοποίηση του, όπως και για πολλούς άλλους που υπέστησαν θηριωδίες στα κομμουνιστικά στρατόπεδα, στις φυλακές και τα κολαστήρια.

Ο Gafencu, γεννήθηκε στην Βεσαραβία κοντά στην πόλη Μπάλτσι, σε μια ευσεβή ορθόδοξη οικογένεια (ο πατέρας του, Basil Gafencu, ήταν πολιτικός και μαρτύρησε από τους σοβιετικούς κομμουνιστές, οδηγήθηκε στη Σιβηρία και χάθηκαν οριστικά τα ίχνη του). Ως μαθητής υπήρξε ένθερμος πιστός και ιδεαλιστής και σύντομα έγινε μέλος της «Λεγεώνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ» που έμεινε γνωστή ως η «Σιδηρά Φρουρά» / "Garda de Fier" (Η  "Λεγεώνα" που θεωρείται «το τρίτο μεγαλύτερο μαζικό φασιστικό κίνημα στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου», είχε ιδρυθεί τον Ιούλιο του 1927 από τον χαρισματικό εθνικιστή πολιτικό Κορνέλιου Τσελέα ΚοντρεάνουCorneliu Zelea Codreanu). Αυτή η οργάνωση κατά κάποιο τρόπο έμοιαζε με τις ανάλογες κινήσεις στο μεσοπόλεμο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπήρξε ένα δυναμικό, μάλλον φανατικό, μιλιταριστικό και ηθικολογικό κίνημα, με πρασινοχιτώνες, ρωμαϊκό χαιρετισμό, εμβατήρια, σπαρτιατικές συνθήκες διαβίωσης, σωματική διάπλαση με ασκήσεις και πεζοπορία στα βουνά και με επικεφαλής ένα "χαρισματικό καπετάνιο" που περιέβαλε μια ιερή λατρεία, και που εξελίχθηκε στη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης της δεκαετίας του 1930 σε ένα μαζικό κίνημα. Ωστόσο, το κίνημα προσέλκυσε επίσης

Ο μυστηριώδης «User V» κι ο Βενιζέλος


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει λόγο να χάσει το χαμόγελο στα χείλη του, που έχει μείνει κολλημένο εκεί από την περασμένη Δευτέρα, όταν και τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Υπήρχε μια πιθανότητα αυτό να σβηστεί στην περίπτωση που η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Λίστα Λαγκάρντ αποφάσιζε την επανεξέτασή του, ύστερα κι από τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει κι από τα οποία γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά για την αξιοπιστία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η «ανασύσταση» της τρικομματικής κυβέρνησης, με την καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για νέα κατάθεση Βενιζέλου από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (Βασίλης Οικονόμου), τον γλίτωσε, για μια ακόμα φορά, από τη δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με την εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), που βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής από τις 12 Ιουνίου και δεν έχει συζητηθεί, έχουν προκύψει πολύ σοβαρά στοιχεία, τα οποία επιβάλλουν την άμεση διερεύνησή τους σε εξονυχιστική βάση. Ειδικότερα, προκύπτει ότι ο χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή «User V», ο οποίος άνοιξε αποδεδειγμένα το επίμαχο στικάκι στις 8 Ιουλίου 2011, βραδινές ώρες, συνδέεται με το υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό γιατί ο χρήστης «User V» είχε αποθηκεύσει στις 7 Φεβρουαρίου 2013 και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο, με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, πως ο συγκεκριμένος υπολογιστής, ο οποίος έχει κατασχεθεί από τους οικονομικούς

ΕΡΤ - Παράδειγμα Ελληνικής Ιδιαιτερότητας

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Βλαχοδήμος 

Για έναν απλό παρατηρητή των Ελληνικών πραγμάτων τα τρέχοντα γεγονότα γύρω από τον εθνικό φορέα ράδιο-τηλεόρασης προβάλλουν έντονα σαν ένα παράδειγμα της δυστυχίας που πλήττει την κοινωνία.

Βασικά η τεχνική υποδομή της ΕΡΤ, με ένα σεβαστό εθνικό δίκτυο πληροφόρησης και η ραχοκοκαλιά του προσωπικού της με την απαραίτητη σύγχρονη τεχνογνωσία, όλα κοινωνική περιουσία, υπήρχε και λειτουργούσε μέχρι την στιγμή της μαύρης οθόνης και προφανώς υπάρχει ακόμη. Η Ελληνική ιδιαιτερότητα σε αυτή την διάσταση αφορά στα βάρη που επέβαιναν πάνω της και που οδήγησαν στο αδιέξοδο και τελικά το μαύρο. Είναι αυτά που φόρτωσε το ηγετικό κατεστημένο της χώρας για πάνω από σαράντα χρόνια και που διαμόρφωσε μια εικόνα της ΕΡΤ έρμαιο διαπληκτιζόμενων και εναλλασσόμενων πολιτικών και συντεχνιακών φατριών που αποπροσανατόλιζε συστηματικά το κοινωνικό σώμα. Οι ίδιες αυτές φατρίες το αναγνωρίζουν τώρα και αλληλοσπαράσσονται επιρρίπτοντες ευθύνες εκατέρωθεν. Είναι όμως προφανές ότι ακόμη μια φορά ένα δραματικό δίλημμα έλαμψε κάτω από τους προβολής μιας στρεβλής δημοσιότητας. Τι κάνει κανείς με τους πολλούς άξιους υπαλλήλους που πέρα από τα πραγματικά τους προσόντα αναγκαστήκαν να χρησιμοποιήσουν πλάγια μέσα για να έχουν την δουλειά που

Βουλιάζουμε και νομίζουμε πως παίρνουμε φόρα...

του Κώστα Στούπα

Στα δικαστήρια παραπέμπει ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ όσους αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Τα δικαστήρια με τη σειρά τους μοιράζουν αφειδώς καταδίκες.
Υποτίθεται πως όποιος ασφαλίζεται σε κάποιο ταμείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει εισφορές με αντάλλαγμα όταν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις να εισπράξει σύνταξη και περίθαλψη ανάλογη με τις εισφορές που έχει καταβάλει και τις αποδόσεις που αυτές έχουν συσσωρεύσει, μείον το κόστος λειτουργίας του ασφαλιστικού οργανισμού.
Σήμερα, ούτε ο ΟΑΕΕ ούτε το ΙΚΑ μπορούν να εγγυηθούν συντάξεις στους νυν συνταξιούχους, πόσο μάλλον στους μελλοντικούς όταν τα δεδομένα θα έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω από τη δημογραφική γήρανση της χώρας.
Παρά το γεγονός πως ο ένας αντισυμβαλλόμενος έχει αποδειχτεί αφερέγγυος στο παρόν και είναι αδύνατον να αποδειχτεί φερέγγυος στο μέλλον, τα δικαστήρια καταδικάζουν όποιον αδυνατεί να

Σταμάτης Σπανουδάκης.Η λίστα «Λαγκάρντ» ωχριά μπρος στην λίστα του Υπ. Πολιτισμού!!! Μας κυβερνάει ο νταβατζής του 4% και δεν δίνουν βήμα στο 10-15% τη Χρυση Αυγή!!


“Δεν θεωρώ ότι πια έχουμε πραγματική Δημοκρατία. Σε ποιά δημοκρατία θα ήταν αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, ο αρχηγός ενός κόμματος τού 4-5 % και θα διόριζε και υπουργούς”, γράφει χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Σπανουδάκης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ο γνωστός συνθέτης με ανάρτηση που φέρει τον τίτλο “Άλλα δυο λόγια”, τοποθετείται σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζει τους χαρακτηρισμούς που του έχουν αποδοθεί στο παρελθόν και κατακεραυνώνει τη διαπλοκή σε Βουλή και Media. Μεταξύ άλλων, εκφράζει την απογοήτευση του για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.

Αναλυτικά όπως ακριβώς έγραψε στην προσωπική του σελίδα: “Άλλα δυο λόγια…

Με όσο πιο απλά λόγια μπορώ, θα απαντήσω σε όσους με ρωτάτε περί πολιτικής, δημοκρατίας, πολιτισμού και ποια η σημερινή στάση-θέση μου.

Αρχίζω με τα αρνητικά. Ουδέποτε υπήρξα, σοσιαλιστής, αριστερός, προοδευτικός καί τα τοιαύτα. Στην πραγματικότητα από το 74′ πού γύρισα στην

Το «άλλο» Συνέδριο της ΝΔ...


Συνήθως τα κομματικά συνέδρια είτε ξεκινούν με υψηλές προσδοκίες για δομικές ανατροπές, στελεχιακή ανανέωση και ιδεολογική αναβάπτιση ή διοργανώνονται στα πλαίσια εσωτερικών ανακατατάξεων, ισορροπιών και συσχετισμών. Πολλές φορές ακόμα και οι καλύτερες των προθέσεων χάνονται μέσα στον διαδικαστικό κυκεώνα και καταλήγουν να παραμένουν φιλόδοξες διαθέσεις. Αυτό όμως το συνέδριο της ΝΔ δεν μπορεί παρά να αποτελέσει την ηχηρή εξαίρεση, τόσο για λόγους χρονικής πολιτικής συγκυρίας όσο και λόγω δεδομένων κοινωνικών απαιτήσεων.

Δεν θα αναλωθούμε στην περιγραφή του διακυβεύματος της εποχής, το κάναμε στο «Το πολιτικό διακύβευμα της νέας εποχής», ούτε με τηνοργανωτική και στελεχιακή ανασυγκρότηση του κόμματος, είχαμε καταθέσει την ολοκληρωμένη πρόταση μας πριν από το προηγούμενο συνέδριο στο «Η ώρα για τις αξίες και τους άξιους...». Θα επικεντρωθούμε στην ανίχνευση του επιμυθίου αυτών των δεδομένων κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων.


Στο λυκόφως της Μεταπολίτευσης, το ζητούμενο είναι η καθαρότητα του λόγου, η εντιμότητα των προθέσεων, η αποτελεσματικότητα των πράξεων. Το νέο σύστημα κρατικής διαχείρισης, το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο και φυσικά το θεσμικό πλαίσιο που θα τα διέπει δεν

Τουρκία, μια χώρα βρικόλακας

του ΚΡΙΝΟΥ ΜΑΚΡΙΔΗ
Προέδρου Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης (ΚΕΑ) Κύπρου
Η κρίση στην Τουρκία μπορεί να διαμορφώσει τις καταστάσεις, έτσι ώστε να έχουμε εμείς το πάνω χέρι, για πρώτη φορά
Η αναταραχή που προέκυψε στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για αναλύσεις, επισημάνσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων, χρήσιμων για την πορεία του Ελληνισμού και ειδικότερα για την πορεία των εθνικών θεμάτων, με πιο σοβαρό το Κυπριακό. Μια αναταραχή που επιβεβαιώνει την υποβόσκουσα βαρβαρότητα και την αγριότητα λαού και ηγεσίας της χώρας αυτής. Οι συνεχείς διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη ιδεολογική βάση, αλλά σ’ αυτές συμμετέχουν πολίτες απ’ όλα τα λαϊκά στρώματα είναι η πρώτη μεγάλη μαζική και λαϊκή αμφισβήτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν. Οι διαδηλώσεις αυτές απομυθοποίησαν τη δήθεν μεγάλη ισχύ του Ερντογάν και το έρεισμά του ανάμεσα στον τουρκικό λαό. 
Ο αμετανόητος ισλαμιστής Ερντογάν και η Κυβέρνησή του, ο οποίος τόσο καιρό προσπαθούσε να αποκρύψει επιμελώς τον φονταμενταλισμό του (και τα κατάφερε), διέπραξε το μεγάλο λάθος να προσπαθήσει να επιβάλει τις ισλαμικές του πεποιθήσεις στην καθημερινότητα των Τούρκων και αυτό άναψε τη θρυαλλίδα και επαναστάτησαν για τον «άρτον και το θέαμα»! Αποδείχτηκε ότι ο λαϊκισμός του Ερντογάν ξέφτισε και αποκαλύφθηκε ότι το λαϊκό και δήθεν μετριοπαθές Ισλάμ, που επαγγελλόταν ο Ερντογάν, δεν ήταν τίποτε άλλο από τον προθάλαμο του φονταμενταλιστικού

Εγκαταλείφθηκε η ελληνική κοινότητα της Αλβανίας

Picture 0 for Εγκαταλείφθηκε η ελληνική κοινότητα της Αλβανίας
γράφει ο Μακεδών

Πολύ σοβαρές είναι οι επισημάνσεις του προέδρου του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) κ. Βαγγέλης Ντούλες -ο οποίος εκλέγεται βουλευτής- σχετικά με την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν αποκαλύπτει επακριβώς τι συνέβη, αλλά οι γνωρίζοντες τα πράγματα αντιλαμβάνονται.
Δεν λέγει, φερ’ ειπείν, ότι η αποτυχία της ελληνικής κοινότητας της Αλβανίας -που εξέλεξε λιγότερους βουλευτές από το κόμμα των Τσάμηδων- οφείλεται εν πολλοίς στον κομματισμό, τον οποίο επέτεινε η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να ελέγχει τις ψήφους των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα. Το υποστηριζόμενο (και δημιουργηθέν) υπ’ αυτής ομογενειακό κόμμα καταποντίστηκε, η δε «Ομόνοια» με το ΚΕΑΔ δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί δυναμικά.
Για τους λόγους της αποτυχίας, ο κ. Ντούλες είπε: «Οι λόγοι πολλοί. Πρώτον, η γενικότερη αδιαφορία των συμπατριωτών μας να επιστρέψουν από την Ελλάδα και να δώσουν το «παρών» στην κάλπη. Η συμμετοχή στις περιοχές όπου ζει ο Ελληνισμός ήταν η χαμηλότερη σε όλη

Ποιο Αύριο για την Τουρκία;

του Ζήνωνα Τζιάρρα*

Είναι γνωστό ότι η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Τίθεται λοιπόν το εξής ερώτημα: δεδομένου ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν κατέχει την απόλυτη εξουσία και όμως θεωρείται από πολλούς διεφθαρμένος και αυταρχικός, πού θα μπορούσε να τον οδηγήσει η επιδίωξή του για απόλυτη εξουσία, και τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για την Τουρκία; Υπό αυτό το πρίσμα, η σημαντικότητα των διαδηλώσεων στην Τουρκία δε βρίσκεται τόσο πολύ στις πολιτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να φέρουν, αλλά στην πιθανότητα της αποτυχίας τους να φέρουν τις επιθυμητές αλλαγές. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία ο πρωθυπουργός Ερντογάν, το 2003, εισήλθε στο πολιτικό σκηνικό με μια δυναμική μεταρρυθμιστή. Μια πολλά υποσχόμενη δυναμική για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις σχέσεις πολιτείας και στρατού, τον εκδημοκρατισμό της χώρας, τη σχέση της με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, τη γενικότερη της σταθερότητα, αλλά και την αυξανόμενα σημαντική θέση της στην περιφέρεια και τον κόσμο. Ο Ερντογάν, και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που είχαν θέσει και μια μεγάλη πλειοψηφία τον έχει δει πολύ θετικά για αυτό. Έχει δώσει στην Τουρκία τη δυναμική που πολλοί πίστευαν ότι θα έπρεπε να είχε. Αλλά το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Όσο περισσότερο

Πρόσκληση στο Εθνικό Μνημόσυνο



Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 39 χρόνων από τις μαύρες επετείους του Ιουλίου του 1974, σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις χρέους, μνήμης και τιμής που διοργανώνουμε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
 (πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς Λάρισας)

-          Ώρα 10.15 π.μ.: Εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και παράκληση δια την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, την επιστροφή των προσφύγων εις τας εστίας τους και την εκδίωξη του τούρκου εισβολέως εκ της Νήσου ημών.
-          Ομιλία από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη κ. Κώστα Ψευδιώτη
-           
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ ΜΠΛΑΝΑ

- Ωρα 11.15 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
­   - Ενός λεπτού σιγή - ΕΘΝΙΚΟΣ  ΥΜΝΟΣ

Με τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο


  Για καταθέσεις στεφάνων τηλ. 6977-304601

Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

Albanian_elections-logo 001
Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης


Για μια ακόμη φορά, την δέκατη από το 1996, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οργάνωσε αποστολή παρατήρησης εκλογών στην Αλβανία.  Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ, με επικεφαλής την κα Conny Β. McCormack (ΗΠΑ), ανέπτυξε περισσότερους από 400 παρατηρητές σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα συμμετείχαν και περίπου 300 παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διάφορα εθνικά κοινοβούλια, πρεσβείες κ.ά., για την παρακολούθηση των εκλογών.
Οι εκλογές αυτές θεωρούνται γενικώς ως μια σημαντική δοκιμασία σχετικά με την δημοκρατική πορεία της χώρας και τις επιδιώξεις της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξήντα έξι πολιτικά κόμματα και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις εκλογές. Εξήντα δύο από τα κόμματα αυτά συμμετείχαν σε έναν από τους δύο συνασπισμούς  των οποίων ηγούνταν τα δύο μεγάλα κόμματα: 25 κόμματα με την Συμμαχία για την Απασχόληση, την Ευημερία και την Ένταξη με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, και 37 κόμματα με τη Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία υπό την ηγεσία