Σελίδες

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η "σκυταλοδρομία" συντεχνιών και πρυτάνεων

Του Γιώργου Κράλογλου

Αν και δεν χρειάζεται ούτε σπρώξιμο για να πέσει η κυβέρνηση, οι «δυνάμεις κατοχής» του σβέρκου του ελληνικού λαού επιμένουν στις μεθόδους της κομματικοκρατίας του 1980. Συνεχίζουν την γνωστή παλαιομοδίτικη τακτική να κοντράρουν, έναντι ωφελημάτων βεβαίως, τις κυβερνήσεις ακόμη και όταν είναι σοβαρότατα εκτεθειμένοι. Στην σκυταλοδρομία των ημερών μετέχουν κρατικές συντεχνίες, εργατοπατέρες της παιδείας και πρυτάνεις.
Και ενώ κρατικοί εργατοπατέρες ξεμπροστιάζονται ακόμη μια φορά με τον πλέον αισχρό τρόπο του εκβιασμού μέχρι και της κρατικής εργοδοσίας... σε άλλους, κρατικούς πάντα, χώρους, όπως είναι οι μεταφορές, δεν καταλαβαίνουν τίποτε και σκέφτονται την δικιά τους συμμετοχή στον «αγώνα» ενάντια... στην κυβέρνηση.
Έτσι τους έμαθε το 1980 και το τριτοκοσμικό ΠΑΣΟΚ έτσι κάνουν και το 2013 που τρέμει η γη κάτω από τα πόδια μας... Και γιατί να μην το κάνουν;
Εδώ τσακώσαμε (μια φορά στα 100 χρόνια) 2.000 ληστές και απατεώνες κρατικούς υπαλλήλους και τους βαφτίσαμε «επίορκους» μπας και παρεξηγηθούνε... αυτοί που δεν πιάσαμε ακόμη.
Ποια θα είναι η απάντηση τους εάν κάποιος τους αποκαλέσει εκβιαστές ή τους παραπονεθεί γιατί δεν θα μπορούσε να πάει στην δουλειά του χωρίς μετρό και ηλεκτρικό (αν δεν σταματούσε η Δικαιοσύνη την απεργία) επειδή κάπνισε στους εργατοπατέρες των μέσων μεταφοράς να τα ακινητοποιήσουν λες και είναι προίκα τους;
Κατ΄ αρχάς η γνωστή «κονσέρβα» όλων των απατεώνων... «Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση που δεν μπορεί να αμαυρώσει το σώμα...» όπως και άλλες παρόμοιες μπούρδες που έμαθαν στο κόμμα.
Μετά θα αραδιάσουν τα περί δικαιωμάτων και κεκτημένων κρύβοντας βεβαίως ότι όλα

«Ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων» Νικολάκη; Εξακολουθεί να ρετάρει ο Δένδιας και μάλλον η γλώσσα του δεν επικοινωνεί με το μυαλό του!


Τι εννοεί δηλαδή όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού;  Δηλαδή η Χρυσή Αυγή τίνος την ψήφο πήρε; Μήπως των Αλβανών ή των Αφρικανών και των Ασιατών. Μήπως μας τα λέει ανάποδα ο Δένδιας, μήπως μας σχεδιάζουν κάτι εν όψει εκλογών ή ετοιμάζουν κάτι χειρότερο για σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες πατριώτες; 
Ο.Π.  
Να απομονώσει και να αποβάλλει τα ακραία στοιχεία από το εσωτερικό του καλεί το ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Έχω πει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραία στοιχεία. Και έχω καλέσει τα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα απομονώσει και να τα αποβάλει. Αν με ρωτάτε όμως αν είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ , στο σύνολό του, είναι ‘’άκρο’’ αυτό αξιωματικά δεν μπορεί να το δεχτεί κάποιος. Ειδικά αν υπολογίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού», δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα ο Νίκος Δένδιας .Ο υπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά, για ακόμα μία φορά, ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα και απαντά τους υπαινιγμούς της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις λέγοντας πως «φαντάζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει υπονοούμενα για το φαίνεσθαι και όχι γιατί διαθέτει πληροφόρηση πως συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Βία στη βία, της καταδίκης της βίας.

Βία στη βία, της καταδίκης της βίας.
Δεν καταδικάζει το φαιδρό σύνθημα της μόδας «καταδικάζουμε την βία απ' όπου και αν προέρχεται» ο κειμενογράφος και καλά κάνει από την πλευρά του. Το ίδιο καλά θα μπορούσα να κάνω κι εγώ από την πλευρά μου και δεν το κρύβω. Συμφωνώ σε πολλά και με το περιεχόμενο και με το επιθετικό ύφος του κειμένου που μου έστειλε το «Ramnusia». 
Ο.Π.
Όχι ρε δεν καταδικάζω τη βία, «απ όπου κι αν προέρχεται».
Ούτε εσείς οι, τάχα σοκαρισμένοι, που ετοιμάζεστε να μου κουνήσετε το “πολιτικά ορθό” σας δάχτυλο στα μούτρα και να με κατατροπώσετε με “επιχειρήματα” περί του “πολιτισμού της μη βίας” και της “δημοκρατίας”. Το ίδιο δάχτυλο που πάτησε το κουμπί για να εξοντωθούν χιλιάδες άνθρωποι και να εξαθλιωθούν εκατομμύρια, με αντάλλαγμα την δική σας ευημερία, είναι αυτό που κηρύττει “καταδίκη της βίας”. Το ότι μεσολάβησε το κουμπί ανάμεσα στο δάχτυλο και την φυσική βία και το δάχτυλο ανάμεσα στην εντολή από τον γεμάτο σκατά εγκέφαλό σας και την μαζική εξόντωση, δεν κάνει τη βία της πράξης να προέρχεται από το πνευματικό υπερπέραν.
Δική σας βία είναι, ολοδική σας, από εσάς προέρχεται. Ακόμη και το δικαίωμά σας να κουνάτε το δάχτυλό σας και να επιχειρηματολογείτε, “ελεύθερα”, είναι αποτέλεσμα

Η Ελλάδα θύμα τής λιτότητας ή της «ολλανδικής ασθένειας»;

Τι αποκαλύπτει η διάκριση μεταξύ διεθνώς «εμπορευσίμων» και «μη-εμπορευσίμων» αγαθών και υπηρεσιών.

των 
Δημήτρη Α. Ιωάννου και Χρήστου Α. Ιωάννου
Ο μεθοδολογικός διαχωρισμός των αγαθών και των υπηρεσιών σε διεθνώς εμπορεύσιμα και διεθνώς μη-εμπορεύσιμα χρησιμοποιείται στην οικονομική φιλολογία για δύο κυρίως λόγους: είτε για να εκτιμηθεί η «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» (real exchange rate) με την οποία λειτουργεί μια οικονομία, είτε για να υπολογισθεί η πραγματική καταναλωτική δυνατότητα του πληθυσμού της, με την θεωρία της «ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης» (purchasing power parity). Εν τούτοις, υπάρχει μια, λιγότερο γνωστή και αναφερόμενη, τρίτη όψη της μεθοδολογικής αυτής διακρίσεως η οποία σχετίζεται με την επίδραση που τα δύο είδη αγαθών και υπηρεσιών εξασκούν επί της μακροχρόνιας τάσης μεγέθυνσης των εθνικών οικονομιών. Είναι ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα που η εν λόγω διάκριση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά την τρέχουσα -διαρθρωτικού χαρακτήρα- οικονομική κρίση της Ελλάδας.

Όπως έχει αξιόπιστα δειχθεί από τους Kuznets (1966), Balassa (1964), Samuelson (1964) και Baumol (1967) [1], όσο χαμηλότερη είναι η μέση παραγωγικότητα μιας οικονομίας, τόσο μεγαλύτερος πρέπει να είναι σε αυτήν ο τομέας των διεθνώς εμπορευσίμων ως

Συγκλονιστικός Ζακ Ντελόρ, αδειάζει ΕΕ, Επιτροπή και ηγέτες…

Στις σημερινές συνθήκες, πόσες φορές δεν αναπολήσαμε την εποχή του ο Γάλλος πολιτικός κρατούσε στα χέρια του το «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν ο Ζακ Ντελόρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διάστημα 1985-1995, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς που αφιέρωσαν τη ζωή και την πολιτική τους δράση στο όραμα μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης, όχι το σκορποχώρι που έχει καταντήσει σήμερα.
Για τον Ντελόρ που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «France Inter», η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περιπέσει σε ανυποληψία, ένα είδος «σκιάχτρου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες και ασκούν εθνικές πολιτικές, ακριβώς λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της Ένωσης.
Εξαπέλυσε μάλιστα και ευθεία βολή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα εξής εκπληκτικά λόγια: «Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όχι από την Επιτροπή. Η Επιτροπή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει». Πόσο δίκιο έχει για το «ξεστράτισμα» της Ενωμένης Ευρώπης…
Επίσης, χαρακτήρισε ως «τσιγκούνικο» τον προϋπολογισμό που ενέκριναν για το διάστημα

Ο Άγνωστος Πόλεμος...

...με τα πασίγνωστα θύματα.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ
Τι σχέση έχει το λιμάνι του Πειραιά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την ανατροπή του Μουμπάρακ;
Γιατί οδηγούν την Αίγυπτο σε σίγουρο εμφύλιο πόλεμο;
Ποια είναι τα σχέδιά τους για την Ελλάδα;
Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που ζούμε, βλέπουμε να συμβαίνουν μερικά πράγματα, τα οποία είναι ανεξήγητα. Θα περίμενε κανείς στην Ευρώπη —η οποία εξακολουθεί ακόμα και τώρα, στην εποχή της κρίσης, να είναι μακράν η πλουσιότερη αγορά του κόσμου— να επωφελούνται του παγκόσμιου εμπορίου οι τυχεροί, οι οποίοι βρίσκονται πάνω στον "δρόμο" των δικτύων της ... Οι τυχεροί, οι οποίοι στην εποχή της ακμής της Κίνας βρέθηκαν να "κάθονται" πάνω στον νέο "δρόμο του μεταξιού" της Ανατολής ...Αυτοί, οι οποίοι ελέγχουν τα φυσικά "περάσματά" αυτού του "δρόμου" μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πάνω του τα διαμετακομιστικά του κέντρα ...Τα κέντρα εκείνα, τα οποία αποτελούν μικρές "καρδιές" που "αιματώνουν" την ευρωπαϊκή αγορά απ’ άκρη σ' άκρη.
Μια τέτοια ανάγκη συνεχούς "αιμάτωσης" της αγοράς με εμπορεύματα είναι μόνιμη, γιατί στα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν συμβεί τεράστιες εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής. Η Ευρώπη έπαψε να είναι ένας από τους μεγάλους παραγωγούς αυτού του κόσμου και περιορίστηκε στον ρόλο του μεγαλύτερου καταναλωτή. Χρειάζεται μόνιμα την "αιμάτωση" των εισαγόμενων εμπορευμάτων, γιατί έχει σε μεγάλο βαθμό αποβιομηχανιστεί. Δεν καλύπτει μόνη της τις βασικές της ανάγκες και ως εκ τούτου είναι εξαρτώμενη από τις εισαγωγές ...Τις εισαγωγές από την Κίνα. Η κινέζικη δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή επηρεάζει το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς και αυτό δημιουργεί ένα πλήθος παράπλευρων συνεπειών.
Όμως, η Κίνα δεν βρίσκεται σε κάποιον άλλο Πλανήτη, ώστε τα "διαστημόπλοιά" της να

Η Χ.Α. και η Δημοκρατία: Ποιοι ρίχνουν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής;

του Σάββα Καλεντερίδη


Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στις εφημερίδες και τις οθόνες των τηλεοράσεων το «σήριαλ» της εξάρθρωσης των σκληρών οργανωτικών μηχανισμών της Χ.Α., με την πλειονότητα των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτικών που καλούνται να σχολιάσουν τα γεγονότα, να προβαίνουν σε υπερβολές, που μάλλον έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, που είναι η λεγόμενη αποδόμηση του προαναφερθέντος κοινοβουλευτικού κόμματος.
Όμως, παρά το αποτρόπαιο έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, την αποκάλυψη της δράσης βασικών στελεχών της οργάνωσης και των υπερβολών που γράφονται και ακούγονται πανταχόθεν, σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης συνεχίζει να παραμένει συσπειρωμένο γύρω από τη Χ.Α. Τα ποσοστά 7 και 8% που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, χωρίς αναγωγές, σε μια περίοδο που ασκείται τεράστια ψυχολογική πίεση στην κοινή γνώμη, μιλούν από μόνα τους.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ερμηνεία της στάσης αυτής της σημαντικής μερίδας Ελλήνων πολιτών απέναντι σε αυτό που λέγεται πολιτικό σύστημα, οι οποίοι, παρά το έγκλημα και τις αποκαλύψεις, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε ιδεολογική σχέση, συνεχίζουν να στηρίζουν τη Χ.Α., γιατί προφανώς θεωρούν ότι τα άλλα κόμματα και ειδικά εκείνα που κυβερνούν, είναι χειρότερα ακόμα και από το κόμμα του προφυλακισμένου κ. Μιχαλολιάκου.
Μερικές από τις -πιθανές- αιτίες:
Πρώτον, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΝΤ κατά την οποία αποφασίστηκε το